Whirlpool ART 488 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

9
Okresowo czyścić urządzenie nową szmatką zwilżoną roztworem letniej
wody i neutralnego detergentu przeznaczonego do mycia wnętrza
chłodziarki. Nie stosować ściernych środków czyszczących. Aby zapewnić
stałe i prawidłowe odprowadzanie skroplin, należy regularnie czyścić otwór
spustowy znajdujący się na ściance tylnej komory chłodziarki, w pobliżu
szuflady na owoce i warzywa, używając w tym celu dostarczonego
przyrządu (patrz ilustracja).
WYMIANA ŻARÓWKI(w zależności od modelu)
Przed przystąpieniem do wymiany żarówek należy zawsze odłączyć
urządzenie od zasilania.
1. Poluzować śrubę i wyjąć klosz.
2. Żarówka używana do oświetlenia wnętrza urządzenia posiada gniazdo
bagnetowe i nie należy jej wykręcać, lecz wyjąć ją przez pociągnięcie w
kierunku wskazanym przez strzałkę.
Po dokonaniu wymiany żarówki założyć ponownie klosz i odczekać 5 minut
przed ponownym podłączeniem urządzenia.
Wymienić żarówkę na nową tego samego typu i o tych samych
parametrach, dostępną w serwisie technicznym oraz w
autoryzowanych punktach sprzedaży.
ŻARÓWKI LED (w zależności od modelu)
W porównaniu do żarówek tradycyjnych żarówki LED odznaczają się
dłuższą trwałością, zapewniają lepszą widoczność wnętrza i są
przyjaźniejsze dla środowiska.
W celu dokonania wymiany żarówek na nowe typu LED należy się zwrócić
do Serwisu Technicznego.
Podłączyć urządzenie do domowej sieci zasilającej. Temperatury zapewniające optymalną konserwację
żywności zostały ustawione fabrycznie.
Gdy rozlega się sygnał dźwiękowy, oznacza to, że zadziałał alarm dla temperatury: trzymać wciśnięty przycisk
wyłączający alarmy dźwiękowe. Tam, gdzie przewidziano, należy zainstalować w wentylatorze filtr
antybakteryjny zapobiegający nieprzyjemnym zapachom tak, jak pokazano na opakowaniu filtra (patrz rozdział
pt. Komora chłodziarki).
Uwaga: Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać 4-5 godzin, aż osiągnie ono temperaturę roboczą
normalnego cyklu chłodniczego.
PIERWSZE UŻYCIE
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
URZĄDZENIA
10
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego, opróżnić go, odszronić oraz umyć. Trzymać drzwi lekko
uchylone, aby zapewnić obieg powietrza wewnątrz komór. Zapobiegnie to powstawaniu pleśni oraz
nieprzyjemnych zapachów.
JEŻELI NIE KORZYSTA SIĘ Z URZĄDZENIA
Trzymać drzwi zamknięte, w ten sposób produkty utrzymają niską temperaturę przez dłuższy czas. Nie
zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych. W przypadku dłuższej przerwy w dopływie prądu
może się również uruchomić alarm dla awarii zasilania.
W RAZIE AWARII ZASILANIA
Produkty spożywcze należy szczelnie zapakować, tak aby nie miała do nich dostępu woda, wilgoć lub
skropliny; pozwoli to zapobiec powstawaniu intensywnych zapachów wewnątrz urządzenia i umożliwi lepszą
konserwację zamrożonych produktów. Nie wkładać nigdy do komory zamrażarki ciepłych produktów; pozwoli
to zaoszczędzić energię i wydłużyć żywotność urządzenia.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ
na temperaturę wewnętrzną w obu komorach. Ustawić temperaturę, uwzględniając te czynniki.
JAK PRZECHOWYWAĆ PRODUKTY
SPOŻYWCZE
Komora chłodziarki umożliwia przechowywanie świeżych produktów spożywczych i napojów.
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania charakteryzuje się obecnością pojedynczych kropel wody na tylnej
ściance komory chłodziarki. Skropliny ściekają samoczynnie do otworu spustowego, zbierają się w pojemniku,
skąd wyparowują.
W zależności od modelu urządzenie może być wyposażone w szufladę na mięso i ryby, idealnie nadającą się
do przechowywania świeżych ryb i mięsa (w zależności od modelu).
Uwaga: Akcesoria chłodziarki nie nadają się do mycia w zmywarce.
Uwaga: W przypadku występowania dużej wilgotności powietrza w komorze chłodziarki, zwłaszcza na
szklanych półkach, mogą się pojawić skropliny. W takim przypadku zaleca się zamknięcie pojemników
zawierających płyny (np. garnki z rosołem), przechowywać w opakowaniach produkty o dużej zawartości
wilgoci (warzywa) i wyregulować temperaturę na wyższą wartość.
Wentylator i filtr antybakteryjny zapobiegający powstawaniu nieprzyjemnych zapachów (w zależności
od modelu)
Wentylator umożliwia bardziej równomierny rozkład temperatur we wnętrzu komory, co korzystnie wpływa na
przechowywanie żywności i zapobiega nadmiernej wilgoci. Nie blokować obszaru wentylacji. Wentylator
uruchamia się automatycznie w razie potrzeby.
KOMORA CHŁODZIARKI
11
Komora zamrażarki umożliwia przechowywanie mrożonek (przez okres podany na opakowaniu) oraz
zamrażanie świeżych produktów.
Odszranianie komory zamrażarki należy przeprowadzać ręcznie.
Ilość świeżej żywności, jaka może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin (przy użyciu funkcji "Szybkiego
zamrażania" - patrz Skrócona instrukcja obsługi), podana jest na tabliczce znamionowej. Aby zamrozić świeże
produkty, należy je umieścić w górnej szufladzie lub na najwyższej półce, pozostawiając wokół opakowań
wystarczająco dużo wolnej przestrzeni, aby zapewnić swobodny obieg powietrza.
Nie należy zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych. Nie dopuszczać do bezpośredniego
kontaktu produktów, które chce się zamrozić, z żywnością już zamrożoną. W przypadku zamrażania dużej
ilości produktów może się uruchomić alarm dla temperatury.
Wyjmowanie szuflad (w zależności od modelu)
Pociągnąć szuflady do oporu na zewnątrz, lekko je podnieść i wyjąć.
Uwaga: w celu zwiększenia pojemności komory zamrażarki można z niej wyjąć szuflady
górne i używać jej bez nich. Należy jednak obowiązkowo pozostawić na miejscu szufladę dolną. Sprawdzić,
czy po umieszczeniu produktów
na półkach drzwi prawidłowo się zamykają.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą odpowiednią tackę (jeżeli występuje) do poziomu 2/3 i włożyć ją do komory zamrażarki.
W celu jej wyjęcia w żadnym wypadku nie wolno używać ostro zakończonych ani kłujących przedmiotów.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ
na temperaturę wewnętrzną w komorze chłodziarki i zamrażarki. Zaleca się więc uwzględnienie tych
czynników podczas ustawiania temperatur.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Zaleca się przeprowadzanie odszraniania komory 1 lub 2 razy w roku oraz
zawsze wtedy, gdy warstwa szronu jest nadmierna (3 mm grubości).
Powstawanie szronu jest zjawiskiem normalnym. Ilość i szybkość
odkładania się szronu zależą od warunków otoczenia oraz od częstotliwości
otwierania drzwi; W celu odszronienia komory należy wyłączyć urządzenie i
wyjąć z komory wszystkie produkty. Pozostawić otwarte drzwi, aby
umożliwić roztopienie się lodu. Wyjąć spust wody powstającej podczas
odszraniania (patrz ilustracja) i umieścić pod nim pojemnik. Po zakończeniu
odszraniania wsunąć spust na miejsce, zwracając uwagę na to, aby nie
pozostawić resztek wody. Umyć wnętrze komory zamrażarki i starannie je
osuszyć. Ponownie włączyć urządzenie i włożyć do niego produkty
spożywcze.
JAK ODSZRONIĆ KOMORĘ ZAMRAŻARKI
12
Komora na mięso i ryby została opracowana specjalnie pod kątem zapewnienia dłuższego przechowywania
tych świeżych produktów bez szkody dla ich wartości odżywczych i świeżości.
W tej komorze nie należy przechowywać owoców lub warzyw, gdyż temperatura może w niej spadać nawet
poniżej 0° C, a woda zawarta w tych produktach mogłaby zamarznąć.
Regulacja temperatury
Temperatura wewnątrz pojemnika Zaleca się ustawienie temperatury w komorze chłodziarki w przedziale od
+2° do +6°.
Aby sprawdzić, czy temperatura panująca w komorze na mięso i ryby jest odpowiednia, należy się zapoznać z
poniższymi ilustracjami:
Ważne: W przypadku włączenia funkcji i przechowywania w komorze produktów o dużej zawartości wody na
półkach mogą się gromadzić skropliny. W takim wypadku należy czasowo wyłączyć funkcję.
Wyjmowanie komory na mięso i ryby
Aby zwiększyć pojemność chłodziarki, można z niej wyjąć komorę na mięso
i ryby. W takim przypadku należy postępować w następujący sposób:
1. Wyjąć szufladę komory (Rysunek 1).
2. Wyjąć pokrywę szuflady, zwalniając dwa zaczepy znajdujące się w dolnej
części pokrywy (Rysunek 2).
Aby włożyć na miejsce komorę na mięso i ryby, należy najpierw włożyć
pokrywę szuflady, a dopiero później samą szufladę, po czym ponownie
włączyć funkcję.
3. Nacisnąć na panelu sterowania przycisk "Funkcja komory na mięso i
ryby" i przytrzymać go przez trzy sekundy aż do zgaśnięcia żółtej
kontrolki.
Aby zoptymalizować zużycie energii elektrycznej, zaleca się wyłączenie
komory na mięso i ryby oraz wyjęcie jej części (za wyjątkiem półki nad
szufladami na owoce i warzywa).
WAŻNE
Jeżeli na panelu sterowania nie pojawił się symbol (patrz Skrócona
instrukcja obsługi), w celu zapewnienia prawidłowego działania urządzenia,
właściwej konserwacji żywności oraz zoptymalizowania zużycia energii
elektrycznej zaleca się niewyjmowanie z urządzenia komory na mięso i ryby.
KOMORA NA MIĘSO I RYBY (w zależności od modelu)
Gdy wskazówka znajduje się na obszarze po
lewej stronie, należy zwiększyć temperaturę w
komorze chłodziarki.
Gdy wskazówka znajduje się na obszarze
środkowym, temperatura jest odpowiednia.
Gdy wskazówka znajduje się na obszarze po
prawej stronie, należy zmniejszyć temperaturę
w komorze chłodziarki.
Rys. 1
Rys. 2
13
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić się,
czy usterka nie ustąpiła. Jeżeli wynik testu jest
negatywny; należy ponownie odłączyć urządzenie
od sieci elektrycznej i powtórzyć całą operację po
upływie godziny.
Jeżeli po wykonaniu opisanych wyżej czynności
kontrolnych urządzenie nadal nie pracuje
prawidłowo, należy zwrócić się do punktu serwisu
technicznego, opisując dokładnie problem i podając
następujące dane:
opis usterki
model
typ i numer seryjny urządzenia (podane na
tabliczce znamionowej)
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia)
Uwaga:
Zmiana kierunku otwierania drzwi przez technika
serwisu nie jest wykonywana w ramach
gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

Whirlpool ART 488 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla