178
ROZPOCZĘCIE UŻYTKOWANIA
Przed rozpoczęciem użytkowania zamrażarki należy:
1. Sprawdzić, czy wnętrze jest suche, a z tyłu urządzenia możliwy jest swobodny obieg powietrza.
2. Wyczyścić urządzenie zgodnie z instrukcjami zawartymi w części „PIELĘGNACJA”.
3. Włożyć wtyczkę do gniazda ściennego i włączyć zasilanie. Zaświeci się czerwona kontrolka. W
celu uniknięcia przypadkowego odłączenia można zakleić przełącznik. Zaświeci się zielona
kontrolka, a sprężarka zacznie pracować.
4. Uruchamiająca się sprężarka wydaje charakterystyczne dźwięki. Wewnątrz szczelnie
zamkniętego układu chłodniczego znajdują się płyny i gazy, które również mogą wydawać
dźwięki niezależnie od pracy sprężarki, co jest normalnym zjawiskiem.
5. Przed włożeniem do zamrażarki produktów już zamrożonych należy otworzyć pokrywę i
sprawdzić, czy wnętrze urządzenia osiągnęło właściwą temperaturę. Jeśli temperatura jest
odpowiednia, można włożyć zamrożoną żywność do zamrażarki (patrz „Przechowywanie
żywności już zamrożonej”).
6. Nie wkładać produktów do zamrażarki natychmiast po jej włączeniu. Należy zaczekać, aż
osiągnie odpowiednią temperaturę przechowywania. Zalecamy sprawdzanie temperatury przy
użyciu precyzyjnego termometru (patrz „Obsługa zamrażarki”).
OBSŁUGA ZAMRAŻARKI
Regulacja temperatury
Do regulacji temperatury wewnątrz zamrażarki służy pokrętło założone na termostat. Ustawienia
„1、2、3、4、5” nie oznaczają konkretnych temperatur. Im mniejsza jest cyfra, tym wyższa będzie
temperatura. Oznacza to, że położenie „5” odpowiada najniższej temperaturze.
Oznaczenia na pokrętle:
„OFF”: wymuszone wyłączenie
1–5: ustawienia temperatury mrożenia (od -12℃ do -30℃)
Osiągana temperatura może zależeć od warunków użytkowania urządzenia takich jak: miejsce,
temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania pokrywy, stopień zapełnienia żywnością. W
zależności od tych warunków preferowana pozycja termostatu będzie inna. W normalnych
warunkach, przy temperaturze ok. 25℃, należy wybrać średnie ustawienie termostatu.
Zalecamy sprawdzanie temperatury wewnątrz zamrażarki za pomocą termometru. Pomiar
temperatury musi zostać wykonany bardzo szybko, ponieważ wartość wskazywana przez termometr
gwałtownie wzrośnie po wyjęciu termometru z zamrażarki.
Należy pamiętać, że każde otwarcie pokrywy powoduje uwolnienie zimnego powietrza oraz wzrost
temperatury wewnątrz urządzenia. Nie należy nigdy zostawiać pokrywy urządzenia otwartej, a zaraz