De Dietrich DOV499XE1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL INSTRUKCJA MONTA¯U I U¯YTKOWANIA
Piekarnik
TYP: DOV499XE1
2
To urz¹dzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektyw¹
Europejsk¹ 2002/96/EC symbolem przekreœlonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, ¿e sprzêt ten, po okresie jego
u¿ytkowania nie mo¿e byæ umieszczany ³¹cznie z innymi
odpadami pochodz¹cymi z gospodarstwa domowego.
U¿ytkownik jest zobowi¹zany do oddania go odpowiednim
jednostkom prowadz¹cym zbiórkê zu¿ytego sprzêtu
elektrycznego i elektronicznego.
W³aœciwe postêpowanie ze zu¿ytym sprzêtem elektrycznym i elektronicznym
przyczynia siê do unikniêcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i œrodowiska
naturalnego konsekwencji, wynikaj¹cych z niew³aœciwego sk³adowania
i przetwarzania takiego sprzêtu.
Ochrona œrodowiska
23
PL
Wprowadzenie
Gotowanie na parze
Jak wygl¹da zakupiony piekarnik?
Akcesoria
Jak zainstalowaæ piekarnik?
Jak korzystaæ z piekarnika?
Jak zaprogramowaæ gotowanie bezpoœrednie?
Opis ustawieñ
Tabela czasów gotowania
Jak dbaæ o piekarnik?
Jak wymieniæ ¿arówkê?
Co zrobiæ w razie nieprawid³owego dzia³ania?
Omówienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Zabudowa
Ustawianie zegara
Blokowanie wyœwietlacza
Tryb gotowoœci wyœwietlacza
Zarz¹dzanie wod¹
Jak ustawiæ program gotowania z opóŸnionym rozpoczêciem?
Jak korzystaæ z minutnika?
Ochrona œrodowiska
W niniejszej instrukcji
Oznacza instrukcje zwi¹zane bezpieczeñstwem.
Oznacza rady i wskazówki
Spis treœci
4
5
6
7
8
10
13
18
19
21
22
22
23
5
8
9
10
11
12
15
16
17
3
PL
Jak wymieniæ ¿arówkê?
Co zrobiæ w razie nieprawid³owoœci dzia³ania?
¯arówka znajduje siê w z ty³u po
prawej stronie wnêki piekarnika.
Przed rozpoczêciem pracy z
¿arówk¹ nale¿y od³¹czyæ
piekarnik od zasilania, aby unikn¹æ
ryzyka pora¿enia elektrycznego.
- Obróciæ klosz o æwieræ obrotu w lewo.
- Wykrêciæ ¿arówkê, w tym samym kierunku.
Parametry ¿arówki:
-15 W 220 240 V
-300°C - Gniazdo E 14
- Wymieniæ ¿arówkê, a nastêpnie ponownie umieœciæ klosz
we w³aœciwym po³o¿eniu, upewniaj¹c siê, czy z³¹cza s¹
odpowiednio ustawione.
- Ponownie pod³¹czyæ piekarnik.
Je¿eli w zaistnia³ej sytuacji podejmowane dzia³ania nie rozwi¹¿¹ problemu,
nale¿y niezw³ocznie skontaktowaæ siê z serwisem posprzeda¿ym.
CO NALE¯Y
ZROBIÆ?
MO¯LIWE
PRZYCZYNY
JE¯ELI ZOSTANIE
STWIERDZONE...
Wyœwietlacz
nie w³¹cza siê.
¯arówka nie dzia³a.
Wyciek wody lub pary
wokó³ drzwiczek
w czasie gotowania.
Piekarnik nie jest pod³¹-
czony do Ÿród³a zasilania.
P³ytka elektroniczna nie
dzia³a.
¯arówka jest zepsuta.
Piekarnik nie jest
pod³¹czony.
Bezpiecznik jest zepsuty.
Drzwiczki nie s¹
w³aœciwie zamkniête.
Uszczelka drzwiczek
jest uszkodzona.
- Sprawdziæ, czy urz¹dze-
nie jest zasilane (sprawny
bezpiecznik).
- Zwróciæ siê po pomoc do
serwisu posprzeda¿nego.
- Wymieniæ ¿arówkê.
- Pod³¹czyæ piekarnik.
- Wymieniæ bezpiecznik.
- Zwróciæ siê po pomoc do
serwisu posprzeda¿nego.
22
Wstêp
Szanowni Pañstwo,
Dziêkujemy za zakup piekarnika DE DIETRICH.
Nasze zespo³y badawcze opracowa³y dla Pañstwa now¹ generacjê urz¹dzeñ.
Ich jakoœæ, wzornictwo i zaawansowanie technologiczne czyni¹ z nich produkty
wyj¹tkowe, daj¹ce dowód naszej unikalnej wiedzy technicznej i technologicznej.
Proste linie i wyrafinowana estetyka nowego piekarnika DE DIETRICH sprawia, ¿e
doskonale wspó³gra on z kuchni¹ i idealnie ³¹czy doskona³¹ technologiê, znakomite
efekty gotowania i luksus u¿ytkowania.
Linia produktów DE DIETRICH obejmuje równie¿ szerok¹ gamê p³yt kuchennych,
okapów z wyci¹giem, zmywarek, kuchenek mikrofalowych i lodówek, przystosowanych
do zabudowy i idealnie wspó³graj¹cych z piekarnikiem DE DIETRICH.
Dziêki swym produktom, które wyznaczaj¹ nowy kierunek naszego codziennego ¿ycia i
które sta³y siê „symbolem nowej jakoœci”, firma DE DIETRICH to synonim doskona³oœci i
zaproszenie do ¿ycia w nowej klasie.
Marka DE DIETRICH.
4
Konserwacja
Czyszczenie rynny
ociekowej
Jak dbaæ o piekarnik?
Wnêka (po ka¿dym u¿yciu)
Przewód doprowadzaj¹cy wodê (raz w miesi¹cu)
Wytwornica pary (raz w miesi¹cu)
Po och³odzeniu wytwornicy pary wytrzeæ wnêkê such¹
œciereczk¹ lub pozwoliæ jej wyschn¹æ, pozostawiaj¹c otwarte
drzwiczki.
Wyj¹æ przewód doprowadzaj¹cy wodê, ci¹gn¹æ go w swoj¹
stronê. Usun¹æ osady z twardej wody, jakie mog¹ znajdowaæ
siê wewn¹trz (u¿ywaj¹c do tego celu cienkiego,
zaostrzonego przedmiotu, takiego jak drut do robótek
rêcznych lub do opiekania).
Wlaæ do wytwornicy 1/2 szklanki bia³ego octu winnego.
Pozostawiæ na kilka minut, a nastêpnie oczyœciæ i wyp³ukaæ
wod¹. Nie u¿ywaæ g¹bki, proszku do szorowania ani
œrodków do czyszczenia ekspresu do kawy.
Wyj¹æ rynnê, ci¹gn¹c j¹ do góry. Wytrzeæ i ponownie
umieœciæ we w³aœciwym miejscu, zaczepiaj¹c o odpowiednie
wystêpy.
Piekarnika nie nale¿y czyœciæ gor¹c¹ par¹.
21
PL
Omówienie
Gotowanie na parze przynosi same korzyœci; wystarczy tylko przestrzegaæ instrukcji
u¿ycia. Gotowanie na parze jest zdrowe i naturalne i pozwala zachowaæ wspania³y smak
potraw. Delikatny sos lub aromatyczne przyprawy zio³owe sprawiaj¹, ¿e potrawy s¹
niepowtarzalne.
W przypadku takiego gotowania nie s¹ uwalniane ¿adne zapachy. Nie ma potrzeby
dodawania do wody zió³ lub innych przypraw; mo¿na jednak nadaæ rybie smaku, uk³adaj¹c
j¹ na wodorostach lub przygotowaæ pikantnego kurczaka dodaj¹c pêczek rozmarynu lub
estragonu.
Mo¿na jednoczeœnie przygotowywaæ miêso, rybê i warzywa.
Gotowanie na parze umo¿liwia delikatne odgrzewanie makaronów, ry¿u i t³uczonych
ziemniaków, bez ryzyka przyklejenia lub wyschniêcia potrawy.
U³atwia przygotowywanie budyniu, tart, puddingu ry¿owego itp.; po przykryciu ich foli¹
aluminiow¹ skraplaj¹ca siê woda nie powoduje zawilgocenia dañ.
Nie ma potrzeby przyprawiania przed gotowaniem nawet wody.
Aby miêso wygl¹da³o bardziej apetycznie, nale¿y je szybko zez³ociæ ze wszystkich stron na
patelni z gor¹cym mas³em.
W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem gotowanie na parze przynosi same korzyœci:
Jest szybkie: gotowanie rozpoczyna siê natychmiast, podczas gdy w przypadku gotowania
potraw zanurzonych w wodzie, czas gotowania rozpoczyna siê, kiedy woda zaczyna
wrzeæ.
Jest zdrowe: nie nastêpuje utrata witamin (rozpuszczalne w wodzie) i minera³ów, poniewa¿
bardzo trudno rozpuszczaj¹ siê one w skraplaj¹cej siê wodzie, która styka siê z produktem.
Ponadto w tego typu gotowaniu nie u¿ywa siê t³uszczów. Para pozwala zachowaæ smak
jedzenia. Nie powoduje powstawania dodatkowych zapachów ani nie pozostawia smaku z
opiekacza czy patelni. Dziêki temu, ¿e potrawa nie jest zanurzona w wodzie, nic z niej nie
jest wyp³ukiwane. Porada: nie ma sensu przygotowywaæ t¹ metod¹ nieœwie¿ej ryby lub
warzyw pozostawionych w lodówce przez tydzieñ skutek bêdzie katastrofalny! Para nie
przenosi zapachów ani smaków; dlatego lepiej jest zaoszczêdziæ czas i pieni¹dze i
gotowaæ produkty jednoczeœnie, uk³adaj¹c je tak, aby siê nie styka³y. Na przyk³ad mo¿na
przygotowywaæ œwie¿¹ rybê razem z deserem.
Para nadaje siê równie¿ doskonale do blanszowania, rozmra¿ania i podgrzewania, a nawet
do podtrzymywania temperatury potraw, szczególnie sosów. Najpierw nale¿y u¿yæ
niewielkiej iloœci t³uszczu, aby miêsom takim jak drób, cielêcina czy wieprzowina nadaæ
apetyczny wygl¹d. Przygotowywanie potrawy zakoñcz, korzystaj¹c z metody gotowania na
parze.
Produkty pociête na kawa³ki gotuj¹ siê szybciej i bardziej równomiernie ni¿ pozostawione w
ca³oœci.
Gotowanie na parze
5
PL
Tabela czasów gotowania
Szczupak
Dorsz
£upacz
ŒledŸ
¯abnica
Makrela
Dorsz atlantycki
Kie³b
Kie³b/sola
Rekinek psi
£osoœ
Tuñczyk
Pstr¹g,
ca³y (1 kg)
Wo³owina
15 - 30 min.
25 min.
20 - 25 min.
Rice pudding
Farina
5 - 6 min.
10 - 12 min.
JAJA
85
75
85
85
80
85
75
80
80
75
85
85
85
85
100
100
100
100
100
95
90
90
100
100
100
100
100
90
100
CZAS
DANIA
UWAGI
PRODUKT SPO¯YWCZY
Niezale¿nie od iloœci
°C
Rdzawiec
/dorsz czarny
Dorada
P³aszczka
RYBY
MIÊSA
RY¯, MAKARONY,
POTRAWY M¥CZNE
Pasztetowe
Kie³basy
Drób
(piersi, filety)
(z nadzieniem)
Wieprzowina
(stek z polêdwicy)
Jaja powinny
byæ bardzo
œwie¿e i prze-
chowywane w
temperaturze
pokojowej
*steki: okr¹g³e
kawa³ki ryby o
gruboœci od 2 do
3 cm (180/200 g)
na osobê.
Produkty
musz¹ byæ
bardzo œwie¿e.
W³o¿yæ ca³¹
rybê do naczynia
lub u³o¿yæ na
liœciach
laurowych,
koprze lub
innych
aromatycznych
zio³ach.
Po zakoñczeniu
gotowania zdj¹æ
skórê, która
Zez³ociæ na
ruszcie w innym
naczyniu.*
Ugotowane na miêkko
Ugotowane na pó³twardo:
Ugotowane na twardo:
Sadzone
W koszulkach
: umieœciæ bezpoœrednio
na ruszcie.
umieœciæ
bezpoœrednio na ruszcie.
: rozbiæ na osobnym naczyniu
umieszczanym na ruszcie i przykryæ pokrywk¹.
: patrz szczegó³owy przepis.
Umieœciæ bezpoœrednio w naczyniu, a nastêpnie zanurzyæ w wodzie lub mleku.
Para nie wystarczy do nasycenia tego typu produktów. Naczynie nale¿y zakryæ foli¹
aluminiow¹, aby unikn¹æ wpadania do œrodka kropel wody.
Po zakoñcze-
niu gotowania
ubiæ widelcem.
100 g op³ukanego ry¿u 20
ml mleka 2 ³y¿ki cukru
200 g (1/4 litra wody)
30 min.
20 min.
7min.
8 min.
25 min.
20 min.
10 - 15 min.
10 min.
20 min.
15 - 20 min.
20 - 25 min.
20 - 25 min.
25 - 30 min.
13 - 15 min.
20 - 25 min.
15 min.
20 min.
15 - 20 min.
15 min.
20 min.
15 min.
25 - 30 min.
15 min.
Ca³y (1 kg)
Steki (180 g)*
Ca³a (1 kg)
Filety
Ca³y (200 g)
Steki (180 g)
W zale¿noœci od gruboœci
Ca³a (250 g)
Filety
Ca³y (20 g)
Filety
Grube steki
(d³ugoœæ od 6 do 10 cm)
Steki (180/200 g)
Steki (180/200 g)
Ca³y (200 g)
od 13 do 15 min
Pieczeñ 800 g: od 55 do 60 min
Udka z kurczaka: od 35 do 40 min
Pieczony indyk: od 50 do 60 min
Kawa³ek 400 g
20
Panel steruj¹cy
Wyœwietlacz
START
STOP
Przycisk: Stop / start
Zmiana czasu i temperatury
Ustawienia temperatury
Czas trwania gotowania
/ godzina
Zakoñczenie gotowania
Niezale¿ny minutnik
1
2
3
4
5
6
1
32
4
5
6
7
7
Prze³¹cznik wyboru funkcji
WskaŸnik odmra¿ania
WskaŸnik gotowania
WskaŸnik braku wody
Wyœwietlacz zegara i godziny
WskaŸnik temperatury
8
10
9
11
12
8
10
9
11
12
Jak wygl¹da zakupiony piekarnik?
Informacje o panelu steruj¹cym
Wytwornica
pary
Przewód
doprowadzaj¹cy
wodê
Rynna
ociekowa
Zbiornik
6
Tabela czasów gotowania
Koper w³oski
35 - 40 min.
18 min.
20 - 22 min.
25 - 30 min.
15 - 20 min.
15 min.
10 - 15 min.
20 min.
20 min.
35 min.
30 min.
22 min.
30 - 35 min.
15 - 20 min.
20 - 25 min.
25 min.
40 - 45 min.
25 min.
(œwie¿y) mieszaæ w czasie gotowania
(mro¿ony) mieszaæ w czasie gotowania
Przeciêty na pó³
Kostka
/
Przeciêty na pó³
Pociête na okr¹g³e kawa³ki
30 - 35 min.
22 min.
30 - 35 min.
Przegrzebki 10 - 12 min.
20 - 25 min.
25 min.
30 - 35 min.
12 - 15 min.
Z przyprawami
W zale¿noœci od wagi
/
Ca³e, obrane
Owoce w kawa³kach
10 - 15 min.
25 min.
10 min.
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
90
95
95
95
90
90
95
90
CZAS
DANIA
UWAGI
PRODUKT SPO¯YWCZY
Niezale¿nie od iloœci
°C
WARZYWA
MIÊCZAKI
SKORUPIAKI
OWOCE
BUDYNIE
Cykoria
Szpinak
Karczochy
(chiñskie)
Kabaczki
Kalafior
Grzyby
Dynia
Korzeñ selera
Marchewki
Szparagi
Karczochy
(ma³e)
Ziemniaki
Por
Œwie¿y groch
Zielony
groszek
Rzepa
Budyñ
Kompot
Jab³ka/gruszki
/brzoskwinie
Langustynki
Homary
Kraby
Omu³ki
/pobrze¿ki
40 - 45 min.
* Czas zale¿y od
typu, wielkoœci i
œwie¿oœci
warzyw. Nale¿y
postêpowaæ wg
wskazówek w
kolumnie
„Dania”.
*Czas gotowania
pozostaje taki
sam, niezale¿nie
od iloœci
produktów do
gotowania.
Przyk³ady:
1 lub 4
karczochy
wymagaj¹
takiego samego
czasu gotowania.
*Aby sprawdziæ,
czy potrawa jest
gotowa, nale¿y
wbiæ koniec no¿a
w najgrubsz¹
czêœæ warzywa;
w przypadku
ugotowanego
produktu nie
bêdzie
* Przegrzebki
uk³adaæ na siatce
szklanego
naczynia,
przyprawiæ
zio³ami.
* Skorupiaki
uk³adaæ na
wodorostach.
* Czas
uzale¿niony od
œwie¿oœci.
W przypadku koñcówek
zmniejszyæ czas gotowania
Ma³e kawa³ki
Cienkie, okr¹g³e plastry
Plastry
Kostka
Okr¹g³e kawa³ki
Cienkie paski,
Uk³adaæ w naczyniu „do góry
nogami”
Brukselka
Ma³e kawa³ki kalafiora,
posiekana kapusta
Œrodek usuniêty,
pociêta wzd³u¿ na pó³
W foremkach
/
Z przyprawami
19
PL
Naczynie do gotowania z otworami zapobiega kontaktowi
produktów ¿ywnoœciowych ze skraplaj¹c¹ siê wod¹.
Naczynie umo¿liwia odzyskanie skraplaj¹cej siê wody.
Wyjmowany ruszt ze stali nierdzewnej: musi byæ w³o¿ony do
piekarnika.
Wyjmowany zbiornik
Naczynia do gotowania
Akcesoria
Naczynia do gotowania mo¿na myæ w zmywarce.
Zbiornik umo¿liwia niezale¿ne doprowadzanie wody do
piekarnika.
Pojemnoœæ zbiornika wynosi oko³o jednego litra (poziom
maksymalny).
Aby u³atwiæ pielêgnacjê piekarnika, nale¿y u¿ywaæ wody
o ma³ej zawartoœci kamienia .
U¿ycie wody demineralizowanej jest zabronione (nie
jest przeznaczona do celów spo¿ywczych) .
7
PL
Opis ustawieñ
100
85
75
90
95
80
55
60
Ustawienie
temperatury
°C
Tryb gotowania Przyk³ady gotowania
Tryb gotowania na parze
najczêœciej u¿ywany.
Gotowanie delikatnych
produktów spo¿ywczych
Miêso zachowuje kolor
Gotowanie delikatnych
produktów spo¿ywczych,
owoców, kompotów
Ma³e ogrzewanie
Powolne rozmra¿anie
bez gotowania
Warzywa i miêsa
Delikatna ryba (pstr¹g)
Gotowanie delikatnej ryby
(filety z sardynek, kie³b)
Gotowane jaja, duszone pomidory
zachowuj¹ce kszta³t.
Pudding itp.
Pasztety, tarty.
Podgrzewanie gotowych potraw
Rozpuszczanie czekolady, mas³a.
Delikatne podgrzewanie owoców
tu¿ przed podaniem
Rozmra¿anie filetów rybnych przed
usma¿eniem.
Ma³e owoce, które musz¹ pozostaæ
ch³odne (do ciast i sosów)
Rozmra¿anie miês przed pieczeniem
(np.: kie³baski)
18
Jak zainstalowaæ piekarnik?
Pod³¹czenie do
sieci elektrycznej
W przypadku monta¿u na sta³e nale¿y pamiêtaæ o
pod³¹czeniu w uk³adzie elektrycznym
standaryzowanego, spe³niaj¹cego wymogi od³¹cznika. W
przeciwnym razie urz¹dzenie musi byæ tak ustawione,
aby gniazdo elektryczne by³o dostêpne po jego
zabudowaniu. Nale¿y u¿ywaæ gniazda z uziemieniem,
pod³¹czonego zgodnie z odpowiednimi normami
bezpieczeñstwa. Instalacja elektryczna musi byæ
wyposa¿one w ochronê przeciwtermiczn¹ (10 A). Je¿eli
przewód zasilaj¹cy lub wtyczka s¹ uszkodzone, nie
nale¿y eksploatowaæ piekarnika. W takim przypadku dla
unikniêcia niebezpieczeñstwa uszkodzone elementy
musz¹ zostaæ wymienione przez producenta, serwis
posprzeda¿ny lub osobê z odpowiednimi kwalifikacjami.
Napiêcie robocze…………………………………………………..…………220-240V~50Hz
Moc ca³kowita piekarnika.....……………………………....……………………………1,77 kW
rozgrzanie do temperatury 100°C i utrzymanie jej przez godzinê ……………….0,71 kWh
Szerokoœæ……………………………………...…………………………………………..38,5 cm
Wysokoœæ…………………………………..………………………………………………18,2 cm
G³êbokoœæ................................................................................................................ 33,5 cm
.........................................................................................................23,5 l
Zu¿ycie energii
-
Przydatne wymiary piekarnika
PojemnoϾ netto
8
Minutnik
START
STOP
2
1
1
2
Jak korzystaæ z minutnika?
Piekarnik jest wyposa¿ony w minutnik elektroniczny,
niezale¿ny od funkcji piekarnika, odmierzaj¹cy czas.
Funkcja ta jest niezale¿na od piekarnika. Nie mo¿na jej
u¿ywaæ do automatycznego zatrzymywania programu
gotowania. Minutnik mo¿e jednak dzia³aæ w czasie pracy
piekarnika. W takim przypadku wskazywany bêdzie
wyœwietlacz minutnika, a nie wyœwietlacz godziny.
Zmiana lub
anulowanie
programu
minutnika
Nacisn¹æ przycisk .
WartoϾ oraz symbol
minutnika zaczynaj¹ migaæ.
0m00s
Ustawiæ ¿¹dany czas (maks. 59 min 50 sekund),
naciskaj¹c przyciski + lub -. Po kilku sekundach
minutnik zacznie dzia³aæ. Po zakoñczeniu czasu
gotowania wygenerowany zostanie sygna³
dŸwiêkowy minutnika. Symbol miga.
Wy³¹czyæ sygna³ dŸwiêkowy, naciskaj¹c przycisk lub
.
Po rozpoczêciu pracy minutnika mo¿na zmieniæ pozosta³y
czas, naciskaj¹c przycisk , a nastêpnie przyciski + lub -.
Aby anulowaæ minutnik, nale¿y nacisn¹æ przycisk i
ustawiæ czas na 0m00s.
START/STOP
17
PL
380
560
50
386,5
20
595
405
544
378
550
Zabudowa
1
2
3
Umieœciæ urz¹dzenie we wnêce.
Urz¹dzenie musi staæ poziomo. Sprawdziæ
ustawienie.
Dla wiêkszej stabilnoœci zamocowaæ
piekarnik w szafce za pomoc¹ dwóch
wkrêtów poprowadzonych przez
przeznaczone do tego celu otwory z boku
przednich paneli wewnêtrznych.
Wykonaæ po³¹czenia elektryczne.
Upewniæ siê, ¿e po zakoñczeniu instalacji
wtyczka bêdzie dostêpna.
9
PL
START
STOP
1
2
2
1
3
3
Jak ustawiæ program gotowania
z opóŸnionym rozpoczêciem?
Ustawiæ wybrany tryb gotowania, czas i temperaturê, o ile jest
to konieczne (zobacz ROZDZIA£ „Jak zaprogramowaæ
gotowanie bezpoœrednie?”, punkty1i2)
Przyk³ad: po³o¿enie dla temperatury 100°C.
Nacisn¹æ
„zakoñczenia gotowania” . Symbol
zakoñczenia gotowania oraz symbol
wyœwietla siê i miga, wskazuj¹c, ¿e
mo¿na teraz ustawiæ godzinê.
Przyk³ad: Jest 12:30.
Zaprogramowany czas gotowania to 30
minut. Wyœwietlana godzina zakoñczenia
gotowania to 13:00.
przycisk dotykowy
Czas zakoñczenia gotowania mo¿na
zmieniæ, naciskaj¹c
lub .
Przyk³ad: Zakoñczenie gotowania
14:00.
przyciski
dotykowe + -
Potwierdziæ, naciskaj¹c
.
przycisk
START/STOP
Po zaprogramowaniu czasu zakoñczenia gotowania ponownie
wyœwietlana jest godzina.
Po wykonaniu tych czynnoœci rozgrzewanie piekarnika
rozpocznie siê z opóŸnieniem, tak aby gotowanie zakoñczy³o
siê o godzinie 14:00.
Kiedy gotowanie zakoñczy siê, piekarnik przez kilka minut
bêdzie generowa³ wygna³ dŸwiêkowy, a symbol zacznie
migaæ. Sygna³ dŸwiêkowy mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c
i przytrzymuj¹c przez jedn¹ sekundê.przycisk START/STOP
Zmiana czasu
gotowania i czasu
zakoñczenia
gotowania
Czas zakoñczenia gotowania mo¿na zmieniæ w dowolnej
chwili; w tym celu nale¿y nacisn¹æ przycisk .
Aby anulowaæ program, nale¿y nacisn¹æ
.
przycisk
START/STOP
16
START
STOP
1 2
Ponowne ustawianie zegara
1 2
START
STOP
START
STOP
START
STOP
Jak korzystaæ z piekarnika?
Ustawianie zegara
Na wyœwietlaczu miga 12:00.
Za pomoc¹ przycisków + lub - ustawiæ
godzinê.
przycisk
START/STOP
Potwierdziæ, naciskaj¹c
.
Potwierdziæ, naciskaj¹c przycisk
Je¿eli godzina nie zostanie potwierdzona przez naciœniêcie przycisku , wpis
zostanie zapisany automatycznie po jednej minucie.
Wyœwietlana jest ustawiona godzina.
Nacisn¹æ przyciski i
jednoczeœnie i przytrzymaæ, a¿ godzina
zacznie migaæ. Za pomoc¹ przycisków +
lub - ustawiæ zegar.
10
Po zakoñczeniu
programu
gotowania
Anulowanie
rozpoczêtego
gotowania
Zmiana czasu
gotowania
Zbiornik nale¿y BEZWZGLÊDNIE opró¿niæ.
W czasie gotowania mo¿na wyregulowaæ czas gotowania,
naciskaj¹c przycisk lub lub .przyciski dotykowe + -
Gotowanie mo¿na zatrzymaæ w dowolnej chwili; w tym celu
nale¿y nacisn¹æ
(nacisn¹æ i przytrzymaæ przez oko³o jedn¹ sekundê). Je¿eli
wytwarzanie pary jeszcze siê nie rozpoczê³o (oko³o jednej
minuty), piekarnik zostanie zatrzymany natychmiast, a
wyœwietlany czas zniknie. Je¿eli wytwarzanie pary
rozpoczê³o siê, wyœwietlany czas zmienia siê na trzy minuty;
odliczanie rozpoczyna siê, a para zostaje usuniêta przed
otwarciem drzwi.
przycisk dotykowy START/STOP
Wyœwietlana jest wartoœæ 0m00s. Wyœwietlacz przestaje
migaæ. Przez trzy minuty generowany jest przerywany sygna³
dŸwiêkowy. Aby go wy³¹czyæ, nale¿y nacisn¹æ
lub otworzyæ drzwiczki.
przycisk
dotykowy START/STOP
Aby zapewniæ niezawodnoœæ piekarnika, przez pewien czas po zakoñczeniu
gotowania wentylator nadal dzia³a.
Zarz¹dzanie wod¹
Je¿eli w czasie gotowania wyst¹pi¹ problemy z uk³adem
wody, wyœwietlony zostanie wskaŸnik „brak wody” i
wygenerowany sygna³ dŸwiêkowy.
Taki b³¹d jest spowodowany g³ównie przez:
- pusty zbiornik.
- nieprawid³owo osadzony zbiornik.
Po sprawdzeniu tych dwóch elementów i zamkniêciu
drzwiczek gotowanie rozpocznie siê automatycznie.
15
PL
Po pod³¹czeniu zasilania elektrycznego.
Ustawiæ godzinê.
START
STOP
Generowany jest sygna³
dŸwiêkowy, a na ekranie
pojawia siê „kluczyk” .
Od tej chwili
nie s¹ aktywne.
przyciski
dotykowe
1
2
3
Blokowanie
wyœwietlacza
Istnieje mo¿liwoœæ zablokowania wyœwietlacza. Funkcji nie
mo¿na u¿ywaæ dla gotowania zaprogramowanego w czasie.
Aby odblokowaæ
wyœwietlacz, nale¿y
nacisn¹æ
i
przytrzymaæ przez kilka
sekund; generowany jest
sygna³ dŸwiêkowy i symbol
„kluczyka” znika.
przycisk
dotykowy START/STOP
Nacisn¹æ i
przytrzymaæ
przez
kilka sekund.
przycisk dotykowy
START/STOP
11
PL
1
2
3
START
STOP
1/3
2
START
STOP
2
3
1 2
3
1
Gotowanie
na parze
Aby efekty gotowania by³y zadowalaj¹ce, nie nale¿y otwieraæ drzwiczek
urz¹dzenia w czasie gotowania.
Zmiana
temperatury
gotowania
Nacisn¹æ przycisk i przewijaæ w dó³,
aby wybraæ funkcjê gotowania, na przyk³ad
funkcjê . Wyœwietlana jest wstêpnie ustawiona
temperatura 100°C, a sugerowany czas gotowania
to 25 minut. Symbol miga.
Nacisn¹æ , aby rozpocz¹æ gotowanie; nastawiony czas i
symbole przestaj¹ migaæ i wyœwietlany jest wskaŸnik gotowania. Po nagrzaniu
piekarnika do ustawionej temperatury wartoœæ 100°C przestaje migaæ i generowany jest
sygna³ dŸwiêkowy.
przycisk START/STOP
¯¹dany czas (minimalnie 5
minut, maksymalnie 60 minut)
mo¿na ustawiæ naciskaj¹c
i.przyciski dotykowe +
_
Istnieje mo¿liwoœæ ustawienia temperatury gotowania
w po³o¿eniu .
Je¿eli wybór nie zostanie potwierdzony , temperatura zostanie zapisana
automatycznie po kilku sekundach.
przyciskiem °C
Nacisn¹æ .
Symbol zaczyna
migaæ.
przycisk °C
°C
Ustawiæ temperaturê za
pomoc¹ przycisków +
lub
_
.
Potwierdziæ wybór,
naciskaj¹c
.
przycisk
°C
14
Aby ograniczyæ zu¿ycie energii przez nieu¿ywany piekarnik,
mo¿na w³¹czyæ . W tym celu nale¿y
wykonaæ poni¿sze czynnoœci:
TRYB GOTOWOŒCI
Piekarnik musi byæ w trybie wyœwietlacza godziny.
START
STOP
1
1
Nacisn¹æ przyciski+i-jednoczeœnie i przytrzymaæ przez 5 sekund.
Na wyœwietlaczu pojawi siê komunikat
Zwolniæ przyciski.
zosta³ wy³¹czony, a wyœwietlacz pozostaje ca³y czas w³¹czony.
„LCD ON” (Wyœwietlacz LCD w³¹czony)
TRYB GOTOWOŒCI
START
STOP
Tryb gotowoœci
wyœwietlacza
AKTYWACJA :TRYBU GOTOWOŒCI
DEZAKTYWACJA :TRYBU GOTOWOŒCI
Nacisn¹æ przyciski+i-jednoczeœnie i przytrzymaæ przez 5 sekund.
Na wyœwietlaczu pojawi siê komunikat
.
Zwolniæ przyciski.
Po 30 sekundach wyœwietlacz wy³¹czy siê.
Piekarnik znajduje siê wówczas w trybie gotowoœci; wy³¹czy siê
automatycznie po 30 sekundach od w³¹czenia trybu wyœwietlacza godziny.
„LCD OFF” (Wyœwietlacz LCD
wy³¹czony)
12
25 min
15 min
15 min
20 min
30 min
15 min
30 min
30 min
5min
5min
5min
5min
5min
5min
5min
5min
1
1
1
1
1
1
1
1
100
85
75
90
95
80
55
60
Jak zaprogramowaæ gotowanie bezpoœrednie?
Zasada
dzia³ania
Woda znajduj¹ca siê w zbiorniku doprowadzana jest
przewodem do wnêki.
Po zetkniêciu z gor¹c¹ powierzchni¹ w dolnej czêœci wnêki
(wytwornica pary) woda zamienia siê w parê.
Nie ma potrzeby dodawania wody do naczynia do gotowania.
Dla zapewnienia PRAWDZIWEGO GOTOWANIA NA PARZE
piekarnik jest wyposa¿ony w specjalnie zaprojektowane
naczynie.
Przed rozpoczêciem gotowania KONIECZNE jest nape³nienie zbiornika wod¹ do
poziomu maksymalnego ( ).Max.
Podczas u¿ywania urz¹dzenie nagrzewa siê. Po otwarciu drzwiczek z urz¹dzenia
bêdzie siê wydobywaæ gor¹ca para. Nie pozwalaæ na zbli¿anie siê dzieci.
Czas gotowania jest wstêpnie zaprogramowany odpowiednio do nastawy.
Maks. nastawa
czasu
Min. nastawa
czasu
Wstêpnie
zaprogramowany
czas
Temperatura
gotowania
°C
godz.
godz.
godz.
godz.
godz.
godz.
godz.
godz.
13
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

De Dietrich DOV499XE1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi