Komora zamrażarki umożliwia przechowywanie mrożonek (przez okres podany na opakowaniu) oraz
zamrażanie świeżych produktów. Ilość świeżej żywności, jaka może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, podana
jest na tabliczce znamionowej, rozmieścić świeżą żywność w strefie zamrażania wewnątrz komory zamrażarki
(patrz “Skrócona instrukcja obsługi”), pozostawiając wokół opakowań wystarczającą ilość wolnej przestrzeni,
aby umożliwić swobodny obieg powietrza. Nie należy zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych.
Produkty spożywcze należy szczelnie zapakować, tak aby nie miała do nich dostępu woda, wilgoć lub skropliny.
W celu oszczędzania energii i przedłużenia żywotności urządzenia nie należy do niego nigdy wkładać ciepłych
produktów.
Uwaga: Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ
na temperaturę wewnątrz obu komór. Ustawić temperaturę, uwzględniając te czynniki.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą odpowiednią tackę (jeżeli występuje) do poziomu 2/3 i włożyć ją do komory zamrażarki.
Do usuwania lodu nie należy w żadnym wypadku używać ostro zakończonych przedmiotów ani narzędzi
tnących.
Wyjmowanie koszy (w zależności od modelu)
Pociągnąć szuflady do oporu na zewnątrz, lekko je podnieść i wyjąć. W celu zwiększenia pojemności komory
zamrażarki można z niej korzystać w następujący sposób:
A) Jeżeli dno komory zamrażarki wygląda tak, jak pokazano na rysunku A,
nleży z niej wyjąć górne szuflady i/lub drzwiczki. Należy jednak obowiązkowo
pozostawić na miejscu szufladę dolną. Po rozmieszczeniu żywności na
kratkach/półkach sprawdzić, czy drzwi zamrażarki zamykają się prawidłowo.
B) Jeżeli dno komory zamrażarki wygląda tak, jak pokazano na rysunku B,
można z niej wyjąć wszystkie szuflady lub drzwiczki. Po rozmieszczeniu
żywności na kratkach/półkach sprawdzić, czy drzwi zamrażarki zamykają się
prawidłowo.
Zdejmowanie drzwiczek (jeżeli występują)
Otworzyć drzwiczki i wyjąć sworzeń tak, jak pokazano na rysunku C.
78
W modelach No Frost odszranianie nie jest wymagane.
W przypadku pozostałych modeli, jeżeli w komorze zamrażarki pojawia się
szron, zaleca się przeprowadzanie odszraniania komory 2 razy w roku oraz
zawsze wtedy, gdy warstwa szronu jest nadmierna (3 mm grubości).
Powstawanie szronu jest zjawiskiem normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależą od warunków otoczenia oraz
od częstotliwości otwierania drzwi; W celu odszronienia komory należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć z komory wszystkie produkty. Pozostawić
otwarte drzwi, aby umożliwić roztopienie się lodu. W przypadku urządzeń,
w których komora zamrażarki znajduje się pod komorą chłodziarki można
wyjąć spust wody powstającej podczas odszraniania (patrz ilustracja) i
umieścić pod nim pojemnik.
Po zakończeniu odszraniania wsunąć spust na miejsce, zwracając uwagę
na to, aby nie pozostawić resztek wody. Umyć wnętrze komory zamrażarki i
starannie je osuszyć.
Włączyć urządzenie i włożyć z powrotem żywność.
JAK ODSZRONIĆ KOMORĘ
ZAMRAŻARKI
(w zależności od modelu)
KOMORA ZAMRAŻARKI
A
B
C