Omówienie
Gotowanie na parze przynosi same korzyœci; wystarczy tylko przestrzegaæ instrukcji
u¿ycia. Gotowanie na parze jest zdrowe i naturalne i pozwala zachowaæ wspania³y smak
potraw. Delikatny sos lub aromatyczne przyprawy zio³owe sprawiaj¹, ¿e potrawy s¹
niepowtarzalne.
W przypadku takiego gotowania nie s¹ uwalniane ¿adne zapachy. Nie ma potrzeby
dodawania do wody zió³ lub innych przypraw; mo¿na jednak nadaæ rybie smaku, uk³adaj¹c
j¹ na wodorostach lub przygotowaæ pikantnego kurczaka dodaj¹c pêczek rozmarynu lub
estragonu.
Mo¿na jednoczeœnie przygotowywaæ miêso, rybê i warzywa.
Gotowanie na parze umo¿liwia delikatne odgrzewanie makaronów, ry¿u i t³uczonych
ziemniaków, bez ryzyka przyklejenia lub wyschniêcia potrawy.
U³atwia przygotowywanie budyniu, tart, puddingu ry¿owego itp.; po przykryciu ich foli¹
aluminiow¹ skraplaj¹ca siê woda nie powoduje zawilgocenia dañ.
Nie ma potrzeby przyprawiania przed gotowaniem nawet wody.
Aby miêso wygl¹da³o bardziej apetycznie, nale¿y je szybko zez³ociæ ze wszystkich stron na
patelni z gor¹cym mas³em.
W porównaniu z tradycyjnym gotowaniem gotowanie na parze przynosi same korzyœci:
Jest szybkie: gotowanie rozpoczyna siê natychmiast, podczas gdy w przypadku gotowania
potraw zanurzonych w wodzie, czas gotowania rozpoczyna siê, kiedy woda zaczyna
wrzeæ.
Jest zdrowe: nie nastêpuje utrata witamin (rozpuszczalne w wodzie) i minera³ów, poniewa¿
bardzo trudno rozpuszczaj¹ siê one w skraplaj¹cej siê wodzie, która styka siê z produktem.
Ponadto w tego typu gotowaniu nie u¿ywa siê t³uszczów. Para pozwala zachowaæ smak
jedzenia. Nie powoduje powstawania dodatkowych zapachów ani nie pozostawia smaku z
opiekacza czy patelni. Dziêki temu, ¿e potrawa nie jest zanurzona w wodzie, nic z niej nie
jest wyp³ukiwane. Porada: nie ma sensu przygotowywaæ t¹ metod¹ nieœwie¿ej ryby lub
warzyw pozostawionych w lodówce przez tydzieñ skutek bêdzie katastrofalny! Para nie
przenosi zapachów ani smaków; dlatego lepiej jest zaoszczêdziæ czas i pieni¹dze i
gotowaæ produkty jednoczeœnie, uk³adaj¹c je tak, aby siê nie styka³y. Na przyk³ad mo¿na
przygotowywaæ œwie¿¹ rybê razem z deserem.
Para nadaje siê równie¿ doskonale do blanszowania, rozmra¿ania i podgrzewania, a nawet
do podtrzymywania temperatury potraw, szczególnie sosów. Najpierw nale¿y u¿yæ
niewielkiej iloœci t³uszczu, aby miêsom takim jak drób, cielêcina czy wieprzowina nadaæ
apetyczny wygl¹d. Przygotowywanie potrawy zakoñcz, korzystaj¹c z metody gotowania na
parze.
Produkty pociête na kawa³ki gotuj¹ siê szybciej i bardziej równomiernie ni¿ pozostawione w
ca³oœci.
Gotowanie na parze
5
PL
Tabela czasów gotowania
Szczupak
Dorsz
£upacz
ŒledŸ
¯abnica
Makrela
Dorsz atlantycki
Kie³b
Kie³b/sola
Rekinek psi
£osoœ
Tuñczyk
Pstr¹g,
ca³y (1 kg)
Wo³owina
15 - 30 min.
25 min.
20 - 25 min.
Rice pudding
Farina
5 - 6 min.
10 - 12 min.
JAJA
85
75
85
85
80
85
75
80
80
75
85
85
85
85
100
100
100
100
100
95
90
90
100
100
100
100
100
90
100
CZAS
DANIA
UWAGI
PRODUKT SPO¯YWCZY
Niezale¿nie od iloœci
°C
Rdzawiec
/dorsz czarny
Dorada
P³aszczka
RYBY
MIÊSA
RY¯, MAKARONY,
POTRAWY M¥CZNE
Pasztetowe
Kie³basy
Drób
(piersi, filety)
(z nadzieniem)
Wieprzowina
(stek z polêdwicy)
Jaja powinny
byæ bardzo
œwie¿e i prze-
chowywane w
temperaturze
pokojowej
•
•
•
•
*steki: okr¹g³e
kawa³ki ryby o
gruboœci od 2 do
3 cm (180/200 g)
na osobê.
Produkty
musz¹ byæ
bardzo œwie¿e.
W³o¿yæ ca³¹
rybê do naczynia
lub u³o¿yæ na
liœciach
laurowych,
koprze lub
innych
aromatycznych
zio³ach.
Po zakoñczeniu
gotowania zdj¹æ
skórê, która
• Zez³ociæ na
ruszcie w innym
naczyniu.*
Ugotowane na miêkko
Ugotowane na pó³twardo:
Ugotowane na twardo:
Sadzone
W koszulkach
: umieœciæ bezpoœrednio
na ruszcie.
umieœciæ
bezpoœrednio na ruszcie.
: rozbiæ na osobnym naczyniu
umieszczanym na ruszcie i przykryæ pokrywk¹.
: patrz szczegó³owy przepis.
Umieœciæ bezpoœrednio w naczyniu, a nastêpnie zanurzyæ w wodzie lub mleku.
Para nie wystarczy do nasycenia tego typu produktów. Naczynie nale¿y zakryæ foli¹
aluminiow¹, aby unikn¹æ wpadania do œrodka kropel wody.
• Po zakoñcze-
niu gotowania
ubiæ widelcem.
100 g op³ukanego ry¿u 20
ml mleka 2 ³y¿ki cukru
200 g (1/4 litra wody)
30 min.
20 min.
7min.
8 min.
25 min.
20 min.
10 - 15 min.
10 min.
20 min.
15 - 20 min.
20 - 25 min.
20 - 25 min.
25 - 30 min.
13 - 15 min.
20 - 25 min.
15 min.
20 min.
15 - 20 min.
15 min.
20 min.
15 min.
25 - 30 min.
15 min.
Ca³y (1 kg)
Steki (180 g)*
Ca³a (1 kg)
Filety
Ca³y (200 g)
Steki (180 g)
W zale¿noœci od gruboœci
Ca³a (250 g)
Filety
Ca³y (20 g)
Filety
Grube steki
(d³ugoœæ od 6 do 10 cm)
Steki (180/200 g)
Steki (180/200 g)
Ca³y (200 g)
od 13 do 15 min
Pieczeñ 800 g: od 55 do 60 min
Udka z kurczaka: od 35 do 40 min
Pieczony indyk: od 50 do 60 min
Kawa³ek 400 g
20