2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania urządzenia.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie urządzenia.
• Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
• Urządzenie rozpakować i sprawdzić, czy nie
jest uszkodzone.
• Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
• Wszelkie zmiany lub modyfikacje urządzenia
stwarzają poważne zagrożenie dla
użytkownika.
• Przed pierwszym pieczeniem należy
podnieść pokrywę, wyjąć akcesoria, włączyć
pusty piekarnik na około 45 minut na
maksymalną temperaturę, co zapobiegnie
przejęciu przez potrawę zapachu z izolacji
termicznej i innych zapachów pozostałych po
procesie produkcyjnym. Po 45 minutach
należy pozostawić piekarnik otwarty aż do
ostygnięcia, a następnie umyć go ciepłą
wodą z detergentem. Umyć także akcesoria.
• Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno - wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić do
zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
wę
gla w pomieszczeniu kuchennym.
• W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające
nie dotykały gorących elementów kuchni (lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
• Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
• Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i
zawartość naczynia wyleje się na palniki.
• Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
• Zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
• W szufladzie kuchni (wyposażenie niektórych
modeli) nie wolno przechowywać
łatwopalnych materiałów, środków
czyszczących itp.
• Na otwartych drzwiach kuchni nie należy
stawiać ciężkich przedmiotów. Nie dopuścić,
aby dzieci siadały na otwartych drzwiach
kuchni.
• Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
• Nie przykrywać spodu piekarnika folią
aluminiową, gdyż nadmierne przegrzanie
może uszkodzić emalię wewnątrz piekarnika.
• Tacy na skapujący tłuszcz nie należy używać
jako naczynia do pieczenia.
• Nie otwierać drzwi piekarnika, jeżeli jeszcze
jest włączony lub gorący, gdyż strumień pary
może uszkodzić pokrętła.
• Płomień palnika powinien być regularny i
stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny,
należy oczyści
ć palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
• Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
• Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na
palnikach) folii aluminiowej i innych
przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
• Po każdym wyłączeniu kuchni umyć pokrywę
(przed jej zamknięciem).
• Pokrywę należy podnieść, jeżeli piekarnik
będzie włączony.
• Przed opuszczeniem pokrywy ochłodzić
piekarnik i płytę z palnikami.
• Nie zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu włączonego urządzenia. Ryzyko
poparzenia się.
• Nie zezwalać dzieciom na manipulowanie
pokrętłami kuchni.
• Czyszczenie lub czynności konserwacyjne
należy rozpoczyna
ć tylko wtedy, kiedy
kuchenka jest zimna.
• Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
• Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
• Podczas wyjmowania blachy z piekarnika
może prysnąć olej na jego drzwi, co
spowoduje nieprzyjemny zapach. Dlatego
radzimy natychmiast zmyć resztki oleju.