4
UWAGI OGÓLNE
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest
wyłącznie do użytku domowego!
Nie należy używać urządzenia bez żywności
wewnątrz kuchenki, jeżeli wykorzystywane są
mikrofale. Taka eksploatacja urządzenia może
spowodować jego uszkodzenie.
Zabrania się przykrywania
otworów wentylacyjnych
kuchenki. Zablokowanie
otworów wlotowych lub
wylotowych powietrza może
spowodować uszkodzenie
kuchenki i niezadowalające
rezultaty gotowania.
Podczas wykonywania prób pracy kuchenki,
należy do niej wstawić szklankę z wodą. Woda
pochłania energię mikrofal i kuchenka nie
ulegnie uszkodzeniu.
Przed umieszczeniem torebek
papierowych lub plastikowych w
kuchence, należy usunąć z nich
wykonane z drutu zamknięcia.
SMAŻENIE NA OLEJU
Nie używać kuchenki mikrofalowej do
smażenia na oleju, ponieważ
nie jest możliwe kontrolowanie
temperatury oleju.
PŁYNY
Na przykład napoje lub woda. Przegrzanie
płynu ponad punkt wrzenia
może nastąpić bez oznak
wrzenia. Może to prowadzić
do nagłego wygotowania się
gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić, należy wykonać
następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem
naczynia do kuchenki i pozostawić w
naczyniu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
SZCZEGÓLNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Szczegółowych informacji należy szukać
w poradniku gotowania w kuchenkach
mikrofalowych. Szczególną ostrożność należy
zachować zwłaszcza podczas gotowania i
podgrzewania potraw zawierających alkohol.
Po podgrzaniu potraw lub płynów
dla dzieci w słoiczku lub butelce
dla niemowląt, należy
zawsze wymieszać
zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni
to równomierne rozprowadzenie ciepła i
uniknięcie ryzyka poparzeń.
Przed podgrzewaniem należy zdjąć
pokrywkę i smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Należy używać rękawic lub ochraniaczy ,
aby zapobiec poparzeniom podczas dotykania
pojemników, części kuchenki i naczyń po
zakończeniu gotowania.
Nie przechowywać ani nie używać
niniejszego urządzenia na wolnym
powietrzu. Nie używać niniejszego wyrobu
w pobliżu zlewu kuchennego, w wilgotnych
podpiwniczeniach, w pobliżu basenu, i tym
podobnych miejscach.
Nie używać komory kuchenki do celów
przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.
Jeśli funkcja Grill nie jest używana
regularnie, istnieje ryzyko pożaru spowodowane
ewentualnym nagromadzeniem pozostałości
żywności i tłuszczu pod elementem grilla. Aby
zmniejszyć to ryzyko, funkcję „Grill” należy
uruchomić raz w miesiącu na 10 minut, aby
oczyścić elementy.
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Czyszczenie jest jedyną, normalnie
wymaganą czynnością konserwacyjną.
Należy je wykonywać przy kuchence
odłączonej od sieci.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości,
aby nie niszczyć jej powierzchni, co ma
negatywny wpływ na trwałość urządzenia
oraz może prowadzić do ewentualnych
niebezpiecznych sytuacji.
Nie używać druciaków
metalowych, preparatów
czyszczących
zawierających substancje
ś cierne, zmywaków z wełny
stalowej, ostrych zmywaków
itp., mogących uszkodzić panel sterujący oraz
powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne kuchenki.
Należy używać gąbki i delikatnego detergentu
lub ręcznika papierowego oraz środka do mycia
okien w rozpylaczu. Środek do mycia okien należy
rozpylić na ręcznik papierowy.
Nie spryskiwać bezpośrednio kuchenki.
W regularnych odstępach czasu, w
szczególności po wylaniu się płynów, należy
wyjąć talerz obrotowy, podstawkę pod talerz
obrotowy i wytrzeć do czysta dno kuchenki.
Kuchenka jest przewidziana do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym nań miejscu.
Nie używać kuchenki, gdy talerz obrotowy
został wyjęty w celu jego oczyszczenia.
Do mycia powierzchni wewnętrznych oraz
zewnętrznych, wewnętrznej i zewnętrznej
części drzwiczek oraz otworu drzwiczek,
należy stosować delikatne detergenty, wodę
i miękką ściereczkę.
Nie dopuszczać do gromadzenia się tłuszczu
i cząstek żywności w okolicy drzwiczek.
W przypadku zabrudzeń trudnych do
umycia, należy gotować w kuchence pełną
fi liżankę wody, przez 2 do 3 minut. Para
spowoduje zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez umieszczenie
na talerzu obrotowym fi liżanki wypełnionej
wodą z dodatkiem soku z cytryny i
gotowanie jej przez kilka minut.
Element grzewczy grilla nie wymaga
czyszczenia, gdyż wysoka temperatura
powoduje spalanie wszelkich zachlapań,
jednakże sufi t pod nim może wymagać
regularnego czyszczenia. Należy to wykonywać
przy użyciu gąbki, ciepłej wody i detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy
go włączać raz w miesiącu na 10 minut,
aby wypalić wszelkie zachlapania, w celu
zmniejszenia ryzyka pożaru.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
Podstawkę pod talerz obrotowy.
Szklany talerz obrotowy.
Uchwyt na butelkę dla
niemowląt.
Ruszt z drutu.
OSTROŻNE CZYSZCZENIE:
Talerz Crisp należy myć w
wodzie z dodatkiem łagodnego
detergentu. Miejsca mocno
zabrudzone można myć za pomocą gąbki do
szorowania i łagodnego środka czyszczącego.
Przed rozpoczęciem czyszczenia, należy
zawsze odczekać, aż talerz Crisp ostygnie.
Nie zanurzać i nie płukać talerza Crisp w
wodzie gdy jest on gorący. Szybkie schłodzenie
może go uszkodzić.
Nie używać myjek z wełny stalowej. Spowodują
one porysowanie powierzchni.
UWAGA!
Należy okresowo sprawdzać, czy uszczelki
drzwiczek oraz miejsca w ich pobliżu nie
są uszkodzone. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie należy używać kuchenki,
aż do czasu naprawienia uszkodzeń przez
wykwalifi kowanego technika serwisu.
Rączkę do talerza Crisp.