52
depl
Parzenie z kawy ziarnistej
Automatyczny ekspres do kawy miele
świeżą kawę do każdego.
Urządzenie musi być gotowe do użycia. Aby
przygotować napój kawowy z mlekiem, włóż
najpierw rurkę doprowadzającą mleko do
zbiornika mleka i obróć rozdzielacz (6b) do
pozycji „Pianka mleczna” j�
Ważne: Ponieważ zaschnięte resztki
mleka są trudne do usunięcia, spieniacz
do mleka (6) trzeba koniecznie oczyścić
letnią wodą natychmiast po użyciu i prze-
płukać, używając programu systemowego
Wyczyść ukł. mleczn.!�
Wskazówka: Zaleca się stosowanie
mieszanek kawy przeznaczonych do
automatów tradycyjnych lub espresso.
Aby zapewnić optymalną jakość, kawę
należy przechowywać w chłodnym miejscu,
w szczelnym opakowaniu lub w stanie
zamrożonym.Możliwe jest również mielenie
zamrożonych ziaren.
Ważne: Konieczne jest codzienne napeł-
nianie pojemnika na wodę (17) świeżą
wodą. Pojemnik musi zawsze zawierać
ilość wody niezbędną do pracy urządzenia.
Różne rodzaje kawy można łatwo przyrzą-
dzać za naciśnięciem przycisku.
Przygotowanie
Urządzenie musi być gotowe do pracy.
1� Podgrzaną liżankę (liżanki) podstawić
pod wylot kawy (7)�
Wskazówka: Przed przygotowaniem
małego espresso należy zawsze
podgrzać liżankę, np. przepłukując ją
gorącą wodą.
2� Obracając górne pokrętło obrotowe (15)
wybierz rodzaj kawy i wymaganą ilość
na liżankę. Ustawienia kawy i ilości
na liżankę zostają przedstawione na
wyświetlaczu.
3� Obracając górne pokrętło obrotowe (14)
wybierz moc kawy� Wybrane ustawienie
zostanie przedstawione na wyświetlaczu.
Aby przygotować jednocześnie dwie li-
żanki, naciśnij przycisk
d
(11) (dotyczy
tylko napojów bez mleka i bez funkcji
aromaDouble Shot)�
4� Nacisnąć przycisk start (10)�
Kawa jest parzona, a następnie spływa do
liżanki(ek).
Uwaga: W przypadku niektórych ustawień
kawa jest przygotowywana w dwóch
etapach (patrz sekcja „ aromaDouble Shot”).
Poczekaj na całkowicie zakończenie
procesu�
Naciśnij ponownie przycisk start (10), aby
skrócić proces zaparzania.
Parzenie z kawy mielonej
Automatyczny ekspres do kawy umożliwia
też parzenie kawy z kawy mielonej (nie z
kawy rozpuszczalnej)�
Urządzenie musi być gotowe do użycia. Aby
przygotować napój kawowy z mlekiem, włóż
najpierw rurkę doprowadzającą mleko do
zbiornika mleka i obróć rozdzielacz (6b) do
pozycji „Pianka mleczna” j�
Uwaga: Funkcja aromaDouble Shot jest
nieaktywna podczas procesu parzenia kawy
z kawy mielonej�
Ważne: Ponieważ zaschnięte resztki
mleka są trudne do usunięcia, spieniacz
do mleka (6) trzeba koniecznie oczyścić
letnią wodą natychmiast po użyciu i prze-
płukać, używając programu systemowego
Wyczyść ukł. mleczn.!�