Je˝eli toster, przewód lub wtyczka zosta∏y
uszkodzone, urzàdzenie musi zostaç
poddane przeglàdowi i w razie koniecznoÊci
naprawione przez autoryzowanego
serwisanta. W przeciwnym razie istnieje
ryzyko pora˝enia pràdem. Nigdy nie wolno
samodzielnie naprawiaç tostera.
• Nie wolno dopuÊciç, aby przewód wystawa∏
poza kraw´dê sto∏u. Nale˝y trzymaç go z
dala od goràcych przedmiotów i otwartego
ognia oraz upewniç si´, ˝e nigdy nie ma
kontaktu z goràcymi cz´Êciami urzàdzenia
podczas jego pracy. Podczas wyciàgania
wtyczki z kontaktu nie wolno ciàgnàç za
przewód. Nale˝y chwyciç za wtyczk´.
Nale˝y upewniç si´, ˝e nie ma mo˝liwoÊci
potkni´cia si´ o przewód zasilajàcy tostera
albo przed∏u˝acz. Nigdy nie wolno podnosiç
tostera, chwytajàc za przewód.
• Toster nie jest odpowiedni do zastosowaƒ
komercyjnych ani do u˝ytku na wolnym
powietrzu.
• W∏àczonego tostera nigdy nie nale˝y
pozostawiaç bez nadzoru. Podczas pracy
urzàdzenia szczególnà uwag´ nale˝y
zwracaç na dzieci. Po zakoƒczeniu pracy
urzàdzenia lub w czasie jego czyszczenia
wtyczka powinna byç zawsze wyj´ta z
gniazdka.
• Toster nagrzewa si´ bardzo szybko, zaÊ
wolno stygnie. Mo˝na dotykaç wy∏àcznie
jego uchwytów. Nigdy nie wolno
umieszczaç tostera w pobli˝u goràcych
przedmiotów (np. kuchenek czy
piekarników) ani w sàsiedztwie
∏atwopalnych materia∏ów (np. zas∏on).
• Nale˝y regularnie opró˝niaç toster z
okruchów, poniewa˝ mogà byç one
przyczynà po˝aru. Nie korzystaç z tostera
bez tacki na okruchy. Nie nale˝y u˝ywaç
tostera do opiekania ob∏o˝onego pieczywa,
posmarowanego mas∏em itd. i nigdy nie
u˝ywaç go do opiekania czegokolwiek
innego ni˝ pieczywo.
PRZED U˚YCIEM
• W∏o˝yç wtyczk´ do gniazdka i w∏àczyç
zasilanie.
• Upewniç si´, ˝e tacka na okruchy znajduje
si´ na miejscu w tosterze.
• Zdjàç opakowanie z pieczywa przed
umieszczeniem go w szczelinach tostera.
U˚YTKOWANIE
• UmieÊciç pieczywo w szczelinach (1) na
górze tostera. Do szczelin nie wk∏adaç
wi´cej ni˝ po jednej kromce.
• Ustawiç stopieƒ zrumienienia korzystajàc z
pokr´t∏a (6) na przedzie tostera. Stopieƒ
zrumienienia mo˝na ustawiç w przedziale
od 1 do 7, gdzie 1 oznacza najmniejszy, a 7
najwi´kszy stopieƒ zrumienienia. Nie nale˝y
zmieniaç stopnia zrumienienia podczas
pracy tostera.
• Nacisnàç do do∏u dêwigni´ aktywacyjnà (2)
na boku tostera. Dêwignia pozostanie w
dolnym po∏o˝eniu tylko wtedy, gdy toster
jest pod∏àczony do pràdu i zasilanie jest
w∏àczone.
• Toster za∏àcza si´ automatycznie i pieczywo
jest opiekane. Podczas opiekania Êwieci si´
czerwona lampka obok przycisku CANCEL
(4), zaÊ wyÊwietlacz (7) na przedzie tostera
wskazuje pozosta∏y czas w minutach i
sekundach.. Czas zale˝y od ustawionego
stopnia zrumienienia - im wy˝szy, tym
d∏u˝szy czas opiekania.
• Pierwszym kilku razom, kiedy toster jest w
u˝yciu, opiekaniu mo˝e towarzyszyç
niewielka iloÊç dymu i niezbyt intensywny
zapach. Dzieje si´ tak na skutek wypalania
pozosta∏oÊci materia∏ów z procesu
produkcyjnego. Zjawisko jest ca∏kowicie
normalne i ust´puje po krótkiej chwili.
27
243015_IM 16/04/04 13:28 Side 27