18
OBSŁUGA
Ważne!
l Podczas realizowania szybkiego roz
grze wu w komorze piekarnika nie może
znajdować się blacha z cia stem ani inne
elementy nie sta no wią ce wyposażenia
piekarnika. Nie zaleca się korzystania z
funkcji szybkiego rozgrzewu przy za pro
gra mo wa nym programatorze.
Włączony grzejnik dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je ogrze wa nie wy łącz nie przy
uży ciu grzej ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta wilgotne i
nadziewane owocami).
Włączony grzejnik dol ny i gór ny
Ustawienie pokrętła w tej po zy cji po
zwa la na re a li za cję na grze wa nia pie
kar ni ka spo so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pieczenia
ciast, mięsa, ryb, chleba, pizzy (ko-
nieczne wstępne rozgrzanie piekarni-
ka oraz stosowanie ciemnych blachy)
pieczenie na jednym poziomie.
Włączony termoobieg
Ustawienie pokrętła w po zy cji „włą czo
ny ter mo obieg” pozwala na re a li za cję
ogrze wa nia pie kar ni ka w spo sób
wy mu szo ny przy po mo cy ter mo wen
ty la to ra, umiesz czo ne go w cen tral
nym miej scu tylnej ścia ny ko mo ry
pie kar ni ka. W stosunku do piekarnika
konwencjonalnego stosuje się niższe
temperatury pieczenia.
Korzystanie z tego spo so bu ogrze wa
nia po zwa la na równomierny obieg
ciepła wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Włączony wen ty la tor,grzej nik dolny
i grzej nik górny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik re
ali zu je funkcję ciasto. Pie kar nik kon
wen cjo nal ny z wentylato rem (funkcja
zalecana podczas pie cze nia).
.
Włączony termoobieg i grzej nik
dol ny
Przy tej pozycji pokrętła pie kar nik
re ali zu je funk cję ter mo obie gu i włą
czo ne go grzej ni ka dol ne go co po wo du je
pod wyż sze nie tem pe ra tu ry od spodu
wypieku. Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta mokre,
pizza.
Modele z podświetlanymi pokrętłami.
Włączenie nagrzewania piekarnika jest sy
gna li zo wa ne zapaleniem się lam pki kon tro l
nej czer wo nej. Zga śnię cie czer wo nej lamp ki
kon tro l nej jest sy gna łem uzyskania przez
pie kar nik na sta wio nej tem pe ra tu ry. O ile prze
pi sy ku li nar ne zalecają wkła da nie po tra wy do
roz grza ne go piekarnika, należy to uczynić nie
wcześniej jak po pierw szym zga śnię ciu czer
wo nej lamp ki kontrolnej. W trakcie pro wa
dze nia wypieku czerwona lampka będzie się
okre so wo włączać i wyłączać (utrzy my wa nie
tem pe ra tu ry wewnątrz komory piekarnika).
Modele z niepodświetlanymi pokrętłami.
Włączenie piekarnika jest sy gna li zo wa ne za-
paleniem się dwóch lam pek kon tro l nych, żół-
tej i czer wo nej. Świe ce nie lamp ki kon tro l nej
koloru żółtego sy gna li zu je pra cę pie kar ni ka.
Zga śnię cie czer wo nej lamp ki kon tro l nej jest
sy gna łem uzyskania przez pie kar nik na sta
wio nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku li nar ne
zalecają wkła da nie po tra wy do roz grza ne go
piekarnika, należy to uczynić nie wcześniej
jak po pierw szym zga śnię ciu czer wo nej
lamp ki kontrolnej. W trakcie pro wa dze nia wy-
pieku czerwona lampka będzie się okre so wo
włączać i wyłączać (utrzy my wa nie tem pe ra
tu ry wewnątrz komory piekarnika). Lamp ka
kon tro l na żółta może się rów nież świe cić w
po ło że niu po krę tła „Oświe tle nie piekarnika”.
Lampki kontrolne