42
POLSKI
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
1. Przed czyszczeniem urządzenia należy odłączyć je i poczekać, aż całkowicie ostygnie.
2. Odłącz jednostkę elektryczną.
3. Ostrzeżenie: Nigdy nie zanurzaj jednostki elektrycznej w wodzie, ani nie myj jej pod kranem. Wyczyść ją suchą szmatką.
4. Pokrywa, koszyk i pojemnik na olej frytkownicy mogą być umyte w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu. Dobrze je
opłucz i osusz.
5. Regularnie czyść całą pokrywę, by filtr odtłuszczający nie został zablokowany przez gromadzący się tłuszcz. Proszę postępować
następująco:
6. Usuń całą pokrywę, przekręcając ją i unoszą
c pod odpowiednim kątem, po czym umyj w wodzie z detergentem, wytrzyj miękką,
suchą szmatką, a po całkowitym osuszeniu ponownie złóż całą pokrywę z urządzeniem.
7. Do czyszczenia nie korzystaj z rozpuszczalników, ani produktów ściernych.
WSKAZÓWKI i PORADY
Olej i tłuszcz
1. Używaj oleju/tłuszczu, odpowiednich do smażenia w wysokich temperaturach, mianowicie olejów wielonienasyconych, lub
margaryn roślinnych.
2. Jeśli olej/tłuszcz jest zanieczyszczony, zawsze go filtruj. Zanieczyszczenie pojawi się po kilkukrotnym użyciu, w zależności od
rodzaju smażonej żywności. Proszę postępować następująco:
3. Po zakończeniu smażenia odłącz urządzenie i pozwól, by olej/tłuszcz ostygły.
4. Włóż kawałek celulozy, lub drobno plecionego, bawełnianego materiału do metalowego sita, lub durszlaka.
5. Wlej olej/tłuszcz z pojemnika na olej poprzez sito, lub durszlak, do innego pojemnika.
6. Jeśli tłuszcz był użyty do smażenia, nie pozwól, by całkowicie ostygł, gdyż stężeje. Jednakże podczas filtrowania upewnij si
ę, że
tłuszcz ostygł na tyle, by się nie poparzyć.
7. Regularnie wymieniaj olej lub tłuszcz. Nigdy nie dodawaj świeżego oleju do już użytego.
8. Nigdy nie pozostawiaj oleju/tłuszczu w wysokiej temperaturze dłużej, niż to konieczne. Jeśli masz zamiar czekać przez dłuższy
czas przed ponownym smażeniem, ustaw temperaturę pokrętłem kontroli na najniższą. W przeciwnym razie będzie trzeba
wymieniać olej/tłuszcz częściej.
9. Generalnie olej, lub tłuszcz ciemnieje szybciej, jeśli smażona jest żywność bogata w białka (mięso, lub ryby).
10. Jeśli używasz go do smażenia frytek i usuwasz pozostałości po każdym użyciu, olej/t
łuszcz mogą być użyte 10 do 15 razy. W
każdym razie nie należy używać go dłużej, niż 6 miesięcy. Po upłynięciu tego czasu, olej musi zostać wylany.
11. Generalnie zmieniaj olej, jeśli pojawiają się bąbelki podczas jego podgrzewania, jeśli wydziela się zapach, czuć zjełczały smak,
jeśli ściemniał, lub jeśli nie jest płynny.
12. Jeśli nie korzystasz z urządzenia zbyt często, najlepiej jest przechowywać olej, lub tłuszcz w zamkniętym, szklanym naczyniu,
najlepiej w lodówce. Pozostawienie oleju na długi czas w urządzeniu nie jest zalecane
.
13. Żywność z wysoką zawartością wody, np. ziemniaki, najlepiej jest smażyć dwukrotnie z przerwą między smażeniem.
Frytki
Aby uzyskać smaczne, chrupiące frytki, należy pamiętać o następujących zaleceniach:
1. Nie używaj zbyt świeżych ziemniaków (generalnie świeże ziemniaki nie dają zbyt dobrych rezultatów). Pokrój je na wąskie paski.
2. Opłucz frytki pod kranem. Pomoże to zapobiec ich sklejaniu się podczas smażenia.
3. Osusz je czystą szmatką, lub chłonnym ręcznikiem papierowym.
Żywność mrożona
1. Zamrożona żywność, po włożeniu jej do oleju, znacznie obniży jego temperaturę.
2. W związku z tym nie należy wkładać dużych ilości mrożonej żywności do frytkownicy.
3. Pozwól frytkownicy przywrócić optymalną temperaturę smażeniu przed włożeniem większej ilości zamrożonej żywności (po
wyłączeniu się wskaźnika świetlnego kontroli temperatury).
4. Ustaw kontrolę temperatury, zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu mrożonej żywności. Jeśli takich instrukcji nie ma, ustaw ją
na najwyższą (190°C).
5. Na mrożonej żywności cz
ęsto znajduje się dużo lodu. Zaleca się jego usunięcie przed smażeniem. Nie wymaga to rozmrażania,
ale należy gotować dwa razy dłużej.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
PROBLEM PRAWDOPODOBNY POWÓD MOŻLIWE ROZWIĄZANIE
Urządzenie nie nagrzewa
oleju.
1. Obwód elektryczny może w którymś miejscu
nie działać prawidłowo.
1. Należy skontaktować się z Serwisem
Technicznym.
Żywność nie nabiera
złotego koloru.
1. W koszyku jest zbyt dużo żywności.
2. Temperatura jest zbyt niska.
1. Dostosuj ilość żywności do rozmiarów
koszyka.
2. Ustaw wyższą temperaturę.
Olej się wylewa.
1. Przekroczono maksymalny poziom oleju.
2. W czasie zanurzania w oleju w żywności
znajdowała się woda.
3. Zbyt dużo żywności.
1. Zmień poziom oleju.
2. Osusz żywność szmatką, lub chłonnym
papierem.
3. Nie wypełniaj więcej, niż trzy czwarte.
Nieprzyjemny zapach.
1. Zepsuty olej.
2. Olej nieodpowiedni do urządzenia.
1. Wymień olej i wyczyść pojemnik.
2. Użyj oleju wysokiej jakości i nie mieszaj
różnych rodzajów olejów.