40
Blender ręczny (patrz str. 3/rys. B)
Blender ręczny doskonale nadaje się do przygotowywania
dipów, sosów, zup, majonezu oraz posiłków dla dzieci, a także
mieszania drinków i koktajli mlecznych.
W celu uzyskania najlepszych efektów miksowania należy
używać najwyższej prędkości.
• Połącz część silnikową urządzenia (4) z przystawką
rozdrabniającą (6).
• Zanurz blender w misce lub głębokim pojemniku tak, aby
końcówka była blisko dna. Następnie włącz urządzenie
w opisany powyżej sposób.
• Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia,
naciskając przyciski zwalniające (5).
W wypadku miksowania zawartości rondla podczas gotowania
zdejmij naczynie z palnika przed użyciem urządzenia, aby
zapobiec rozpryśnięciu się wrzącego płynu (i poparzeniom).
Przykładowy przepis: Majonez
250 g oleju (np. słonecznikowego),
1 jajko i 1 żółtko dodatkowo,
1–2 łyżki octu (ok. 15 g),
sól i pieprz według smaku
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) umieść w
pojemniku według wyżej podanej kolejności. Zanurz blender
ręczny, tak aby końcówka znajdowała się blisko dna. Miksuj z
maksymalną prędkością bez poruszania blenderem, aż
mieszanina zacznie zamieniać się w emulsję.
Następnie, nie przerywając miksowania, delikatnie przesuń
końcówkę bliżej powierzchni i ponownie opuść, aby połączyć
resztę oleju. Czas przyrządzania: od 1 minuty (do sałatki) do 2
minut, aby uzyskać większą gęstość (np. do dipu).
Przystawka do ubijania (patrz str. 3/rys. B)
Używaj przystawki do ubijania wyłącznie do przygotowywania
bitej śmietany, ubijania białek oraz mieszania ciasta biszkop-
towego i gotowych deserów.
• Połącz końcówkę ubijającą (8b) z uchwytem przystawki do
ubijania (8a), a następnie podłącz całą przystawkę do
części silnikowej urządzenia (4).
• Umieść przystawkę do ubijania w misce, a następnie włącz
urządzenie.
• Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia,
naciskając przyciski zwalniające (5). Następnie wyjmij
przystawkę do ubijania z uchwytu.
Jak uzyskać najlepsze rezultaty
• Używaj miski średnich rozmiarów.
• Podczas ubijania lekko pochyl urządzenie i zataczaj nim
koła w prawo.
• Bita śmietana (maks. 400 ml schłodzonej śmietany,
zawartość tłuszczu min. 30%, 4–8 °C): Zacznij od niskiej
prędkości (lekko naciśnij przełącznik), zwiększając ją
w miarę ubijania (mocniej naciśnij przełącznik).
• Piana z białek (maks. 4 białka): Zacznij od średniej
prędkości (naciśnij przełącznik do połowy), zwiększając
ją w miarę ubijania (mocniej naciśnij przełącznik).
Kompaktowe dodatki kuchenne
Kompaktowe dodatki kuchenne (9) idealnie nadają się do
• siekania i miksowania
• ugniatania ciasta (maks. 250 g mąki)
• cięcia i rozdrabniania
Siekanie (patrz str. 4/rys. D)
Za pomocą ostrza (13) można siekać mięso, ser, cebulę,
zioła, czosnek, marchew, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
migdały itp.
W celu uzyskania najlepszych rezultatów zawsze stosuj się
do maksymalnych ilości i ustawień prędkości podanych w
tabelach przetwarzania produktów w częściach D i E.
Nie siekaj bardzo twardych produktów, takich jak kostki lodu,
gałka muszkatołowa, ziarna kawy czy zboża.
Przed rozpoczęciem siekania ...
• pokrój mięso, ser, cebulę, czosnek, marchew lub paprykę
na mniejsze kawałki
• oderwij łodyżki ziół, wyłuskaj orzechy z łupin
• usuń z mięsa kości, ścięgna i chrząstki
• zawsze sprawdzaj, czy na pojemnik do siekania założony
jest pierścień antypoślizgowy (12).
Uwaga: Nóż jest bardzo ostry! Zawsze trzymaj go za górną,
plastikową część i obchodź się z nim ostrożnie.
Ostrożnie zdejmij z ostrza plastikową osłonę.
1. Umieść ostrze na bolcu w środku pojemnika (11) i obróć je
w celu zablokowania.
2. Napełnij pojemnik produktem. Załóż pokrywę (10) na
pojemnik tak, aby blokada (10d) znajdowała się obok
uchwytu pojemnika.
3. W celu zablokowania pokrywy obróć ją w prawo, aby blokada
zaskoczyła na uchwycie (będzie słyszalne kliknięcie).
4. Włóż część silnikową urządzenia (4) do połączenia (10a), aż
zostanie zablokowane.
5. Podłącz urządzenie i upewnij się, że popychacz znajduje się
na miejscu.
6. Włącz urządzenie i przytrzymaj pojemnik drugą ręką.
7. Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia,
naciskając przyciski zwalniające (5). Wyjmij popychacz.
8. Naciśnij i przytrzymaj blokadę pokrywy (10d).
Obróć pokrywę (10) w lewo w celu jej odblokowania.
9. Podnieś pokrywę.
10. Przed wyjęciem posiekanych produktów ostrożnie usuń
ostrze. W tym celu delikatnie je obróć i wyciągnij.
Ugniatanie lekkiego ciasta
Za pomocą ostrza (13) można także wyrabiać lekkie ciasto,
takie jak ciasto na naleśniki lub masa na ciasto (maks. 250 g
mąki).
Przykładowy przepis: Ciasto na naleśniki
Wlej do pojemnika 375 ml mleka, następnie dodaj 250 g mąki
i wbij 2 jajka. Mieszaj ciasto z maksymalną prędkością, aż
nabierze gładkiej konsystencji.
Ugniatanie ciasta
Rysunek w części D dotyczy również użycia narzędzia do
ugniatania ciasta.
Narzędzie do ugniatania ciasta (14) idealnie nadaje się do
wyrabiania różnych rodzajów ciasta, takich jak ciasto
drożdżowe czy ciasto na placek (maks. 250 g mąki).
• Umieść narzędzie do ugniatania ciasta w pojemniku (11).
• Umieść w pojemniku maks. 250 g mąki, następnie dodaj
pozostałe składniki poza płynami.
• Włącz urządzenie i ustaw na maksymalną prędkość.
57221101042_MQ775_S6-80.indd 4057221101042_MQ775_S6-80.indd 40 28.02.13 12:2828.02.13 12:28