1.Ogólne zasady
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia należy
przeczytać instrukcję użytkowania i postępować według
wskazówek w niej zawartych. Producent nie odpowiada za
szkody spowodowane użytkowaniem urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
1.1. Zasady użytkowania
1. Urządzenie przeznaczone jest do odsklepiania ramek
z możliwością zawieszenia ich na wewnętrznych
wręgach stołu przed wirowaniem.
2. Urządzenie przed użyciem należy dokładnie umyć
gorącą wodą z dodatkiem preparatów dopuszczonych
do kontaktu ze sprzętem używanym w przemyśle
spożywczym i później dokładnie spłukujemy czystą
wodą.
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
a) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
b) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się urządzeniem.
2 Ogólne zasady przygotowania urządzenia
do pracy
Przeznaczeniem stołów o długości 750, 1000 i 1500mm jest
odsklepianie ramek przed procesem wirowania w miodarce.
Na dnie znajdują się wkłady perforowane na których gromadzą
się odsklepy z ramek. Ściekający miód z odsklepów gromadzi
się na wyprofilowanym, spadzistym dnie (dotyczy stołów
wzmacnianych) w kierunku zaworu 6/4” spustowego. Stoły
mają możliwość regulacji wysokości.
2.1. Instrukcja użytkowania
Umieścić urządzenie w miejscu do tego przeznaczonym.
Dokonać dodatkowego przeglądu pod względem technicznym i
użytkowym. Pod otwarty zawór spustowy podkładamy
pojemnik na zlewający się miód. W trakcie pracy kontrolujemy
ilość miodu w pojemniku ustawionym pod zaworem
spustowym oraz ilość odsklepów zbierających się na wkładach
perforowanych i w razie potrzeby opróżniamy je. Odsklepione
ramki, przed wirowaniem, zawieszamy na wręgach (zdj.3)
umieszczonych po obu stronach wewnątrz stołu, po długości.
3. Budowa stołu do odsklepiania
Opis:
Zdj.1
1. Oparcie na ramkę do odsklepiania
2. Sito perforowane na odsklepiny
3. Zawór spustowy 6/4”
4. Noga
5. Pokrętła do regulacji wysokości
6. Wanna stołu
Zdj.2