sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę. Dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10 - 15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
• Czas pieczenia: 160 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.7 Ossobuco
Składniki:
• 4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
• 4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3 - 4 cm (cięte w poprzek kości)
• 4 średnie marchewki pokrojone w
drobną kostkę
• 4 łodygi selera naciowego pokrojone
w drobną kostkę
• 1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
• 1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
• 4 łyżki masła
• 2 łyżki mąki na panierkę
• 6 łyżki oliwy z oliwek
• 250 ml białego wina
• 250 ml bulionu mięsnego
• 3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
• 3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
• 2 liście laurowe
• 2 goździki
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny.
Umyć plastry giczy cielęcej, osuszyć,
przyprawić, a następnie obtoczyć w
mące. Otrzepać nadmiar mąki. Rozgrzać
oliwę z oliwek i przyrumienić plastry giczy
na średnim ogniu na kolor złotobrązowy.
Wyjąć mięso i wylać nadmiar oliwy z
oliwek z brytfanny.
Do pozostałych w brytfannie soków
mięsnych dodać 250 ml wina, przelać do
rondla i postawić na wolnym ogniu.
Dodać 250 ml bulionu mięsnego oraz
pietruszkę, tymianek, oregano i
pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie
doprowadzić do wrzenia.
Włożyć warzywa do brytfanny, na
wierzch położyć mięso i polać sosem.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
• Czas pieczenia: 120 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.8 Nadziewany mostek cielęcy
Składniki:
• 1 bułka
• 1 jajko
• 200 g mielonego mięsa
• sól, pieprz
• 1 posiekana cebula
• posiekana pietruszka
• 1 kg mostku cielęcego (z wyciętą
kieszenią)
• włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
• 50 g boczku
• 250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie
wycisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną
cebulą i pietruszką.
Przyprawić mostek (z wyciętą kieszenią)
i włożyć mięsne nadzienie do kieszeni.
Następnie zaszyć otwór.
Umieścić mostek w brytfannie, dodać
włoszczyznę, boczek i wodę. Obrócić
kurczaka po około 30 minutach.
• Czas pieczenia: 100 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.9 Klops
Składniki:
• 2 suche bułki
• 1 cebula
• 3 łyżki posiekanej pietruszki
4