AEG BP8316001M Recipe book

Typ
Recipe book
PL Książka kucharska
Piekarnik
1. KSIĄŻKA KUCHARSKA
Potrawy podzielono w menu na kilka
kategorii:
Ryby
Drób
Mięso
Potrawy z piekarnika
Pizza, placki i quiche
Ciasta, placki i ciasteczka
Chleb i bułki
2. RYBY
2.1 Sztokfisz:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
800 g suszonego dorsza
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule
6 obranych ząbków czosnku
2 pory
6 czerwonych papryk
1/2 puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
200 ml białego wina
200 ml bulionu (court bouillon)
pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc.
Następnego dnia odcedzić i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na
ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z pola grzejnego i
pozostawić do ostygnięcia. Wlać oliwę z
oliwek na patelnię i rozgrzać. Obrać i
drobno pokroić cebulę, rozgnieść obrane
ząbki czosnku, pokroić i umyć pory.
Wrzucić razem na gorący tłuszcz i
podsmażyć przez krótką chwilę. Z
papryki usunąć rdzeń i pokroić ją w
paski. Następnie wrzucić na patelnię z
posiekanymi pomidorami. Dodać białe
wino oraz bulion i gotować przez jakiś
czas na wolnym ogniu. Przyprawić
pieprzem, solą, tymiankiem i oregano i
gotować na wolnym ogniu jeszcze przez
15 minut. Wyjąć przestudzonego dorsza
z rondla i osuszyć papierowym
ręcznikiem. Zdjąć skórę, usunąć ości i
wszystkie płetwy. Podzielić rybę na
drobne cząstki i umieścić w
żaroodpornym naczyniu, wymieszaną z
warzywami.
Czas w urządzeniu (min): 30
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.2 Filet z ryby:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
600-700 g filetu z sandacza, łososia
lub pstrąga
150 g startego sera
250 ml śmietany
50 g bułki tartej
1 łyżeczka estragonu
posiekana pietruszka
sól, pieprz
cytryna
masło
Sposób przygotowania:
Skropić filety rybne sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę, następnie zebrać
nadmiar soku papierowym ręcznikiem.
Filety posypać z obydwu stron solą i
pieprzem. Następnie ułożyć filety w
nasmarowanej masłem żaroodpornej
formie. Zmieszać razem starty ser,
śmietanę, bułkę tartą, estragon i
posiekaną pietruszkę. Natychmiast polać
mieszanką filety rybne i położyć na nich
małe kawałki masła.
Czas w urządzeniu (min): 35
Poziom umieszczenia potrawy: 3
2.3 Ryba w soli:
Dla 6 osób.
Składniki:
cała ryba, ok. 1,5-2 kg
2 niewoskowane cytryny
1 główka kopru włoskiego
4 gałązki świeżego tymianku
3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn. Pokroić koperek
w cienkie paski i nadziać rybę koperkiem
www.aeg.com2
oraz gałązkami świeżego tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie
do pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli
kamiennej i mocno przycisnąć.
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2.4 Ryba na parze:
Dla 4 osób.
Składniki:
400 g ziemniaków
2 pęczki szczypioru
2 ząbki czosnku
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (400 g)
4 filety z łososia
sok z cytryny
sól i pieprz
75 ml bulionu warzywnego
50 ml białego wina
1 gałązka świeżego rozmarynu
150 ml wina
1/2 pęczka świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w
ćwiartki i gotować w osolonej wodzie
przez 25 minut, następnie odcedzić i
pokroić na plasterki. Szczypior umyć i
drobno pokroić. Obrać ząbki czosnku i
pokroić na kawałki. Wymieszać szczypior
i czosnek z posiekanymi pomidorami.
Skropić filety z łososia sokiem z cytryny i
pozostawić na chwilę. Następnie
osuszyć i przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać warzywa z ziemniakami i
umieścić w natłuszczonym
żaroodpornym naczyniu, przyprawić, a
na wierzch położyć łososia. Podlać
bulionem warzywnym i winem, posypać
rozmarynem i tymiankiem.
Czas w urządzeniu (min): 35
Poziom umieszczenia potrawy: 3
2.5 Nadziewane kalmary:
Dla 4 osób.
Składniki:
1 kg średnich, oczyszczonych
kalmarów
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
90 g ugotowanego ryżu
długoziarnistego
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki porzeczek (rodzynek)
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
150 ml wina
500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a
następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się
zeszkli. Do cebuli dodać ryż
długoziarnisty, orzeszki piniowe,
porzeczki i posiekaną pietruszkę,
przyprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Luźno nadziać kalmary
mieszanką i zaszyć otwór.
Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek do
brytfanny i podsmażyć kalmary na ogniu.
Dodać wino i sok pomidorowy. Przykryć
brytfannę pokrywką i wstawić do
piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 60
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3. DRÓB
3.1 Coq au Vin:
Dla 2-4 osób.
Składniki:
1 kurczak
sól
pieprz
1 łyżka mąki
50 g sklarowanego masła
500 ml białego wina
500 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki sosu sojowego
1/2 pęczka pietruszki
1 gałązka tymianku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
250 g oczyszczonych i pokrojonych
na ćwiartki pieczarek kasztanowatych
POLSKI 3
12 obranych szalotek
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Oczyścić kurczaka, przyprawić solą i
pieprzem, posypać mąką. Rozgrzać
sklarowane masło w brytfannie
ustawionej na ogniu i przyrumienić
kurczaka ze wszystkich stron. Wlać białe
wino, bulion z kurczaka i sos sojowy,
doprowadzić do wrzenia. Dodać
pietruszkę, tymianek, pokrojony w kostkę
boczek, pieczarki, szalotki i czosnek.
Ponownie doprowadzić do wrzenia,
przykryć pokrywką i włożyć do
piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3.2 Pieczona kaczka w
pomar.:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
1 kaczka (1,6 - 2,0 kg)
sól
pieprz
3 obrane i pokrojone w kostkę
pomarańcze, z których usunięto
pestki
1/2 łyżeczki soli
2 pomarańcze na sok
150 ml sherry
Sposób przygotowania:
Oczyścić kaczkę, przyprawić solą oraz
pieprzem i natrzeć skórką
pomarańczową. Nadziać kaczkę
pokrojonymi w kostkę, przyprawionymi
solą pomarańczami i zaszyć. Umieścić
kaczkę w brytfannie, piersią do dołu.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać
z sherry i polać kaczkę. Wstawić kaczkę
do piekarnika; po upływie 30 minut
odwrócić (wyemitowany zostanie sygnał
dźwiękowy).
Czas w urządzeniu (min): 90
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4. MIĘSO
4.1 Casserole z wołowiną:
Dla 4 osób.
Składniki:
600 g wołowiny
sól i pieprz
mąka
10 g masła
1 cebula
330 ml ciemnego piwa
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej
500 ml bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Pokroić wołowinę w kostkę, przyprawić
solą oraz pieprzem i posypać odrobiną
mąki. Rozgrzać masło na patelni i
przyrumienić kawałki mięsa. Następnie
włożyć je do formy do zapiekanek.
Cebulę obrać, drobno posiekać i lekko
podsmażyć w niewielkiej ilości masła, a
następnie położyć na warstwie mięsa.
Zmieszać ciemne piwo, brązowy cukier,
przecier pomidorowy i bulion wołowy,
wylać na patelnię i doprowadzić do
wrzenia. Następnie polać tą mieszanką
mięso (powinno być przykryte). Przykryć
i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 120
Poziom umieszczenia potrawy: 3
4.2 Udziec jagnięcy:
Dla 6-8 osób.
Składniki:
2,7 kg udziec jagnięcy
30 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego rozmarynu
(ewentualnie 1 łyżeczka suszonego)
woda
Sposób przygotowania:
Umyć udziec i osuszyć, natrzeć oliwą z
oliwek i ponacinać. Przyprawić solą i
pieprzem. Obrać i pokroić ząbki czosnku,
włożyć razem z gałązkami rozmarynu w
nacięcia. Umieścić udziec w brytfannie i
dodać wodę; dno powinno być przykryte
warstwą o głębokości 10-15 mm. Obrócić
pieczeń po około 30 minutach.
www.aeg.com4
Czas w urządzeniu (min): 165
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.3 Wołowina marynowana:
Dla 4 osób.
Składniki:
1,5 kg mięsa wołowego
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
Marynata:
1 l wody
500 ml octu winnego
2 łyżeczki soli
15 ziaren pieprzu
15 owoców jałowca
5 liści laurowych
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
Polać wołowinę marynatą, aż zostanie w
pełni przykryta, i pozostawić na 5 dni.
Sposób przygotowania:
Wyjąć wołowinę z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie, dodać włoszczyznę z
marynaty. Wlać część marynaty do
brytfanny; dno powinno być przykryte
warstwą o głębokości 10 - 15 mm.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 150
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.4 Klops:
Dla 4 osób.
Składniki:
2 suche bułki
1 cebula
3 łyżki posiekanej pietruszki
750 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
2 jajka
sól, pieprz i papryka
100 g plastrów boczku
Sposób przygotowania:
Namoczyć suche bułki w wodzie, a
następnie wycisnąć. Obrać cebulę i
drobno posiekać, następnie poddusić ją i
dodać posiekaną pietruszkę. Wymieszać
razem mięso mielone, jajka, wyciśnięte
bułki i cebulę. Przyprawić solą, pieprzem
i papryką, umieścić w prostokątnej
brytfannie i przykryć plastrami boczku.
Dodać odrobinę wody i wstawić do
piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 70
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.5 Królik w musztardzie:
Dla 4 osób.
Składniki:
2 króliki, każdy o wadze 800 g
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 grubo posiekane cebule
50 g pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki mąki
375 ml bulionu z kurczaka
125 ml białego wina
1 łyżeczka świeżego tymianku
125 ml śmietany
2 łyżki musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
Pokroić króliki na 8 mniej więcej równych
części, przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Wyjąć kawałki królika i podsmażyć
cebulę oraz boczek na kolor
złotobrązowy. Posypać mąką i
zamieszać. Mieszając, wlać bulion z
kurczaka z białym winem i tymiankiem.
Doprowadzić do wrzenia. Dodać
śmietanę i musztardę Dijon, włożyć z
powrotem mięso do brytfanny, przykryć
pokrywką i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 90
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.6 Ossobuco:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
4 łyżki masła do przyrumienienia
mięsa
4 plastry giczy cielęcej o grubości ok.
3 - 4 cm (cięte w poprzek kości)
4 drobno posiekane średnie
marchewki
POLSKI 5
4 drobno posiekane łodygi selera
1 kg dojrzałych pomidorów, obranych
ze skórki, przepołowionych, z
usuniętym rdzeniem i pokrojonych w
kostkę
1 pęczek pietruszki, umytej i grubo
posiekanej
4 łyżki masła
2 łyżki mąki na panierkę
6 łyżek oliwy z oliwek
250 ml białego wina
250 ml bulionu mięsnego
3 średniej wielkości cebule, obrane i
drobno posiekane
3 obrane i drobno pokrojone ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki
oregano
2 liście laurowe
2 goździki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Roztopić 4 łyżki masła w brytfannie i
dusić w nim warzywa. Wyjąć warzywa z
brytfanny. Umyć plastry giczy cielęcej,
osuszyć, przyprawić, a następnie
obtoczyć w mące. Otrzepać nadmiar
mąki. Rozgrzać oliwę z oliwek i
przyrumienić plastry giczy na średnim
ogniu na kolor złotobrązowy. Wyjąć
mięso i wylać nadmiar oliwy z oliwek z
brytfanny. Do pozostałych w brytfannie
soków mięsnych dodać 250 ml wina,
przelać do rondla i postawić na wolnym
ogniu. Dodać 250 ml bulionu mięsnego
oraz pietruszkę, tymianek, oregano i
pokrojone w kostkę pomidory.
Przyprawić solą i pieprzem. Ponownie
doprowadzić do wrzenia. Włożyć
warzywa do brytfanny, na wierzch
położyć mięso i polać sosem. Przykryć
brytfannę pokrywką i wstawić do
piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 120
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.7 Golonka wieprzowa:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
1 golonka wieprzowa o wadze 0,8-1,2
kg
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Ponacinać skórę na całej golonce.
Wymieszać razem olej, sól, paprykę oraz
bazylię i rozprowadzić tę mieszankę na
golonce. Umieścić golonkę w brytfannie i
ułożyć na niej pieczarki. Dodać
włoszczyznę i wodę; dno naczynia
powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10-15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu (min): 160
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.8 Łopatka wieprzowa:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej ze skórą, z
młodej świni
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
150 g drobno pokrojonego selera
naciowego
1 por, pokrojony w plastry
1 mała puszka drobno posiekanych
pomidorów (400 g)
250 ml śmietany
2 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
świeży rozmaryn i tymianek
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem ponacinać skórę w
romby. Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron na
oliwie z oliwek w brytfannie ustawionej
na polu grzejnym, następnie wyjąć.
Dusić w brytfannie seler naciowy i por w
odrobinie oliwy z oliwek, następnie
dodać pomidory, śmietanę, ząbki
czosnku, rozmaryn i tymianek,
zamieszać. Na wierzch położyć łopatkę
wieprzową. Wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 130
Poziom umieszczenia potrawy: 1
www.aeg.com6
4.9 Królik:
Dla 4 osób.
Składniki:
2 combry zajęcze
6 owoców jałowca (rozgniecionych)
sól i pieprz
30 g stopionego masła
125 ml kwaśnej śmietany
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
Sposób przygotowania:
Natrzeć combry zajęcze rozgniecionymi
owocami jałowca, solą oraz pieprzem i
posmarować stopionym masłem.
Umieścić combry w brytfannie, polać
kwaśną śmietaną i dodać włoszczyznę.
Czas w urządzeniu (min): 35
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.10 Nadziewany mostek
cielęcy:
Dla 4 osób.
Składniki:
1 bułka
1 jajko
200 g mielonego mięsa
sól, pieprz
1 posiekana cebula
posiekana pietruszka
1 kg mostku cielęcego (z wyciętą
kieszenią)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
50 g boczku
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Namoczyć bułkę w wodzie, a następnie
wycisnąć. Wymieszać z jajkiem, mięsem
mielonym, solą, pieprzem, posiekaną
cebulą i pietruszką. Przyprawić mostek (z
wyciętą kieszenią) i włożyć mięsne
nadzienie do kieszeni. Następnie zaszyć
otwór. Umieścić mostek w brytfannie,
dodać włoszczyznę, boczek i wodę.
Obrócić pieczeń po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu (min): 100
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.11 Szwedzka pieczeń
świątecz.:
Dla 4-6 osób.
Składniki:
200 g suszonych śliwek
150 ml białego wina
1,5 kg schabu wieprzowego lub
cielęcego (bez kości)
1 średnia cebula
jabłko
sól, pieprz i papryka
Sposób przygotowania:
Namoczyć śliwki w białym winie i
zostawić na dwie godziny. Opłukać
mięso wodą, a następnie wysuszyć.
Ponacinać mięso od spodu i włożyć
śliwkę w każde nacięcie, wciskając ją jak
najgłębiej. Przyprawić mięso i włożyć je
do brytfanny, tak aby strona bez śliwek
była skierowana do góry. Obrać cebule i
jabłko, pociąć na ósemki i rozłożyć wokół
pieczeni. Dolać wino, w którym moczyły
się śliwki, do ćwierci litra wody i polać
pieczeń. Podawać z krokietami,
zapiekanką ziemniaczaną, brokułami lub
podobnymi dodatkami.
Czas w urządzeniu (min): 60
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.12 Gicz cielęca:
Dla 4 osób.
Składniki:
1 tylna gicz cielęca 1,5 - 2 kg
4 plastry gotowanej szynki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szlachetnej
1/2 łyżeczki bazylii
1 mała puszka krojonych pieczarek
(280 g)
włoszczyzna (marchew, por, seler
naciowy, pietruszka)
woda
Sposób przygotowania:
Zrobić 8 podłużnych nacięć wokół giczy.
Przekroić cztery plastry gotowanej szynki
na pół i umieścić po jednym kawałku w
każdym nacięciu. Wymieszać razem olej,
sól, paprykę oraz bazylię i rozprowadzić
tę mieszankę na giczy. Umieścić gicz w
POLSKI 7
brytfannie i ułożyć na niej pieczarki.
Dodać włoszczyznę i wodę; dno
naczynia powinno być przykryte warstwą
o głębokości 10-15 mm. Obrócić pieczeń
po około 30 minutach.
Czas w urządzeniu (min): 160
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4.13 Dzik:
Dla 4 osób.
Składniki:
1,5 kg mięsa z dzika (łopatki)
sól
pieprz
włoszczyzna z marynaty
1 mała puszka kurek
Marynata:
1,5 l czerwonego wina
150 g selera (korzeniowego)
150 g marchwi
2 cebule
5 liści laurowych
5 goździków
2 pęczki włoszczyzny (marchew, por,
seler naciowy, pietruszka)
Doprowadzić wszystko do wrzenia i
pozostawić do ostygnięcia.
Polać mięso marynatą, aż zostanie w
pełni przykryte, i pozostawić na 3 dni.
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.
Przyprawić solą oraz pieprzem i
przyrumienić ze wszystkich stron w
brytfannie ustawionej na polu grzejnym.
Dodać kurki i część włoszczyzny z
marynaty. Wlać marynatę do brytfanny;
dno powinno być przykryte warstwą o
głębokości 10-15 mm. Przykryć brytfannę
pokrywką i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 140
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5. POTRAWY Z PIEKARNIKA
5.1 Zapiekanka z cykorii:
Dla 4 osób.
Składniki:
8 średnich cykorii
8 plastrów gotowanej szynki
30 g masła
1,5 łyżki mąki
150 ml bulionu warzywnego (z cykorii)
5 łyżek mleka
100 g startego sera
Sposób przygotowania:
Przepołowić cykorie i usunąć gorzki
rdzeń. Umyć je dokładnie i gotować
przez 15 minut we wrzącej wodzie.
Wyjąć połówki cykorii z wody, odświeżyć
w zimnej wodzie i złożyć z powrotem w
całość. Następnie owinąć każdą cykorię
plastrem szynki i włożyć do
wysmarowanej tłuszczem formy do
zapiekanek. Stopić masło i dodać mąkę.
Krótko podsmażyć i dolać bulion
warzywny oraz mleko. Doprowadzić do
wrzenia. Dodać do sosu 50 g sera i
wymieszać. Polać sosem cykorie.
Posypać zapiekankę resztą sera.
Czas w urządzeniu (min): 35
Poziom umieszczenia potrawy: 3
5.2 Kluski frankońskie:
Dla 6-8 osób.
Składniki:
Około 1000 g pasków z indyka
1 mała puszka grzybów (małe
kapelusze)
500 g posiekanej cebuli
1 kg ciasta na kluski
400 g startego sera
250 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Przyprawić paski z indyka solą,
pieprzem, papryką itp. Podsmażyć
posiekaną cebulkę. Dokładnie odsączyć
grzyby. Następnie zmieszać mięso,
cebulę i grzyby i przełożyć do naczynia
żaroodpornego. Wymieszać ciasto na
kluski i ser, a następnie wyłożyć na
mieszankę z indyka. Następnie polać
śmietaną.
Czas w urządzeniu (min): 75
Poziom umieszczenia potrawy: 1
www.aeg.com8
5.3 Pokusa Janssona:
Dla 4 osób.
Składniki:
8 - 10 ziemniaków
2 cebule
125 g filetów anchois
300 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
pieprz
świeżo posiekany tymianek
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w
cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w
paski. Wysmarować masłem
żaroodporną formę do pieczenia.
Umieścić jedną trzecią ziemniaków i
cebuli w naczyniu. Na wierzch położyć
połowę filetów anchois i przykryć jedną
trzecią cebuli i ziemniaków. Na wierzch
położyć resztę filetów anchois. Przykryć
resztą cebuli i ziemniaków, tak aby
ziemniaki stanowiły górną warstwę.
Posypać pieprzem i posiekanym
tymiankiem. Polać zalewą z anchois i
dodać śmietanę. Posypać tartą bułką, a
na wierzch położyć małe kawałki masła.
Czas w urządzeniu (min): 60
Poziom umieszczenia potrawy: 3
5.4 Lasagne:
Dla 4 osób.
Składniki do sosu mięsnego:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera parmezan
50 g startego sera miękkiego
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę. W naczyniu żaroodpornym
podgrzać oliwę, podsmażyć boczek i
pokrojone w kostkę warzywa, stale
wszystko mieszając. Dodawać stopniowo
mięso mielone, stale przy tym wszystko
mieszając, przysmażyć do kruchości i
zalać bulionem mięsnym. Przyprawić sos
mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na
słabym ogniu przez około 30 minut. W
międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płaty
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.5 Moussaka:
Dla 8-10 osób.
Składniki:
1 posiekana cebula
oliwa z oliwek
1,5 kg mięsa mielonego
1 puszka posiekanych pomidorów
(400 g)
50 g startego sera
4 łyżeczki tartej bułki
sól i pieprz
cynamon
1 kg ziemniaków
1,5 kg bakłażanów
masło do smażenia
POLSKI 9
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
150 g startego sera
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
Sposób przygotowania:
Dusić posiekaną cebulę w odrobinie
oliwy z oliwek, następnie dodać mięso
mielone i gotować, mieszając. Dodać
posiekane pomidory, starty ser ementaler
i tartą bułkę, dobrze wymieszać i
doprowadzić do wrzenia. Następnie
przyprawić solą, pieprzem oraz
cynamonem i zdjąć z ognia. Ziemniaki
obrać i pokroić na plastry o grubości
1 cm; bakłażany umyć i pokroić na
plastry o grubości 1 cm. Osuszyć
wszystkie plastry papierowym
ręcznikiem. Przyrumienić na patelni na
dużej ilości masła. W międzyczasie
przygotować sos beszamelowy: roztopić
masło w rondelku, dodać mąkę i
podsmażyć na złocisty kolor, stale
mieszając. Dolewać stopniowo mleko,
nie przestając mieszać. Doprawić sos
solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotować około 10 minut na wolnym
ogniu bez przykrycia. Ułożyć pokrojone w
plastry ziemniaki na dnie wysmarowanej
tłuszczem formy do zapiekanek i
posypać odrobiną startego sera. Na
wierzchu położyć warstwę bakłażanów.
Na tej warstwie położyć część mięsnej
mieszanki. Polać sosem beszamelowym.
Następnie położyć kolejną warstwę
ziemniaków, potem znowu bakłażany i
mięso mielone. Na wierzchu powinna
znaleźć się warstwa sosu
beszamelowego. Posypać resztą sera i
tartą bułką. Polać roztopionym masłem.
Czas w urządzeniu (min): 60
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.6 Zapiekanka z makaronu:
Dla 2-4 osób.
Składniki:
1 litr wody
sól
250 g tagliatelle
250 g szynki gotowanej
20 g masła
1 pęczek pietruszki
1 cebula
100 g masła
1 jajko
250 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
50 g startego sera parmezan
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z odrobiną soli. Do
wrzącej osolonej wody wrzucić tagliatelle
i gotować przez ok. 12 minut. Następnie
odcedzić. Szynkę pokroić w kostkę. Na
patelni rozgrzać masło. Pietruszkę
posiekać, cebulę obrać i także posiekać.
Dusić na patelni. Wysmarować formę do
zapiekanki odrobiną masła. Wymieszać
tagliatelle, szynkę oraz duszoną
pietruszkę i cebulę. Włożyć do formy.
Zmieszać jajka z mlekiem, przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i polać tą mieszanką makaron. Posypać
zapiekankę parmezanem.
Czas w urządzeniu (min): 45
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.7 Zapiekanka
ziemniaczana:
Składniki:
1000 g ziemniaków
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
200 ml mleka
200 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić. Natrzeć
ząbkiem czosnku żaroodporną formę do
zapiekanek i wysmarować naczynie
odrobiną masła. Rozłożyć połowę
przyprawionych plastrów ziemniaków w
naczyniu i posypać je startym serem.
Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków na
tej warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
www.aeg.com10
Czas w urządzeniu (min): 65 Poziom umieszczenia potrawy: 3
6. PIZZA, PLACKI I QUICHE
6.1 Tarta cebulowa:
Dla 4-6 osób.
Składniki do ciasta:
300 g mąki
20 g drożdży
125 ml mleka
1 jajko
50 g masła
3 g soli
Składniki na wierzch:
750 g cebuli
250 g boczku
3 jajka
250 g crème fraîche
125 ml mleka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Drożdże pokroić,
umieścić w zagłębieniu, wymieszać z
mlekiem i odrobiną mąki z obrzeża.
Posypać mąką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż na
warstwie mąki pojawią się pęknięcia.
Dodać jajko i masło na brzegu mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść
elastyczne ciasto drożdżowe. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,
aż podwoi swoją objętość. W
międzyczasie obrać cebulę, przekroić na
ćwiartki i drobno pokroić w cienkie
plastry. Pokroić boczek w kostki i
przyrządzić z cebulą, nie dopuszczając
do zbrązowienia. Odstawić do
wystygnięcia. Rozwałkować ciasto i
umieścić na wysmarowanej tłuszczem
blasze, ponakłuwać spód widelcem i
unieść krawędzie. Ponownie pozostawić
do wyrośnięcia. Zmieszać jajka,
śmietanę crème fraîche, mleko, sól i
pieprz. Rozprowadzić wystudzoną
cebulę z boczkiem na spodzie z ciasta.
Rozprowadzić i wygładzić mieszaninę na
całej powierzchni.
Czas w urządzeniu (min): 45
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.2 Pierogi:
30 niewielkich sztuk.
Składniki do ciasta:
250 g mąki z pszenicy orkisz
250 g masła
250 g chudego twarogu
sól
Składniki do nadzienia:
1 główka białej kapusty (400 g)
50 g boczku
2 łyżki sklarowanego masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
Inne:
Blacha do pieczenia wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto z mąki, masła, twarogu i
odrobiny soli. Włożyć ciasto do lodówki.
Białą kapustę pokroić w cienkie paski.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na
sklarowanym maśle. Dodać kapustę i
podsmażyć, aż zmięknie. Przyprawić
solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
i dodać kwaśną śmietanę. Dusić do
czasu, aż cały płyn wyparuje. Jajka
ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w
kostkę. Dodać do kapusty, wymieszać i
pozostawić do ostygnięcia. Rozwałkować
ciasto i wykroić z niego koła o średnicy
8 cm. Umieścić odrobinę nadzienia na
środku każdego koła i zawinąć ciasto.
Docisnąć krawędzie widelcem. Umieścić
pierogi na wyłożonej pergaminem blasze
do pieczenia i posmarować żółtkiem.
Czas w urządzeniu (min): 20
Poziom umieszczenia potrawy: 3
6.3 Pizza:
Dla 4 osób.
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
POLSKI 11
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych
pomidorów (200 g)
200 g startego sera
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Inne:
Wysmarowana tłuszczem blacha do
pieczenia ciasta
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić
w wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce.
Zagniatać składniki tak długo, aż ciasto
nabierze elastyczności i przestanie
przyklejać się do miski. Następnie
odstawić ciasto w ciepłe miejsce, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozwałkować ciasto i ułożyć na
wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia, spód ponakłuwać widelcem.
Porozkładać kolejno składniki na spodzie
w podanej kolejności.
Czas w urządzeniu (min): 25
Poziom umieszczenia potrawy: 1
6.4 Quiche Lorraine:
Dla 2-4 osób.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
2 jajka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego
boczku
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy
w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić ciasto na kilka godzin do
lodówki. Następnie rozwałkować ciasto i
włożyć do wysmarowanej tłuszczem
czarnej formy do pieczenia. Ponakłuwać
spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą
jajka, kwaśną śmietanę i przyprawy.
Następnie dodać ser. Nanieść polewę na
boczek.
Czas w urządzeniu (min): 45
Poziom umieszczenia potrawy: 2
7. CIASTA, PLACKI I CIASTECZKA
7.1 Ciasto migdałowe:
Składniki do ciasta:
5 jajek
200 g cukru
100 g marcepanu
200 ml oliwy z oliwek
450 g mąki
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
50 g posiekanych orzeszków
pistacjowych
125 g mielonych migdałów
300 ml mleka
Składniki na wierzch:
200 g dżemu morelowego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Inne:
Forma do pieczenia o średnicy 28 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć jajka, cukier i marcepan na
puszystą masę, mieszając przez 5 minut.
Następnie powoli dodać do masy
jajecznej oliwę z oliwek. Przesiać przez
sito mąkę, cynamon oraz proszek do
pieczenia i wymieszać, następnie dodać
do mąki posiekane orzeszki pistacjowe i
mielone migdały. Dodać mąkę z mlekiem
do ciasta i wymieszać. Wyłożyć na formę
posypaną bułką tartą na dnie.
Czas w urządzeniu (min): 70
Poziom umieszczenia potrawy: 2
www.aeg.com12
Po upieczeniu:
Rozgrzać dżem morelowy i posmarować
nim ciasto za pomocą pędzla.
Pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać
cukier puder z cynamonem i gorącą
wodą; rozprowadzić na cieście.
Następnie od razu posypać powierzchnię
ciasta płatkami migdałowymi.
7.2 Brownies:
Składniki:
250 g zwykłej czekolady
250 g masła
375 g cukru
2 opakowanie cukru waniliowego
(około 16 g)
1 szczypta soli
5 łyżek wody
5 jajek
375 g orzechów włoskich
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Połamać czekoladę na duże kawałki i
roztopić metodą kąpieli wodnej. Utrzeć
masło z cukrem, cukrem waniliowym,
solą i wodą, dodać jajka i stopioną
czekoladę. Orzechy włoskie grubo
posiekać, wymieszać z mąką oraz
proszkiem do pieczenia i dodać do masy
czekoladowej. Głęboką blachę do
pieczenia wyłożyć pergaminem, umieścić
ciasto na blasze i wyrównać.
Czas w urządzeniu (min): 50
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić do ostygnięcia, usunąć
pergamin i pokroić ciasto na kwadratowe
kawałki.
7.3 Ciasto marchewkowe:
Składniki do ciasta:
150 ml oleju słonecznikowego
100 g brązowego cukru
2 jajka
75 g syropu
175 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobno startej marchwi
75 g rodzynek sułtańskich
25 g wiórków kokosowych
Składniki na wierzch:
50 g masła
150 g serka twarogowego
40 g cukru kryształu
mielone orzechy laskowe
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 22 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
Utrzeć olej słonecznikowy, brązowy
cukier, jajka i syrop. Dodać resztę
składników do ciasta i wymieszać.
Wyłożyć ciasto na natłuszczoną formę do
pieczenia.
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Zmieszać masło, serek twarogowy i
cukier kryształ (w razie potrzeby
rozcieńczyć odrobiną mleka). Po
ostygnięciu ciasta wyłożyć na nie masę
serową i posypać zmielonymi orzechami
laskowymi.
7.4 Sernik:
Składniki do ciasta:
150 g mąki
70 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 jajko
70 g miękkiego masła
Składniki do ciasta serowego:
3 białka
50 g rodzynek
2 łyżki rumu
750 g chudego twarogu
3 żółtka
200 g cukru
sok z jednej cytryny
200 g crème fraîche
1 opakowanie budyniu w proszku o
smaku waniliowym (40 g lub
odpowiednia ilość proszku do
przygotowania deseru z 500 ml
mleka)
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 26 cm, natłuszczona
Sposób przygotowania:
POLSKI 13
Przesiać mąkę do miski. Dodać resztę
składników i wymieszać ręcznym
mikserem. Następnie odstawić ciasto na
2 godziny do lodówki. Mniej więcej 2/3
ciasta ułożyć na natłuszczonym spodzie
formy do ciasta i ponakłuwać w wielu
miejscach widelcem. Z pozostałego
ciasta uformować rant o wysokości około
3 cm. Ubić białka na sztywno za pomocą
miksera. Opłukać rodzynki, dokładnie
odsączyć, spryskać rumem i odstawić,
aby dobrze nasiąkły. Dodać do miski
chudy twaróg, żółtka, cukier, sok z
cytryny, śmietanę crème fraîche i budyń
w proszku, a następnie dobrze wszystko
wymieszać. Na końcu dokładnie
wymieszać ubite białka i rodzynki z masą
twarogową.
Czas w urządzeniu (min): 85
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.5 Placek serowy:
Składniki:
1,5 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta
francuskiego (rozwałkowane w
kwadrat)
500 g startego sera
200 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Wyłożyć ciasto na dobrze wysmarowaną
tłuszczem blachę do pieczenia.
Ponakłuwać całe ciasto widelcem.
Równo rozłożyć ser na cieście.
Wymieszać śmietanę, mleko oraz jajka i
dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Jeszcze raz dobrze wymieszać i polać
ser powstałą mieszanką.
Czas w urządzeniu (min): 40
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.6 Ciasteczka serowe:
Składniki:
400 g sera feta
2 jajka
3 łyżki posiekanej pietruszki naciowej
czarny pieprz
80 ml oliwy z oliwek
375 g ciasta listkowanego (filo)
Sposób przygotowania:
Zmieszać ser feta, jajka, pietruszkę i
pieprz. Przykryć ciasto listkowane
wilgotnym ręcznikiem, aby nie
wysychało. Ułożyć 4 warstwy ciasta
jedna na drugiej, smarując każdą
warstwę oliwą. Pociąć na 4 paski o
długości ok. 7 cm. Kłaść po 2 kopiaste
łyżki mieszanki z serem feta na rogu
każdego paska i składać go w trójkąt.
Układać odwrócone na blasze do
pieczenia i smarować oliwą.
Czas w urządzeniu (min): 25
Poziom umieszczenia potrawy: 3
7.7 Ciasto owocowe:
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
3 jajka
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
(około 8 g)
125 g porzeczek
125 g rodzynek
60 g posiekanych migdałów
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
lub pomarańczowej
60 g posiekanych kandyzowanych
wiśni
70 g całych zblanszowanych
migdałów
Inne:
Czarna okrągła forma do pieczenia o
średnicy 24 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę.
Następnie dodawać po jednym jajku i
dalej ucierać na puszystą masę. Do
masy dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia i wymieszać. Dodać owoce i
wymieszać. Przełożyć ciasto do
przygotowanej formy i rozprowadzić w
taki sposób, aby środek był nieco wklęsły
w stosunku do krawędzi. Udekorować
krawędzie i środek ciasta całymi
www.aeg.com14
zblanszowanymi migdałami. Umieścić
ciasto w piekarniku.
Czas w urządzeniu (min): 100
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.8 Tarta owocowa:
Składniki na ciasto:
200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
1 jajko
50 g cukru
50 ml zimnej wody
Składniki do nadzienia:
Owoce sezonowe (400 g jabłek,
brzoskwiń, wiśni itp.)
90 g mielonych migdałów
2 jajka
100 g cukru
90 g miękkiego masła
Inne:
Forma do quiche o średnicy 28 cm,
natłuszczona
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, dodać sól oraz
małe kawałki masła i wymieszać.
Następnie dodać jajko, cukier oraz zimną
wodę i zagnieść ciasto. Schłodzić ciasto,
pozostawiając na 2 godziny w lodówce.
Rozwałkować schłodzone ciasto i
wyłożyć na natłuszczoną formę do
quiche, ponakłuwać widelcem. Owoce
oczyścić, usunąć rdzenie i pestki. Małe
kawałki lub plasterki owoców ułożyć na
cieście. Utrzeć w misce mielone migdały,
jajka, cukier i miękkie masło. Wyłożyć
powstałą masę na owoce i wyrównać.
Czas w urządzeniu (min): 50
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.9 Placek z koziego sera:
Składniki na ciasto:
125 g mąki
60 ml oliwy z oliwek
1 szczypta soli
3 - 4 łyżki zimnej wody
Składniki na wierzch:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
sól i pieprz
1 łyżeczka posiekanego tymianku
125 g sera ricotta
100 g sera koziego
2 łyżki oliwek
1 jajko
60 ml śmietany
Inne:
Czarna forma do pieczenia o średnicy
28 cm, wysmarowana tłuszczem
Sposób przygotowania:
Włożyć do miski mąkę, oliwę z oliwek
oraz sól i wyrabiać, aż mieszanka
zacznie przypominać tartą bułkę. Dodać
wodę i wyrobić ciasto. Odstawić ciasto
na kilka godzin do lodówki. Następnie
rozwałkować ciasto i włożyć do
wysmarowanej tłuszczem czarnej formy
do pieczenia. Ponakłuwać spód
widelcem. Wylać 1 łyżkę oliwy z oliwek
na patelnię. Obrać cebule, pokroić na
cienkie plasterki i dusić w oliwie pod
przykryciem przez ok. 30 minut.
Przyprawić solą oraz pieprzem i dodać
1/2 łyżeczki posiekanej pietruszki. Lekko
ostudzić cebulę, a następnie rozłożyć na
cieście. Następnie wyłożyć na ciasto ser
ricotta i ser kozi. Dodać oliwki. Posypać
1/2 łyżeczki posiekanego tymianku. Na
polewę zmieszać ze sobą jajka i kwaśną
śmietanę. Polać tartę polewą.
Czas w urządzeniu (min): 45
Poziomy umieszczenia potrawy: 1
7.10 Ciasto z pieczonych
jabłek:
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
100 g marcepanu
5 jajek
500 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy piernikowej
50 g kakao w proszku
150 ml czerwonego wina
1,2 kg jabłek
Puree ze śliwek
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce masło, cukier, cukier
waniliowy oraz sól i utrzeć je na puszystą
masę. Dodać posiekany marcepan i
POLSKI 15
dobrze ubić. Kolejno dodać jajka i ubić
na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek
do pieczenia, przyprawę piernikową oraz
kakao w proszku. Dolać czerwonego
wina. Przełożyć ciasto do głębokiej formy
wyłożonej pergaminem i wyrównać
powierzchnię. Obrać i wydrążyć jabłka,
a następnie pociąć je na plasterki o
grubości 0,5 cm.
Puree ze śliwek:
Ułożyć plastry na cieście i wypełnić
otwory po gniazdach puree ze śliwek.
Wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 50
Poziom umieszczenia potrawy: 3
Po upieczeniu:
Pozostawić ciasto do ostygnięcia i wyjąć
pergamin.
Polewa:
250 ml soku jabłkowego
1 opakowanie polewy do ciasta
Wymieszać polewę z soku jabłkowego i
jednego opakowania polewy do ciasta, a
następnie rozsmarować na cieście.
7.11 Biszkopt cytrynowy:
Składniki do ciasta:
250 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
starta skórka z 2 cytryn
Składniki na polewę:
125 ml soku cytrynowego
100 g cukru pudru
Inne:
Kwadratowa forma do pieczenia o
długości 30 cm
Margaryna do natłuszczenia formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce masło, cukier, skórki
cytryny, cukier waniliowy i sól na
puszystą masę. Następnie dodawać po
jednym jajku i dalej ucierać na puszystą
masę. Do puszystej masy dodać mąkę i
mąkę kukurydzianą z dodatkiem proszku
do pieczenia i wymieszać. Przełożyć
ciasto do wysmarowanej tłuszczem i
posypanej tartą bułką formy do
pieczenia, wyrównać i wstawić do
piekarnika. Po upieczeniu wymieszać
sok cytrynowy z cukrem pudrem.
Wyłożyć upieczone ciasto na folię
aluminiową. Zawinąć folię na brzegach
ciasta do góry w taki sposób, aby polewa
nie wyciekła. Nakłuć ciasto drewnianym
patyczkiem i rozprowadzić polewę
pędzlem. Poczekać, aż polewa lekko
wsiąknie w ciasto.
Czas w urządzeniu (min): 75
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.12 Babeczki:
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej
cytryny
2 jajka
50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok. 7
cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier,
cukier waniliowy, sól i skórkę z jednej
niewoskowanej cytryny. Dodać jajka i
śmietanę. Wymieszać mąkę
kukurydzianą, mąkę oraz proszek do
pieczenia i dodać do ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta razem
z wiórkami czekoladowymi. Włożyć
ciasto do papierowych foremek, postawić
je na blasze do pieczenia i wstawić do
piekarnika. Użyć blachy na babeczki,
jeżeli jest dostępna.
Czas w urządzeniu (min): 40
Poziom umieszczenia potrawy: 3
www.aeg.com16
7.13 Kołacz:
Składniki do ciasta:
500 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
80 g cukru pudru
150 g masła
3 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
150 ml mleka
70 g rodzynek (namaczanych
wcześniej przez godzinę w 20 ml
wiśniówki)
Składniki do wykończenia:
50 g całych łuskanych migdałów
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier puder, masło, jajka, sól
oraz mleko i zagnieść gładkie ciasto
drożdżowe. Przykryć ciasto w misce i
pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Do ciasta dodać namoczone rodzynki i
zagnieść ręcznie. Do każdego
wgłębienia w natłuszczonej i posypanej
mąką formie do babki włożyć migdały.
Następnie wałek z ciasta i umieścić w
formie do babki. Przykryć i ponownie
pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Czas w urządzeniu (min): 60
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.14 Ciasto Savarin:
Składniki do ciasta:
350 g mąki
1 małe opakowanie suszonych
drożdży (8 g drożdży suchych lub
42 g drożdży świeżych)
75 g cukru
100 g masła
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
125 ml mleka
Po upieczeniu:
375 ml wody
200 g cukru
100 ml śliwowicy lub 100 ml likieru
pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Umieścić w misce mąkę, drożdże
suszone, cukier, masło, żółtka, sól,
cukier waniliowy oraz mleko i zagnieść
gładkie ciasto drożdżowe. Przykryć
ciasto w misce i pozostawić do
wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie
umieścić ciasto w formie do babki,
przykryć i ponownie pozostawić do
wyrośnięcia na 45 minut.
Czas w urządzeniu (min): 35
Poziom umieszczenia potrawy: 1
Po upieczeniu:
Zagotować wodę z cukrem i pozostawić
do ostygnięcia. Do wody z cukrem dodać
śliwowicę lub likier pomarańczowy i
wymieszać. Po ostygnięciu ciasta nakłuć
je w kilku miejscach drewnianym
patyczkiem, a następnie pozostawić, aby
nasiąknęło polewą.
7.15 Biszkopt:
Składniki:
4 jajka
2 łyżki gorącej wody
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
100 g cukru
100 g mąki
100 g mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 28 cm, czarna, wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z
gorącą wodą, 50 g cukru, cukrem
waniliowym i solą. Białka ubić na
sztywno ze 100 g cukru. Przesiać przez
sito mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek
do pieczenia. Dokładnie wymieszać
białka i żółtka ze sobą. Powstałą masę
dokładnie wymieszać z mąką. Włożyć
ciasto do formy do pieczenia, wyrównać i
wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 30
Poziom umieszczenia potrawy: 3
POLSKI 17
7.16 Strucla:
Składniki do ciasta:
375 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka
60 g cukru
1 szczypta soli
2 żółtka
75 g miękkiego masła
Składniki do kruszonki:
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka cynamonu
350 g mąki
50 g posiekanych orzechów
30 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące,
wymieszać z mlekiem i częścią mąki z
obrzeża miski, posypać mąką, odstawić
w ciepłe miejsce i poczekać, aż na
warstwie mąki na cieście pojawią się
pęknięcia. Dodać cukier, żółtka, masło
oraz sól do mąki. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto
drożdżowe. Pozostawić ciasto do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż
podwoi swoją objętość. Następnie
rozwałkować ciasto i ułożyć je na
wysmarowanej blasze, po czym
ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
Dodać cukier, masło i cynamon do miski i
wszystko wymieszać. Dodać mąkę i
orzechy, a następnie zagnieść ciasto, tak
aby powstała kruszonka. Rozprowadzić
masło na wyrośniętym cieście i
równomiernie pokryć kruszonką.
Czas w urządzeniu (min): 35
Poziom umieszczenia potrawy: 3
7.17 Ciasto szwedzkie:
Składniki:
5 jajek
340 g cukru
100 g stopionego masła
360 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
(około 15 g)
1 opakowanie cukru waniliowego
(około 8 g)
1 szczypta soli
200 ml zimnej wody
Inne:
Okrągła forma do pieczenia o
średnicy 28 cm, czarna, wyłożona
pergaminem
Sposób przygotowania:
Utrzeć w misce cukier, jajka, cukier
waniliowy i sól na puszystą masę,
mieszając składniki przez 5 minut.
Następnie dodać stopione masło i
wymieszać. Do puszystej masy dodać
mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i
wymieszać. Na koniec dodać zimnej
wody i wszystko dobrze wymieszać.
Włożyć ciasto do formy do pieczenia,
wyrównać i wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7.18 Słodka tarta:
Składniki:
2 warstwy oryginalnego kruchego
ciasta szwajcarskiego lub ciasta
francuskiego (rozwałkowane w
kwadrat)
50 g mielonych orzechów laskowych
1,2 kg jabłek
3 jajka
300 ml śmietany
70 g cukru
Sposób przygotowania:
Położyć ciasto na dobrze natłuszczonej
blasze do pieczenia i ponakłuwać spód
widelcem. Na cieście położyć równą
warstwę orzechów laskowych. Jabłka
obrać, usunąć rdzenie, pokroić na 12
plastrów. Plastry ułożyć równo na
cieście. Dobrze wymieszać jajka,
śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy i
wyłożyć masę na jabłka.
Czas w urządzeniu (min): 45
Poziom umieszczenia potrawy: 1
www.aeg.com18
8. CHLEB I BUŁKI
8.1 Chleb wiejski:
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
15 g soli
1 małe opakowanie drożdży
suszonych
250 ml wody
250 ml mleka
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól
i drożdże suszone do dużej miski.
Zmieszać wodę, mleko oraz sól i dodać
do mąki. Ze wszystkich składników
zagnieść elastyczne ciasto. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia, aż dwukrotnie
zwiększy swoją objętość. Uformować
ciasto w długi bochenek i położyć na
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
pergaminem blasze do pieczenia ciasta.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości. Przed
upieczeniem posypać odrobiną mąki.
Czas w urządzeniu (min): 60
Poziom umieszczenia potrawy: 2
8.2 Chałka maślana:
Składniki do ciasta:
750 g mąki
30 g drożdży
400 ml mleka
10 g cukru
15 g soli
1 jajko
100 g miękkiego masła
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże
i umieścić je w zagłębieniu. Wymieszać z
mlekiem, cukrem i częścią mąki z
obrzeża miski, posypać mąką, odstawić
w ciepłe miejsce i poczekać, aż na
warstwie mąki na cieście pojawią się
pęknięcia. Do mąki dodać resztę cukru,
sól, jajko i masło. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto
drożdżowe. Pozostawić ciasto do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż
podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto
na trzy równe części i z każdej części
uformować długi, cienki wałek. Spleść
trzy wałki w warkocz, tworząc chałkę.
Następnie przykryć i pozostawić na pół
godziny. Posmarować wierzch chałki
mieszanką żółtka i mleka, a następnie
wstawić do piekarnika.
Czas w urządzeniu (min): 50
Poziom umieszczenia potrawy: 3
8.3 Biały chleb:
Składniki:
1000 g mąki
1 kostka świeżych drożdży lub 2
opakowania drożdży suszonych
650 ml mleka
15 g soli
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski.
Rozpuścić drożdże w letnim mleku i
dodać do mąki. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto.
Zależnie od właściwości mąki może być
konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej
konsystencji. Pozostawić ciasto do
wyrośnięcia, aż dwukrotnie zwiększy
swoją objętość. Rozdzielić ciasto na dwie
części, uformować dwa długie bochenki i
położyć je na blasze do pieczenia ciasta
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem do pieczenia. Pozostawić
chleb, aby wyrósł jeszcze o połowę
swojej wielkości. Przed rozpoczęciem
pieczenia posypać bochenki niewielką
ilością mąki i wykonać ostrym nożem 3-4
ukośne nacięcia o głębokości co
najmniej 1 cm.
POLSKI 19
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 2
8.4 Chałka drożdżowa:
Składniki do ciasta:
650 g mąki
20 g drożdży
200 ml mleka
40 g cukru
5 g soli
5 żółtek
200 g miękkiego masła
Składniki do nadzienia:
250 g siekanych orzechów włoskich
20 g bułki tartej
1 łyżeczka mielonego imbiru
50 ml mleka
60 g miodu
30 g stopionego masła
20 ml rumu
Składniki do wykończenia:
1 żółtko
odrobina mleka
50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku
zrobić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące,
wymieszać z mlekiem, odrobiną cukru i
częścią mąki z obrzeża miski, posypać
mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż na warstwie mąki
pojawią się pęknięcia. Wysypać
pozostały cukier na mąkę na obrzeżu. Ze
wszystkich składników zagnieść
elastyczne ciasto drożdżowe. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu,
aż podwoi swoją objętość. Wymieszać
wszystkie składniki nadzienia. Podzielić
ciasto na trzy równe części i
rozwałkować na podłużne prostokąty.
Nanieść jedną trzecią nadzienia na
każdą warstwę rozwałkowanego ciasta,
a następnie zrolować ciasto. Uformować
chałkę z trzech kawałków ciasta.
Posmarować wierzch chałki mieszanką
żółtka i mleka, a następnie posypać
całość płatkami migdałów.
Czas w urządzeniu (min): 55
Poziom umieszczenia potrawy: 3
*
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG BP8316001M Recipe book

Typ
Recipe book