1.Ogólne zasady
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia należy
przeczytać instrukcję użytkowania i postępować według
wskazówek w niej zawartych. Producent nie odpowiada za
szkody spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
1.1. Zasady użytkowania
1. Urządzenie przeznaczone jest do oddzielania miodu
od odsklepin.
2. Urządzenie przed użyciem należy dokładnie umyć
gorącą wodą z dodatkiem preparatów dopuszczonych
do kontaktu ze sprzętem używanym w przemyśle
spożywczym i później dokładnie spłukujemy czystą
wodą.
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
a) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być stabilne!
b) Nie należy sięgać rękoma do wsypu (upychać odsklepów)
w trakcie pracy wytłaczarki.
c) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się urządzeniem.
2. Instrukcja użytkowania
Maszyna przeznaczona jest do oddzielania miodu i
prasowania odsklepin w sposób mechaniczny. Proces ten
odbywa się wewnątrz perforowanego cylindra, gdzie
obracający się moduł separująco-prasujący odciska miód,
który przedostaje się otworami pomiędzy wałem separującym
a perforowaną blachą i ścieka do pojemnika, który znajduje się
pod nim, natomiast pozostały wosk jest przesuwany i
prasowany przez ślimak wewnątrz wyciskarki po czym zostaje
wysuwany na zewnątrz. Tak uzyskujemy suchy wosk w postaci
gotowej do przetopienia.
UWAGA!!!
W trakcie uzupełniania wsypu odsklepinami należy
zwrócić uwagę, aby do wytłaczarki nie dostały się
twarde elementy (kamień, część metalowa) które
mogą uszkodzić perforowany cylinder.
2.1. Ogólne zasady przygotowania urządzenia do
pracy
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym i użytkowym.
Dokładnie umyć, a następnie rozpocząć proces rozdrabniania.
3. Schemat rozdrabniacza
Opis:
1. Napęd ręczny
2. Stelaż malowany proszkowo
3. Wsyp nierdzewny
4. Wał separująco-prasujący
5. Pojemnik na odciśnięty miód
Zdj.1
1 2 3 4 5
3.1. Parametry techniczne
• prasa wykonana ze stali nierdzewnej kwasoodpornej
• stelaż wykonany ze stali czarnej malowanej
proszkowo
• wał wykonany z poliamidu PA6
• długość - 900mm.
• szerokość - 700mm.
• wysokość - 1100mm.
• waga – 34 kg.
4. Przechowywanie
Po zakończeniu pracy urządzenie należy dokładnie wyczyścić
i osuszyć.
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy ją usunąć lub skontaktować się z serwisem.