wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa electrolux 5
Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
5
Urz¹dzenie to odpowiada
nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
– 73/23/EWG z dnia 19.02.1973
(Dyrektywa dot. niskiego napiêcia)
– 89/336/EWG z dnia 03.05.1989
(Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej
nowelizacj¹ 92/31/EWG)
– 93/68/EWG z dnia 22.07.1993
(Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-
znaku CE).
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ
elektrycznych
• Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
wykonaæ tylko uprawniony
specjalista.
• W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ
urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy
mog¹ spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku
koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ
siê do naszego serwisu lub do
sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
• Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy
pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
• Urz¹dzenie jest wyposa¿one w
blokadê zabezpieczaj¹ca przed
dzieæmi.
Bezpieczeñstwo podczas
u¿ytkowania
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do
wypieku ciast, pieczenia, sma¿enia
potraw na u¿ytek domowy.
• Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ
podczas pod³¹czania urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd sieciowych w
pobli¿u piekarnika. Przewody
pod³¹czeniowe nie mog¹ le¿eæ przy
gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ
przyciœniête gor¹cymi drzwiami
piekarnika.
• Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo
oparzenia! Podczas pracy wnêtrze
piekarnika jest gor¹ce.
• Ostrze¿enie: W czasie “Gotowania
na parze Vital” nie wolno otwieraæ
drzwi piekarnika. Wydostaj¹ca siê
para mo¿e powodowaæ uszkodzenie
mebli wskutek wilgoci. Unikaæ
bezpoœredniego kontaktu z par¹
wydostaj¹c¹ siê z piekarnika.
• Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê
produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e
powstaæ ³atwopalna mieszanka
alkoholu z powietrzem. W takim
przypadku nale¿y ostro¿nie otworzyæ
drzwiczki. Nie zbli¿aæ siê z ¿arem,
otwartym Ÿród³em ognia itp.
Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych
naukowych intensywne zrumienianie
(w trakcie obróbki termicznej)
artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie
w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e
stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego
te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie
niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.