15
DZIAŁANIE
POLSKI
DZIAŁANIE
Przed użyciem
Uwagi dotyczące pracy
urządzenia
• Upewnić się, że między żywnością
przechowywaną na półce lub w koszyku w
drzwiach jest wystarczająco dużo miejsca, aby
całkowicie zamknąć drzwi lodówki.
• Pozostawianie otwartych drzwi przez dłuższy
czas może prowadzić do znacznego wzrostu
temperatury w komorach urządzenia.
• Pozostawiając urządzenie wyłączone przez
dłuższy czas, wyjąć z niego żywność i odłączyć
przewód zasilania. Wyczyścić wnętrze i
pozostawić nieznacznie uchylone drzwi, aby
zapobiec wzrostowi pleśni w urządzeniu.
Alarm otwartych drzwi
Jeśli drzwi urządzenia pozostaną otwarte lub nie
zostaną całkowicie zamknięte przez 1 minutę,
rozlegnie się sygnał dźwiękowy – trzykrotnie w 30-
sekundowych odstępach.
• Jeśli alarm nie wyłącza się nawet po zamknięciu
drzwi, należy skontaktować się zcentrum
obsługi klienta LG Electronics.
Wykrywanie usterek
Urządzenie automatycznie wykrywa usterki
podczas pracy.
• Jeśli usterka zostanie wykryta, urządzenie
przestaje działać, a na wyświetlaczu wyświetlany
jest kod błędu, nawet jeśli naciskane są przyciski.
• Gdy na wyświetlaczu pojawi się kod błędu, nie
wyłączać zasilania. Należy bezzwłocznie
skontaktować się zcentrum obsługi klienta LG
Electronics i zgłosić kod błędu. Jeśli zasilanie
zostanie wyłączone, technik z centrum obsługi
klienta może mieć trudności ze
zidentyfikowaniem problemu.
Sugestie dotyczące
oszczędzania energii
• W celu najbardziej efektywnego wykorzystania
energii należy upewnić się, że pojemniki drzwi,
szuflady i półki są właściwie zmontowane.
• Nie ustawiać niższej temperatury w urządzeniu
niż wymagana.
• Upewnić się, że między przechowywanymi
produktami jest wystarczająco dużo miejsca.
Dzięki temu zimne powietrze cyrkuluje
prawidłowo, co obniża koszty energii
elektrycznej.
• Gorącą żywność można przechowywać dopiero
po jej wystygnięciu w celu zapobiegania
procesom skraplania.
• Nie umieszczać żywności w pobliżu czujników
temperatury. Zachować od nich dystans co
najmniej 3 cm.
Efektywne przechowywanie
żywności
• To urządzenie nie nadaje się do zamrażania
żywności.
• Żywność może zamarznąć lub zepsuć się, jeśli
jest przechowywana w niewłaściwej
temperaturze. Ustawić lodówkę na temperaturę
właściwą dla przechowywanej żywności.
• Należy przechowywać schłodzoną żywność
wewnątrz szczelnie zamkniętych pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
wurządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie przechowywać żywności przez długi czas,
jeśli
łatwo ulega ona zepsuciu w niskiej
temperaturze.
pl_main.book.book Page 15 Tuesday, November 24, 2020 6:01 PM