16
UŻYTKOWANIE
Sugestie dotyczące
oszczędzania energii
• W celu najbardziej efektywnego wykorzystania
należy utrzymywać wszystkie części wewnętrzne
(np. pojemniki drzwi, szuflady i półki) na swoim
oryginalnym miejscu.
• Upewnić się, że między przechowywanymi
produktami jest wystarczająco dużo miejsca.
Dzięki temu zimne powietrze cyrkuluje
prawidłowo, co obniża koszty energii
elektrycznej.
• Gorącą żywność można przechowywać dopiero
po jej wystygnięciu w celu zapobiegania
procesom skraplania lub szronienia.
• Przechowując żywność w zamrażarce, należy
ustawić temperaturę zamrażarki na niższą niż
temperatura wskazana na produkcie
żywnościowym.
• Nie ustawiać niższej temperatury w urządzeniu
niż wymagana.
• Nie umieszczać żywności w pobliżu czujników
temperatury. Zachować od nich dystans co
najmniej 3 cm.
Efektywne przechowywanie
żywności
• Żywność może zamarznąć lub zepsuć się, jeśli
jest przechowywana w niewłaściwej
temperaturze. Ustawić lodówkę na temperaturę
właściwą dla przechowywanej żywności.
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
wurządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie przechowywać żywności przez długi czas,
jeśli łatwo ulega ona zepsuciu w niskiej
temperaturze.
• Nie należy umieszczać niezamrożonej żywności
w bezpośrednim kontakcie z żywnością już
zamrożoną. Nie przechowywać nadmiernych
ilości świeżej żywności.
- Chcąc zamrażać żywność przez kilka dni,
należy przechowywać ją tak, aby zajmowała
tylko do około 2/3 maksymalnej pojemności
zamrażarki.
• Zamrażanie żywności w porcjach umożliwia
szybsze zamrażanie, łatwiejsze rozmrażanie i
przetwarzanie.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną w
lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Surowe mięso i ryby należy przechowywać w
lodówce w odpowiednich pojemnikach tak, aby
nie stykały się i nie skapywały na inne produkty.
• Poddawane chłodzeniu produkty spożywcze
mogą być przechowywane na szufladzie na
warzywa.
• Unikać ponownego mrożenia żywności, która
uległa całkowitemu rozmrożeniu. Ponowne
zamrożenie żywności, która uległa całkowitemu
rozmrożeniu, obniża jej walory smakowe i
odżywcze.
- Należy wyjmować tylko taką ilość żywności,
jaka jest potrzebna. Rozmrożoną żywność
należy szybko spożyć. Można ją ponownie
zamrozić dopiero po ugotowaniu.
• Przed przechowywaniem należy schłodzić
gorące produkty. Jeśli w urządzeniu będzie zbyt
dużo ciepłej żywności, temperatura w jego
wnętrzu wzrośnie, co może negatywnie wpłynąć
na inne przechowywane produkty.
• Urządzenia nie należy przepełniać. W
przepełnionym urządzeniu zimne powietrze nie
może prawidłowo cyrkulować.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej
temperatury dla produktów żywnościowych
mogą one zamarznąć. Nie ustawiać temperatury
niższej niż temperatura wymagana do
prawidłowego przechowywania żywności.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w komory
schładzania, nie przechowywać w nich warzyw
ani owoców o wysokiej zawartości wody,
ponieważ może ona zamarznąć w wyniku niskiej
temperatury.
• Należy zawsze postępować zgodnie z
instrukcjami producenta żywności dotyczącymi
dopuszczalnego czasu przechowywania
zamrożonej żywności. Nie wolno przekraczać
zalecanego czasu przechowywania żywności.