Lyson Stoły do odsklepiania 750, 1000 i 1500mm Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Stoły do odsklepiania o długości
750, 1000 i 1500mm
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
tel. 33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady
1.1. Zasady użytkowania
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Ogólne zasady przygotowania urządzenia do pracy
2.1. Instrukcja użytkowania
3. Budowa stołu do odsklepiania
3.1.Parametry techniczne
4. Przechowywanie stołu
5. Konserwacja i czyszczenie
6. Utylizacja
7. Gwarancja
1.Ogólne zasady
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia należy
przeczytać instrukcję użytkowania i postępować według
wskazówek w niej zawartych. Producent nie odpowiada za
szkody spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
1.1. Zasady użytkowania
1. Urządzenie przeznaczone jest do odsklepiania ramek
z możliwością zawieszenia ich na wewnętrznych
wręgach stołu przed wirowaniem.
2. Urządzenie przed użyciem należy dokładnie umyć
gorącą wodą z dodatkiem preparatów dopuszczonych
do kontaktu ze sprzętem używanym w przemyśle
spożywczym i później dokładnie spłukujemy czystą
wodą.
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
a) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
b) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się urządzeniem.
2 Ogólne zasady przygotowania urządzenia
do pracy
Przeznaczeniem stołów o długości 750, 1000 i 1500mm jest
odsklepianie ramek przed procesem wirowania w miodarce.
Na dnie znajdują się wkłady perforowane na których gromad
się odsklepy z ramek. Ściekający miód z odsklepów gromadzi
się na wyprofilowanym, spadzistym dnie (dotyczy stołów
wzmacnianych) w kierunku zaworu 6/4” spustowego. Stoły
mają możliwość regulacji wysokości.
2.1. Instrukcja użytkowania
Umieścić urządzenie w miejscu do tego przeznaczonym.
Dokonać dodatkowego przeglądu pod względem technicznym i
użytkowym. Pod otwarty zawór spustowy podkładamy
pojemnik na zlewający się miód. W trakcie pracy kontrolujemy
ilość miodu w pojemniku ustawionym pod zaworem
spustowym oraz ilość odsklepów zbierających się na wadach
perforowanych i w razie potrzeby opróżniamy je. Odsklepione
ramki, przed wirowaniem, zawieszamy na wręgach (zdj.3)
umieszczonych po obu stronach wewnątrz stołu, po długości.
3. Budowa stołu do odsklepiania
Opis:
Zdj.1
1. Oparcie na ramkę do odsklepiania
2. Sito perforowane na odsklepiny
3. Zawór spustowy 6/4”
4. Noga
5. Pokrętła do regulacji wysokości
6. Wanna stołu
Zdj.2
Zdj.3
Wręga z obu stron stołu do zawieszania odsklepionych
ramek przed wirowaniem.
3.1. Parametry techniczne
stół, wkłady perforowane na dnie i oparcie na ramki
wykonana ze stali nierdzewnej- kwasoodpornej
0H18N9 o grubości 0,8 mm.
nogi wykonane ze stali czarnej malowanej proszkowo
stoły dopasowane są do danego typu ramki
występują w trzech długościach: 750, 1000 i 1500mm.
stoły posiadają regulowaną wysokość
stół posiada zawór spustowy, klapkowy 6/4”
4. Przechowywanie stołu
Po zakończeniu pracy urządzenie należy dokładnie wyczyścić
i osuszyć.
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy ją usunąć lub skontaktować się z serwisem.
5. Konserwacja i czyszczenie
WAŻNE!
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy dokładnie umyć
i wysuszyć.
Urządzenie myjemy gorącą wodą za pomocą miękkiej
flanelowej tkaniny z dodatkiem preparatów dopuszczonych do
kontaktu ze sprzętem używanym w przemyśle spożywczym i
później dokładnie spłukujemy czystą wo.
Urządzenie przechowujemy w suchym pomieszczeniu.
Żadnych elementów urządzenia nie konserwujemy środkami
chemicznymi.
6.Utylizacja
Poprzez prawidłową likwidację tego produktu pomogą Państwo
zachować cenne bogactwa naturalne oraz zapobiec
potencjalnym negatywnym wpływom odpadów na środowisko
naturalne oraz ludzkie zdrowie, które mogłyby być skutkiem
nieprawidłowego recyklingu odpadów. Szczegółowych
informacji udzieli najbliższy urząd miasta lub najbliższe
zakłady utylizacji. Przy niewłaściwej likwidacji tego rodzaju
odpadu może być zgodnie z lokalnymi przepisami nałożona
kara administracyjna na sprawcę takiego wykroczenia.
7.Gwarancja
Produkty zakupione w firmie Łysoń” objęte s gwaranc
producenta.
Okres gwarancji wynosi 24 miesiące
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub faktura
VAT.
Szczegóły gwarancji na www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Lyson Stoły do odsklepiania 750, 1000 i 1500mm Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi