Smeg ART 485/B/1 instrukcja

Typ
instrukcja
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy zawsze odłączyć urządzenie od zasilania, po czym
postępować zgodnie z instrukcjami w zależności od typu oświetlenia zastosowanego w posiadanym
urządzeniu. Wymienić żarówkę na nową tego samego typu i o tych samych parametrach, dostępną w serwisie
technicznym oraz w autoryzowanych punktach sprzedaży.
Oświetlenie typu 1)
1. Poluzować śrubę i wyjąć klosz.
2. Żarówka używana do oświetlenia wnętrza urządzenia posiada
gniazdo bagnetowe i nie należy jej wykręcać, lecz wyjąć ją przez
pociągnięcie w kierunku wskazanym przez strzałkę.
3. Po dokonaniu wymiany żarówki założyć ponownie klosz i
odczekać 5 minut przed ponownym podłączeniem urządzenia.
Oświetlenie typu 2)
W celu wyjęcia żarówki należy ją wykręcić, obracając ją w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, tak jak pokazano na rysunku.
Odczekać 5 minut przed ponownym podłączeniem urządzenia do
zasilania.
Oświetlenie typu 3)
W celu dokonania wymiany żarówek LED na nowe należy
się zwrócić do Serwisu Technicznego.
W porównaniu do żarówek tradycyjnych żarówki LED
odznaczają się dłuższą trwałością, zapewniają lepszą
widoczność wnętrza i są przyjaźniejsze dla środowiska.
76
Okresowo czyścić urządzenie szmatką zwilżoną roztworem letniej wody
i neutralnego detergentu przeznaczonego do mycia wnętrza chłodziarki.
Nie stosować ściernych środków czyszczących. Aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie skroplin, należy regularnie czyścić otwór
spustowy znajdujący się na ściance tylnej komory chłodziarki, w pobliżu
szuflady na owoce i warzywa, używając w tym celu dostarczonego przyrządu
(patrz ilustracja).
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności konserwacyjnej lub
czyszczenia należy zawsze wyjąć z gniazdka wtyczkę urządzenia lub odłączyć je od zasilania sieciowego.
2
1
Podłączyć urządzenie do domowej sieci zasilającej.
W niektórych modelach może się rozlegać sygnał dźwiękowy oznaczający, że zadziałał alarm dla temperatury:
trzymać wciśnięty przycisk wyłączający alarmy dźwiękowe. Tam, gdzie to przewidziano, należy zainstalować
filtr antybakteryjny zapobiegający powstawaniu nieprzyjemnych zapachów, zgodnie ze wskazówkami podanymi
na opakowaniu filtra.
Uwaga: Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać 4-5 godzin, aż osiągnie ono temperaturę roboczą
normalnego cyklu chłodniczego.
PIERWSZE UŻYCIE
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
URZĄDZENIA
WYMIANA ŻARÓWKI LUB DIODY
LED
(w zależności od modelu)
77
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego, opróżnić je, odszronić (w razie konieczności) i umyć.
Pozostawić drzwi lekko uchylone, aby zapewnić obieg powietrza wewnątrz komór. Zapobiegnie to powstawaniu
pleśni oraz nieprzyjemnych zapachów.
JEŻELI NIE KORZYSTA SIĘ Z URZĄDZENIA
Trzymać drzwi zamknięte, w ten sposób produkty utrzymają niską temperaturę przez dłuższy czas. Nie
zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych. W przypadku dłuższej przerwy w dopływie prądu
może się również uruchomić alarm dla awarii zasilania (w zależności od modelu).
W RAZIE AWARII ZASILANIA
Komora chłodziarki umożliwia przechowywanie świeżych produktów spożywczych i napojów.
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania charakteryzuje się obecnością pojedynczych kropel wody na tylnej ściance
komory chłodziarki. Skropliny ściekają samoczynnie do otworu spustowego, zbierają się w pojemniku, skąd
wyparowują.
W zależności od modelu urządzenie może być wyposażone w specjalną komorę (“Mięso i ryby” lub “Zero
stopni”), idealnie nadającą się do przechowywania świeżych ryb i mięsa (w zależności od modelu).
Ważne: akcesoria chłodziarki nie nadają się do mycia w zmywarce.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ
na temperaturę wewnątrz obu komór. Ustawić temperaturę, uwzględniając te czynniki.
Uwaga: W przypadku występowania dużej wilgotności powietrza w komorze chłodziarki, zwłaszcza na
szklanych półkach, mogą się pojawić skropliny. W takim przypadku zaleca się zamknięcie pojemników
zawierających płyny (np. garnki z rosołem), przechowywać w opakowaniach produkty o dużej zawartości
wilgoci (np. warzywa) i wyregulować temperaturę na wyższą wartość.
Wyjmowanie szuflady na warzywa i owoce (w zależności od modelu)
Jeżeli urządzenie wyposażone jest tylko w jedną szufladę na warzywa i owoce, w celu ułatwienia jej wyjęcia
zaleca się opróżnienie (i ewentualne wyjęcie) dwóch dolnych półek drzwiowych, a następnie wyjęcie szuflady.
Wentylator i filtr antybakteryjny zapobiegający powstawaniu nieprzyjemnych
zapachów (w zależności od modelu)
Wentylator umożliwia bardziej równomierny rozkład temperatur we wnętrzu komory, co korzystnie wpływa
na przechowywanie żywności i zapobiega nadmiernej wilgoci. Nie blokować obszaru wentylacji. Wentylator
można włączać/wyłączać ręcznie (patrz “Skrócona instrukcja obsługi”); jeżeli jest włączony, uruchamia się
automatycznie w razie potrzeby.
KOMORA CHŁODZIARKI
Komora zamrażarki umożliwia przechowywanie mrożonek (przez okres podany na opakowaniu) oraz
zamrażanie świeżych produktów. Ilość świeżej żywności, jaka może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, podana
jest na tabliczce znamionowej, rozmieścić świeżą żywność w strefie zamrażania wewnątrz komory zamrażarki
(patrz “Skrócona instrukcja obsługi”), pozostawiając wokół opakowań wystarczającą ilość wolnej przestrzeni,
aby umożliwić swobodny obieg powietrza. Nie należy zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych.
Produkty spożywcze należy szczelnie zapakować, tak aby nie miała do nich dostępu woda, wilgoć lub skropliny.
W celu oszczędzania energii i przedłużenia żywotności urządzenia nie należy do niego nigdy wkładać ciepłych
produktów.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ
na temperaturę wewnątrz obu komór. Ustawić temperaturę, uwzględniając te czynniki.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą odpowiednią tackę (jeżeli występuje) do poziomu 2/3 i włożyć ją do komory zamrażarki.
Do usuwania lodu nie należy w żadnym wypadku używać ostro zakończonych przedmiotów ani narzędzi
tnących.
Wyjmowanie koszy (w zależności od modelu)
Pociągnąć szuflady do oporu na zewnątrz, lekko je podnieść i wyjąć. W celu zwiększenia pojemności komory
zamrażarki można z niej korzystać w następujący sposób:
A) Jeżeli dno komory zamrażarki wygląda tak, jak pokazano na rysunku A,
nleży z niej wyjąć górne szuflady i/lub drzwiczki. Należy jednak obowiązkowo
pozostawić na miejscu szufladę dolną. Po rozmieszczeniu żywności na
kratkach/półkach sprawdzić, czy drzwi zamrażarki zamykają się prawidłowo.
B) Jeżeli dno komory zamrażarki wygląda tak, jak pokazano na rysunku B,
można z niej wyjąć wszystkie szuflady lub drzwiczki. Po rozmieszczeniu
żywności na kratkach/półkach sprawdzić, czy drzwi zamrażarki zamykają się
prawidłowo.
Zdejmowanie drzwiczek (jeżeli występują)
Otworzyć drzwiczki i wyjąć sworzeń tak, jak pokazano na rysunku C.
78
W modelach No Frost odszranianie nie jest wymagane.
W przypadku pozostałych modeli, jeżeli w komorze zamrażarki pojawia się
szron, zaleca się przeprowadzanie odszraniania komory 2 razy w roku oraz
zawsze wtedy, gdy warstwa szronu jest nadmierna (3 mm grubości).
Powstawanie szronu jest zjawiskiem normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależą od warunków otoczenia oraz
od częstotliwości otwierania drzwi; W celu odszronienia komory należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć z komory wszystkie produkty. Pozostawić
otwarte drzwi, aby umożliwić roztopienie się lodu. W przypadku urządzeń,
w których komora zamrażarki znajduje się pod komorą chłodziarki można
wyjąć spust wody powstającej podczas odszraniania (patrz ilustracja) i
umieścić pod nim pojemnik.
Po zakończeniu odszraniania wsunąć spust na miejsce, zwracając uwagę
na to, aby nie pozostawić resztek wody. Umyć wnętrze komory zamrażarki i
starannie je osuszyć.
Włączyć urządzenie i włożyć z powrotem żywność.
JAK ODSZRONIĆ KOMORĘ
ZAMRAŻARKI
(w zależności od modelu)
KOMORA ZAMRAŻARKI
A
B
C
79
Komora na mięso i ryby została opracowana specjalnie pod kątem
zapewnienia dłuższego przechowywania tych świeżych produktów bez
szkody dla ich wartości odżywczych i świeżości.
W tej komorze nie należy przechowywać owoców lub warzyw, gdyż
temperatura może w niej spadać nawet poniżej 0° C, a woda zawarta w tych
produktach mogłaby zamarznąć.
Regulacja temperatury
Temperatura wewnątrz pojemnika.
Zaleca się ustawienie temperatury w komorze chłodziarki w przedziale od +2° do +6°.
Aby sprawdzić, czy temperatura panująca w komorze na mięso i ryby jest odpowiednia, należy się zapoznać z
poniższymi ilustracjami:
Ważna uwaga: W przypadku włączenia funkcji i przechowywania w komorze produktów o dużej zawartości
wody na półkach mogą się gromadzić skropliny. W takim wypadku należy czasowo wyłączyć funkcję.
Wyjmowanie komory Mięso i Ryby:
Jeśli na panelu sterowniczym brak symbolu
(patrz Instrukcja
Skrócona), aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia, odpowiednie
przechowywanie żywności i optymalizację zużycia energii, odradza się
wyjmowanie komory Mięso i Ryby. W innych przypadkach, aby uzyskać
większą pojemność chłodziarki, można wyjąć komorę Mięso i Ryby.
Sposób postępowania:
1. Wyjąć szufladę komory (Rysunek 1).
2. Zdjąć pokrywę szuflady za pomocą zaczepów, znajdujących się od spodu
pokrywy (Rysunek 2).
Aby ponownie włożyć komorę Mięso i Ryby, najpierw trzeba prawidłowo
założyć pokrywę szuflady a dopiero potem włożyć szufladę i ponownie
uruchomić funkcję.
3. Nacisnąć na panelu sterowniczym przycisk “Funkcja komory Mięso i
Ryby” i przytrzymać przez trzy sekundy, do zgaśnięcia żółtej kontrolki.
Aby zapewnić optymalne zużycie energii, zaleca się wyłączenie komory
Mięso i Ryby i wyjęcie jej elementów (oprócz półki nad szufladami Owoce i
warzywa).
KOMORA NA MIĘSO I RYBY (w zależności od modelu)
Gdy wskazówka znajduje się na obszarze po
lewej stronie, należy zwiększyć temperaturę w
komorze chłodziarki.
Gdy wskazówka znajduje się na obszarze
środkowym, temperatura jest odpowiednia.
Gdy wskazówka znajduje się na obszarze po
prawej stronie, należy zmniejszyć temperaturę
w komorze chłodziarki.
Rys. 1
Rys. 2
80
Komora “Zero stopni” została opracowana specjalnie pod kątem
utrzymywania niskiej temperatury i odpowiedniej wilgotności w
celu zapewnienia dłuższego przechowywania świeżych produktów
spożywczych (na przykład mięsa, ryb, owoców i warzyw
zimowych).
Włączanie i wyłączanie komory
Gdy komora jest włączona, temperatura w jej wnętrzu wynosi około 0°.
Aby włączyć komorę, nacisnąć przycisk pokazany
na rysunku i przez chwilę go przytrzymać, aż do
zapalenia się symbolu.
Podświetlony symbol oznacza działanie komory.
Ponownie nacisnąć i przez chwilę przytrzymać
przycisk, aby wyłączyć komorę
W celu zapewnienia prawidłowego działania komory Zero stopni”:
- komora chłodziarki musi być włączona
- w komorze chłodziarki musi panować temperatura od +2°C do +6°C
- szuflada musi być włożona, aby umożliwić włączenie
- nie zostały wybrane żadne specjalne funkcje, takie jak Standby (Tryb czuwania), Cooling-Off (Wyłączanie) lub
Vacation (Wakacje), które wyłączają urządzenie lub komorę chłodziarki.
W przypadku wybrania jednej z tych funkcji specjalnych należy ręcznie wyłączyć komorę Zero stopni”,
pamiętając o wyjęciu wszystkich znajdujących się w niej świeżych produktów spożywczych.
Uwaga:
- eśli po włączeniu komory nie zostanie podświetlony symbol, sprawdzić, czy szuflada została włożona
prawidłowo. Jeśli problem nie zniknie, skontaktować się z serwisem.
- Jeżeli komora jest włączona, a szuflada jest otwarta, symbol panelu sterowania może automatycznie zgasnąć.
Po włożeniu szuflady symbol ponownie się zaświeci.
- Niezależnie od stanu komory można będzie usłyszeć ciche odgłosy, co jest zjawiskiem normalnym.
- Gdy komora nie działa, temperatura w jej wnętrzu uzależniona jest od temperatury ogólnej panującej w
chłodziarce. W takim przypadku zaleca się przechowywanie owoców i warzyw niewrażliwych na zimno
(owoce leśne, jabłka, morele, marchewka, szpinak, sałata itp.)
Ważne: w przypadku włączenia funkcji i obecności żywności o wysokiej zawartości wody, możliwe jest
tworzenie się skroplin (kondensatu) na półkach. W takim przypadku funkcję należy na pewien czas wyłączyć.
Zaleca się uważne układanie żywności i niewielkich pojemników na górnej półce komory “zero stopni”, aby
przypadkiem nie wpadły pomiędzy szufladę a tylną ścianę komory chłodziarki.
KOMORA “ZERO STOPNI” (w zależności od modelu)
81
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się, czy usterka nie ustąpiła. Jeżeli wynik testu jest
negatywny; należy ponownie odłączyć urządzenie
od sieci elektrycznej i powtórzyć całą operację po
upływie godziny.
Jeżeli po wykonaniu opisanych wyżej czynności
kontrolnych urządzenie nadal nie pracuje prawidłowo,
należy zwrócić się do punktu serwisu technicznego,
opisując dokładnie problem i podając następujące
dane:
rodzaj usterki
model urządzenia
typ i numer seryjny urządzenia (podane na
tabliczce znamionowej)
numer serwisowy (numer po słowie „SERVICE” na
tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia)
Uwaga:
Zmiana kierunku otwierania drzwi przez
technika serwisu nie jest wykonywana w ramach
gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
Wyjmowanie komory “Zero stopni”:
Aby zwiększyć pojemność chłodziarki, można z niej wyjąć komorę “Zero stopni”. W takim przypadku należy
postępować w następujący sposób:
- aby ułatwić wyjmowanie szuflady, zaleca się opróżnienie (i ewentualne wyjęcie) dwóch dolnych półek
drzwiowych
- wyłączyć komorę
- wyjąć szufladę i białą plastikową półkę znajdującą się pod komorą.
Uwaga: Nie można wyjmować półki górnej i wsporników bocznych.
Aby przywrócić działanie komory Zero stopni”, przed włożeniem samej szuflady i ponownym włączeniem
funkcji należy ostrożnie włożyć pod komorę białą plastikową półkę. W celu optymalizacji poboru energii zaleca
się wyłączenie komory “Zero stopni” i wyjęcie komory.
Wnętrze komory chłodziarki oraz jej komponentów należy okresowo czyścić szmatką zwilżoną w ciepłej wodzie
z dodatkiem neutralnych detergentów przeznaczonych do mycia wnętrza chłodziarek. Należy przy tym uważać,
aby nie zanurzyć w wodzie białej plastikowej półki znajdującej się pod szufladą.
Przed przystąpieniem do czyszczenia komory (oraz obudowy) należy wyjąć szufladę, aby odłączyć
komorę od zasilania elektrycznego.
Nie stosować ściernych środków czyszczących.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Smeg ART 485/B/1 instrukcja

Typ
instrukcja

Powiązane artykuły