Whirlpool MAX 30 FW Program Chart

Typ
Program Chart

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
MAX 30
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ
POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
K
URCZAK
(w
całości)
1000
G
700 W
18 - 20
MIN.
5 - 10
MIN.
Obrócić kurc-
zaka w połowie
gotowania.
Sprawdzić, czy
sos mięsny jest
bezbarwny po
zakczeniu
gotowania.
K
URCZAK
( lety lub
kawałki)
500
G
8 - 10
MIN.
5
MIN.
S
PRAWDZIĆ, czy
sos mięsny jest
bezbarwny po
zakczeniu
gotowania.
B
EKON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Ułożyć na pa-
pierze kuchen-
nym na talerzuw 2
lub 3 warstwach i
przykryć papierem
kuchennym.
W
ARZYWA
(świeże)
300
G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
Gotować bez
przykrycia i dodać
2 łyżki soli.
WARZYWA
(mrożone)
250 -
400
G
3 - 4 MIN.
5 - 6
MIN.
1 - 2
MIN.
G
OTOWAĆ POD PRZYKRY-
CIEM
ZIEMNIAKI
W MUNDUR-
KACH
1 SZT.
4
SZT.
4 - 6
MIN.
12 - 15
MIN.
2
MIN.
5
MIN.
Nakłuć widelcem.
(1 szt. = 250 g).
Obrócić w połowie
gotowania.
M
IĘSO
(pieczeń)
600 -
700
G
600 W
12 - 14
MIN.
5
MIN.
R
YBA
(w
całości)
600
G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
Naciąć skórę i
gotować pod
przykryciem.
R
YBA (steki
lub  lety)
400
G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
Umieścić
cieńszymi
częściami w stronę
środka talerza.
Gotować pod
przykryciem.
TABELA GOTOWANIA
IM WIĘCEJ ŻYWNCI GOTUJEMY tym
dłużej to trwa. Podwójna ilość
żywności wymaga w praktyce
prawie dwukrotnie dłuższego
czasu gotowania.
IM NIŻSZA TEMPERATURA
POCZĄTKOWA, tym dłuższy
jest wymagany czas
gotowania. Żywność
będąca w temperaturze
pokojowej gotuje się
szybciej od tej która została
właśnie wyjęta z lodówki.
J
EŻELI GOTUJEMY WIĘKSZĄ ILOŚĆ tego
samego produktu, np. ziem-
niaki w mundurkach, należy je
rozmieścić pierścieniowo, aby
uzyskać równomierny stopień
ugotowania.
NIEKTÓRE PRODUKTY POKRYTE
SKÓRKĄ LUB BŁONKĄ , np. ziemnia-
ki, jabłka i żółtka jajek. Produkty
takie winny być nakłute widel-
cem lub wykałaczką tak, aby
uwolnić ciśnienie wewnętrzne i
zapobiec pęknięciu.
MNIEJSZE KAWAŁKI ŻYWNOŚCI GOTUJĄ
SIĘ SZYBCIEJ niż duże, zaś jednoro-
dne kawałki gotują się bardziej
równomiernie od nieregu-
larnych.
M
IESZANIE I OBRACANIE POTRAWY to
sposoby stosowane zarówno
podczas gotowania tradycyj-
nego, jak i w kuchence mi-
krofalowej, służące szyb-
kiemu rozprowadze-
niu ciepła ku środkowi
talerza i uniknięciu
rozgotowania na
brzegach.
J
LI GOTUJEMY PRODUKT
o nieregularnym kształcie
lub grubości, naly umieścić
cieńszą część w kierunku
środka talerza, gdzie zostanie
rozgrzana najpóźniej.
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE DUŻO
TŁUSZCZU I CUKRU dą gotować
się krócej od produktów
zawierających dużo wody.
Tłuszcz i cukier ogrzewają się
do wyższej temperatury niż
woda.
PO PROCESIE GOTOWANIA NALEŻY
ZAWSZE przewidzieć czas
dochodzenia. Czas dochodze-
nia, zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrów-
nanie temperatury wewnątrz
potrawy.
SKRÓCONA INSTRUKCJA OBSŁUGI
PANEL STEROWANIA
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERWANIE PROCESU GOTOWANIA
Gotowanie mna przerwać otwierając drzwiczki,
aby sprawdzić, odwrócić lub wymieszać potrawę.
ABY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE
Zamknąć drzwiczki. Gotowanie będzie kontynuowane od momentu
przerwania.
JLI NIE CHCEMY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIA
należy wyjąć potrawę, ustawić pokrętło regulacyjne na zero i
zamknąć drzwi.
q
WYBRAĆ POZIOM mocy
i funkcję obracając
pokrętłem wielofunk-
cyjnym.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE
zgodnie z ruchem wska-
zówek zegara, aby ustawić
żądany czas gotowania.
Kuchenka uruchomi się sa-
moczynnie.
ZASILANIE SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
M
AKS.
(700 W)
PODGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, rzadkich zup, kawy,
herbaty lub innych produktów o dużej zawartości
wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe,
należy wybrać mniejszą moc.
600 W G
OTOWANIE ryb, warzyw, mięsa, itp.
400 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności, np. sosów
z dużą zawartością białka, potraw, których głównymi
składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania
potraw duszonych. Gotowanie gulaszu, roztapianie
masła.
R
OZMRAŻANIE ROZMRAŻANIE. Zmiękczanie masła, sera.
U
TRZYMYWANIE
TEMPERATURY
UTRZYMANIE ciepła już ugotowanej żywności.
WYBÓR MOCY MIKROFAL
PL
MAX 30
SKRÓCONA INSTRUKCJA OBSŁUGI
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
D
ANIE NA
TALER ZU
300 G
450 G
700 W
3 - 5
MIN.
4 - 5
MIN.
1 - 2
MIN.
P
RZYKR TALERZ
R
0,2 L
0,6 L
1 - 2 MIN.
3 - 4
MIN.
1
MIN.
2
MIN
PRZYKR POTRAWĘ
KLOPSIKI 250 G 2 MIN. 1 - 2 MIN.
P
ODGRZEWAĆ BEZ
PRZYKRYCIA
NAPÓJ 0,2 L 1 - 2,5 MIN.1 MIN.
U
MIEŚCIĆ ŁYŻECZK Ę
METALOWĄ W nac-
zyniu, aby nie
dopuścić do
przegrzania.
ZUPA
(klarowna)
0,25 L 2 - 2,5 MIN.1 MIN.
P
ODGRZEWAĆ BEZ
PRZYKRYCIA w
głębokim talerzu
lub miseczce.
Z
UPY I SOSY
NA BAZIE
MLEKA
0,25 L 2,5 - 3 MIN.1 MIN.
N
IE NAPEŁNIAĆ nac-
zynia powyżej
3/4 objętości.
Zamieszać jeden
raz podczas
podgrzewania.
H
OT DOGI
1 SZT.
2
SZT.
600 W
0,5 - 1
MIN.
1 - 1,5
MIN.
1
MIN.
L
AZANIA 500 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
RODZAJ
ŻYWNOŚCI
ILOŚĆ POZIOM
MOCY
CZAS
CZAS
DOCHODZE
NIA
PORADY
P
IECZENIE
800 -
1000 G
ROZMRAŻANIE
20 -
22
MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
M
IĘSO
MIELONE
500 G
8 - 10
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
Oddzielić rozmrożone
fragmenty.
P
ŁATY,
KOTLETY,
STEKI
500 G
7 - 9
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
K
URCZAK
(w całości)
1200 G
25
MIN.
10 - 15 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
KURCZAK w
kawałkach
lub  lety
500 G
7 - 9
MIN.
5 - 10 MIN.
OBRÓCIĆ / ODZIELIĆ w
połowie rozmrażania.
Osłonić folią końce
skrzydeł i nóg aby za-
pobiec przegrzaniu.
R
YBA
(w całości)
600 G
8 - 10
MIN.
5 - 10 MIN.
OBROCIĆ w połowie
odmrażania i osłonić
ogon folią, aby zapo-
biec przegrzaniu.
R
YBA (steki
lub  lety)
400 G
6 - 7
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
Oddzielić rozmrożone
fragmenty.
B
OCHEN
CHLEBA
500 G
4 - 6
MIN.
5 MIN.
OBRÓCIĆ w połowie
rozmrażania.
B
UŁKI I
BUŁECZKI
4 SZT.
(150 -
200 G)
1,5 - 2
MIN.
2 - 3 MIN.ROZŁ kołowo.
O
WOCE I
JAGODY
200 G
2 - 3
MIN.
2 - 3 MIN.
ODDZIELAĆ podczas
rozmrażania.
TABELA PODGRZEWANIA
PODOBNIE JAK PODCZAS GOTOWANIA
TRADYCYJNEGO, potrawa podgrze-
wana w kuchence mikrofa-
lowej musi być doprowad-
zona do wrzenia.
N
AJLEPSZE REZULTAT Y UZYS-
KAMY gdy grubsze kawałki
umieścimy na brzegu talerza
zaś cieńsze na jego środku.
CIENKIE PLASTRY MIĘSA NALEŻY OŻYĆ
jeden na drugim lub częściowo
nałożyć na siebie. Grubsze
plastry mięsa i kibaski powinny
być ułożone ciasno obok siebie.
PODCZAS PODGRZEWANIA WYWARÓW
LUB SOSÓW najlepiej je raz
zamieszać, aby rozprowadz
ciepło.
G
OTOWANIE POD PRZYKRYCIEM
pomaga w zatrzymaniu wilgoci
w potrawie, zmniejsza ro-
zpryskiwanie i skraca czas
podgrzewania.
P
ODCZAS PODGRZEWANIA
ZAMROŻONEJ ŻYWNOŚCI porcj-
owanej należy stosować się do
instrukcji producenta podanych
na opakowaniu.
POTRAWY KTÓRYCH NIE DAJE SIĘ
MIESZAĆ, jak zapiekanki, najlepiej
jest rozgrzewać przy mocy
400-600 W.
O
DSTAWIENIE NA KILKA MINUT CZASU
DOCHODZENIA zapewni równo-
mierne rozprowadzenie ciepła
wewnątrz potrawy.
TABELA ROZMRAŻANIA
ZAMROŻONE POTRAWY, UMIESZCZONE W
TOREBKACH Z TWORZYW SZTUCZNYCH ,
folii plastikowej lub opakowaniach
kartonowych można umieszcz
bezpośrednio w kuchence, o ile nie
mają one metalowych części
(np. metalowe zszywki).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wpływa
na czas rozmrania. Opa-
kowania płytkie rozmrażają
się szybciej niż opakowania
głębokie.
NALEŻY ODDZIEL POSZCZEGÓLNE
KAWKI, kiedy zaczynają się
rozmrażać. Oddzielne plastry szy-
bciej się rozmrażają.
ZABEZPIECZYĆ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU
niewielkimi kawałkami folii aluminio-
wej, kiedy zaczynają się rozgrzewać
(np. nóżki kurczaka lub skrzydełka).
DUŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w
połowie procesu rozmrażania.
POTRAWY GOTOWANE, WYWARY
I SOSY MIĘSNE rozmrażają się
lepiej gdy je zamieszamy.
ZALECA SIĘ NIE ROZMRAŻAĆ
całkowicie produktu i pozwolić
na dokończenie procesu w czasie
dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU,
zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrównanie
temperatury wewnątrz potrawy.
461966204591
UTRZYMYWANIE TEMPERATURY
SPOSÓB UŻYCIA:
q Umieścić gorącą, ugotowaną żywność na stole obrotowym i
zamknąć drzwi.
w Obrócić pokrętło funkcji do pożenia Keep Warm (Utrzymuj ciepło).
e Obracać pokrętło regulacji tak, aby ustawić wymagany czas
podgrzewania.
Kuchenka uruchomi się automatycznie.
TECHNICAL SPECIFICATION
NAPIĘCIE ZASILANIA
230 V/50 HZ
ZNAMIONOWY P OBÓR MOCY
110 0 W
B
EZPIECZNIK
10 A (UK 13 A)
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL
700 W
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS.
X SZER. X GŁ.)
360
X 392 X 350
I
NNER DIMENSIONS (WYS. X
S
ZER. X GŁ.)
149
X 290 X 290
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool MAX 30 FW Program Chart

Typ
Program Chart
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla