Zalecenia w zakresie bezpieczeñstwa
Proszê zapoznaæ siê z niniejszymi zaleceniami przed zainstalowaniem i
rozpoczêciem eksploatacji piekarnika.
U¯YCIE PO RAZ PIERWSZY:
DALSZA EKSPLOATACJA:
- Podczas u¿ywania opiekacza z otwartymi do po³owy drzwiczkami ods³oniête
czêœci i powierzchnie mog¹ siê nagrzewaæ. Nie pozwalaæ zbli¿aæ siê ma³ym
dzieciom.
Podczas czyszczenia wnêki piekarnika urz¹dzenie musi byæ wy³¹czone.
- W czasie czyszczenia ods³oniête czêœci nagrzewaj¹ siê bardziej ni¿ w czasie
normalnej eksploatacji.
Zaleca siê, aby ma³e dzieci nie znajdowa³y siê w pobli¿u.
Piekarnik jest przeznaczony do u¿ytkowania w
prywatnych gospodarstwach domowych. S³u¿y wy³¹cznie do pieczenia artyku³ów
spo¿ywczych. Piekarnik nie zawiera podzespo³ów zawieraj¹cych azbest.
Przed rozpoczêciem eksploatacji pusty piekarnik nale¿y nagrzaæ do temperatury
maksymalnej, przy zamkniêtych drzwiczkach; rozgrzany piekarnik nale¿y pozostawiæ na
oko³o 15 minut, aby go zakonserwowaæ i przygotowaæ do u¿ycia.
We³na szklana, która otacza wnêkê piekarnika, mo¿e na pocz¹tku wytwarzaæ
charakterystyczny zapach, wynikaj¹cy z jej sk³adu. Mo¿na równie¿ zauwa¿yæ uwalniaj¹cy
siê dym. Jest to zjawisko normalne.
- Upewniæ siê, czy drzwiczki piekarnika s¹ ca³kowicie zamkniête, a uszczelka
spe³nia swoje zadanie.
- Nie zezwalaæ nikomu na opieranie siê lub siadanie na drzwiczkach otwartego
piekarnika.
- Podczas u¿ywania urz¹dzenie nagrzewa siê. Nie dotykaæ elementów grzejnych
wewn¹trz piekarnika.
- Po zakoñczeniu pieczenia nie dotykaæ potrawy ani akcesoriów (rusztu, ro¿na
obrotowego, ociekacza, wspornika ro¿na obrotowego itp.) nieos³oniêtymi rêkami; nale¿y
u¿yæ uchwytu do garnków lub materia³u odpornego na dzia³anie ciep³a.
- Nie wyk³adaæ wnêki piekarnika aluminium. W przeciwnym razie dojdzie do
nagromadzenia ciep³a, które mo¿e mieæ niepo¿¹dany wp³yw na gotowanie i pieczenie oraz
mo¿e doprowadziæ do uszkodzenia powierzchni emaliowanych.
7
PL
START
STOP
ECO
Jak czyœciæ wnêtrze piekarnika?
1. o to jest piroliza?C
2. jakich sytuacjach u¿ywaæ funkcji pirolizy?W
2. ak korzystaæ z funkcji pirolizy?J
- Piroliza jest cyklem ogrzewania piekarnika do bardzo wysokiej temperatury, co pozwala
usun¹æ zanieczyszczenia spowodowane pryskaniem i rozlewaniem. Wydobywaj¹ce siê w
tym czasie dymy i zapachy s¹ niszczone, gdy¿ przechodz¹ przez katalizator.
- Piroliza nie jest konieczna po ka¿dym pieczeniu, a jedynie wtedy, gdy wymaga tego
stopieñ zabrudzenia piekarnika.
- Ze wzglêdów bezpieczeñstwa, czyszczenie odbywa siê po automatycznym zablokowaniu
drzwi. Z chwil¹, gdy temperatura wewn¹trz piekarnika przekroczy temperaturê pieczenia,
nie jest mo¿liwe odblokowanie drzwi, nawet po ustawieniu „prze³¹cznika funkcji” na 0.
Gdy piekarnik dymi podczas rozgrzewania lub gdy mocno dymi w czasie pieczenia. Gdy z
zimnego piekarnika wydobywa siê nieprzyjemny zapach po pieczeniu niektórych potraw
(jagniêciny, ryb i opiekanych owoców morza…).
ZASTOSOWANIA
NIEPOWODUJ¥CE
ZBYT DU¯EGO
ZABRUDZENIA
ZASTOSOWANIA
POWODUJ¥CE
BARDZO DU¯E
ZABRUDZENIA
ZASTOSOWANIA
POWODUJ¥CE
DU¯E ZABRUDZENIA
Ciastka, warzywa, placki,
zapiekanki, suflety
Miêsa, ryby, duszone warzywa
(w naczyniu)
Du¿e kawa³ki miêsa na ro¿nie
Pieczenie bez rozpryskiwania;
piroliza nie jest konieczna
Piroliza jest konieczna po trzech
cyklach pieczenia
Pirolizê mo¿na wykonaæ po
jednym gotowaniu, o ile powsta³o
du¿o rozprysków
Nie nale¿y czekaæ, a¿ piekarnik bêdzie od œrodka pokryty t³uszczem, aby
zainicjowaæ cykl czyszczenia.
1) Piroliza natychmiastowa
a
b
) Wyj¹æ z piekarnika naczynia i usun¹æ wiêksze zanieczyszczenia.
) Sprawdziæ, czy programator wskazuje bie¿¹c¹ godzinê i czy nie miga.
) Wciskaæ przycisk funkcji, a¿ do pojawienia siê funkcji „ ”c Pyrolysis (Piroliza)
22