20
DZIAŁANIE
DZIAŁANIE
Przed użyciem
Uwagi dotyczące pracy
urządzenia
• Należy pamiętać, że w przypadku niedomknięcia
drzwi lub w warunkach wysokiej wilgotności w
porze letniej w urządzeniu może tworzyć się
szron.
• Upewnić się, że między żywnością
przechowywaną na półce lub w koszyku w
drzwiach jest wystarczająco dużo miejsca, aby
całkowicie zamknąć drzwi lodówki.
• Pozostawianie otwartych drzwi przez dłuższy
czas może prowadzić do znacznego wzrostu
temperatury w komorach urządzenia.
• Jeśli urządzenie chłodnicze pozostaje puste przez
długi czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć i pozostawić otwarte drzwi,
aby zapobiec tworzeniu się pleśni w urządzeniu.
Alarm otwartych drzwi
Jeśli drzwi urządzenia pozostaną otwarte lub nie
zostaną całkowicie zamknięte przez 1 minutę,
rozlegnie się sygnał dźwiękowy – trzykrotnie w 30-
sekundowych odstępach.
• Jeśli alarm nie wyłącza się nawet po zamknięciu
drzwi, należy skontaktować się zcentrum
obsługi klienta LG Electronics.
Wykrywanie usterek
Urządzenie automatycznie wykrywa usterki
podczas pracy.
• Jeśli usterka zostanie wykryta, urządzenie
przestaje działać, a na wyświetlaczu wyświetlany
jest kod błędu, nawet jeśli naciskane są przyciski.
• Gdy na wyświetlaczu pojawi się kod błędu, nie
wyłączać zasilania. Należy bezzwłocznie
skontaktować się zcentrum obsługi klienta LG
Electronics i zgłosić kod błędu. Jeśli zasilanie
zostanie wyłączone, technik z centrum obsługi
klienta może mieć trudności ze
zidentyfikowaniem problemu.
Sugestie dotyczące
oszczędzania energii
• W celu najbardziej efektywnego wykorzystania
energii należy upewnić się, że pojemniki drzwi,
szuflady i półki są właściwie zmontowane.
• Upewnić się, że między przechowywanymi
produktami jest wystarczająco dużo miejsca.
Dzięki temu zimne powietrze cyrkuluje
prawidłowo, co obniża koszty energii
elektrycznej.
• Gorącą żywność można przechowywać dopiero
po jej wystygnięciu w celu zapobiegania
procesom skraplania lub szronienia.
• Przechowując żywność w zamrażarce, należy
ustawić temperaturę zamrażarki na niższą niż
temperatura wskazana na produkcie
żywnościowym.
• Nie ustawiać niższej temperatury w urządzeniu
niż wymagana.
• Nie umieszczać ż
ywności w pobliżu czujników
temperatury. Zachować od nich dystans co
najmniej 3 cm.
• Należy pamiętać, że wzrost temperatury po
rozmrażaniu musi odbywać się w
dopuszczalnym zakresie wskazanym w
specyfikacji urządzenia. Jeżeli użytkownik chce
zminimalizować wpływ wzrostu temperatury na
żywność, należy kilkukrotnie owinąć
przechowywaną żywność.
• Automatyczny system rozmrażania zapobiega
gromadzeniu się lodu w urządzeniu w
standardowych warunkach działania.
pl_main.book.book Page 20 Wednesday, November 25, 2020 2:45 PM