Zanussi ZCK552G1WA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
ZCK552G1WA
ZCK552G1XA
Instrukcja obsługi
Kuchenka
PL
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 4
Opis urządzenia 8
Przed pierwszym użyciem 9
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja 9
Płyta grzejna – wskazówki i porady 10
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
11
Piekarnik – codzienna eksploatacja 12
Piekarnik – funkcje zegara 13
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów 13
Piekarnik – wskazówki i porady 14
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie 20
Rozwiązywanie problemów 21
Instalacja 23
Efektywność energetyczna
28
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie zapoznać się z załączoną
instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za obrażenia ciała
ani szkody spowodowane nieprawidłową instalacją lub
eksploatacją urządzenia. Należy zachować instrukcję obsługi
w bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uduszenia lub odniesienia obrażeń
mogących skutkować trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
2 www.zanussi.com
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do pracującego
lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy
urządzenia mocno się nagrzewają.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać wyłącznie osoba o odpowiednich
kwalifikacjach.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na wysokości do
2000 m nad poziomem morza.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania na
statkach, łodziach lub okrętach.
Aby uniknąć przegrzania urządzenia, nie wolno instalować
go za drzwiami dekoracyjnymi.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego
programatora czasowego ani niezależnego układu zdalnego
sterowania.
OSTRZEŻENIE: Pozostawienie bez nadzoru potraw
zawierających tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej
może być przyczyną pożaru.
NIE gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a
następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
UWAGA: Gotowanie powinno odbywać się pod nadzorem.
Należy zapewnić stały nadzór nad krótkim gotowaniem.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: Nie
przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni
gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach lub szkła w uchylnych
pokrywach płyty grzejnej nie należy ściernych środków
czyszczących ani ostrych, metalowych myjek, ponieważ
mogą one porysować powierzchnię, co może skutkować
pęknięciem szkła.
www.zanussi.com 3
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów
metalowych, jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponieważ
mogą one bardzo się rozgrzać.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej
otwarciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż
powierzchnia płyty grzejnej ostygnie.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy
nagrzewają się podczas pracy do wysokiej temperatury.
Należy zachować ostrożność, aby uniknąć kontaktu z
elementami grzejnymi. Dzieci poniżej 8 roku życia nie
powinny znajdować się w pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod
stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy
odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba, aby zapobiec ryzyku porażenia
prądem.
OSTRZEŻENIE: Używać wyłącznie osłon do płyty grzejnej
wyprodukowanych przez producenta urządzenia lub
określonych w instrukcji przez producenta urządzenia jako
odpowiednich, lub dostarczonych z urządzeniem. Użycie
nieodpowiednich osłon może skutkować wypadkiem.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
To urządzenie jest przeznaczone na
następujące rynki: PL
Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować
wyłącznie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z instrukcją
instalacji dołączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ jest
ono ciężkie. Należy zawsze stosować
rękawice ochronne i mieć na stopach
pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
4 www.zanussi.com
Szafka kuchenna i wnęka na urządzenie
muszą mieć odpowiednie wymiary.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad nim
spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia przewodzą
prąd. Należy zabudować urządzenie, aby
zakryć części, których dotknięcie mogłoby
być niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach
ani pod oknem. Zapobiegnie to możliwości
strącenia gorącego naczynia z urządzenia
przy otwieraniu okna lub drzwi.
Aby zapobiec przewróceniu się
urządzenia, należy je odpowiednio
ustabilizować. Patrz rozdział Instalacja.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na tabliczce
znamionowej odpowiadają parametrom
znamionowym źródła zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących się
pod napięciem, jak i zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem prądem
należy zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby po
zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy ciągnąć
za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki
różnicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki przewodu
zasilającego do gniazda elektrycznego
należy całkowicie zamknąć drzwi
urządzenia.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej
powinna wykonać wykwalifikowana osoba.
Przed przystąpieniem do instalacji należy
upewnić się, że urządzenie zostało
dostosowane do miejscowych warunków
zasilania (typu gazu oraz jego ciśnienia).
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół
urządzenia.
Informacje dotyczące dopływu gazu
znajdują się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone
do wyciągu gazów spalinowych.
Urządzenie należy podłączyć zgodnie z
aktualnie obowiązującymi przepisami
dotyczącymi instalacji. Zwrócić uwagę na
wymagania dotyczące odpowiedniej
wentylacji.
Eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie obrażeniami ciała i
poparzeniem.
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
www.zanussi.com 5
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem i wybuchem
Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać łatwopalne
opary. Podczas podgrzewania tłuszczów i
oleju nie wolno zbliżać do nich źródeł
ognia ani rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą
ulec samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali nierdzewnej
nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub
innych przedmiotów na powierzchnię
urządzenia. Może to spowodować jego
uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani
z pustymi naczyniami.
Nie kłaść folii aluminiowej na urządzeniu
ani bezpośrednio na spodzie urządzenia.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą spowodować
zarysowania. Dlatego nie należy
przesuwać ich po powierzchni gotowania.
Zapewnić odpowiednią wentylację w
pomieszczeniu, w którym zainstalowane
jest urządzenie.
Stosować wyłącznie stabilne naczynia o
prawidłowym kształcie i średnicy większej
od średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła z
położenia płomienia maksymalnego do
minimalnego.
Używać wyłącznie akcesoriów
dostarczonych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora
płomienia.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
używać do innych celów, takich jak np.
ogrzewanie pomieszczeń.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem
lub uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb w
drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z
autoryzowanym centrum serwisowym.
6 www.zanussi.com
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie obojętne
środki czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać detergentów do czyszczenia
emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).
Nie myć palników w zmywarce.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej
powierzchni rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy
wyłączyć wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu
całkowitego ostygnięcia płyty grzejnej
i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod
wpływem wysokiej temperatury (jeśli
dotyczy).
Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany lampy
należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała lub
uduszeniem.
Aby uzyskać informacje dotyczące
prawidłowej utylizacji urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnymi władzami.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka lub
zwierzęcia w urządzeniu.
Spłaszczyć zewnętrzne rury gazowe.
Serwis
Należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
www.zanussi.com 7
Opis urządzenia
Widok urządzenia
2 3
5
4
6
8
7
9
1
4
3
2
1
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Pokrętło minutnika
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Wskaźnik/symbol temperatury
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Grzałka
7
Oświetlenie
8
Wentylator
9
Poziomy umieszczenia potraw
Układ powierzchni gotowania
1 2 3
5 4
1
Mały palnik
2
Wylot pary – liczba i położenie zależy od
modelu
3
Średni palnik
4
Średni palnik
5
Duży palnik
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Aluminiowa blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Schowek znajduje się poniżej komory
piekarnika. Aby uzyskać dostęp do
schowka, należy unieść przednie dolne
drzwi, a następnie pociągnąć je w dół.
OSTRZEŻENIE!
Podczas pracy urządzenia
schowek może się nagrzewać.
8 www.zanussi.com
Przed pierwszym użyciem
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria w początkowym
położeniu.
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w
celu wypalenia pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 1
godzinę.
3. Ustawić funkcję i ustawić maksymalną
temperaturę. Maksymalna temperatura
dla tej funkcji wynosi 210°C.
4. Pozostawić włączone urządzenie na 15
minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Jest to normalne
zjawisko. Należy zapewnić wystarczający
dopływ świeżego powietrza do
pomieszczenia.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Zapalanie palnika płyty grzejnej
Palnik należy zapalić przed
postawieniem na nim naczynia.
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z otwartego
płomienia w kuchni należy
zachować szczególną ostrożność.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji płyty
grzejnej przeciwnie do ruchu wskazówek
zegara do położenia maksymalnego
przepływu gazu i nacisnąć je, aby
zapalić palnik.
2. Przytrzymać wciśnięte pokrętło płyty
grzejnej przez maksymalnie 10 sekund,
aby umożliwić rozgrzanie się termopary.
W przeciwnym razie nastąpi przerwanie
dopływu gazu.
3. Wyregulować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
OSTRZEŻENIE!
Nie należy wciskać pokrętła dłużej
niż 15 sekund. Jeśli palnik nie
zapali się w ciągu 15 sekund,
należy zwolnić pokrętło, obrócić je
do położenia wyłączenia i
odczekać co najmniej 1 minutę
przed ponowną próbą zapalenia
palnika.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie
można zapalić palnika, należy
sprawdzić, czy głowica i pokrywka
palnika znajdują się we właściwym
położeniu.
W przypadku braku zasilania
elektrycznego zapłon można
uzyskać bez korzystania z
elektrody zapłonowej. W takim
przypadku należy zbliżyć płomień
do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło i obrócić je do położenia
maksymalnego. Przytrzymać
wciśnięte pokrętło przez
maksymalnie 10 sekund, aby
umożliwić rozgrzanie się
termopary.
www.zanussi.com 9
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie,
należy obrócić pokrętło do
położenia wyłączenia i odczekać
co najmniej 1 minutę przed
ponowną próbą zapalenia palnika.
Zapalarka może uruchomić się
automatycznie po włączeniu
zasilania, zakończeniu instalacji
lub przerwie w dostawie prądu.
Jest to normalne zjawisko.
Widok palnika
A
B
D
C
A. Pokrywka palnika
B. Głowica palnika
C. Elektroda zapłonowa
D. Termopara
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło w
położenie wyłączenia .
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z palnika
należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Naczynia
OSTRZEŻENIE!
Nie umieszczać jednego naczynia
na dwóch palnikach.
OSTRZEŻENIE!
Nie ustawiać nad palnikiem
niestabilnych ani uszkodzonych
naczyń, aby uniknąć rozlania ich
zawartości i potencjalnych
obrażeń.
UWAGA!
Upewnić się, że uchwyty naczyń
nie wystają poza krawędź
urządzenia.
UWAGA!
Aby zapewnić maksymalną
stabilność płomienia i zmniejszyć
zużycie gazu, naczynia należy
umieszczać centralnie nad
palnikiem.
Średnica naczyń
OSTRZEŻENIE!
Stosować wyłącznie naczynia o
średnicy dostosowanej do średnicy
palników.
10 www.zanussi.com
Palnik Średnica naczyń
(mm)
Duży 160 - 220
Średni 140 - 220
Palnik Średnica naczyń
(mm)
Mały 120 - 180
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Informacje ogólne
Czyścić płytę grzejną po każdym użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z czystym
dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na
powierzchni nie mają wpływu na działanie
płyty grzejnej.
Stosować odpowiednie środki
przeznaczone do czyszczenia powierzchni
płyty grzejnej.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Czyszczenie płyty grzejnej
Usuwać natychmiast: stopiony plastik,
folię, cukier oraz zabrudzenia z potraw
zawierających cukier. W przeciwnym razie
zabrudzenia mogą spowodować
uszkodzenie płyty grzejnej. Uważać, aby
się nie oparzyć.
Usunąć, gdy płyta grzejna
wystarczająco ostygnie: ślady osadu
kamienia i wody, plamy tłuszczu,
metaliczne odbarwienia. Przetrzeć płytę
grzejną wilgotną szmatką z dodatkiem
delikatnego detergentu. Po wyczyszczeniu
wytrzeć płytę grzejną do sucha miękką
szmatką.
Emaliowane części, pokrywki i głowice
palników należy myć ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń, a
następnie dokładnie osuszyć przed
ponownym założeniem.
Czyszczenie elektrod zapłonowych
Metalowe elektrody zapłonowe z izolacją
ceramiczną umożliwiają zapłon gazu. Aby
uniknąć problemów z zapłonem, elementy te
należy utrzymywać w czystości, a także
sprawdzać, czy otwory w głowicach palników
nie są zatkane.
Ruszty nad palnikami
Rusztów nad palnikami nie można
myć w zmywarce. Należy je myć
ręcznie.
1. Aby ułatwić czyszczenie płyty grzejnej,
można zdjąć ruszty znad palników.
Należy zachować szczególną
ostrożność podczas zakładania
rusztów nad palnikami, aby nie
uszkodzić powierzchni płyty
grzejnej.
2. Ponieważ po procesie emaliowania
pozostają czasem ostre krawędzie, należy
zachować ostrożność podczas ręcznego
mycia i osuszania rusztów. W razie
potrzeby trudne do usunięcia plamy
należy usuwać za pomocą pasty do
czyszczenia.
3. Po wyczyszczeniu rusztów należy
umieścić je we właściwym położeniu.
4. Aby palnik działał prawidłowo, należy
upewnić się, że ramiona rusztów są
umieszczone symetrycznie nad palnikiem.
Okresowa konserwacja
Należy okresowo wzywać przedstawiciela
lokalnego autoryzowanego punktu
serwisowego w celu sprawdzenia stanu
przyłącza gazu i reduktora ciśnienia (jeśli jest
zamontowany).
www.zanussi.com 11
Piekarnik – codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
W zależności od modelu na
urządzeniu mogą znajdować się
kontrolki, symbole przy
pokrętłach lub wskaźniki:
Kontrolka włącza się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła modyfikowane
są ustawienia dotyczące
któregoś z pól grzejnych, funkcji
piekarnika czy temperatury.
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w celu wybrania żądanej funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury w
celu wybrania żądanej temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika i
pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włączy
się ponownie.
Funkcje piekarnika
Sym‐
bol
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłączenia Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.
Maksymalna temperatura dla tej funkcji wynosi 210°C.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pasteryzo‐
wania żywności.
Pieczenie konwekcyjne Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wyma‐
gających jednakowej temperatury, na więcej niż jednym
poziomie, bez przenikania zapachów.
Rozmrażanie Tej funkcji można użyć do rozmrażania potraw mrożonych,
takich jak warzywa i owoce. Czas rozmrażania uzależniony
jest od ilości i grubości mrożonej potrawy.
W celu użycia tej funkcji pokrętło regulacji temperatury mu‐
si znajdować się w położeniu wyłączenia.
12 www.zanussi.com
Sym‐
bol
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Delikatne pieczenie Do pieczenia w formach oraz suszenia produktów na jed‐
nym poziomie w niskiej temperaturze.
Rozmrażanie Tej funkcji można użyć do rozmrażania potraw mrożonych,
takich jak warzywa i owoce. Czas rozmrażania uzależniony
jest od ilości i grubości mrożonej potrawy.
W celu użycia tej funkcji pokrętło regulacji temperatury mu‐
si znajdować się w położeniu wyłączenia.
Piekarnik – funkcje zegara
Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Funkcja nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę.
2. Obrócić pokrętło zegara do oporu,
a następnie ustawić je na odpowiednią
wartość czasu.
Gdy upłynie ustawiony czas, rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
Piekarnik – korzystanie z akcesoriów
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Tylna część rusztu jest specjalnie
ukształtowana, aby ułatwić obieg
ciepła.
Wsunąć ruszt we właściwe położenie.
Sprawdzić, czy nie dotyka tylnej ścianki
piekarnika.
Blacha:
Nie dosuwać blachy do pieczenia
do tylnej ścianki w komorze.
Uniemożliwia to obieg powietrza
wokół blachy. Żywność może się
przypalić, szczególnie w tylnej
części blachy.
Umieścić blachę do pieczenia lub głęboką
blachę na odpowiednim poziomie piekarnika.
Sprawdzić, czy nie dotyka tylnej ścianki
piekarnika.
www.zanussi.com 13
Piekarnik – wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny. Zależą one
od przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Informacje ogólne
W urządzeniu są cztery poziomy. Poziomy
umieszczania potraw liczy się od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji
pary. System ten, dzięki obecności pary,
umożliwia przygotowanie delikatnych
potraw z chrupiącą skórką. Zmniejsza on
do minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć. Jest to
normalne zjawisko. Otwierając drzwi
podczas pieczenia, należy zawsze
odsunąć się od urządzenia. Aby
ograniczyć zjawisko skraplania pary
wodnej, należy uruchamiać urządzenie na
10 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i spowodować
uszkodzenie emaliowanej powłoki.
Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie. Należy
dostosować używane ustawienia, takie jak
temperatura, czas pieczenia i poziom
umieszczenia potrawy, do wartości
podanych w tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym razem
niższej temperatury.
W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas pieczenia
o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie
zawsze przyrumieniają się równomiernie.
W tym przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice
wyrównają się podczas pieczenia.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego
czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby nie
dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać
wody po trochu, za każdym razem, gdy
wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
14 www.zanussi.com
Pieczenie tradycyjne
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Ciasta przekłada‐
ne
250 150 25 - 30 3 blacha do piecze‐
nia
Cienkie ciasto
1)
1000 160 - 170 30 - 35 2 blacha do piecze‐
nia
Ciasto drożdżowe
z jabłkami
2000 170 - 190 40 - 50 3 blacha do piecze‐
nia
Szarlotka
2)
1200 + 1200 180 - 200 50 - 60 1 2 okrągłe aluminio‐
we blachy (średni‐
ca: 20 cm)
Małe ciasteczka
1)
500 160 - 170 25 - 30 2 blacha do piecze‐
nia
Biszkopt niskoka‐
loryczny
1)
350 160 - 170 25 - 30 1 1 okrągła aluminio‐
wa blacha (średni‐
ca: 26 cm)
Ciasto w głębokiej
blasze
1500 160 - 170
45 - 55
3)
2 blacha do piecze‐
nia
Kurczak, cały 1350 200 - 220 60 - 70 2 ruszt
1 blacha do piecze‐
nia
Kurczak, połówka 1300 190 - 210 35 + 30 3 ruszt
1 blacha do piecze‐
nia
Pieczone kotlety
wieprzowe
600 190 - 210 30 - 35 3 Ruszt
1 blacha do piecze‐
nia
Kruche ciasto
4)
800 230 - 250 10 - 15 2 blacha do piecze‐
nia
Nadziewane cias‐
to drożdżowe
5)
1200 170 - 180 25 - 35 2 blacha do piecze‐
nia
Pizza 1000 200 - 220 25 - 35 2 blacha do piecze‐
nia
Sernik 2600 170 - 190 60 - 70 2 blacha do piecze‐
nia
www.zanussi.com 15
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Jabłkowa tarta
szwajcarska
5)
1900 200 - 220 30 - 40 1 blacha do piecze‐
nia
Keks
5)
2400 170 - 180
55 - 65
6)
2 blacha do piecze‐
nia
Quiche Lorraine
5)
1000 220 - 230 40 - 50 1 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
Chleb wiejski
7)
750 + 750 180 - 200 60 - 70 1 2 blachy aluminio‐
we (długość: 20
cm)
Biszkopt rumuński
1)
600 + 600 160 - 170 40 - 50 2 2 blachy aluminio‐
we (długość: 25
cm) na tym samym
poziomie
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
600 + 600 160 - 170 30 - 40 2 2 blachy aluminio‐
we (długość: 25
cm) na tym samym
poziomie
Bułeczki drożdżo‐
we
5)
800 200 - 210 10 - 15 2 blacha do piecze‐
nia
Rolada biszkopto‐
wa
1)
500 150 - 170 15 - 20 1 blacha do piecze‐
nia
Bezy 400 100 - 120 40 - 50 2 blacha do piecze‐
nia
Placek z kruszon‐
5)
1500 180 - 190 25 - 35 3 blacha do piecze‐
nia
Biszkopt
1)
600 160 - 170 25 - 35 3 blacha do piecze‐
nia
Ciasto maślane
1)
600 180 - 200 20 - 25 2 blacha do piecze‐
nia
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
2) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 15 minut.
3) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
4) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 20 minut.
5) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 15 minut.
6) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
7) Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 18 minut.
16 www.zanussi.com
Pieczenie konwekcyjne
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Ciasta przekłada‐
ne
1)
250 145 25 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasta przekłada‐
ne
1)
250 + 250 145 25 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
1000 150 30 2 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
1000 + 1000 155 40 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Ciasto drożdżowe
z jabłkami
2000 170 - 180 40 - 50 3 blacha do pie‐
czenia
Szarlotka 1200 + 1200 175 55 2 2 okrągłe alu‐
miniowe blachy
(średnica: 20
cm) na tym sa‐
mym poziomie
Małe ciasteczka
1)
500 155 30 2 blacha do pie‐
czenia
Małe ciasteczka
1)
500 + 500 155 40 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt niskoka‐
loryczny
1)
350 160 30 1 1 okrągła alu‐
miniowa blacha
(średnica: 26
cm)
Ciasto w głębokiej
blasze
1200 150 - 160
30 - 35
2)
2 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, cały 1400 180 55 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Pieczeń wieprzo‐
wa
800 170 - 180 45 - 50 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
Nadziewane cias‐
to drożdżowe
1200 150 - 160 20 - 30 2 blacha do pie‐
czenia
Pizza 1000 + 1000 200 - 210 30 - 40 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
www.zanussi.com 17
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Pizza 1000 190 - 200 25 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
Sernik 2600 160 - 170 40 - 50 1 blacha do pie‐
czenia
Jabłkowa tarta
szwajcarska
3)
1900 180 - 200 30 - 40 2 blacha do pie‐
czenia
Keks
1)
2400 150 - 160
35 - 40
2)
2 blacha do pie‐
czenia
Quiche Lorraine
3)
1000 190 - 210 30 - 40 1 1 okrągła bla‐
cha (średnica:
26 cm)
Chleb wiejski
4)
750 + 750 160 - 170 40 - 50 1 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt rumuński
3)
600 + 600 155 - 165 40 - 50 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym pozio‐
mie
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
600 + 600 150 - 160 30 - 40 2 2 blachy alumi‐
niowe (długość:
25 cm) na tym
samym pozio‐
mie
Bułeczki drożdżo‐
we
1)
800 190 15 3 blacha do pie‐
czenia
Bułeczki drożdżo‐
we
5)
800 + 800 190 15 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Rolada biszkopto‐
wa
1)
500 150 - 160 15 - 20 3 blacha do pie‐
czenia
Bezy 400 110 - 120 30 - 40 2 blacha do pie‐
czenia
Bezy 400 + 400 110 - 120 45 - 55 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
Placek z kruszon‐
1500 160 - 170 25 - 35 3 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt
1)
600 150 - 160 25 - 35 2 blacha do pie‐
czenia
18 www.zanussi.com
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Ciasto maślane
1)
600 + 600 160 - 170 25 - 35 1 + 3 blacha do pie‐
czenia
1) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 15 minut.
4) Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 - 20 minut.
5) Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 15 minut.
Delikatne pieczenie
Produkt Ilość (g) Temperatu‐
ra (°C)
Czas (min) Poziom
piekar‐
nika
Akcesoria
Ciasta przekłada‐
ne
1)
250 150 - 160 20 - 25 2 blacha do pie‐
czenia
Cienkie ciasto
1)
500 160 - 170 35 - 40 2 blacha do pie‐
czenia
Pizza
1)
1000 200 - 210 30 - 40 2 blacha do pie‐
czenia
Rolada biszkopto‐
wa
1)
500 160 - 170 20 - 30 2 blacha do pie‐
czenia
Bezy
2)
400 110 - 120 50 - 60 2 blacha do pie‐
czenia
Biszkopt
1)
600 160 - 170 25 - 30 2 blacha do pie‐
czenia
Ciasto maślane
1)
600 160 - 170 25 - 30 2 blacha do pie‐
czenia
Kurczak, cały 1200 220 - 230 45 - 55 2 ruszt
1 blacha do pie‐
czenia
1) Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 20 minut.
2) Ustawić temperaturę na 250°C i nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Pizza
W przypadku przyrządzania pizzy
najlepiej jest ustawić pokrętło
wyboru funkcji piekarnika oraz
temperaturę piekarnika w
położeniu Pizza.
www.zanussi.com 19
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Uwagi dotyczące czyszczenia
Przód urządzenia należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy stosować łagodny środek
czyszczący.
Po każdym użyciu należy oczyścić wnętrze
urządzenia. Nagromadzenie się tłuszczu
lub resztek potraw może spowodować
pożar.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia piekarników.
Po każdym użyciu akcesoriów należy
wyczyścić je i pozostawić do wyschnięcia.
Do czyszczenia należy użyć miękkiej
ściereczki zwilżonej ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić żrącymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce.
Mogłyby one uszkodzić powłokę
zapobiegającą przywieraniu.
Urządzenia wykonane ze stali
nierdzewnej lub aluminium
Drzwi piekarnika należy czyścić
wyłącznie za pomocą wilgotnej
ściereczki lub gąbki. Osuszyć
miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek
stalowych, kwasów ani produktów
ściernych, ponieważ mogą one
uszkodzić powierzchnię piekarnika.
Panel sterowania piekarnika
należy czyścić stosując się do tych
samych zaleceń.
Wyjmowanie i montaż szklanych paneli
piekarnika
Wewnętrzne szklane panele można wyjąć w
celu wyczyszczenia. Liczba szklanych paneli
różni się w zależności od modelu urządzenia.
OSTRZEŻENIE!
Podczas czyszczenia drzwi
piekarnika powinny być lekko
uchylone. Całkowicie otwarte drzwi
mogą się przypadkowo zamknąć,
powodując możliwe uszkodzenia.
OSTRZEŻENIE!
Nie używać urządzenia bez
szklanych paneli.
1. Otworzyć drzwi tak, aby kąt ich otwarcia
wynosił około 30°. Lekko uchylone drzwi
zostaną w tym położeniu.
30°
2. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić
zatrzaski.
2
B
1
3. Pociągnąć listwę drzwi do przodu, aby ją
zdjąć.
OSTRZEŻENIE!
Podczas wyjmowania
szklanych paneli drzwi
piekarnika mogą się zamykać.
20 www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZCK552G1WA Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla