113
Zasada działania kuchenki mikrofalowej (Grupa II zgodna z EN 55011)
Wewntrz urzdzenia znajduje si generator energii elektromagnetycznej, która powoduje drgania czsteczek podgrzewanej
substancji (zwaszcza czsteczek wody), a przez to wzrost temperatury substancji. Potrawy o duej zawartoci wody ulegn zatem
podgrzaniu szybciej, ni potrawy suche. Wystpuje zjawisko stopniowego wzrostu temperatury wewntrz masy potrawy. Wszelkie
naczynia kuchenne, pojemniki czy talerze ulegaj podgrzaniu w sposób poredni, odbierajc ciepo od potrawy.
Stosowanie odpowiednich naczyń kuchennych
∙ Potrawy nie naley ka bezporednio na szklanym talerzu obrotowym, lecz uy w tym celu odpowiedniego talerza lub
pojemnika. Pojemnik naley tak umieci w kuchence, by nie wystawa poza obrys.
∙ Nie wolno do kuchenki mikrofalowej wkada adnych przedmiotów z metalu. Metal odbija mikrofale i uniemoliwia im penetracj
potrawy. Obiekty metalowe mog powodowa iskrzenie wewntrz piecyka i doprowadzi do jego uszkodzenia.
∙ Metalowe sztuce, pojemniki czy folia aluminiowa z zasady nie nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej. Niektóre
rodzaje opakowa zawieraj foli aluminiow pod warstw papieru, zatem równie nie naley ich stosowa w kuchence
mikrofalowej.
Jeli przepis zaleca uycie folii aluminiowej, to naley dokadnie zawin w ni potraw ( ciasno, gadko i bez zagniece
wskazujcych na powietrze w rodku) i umieci
j w kuchence w odległości co najmniej 2.5 cm od wewnętrznych ścianek
piecyka.
∙ Naley zawsze upewni si, czy stosowany pojemnik lub talerz nie posiada ozdób metalowych, takich jak zocone brzegi, lub
nie jest pokryty lakierem zawierajcym czsteczki metalu. Równie nie naley stosowa pojemników z krysztau oowiowego.
Naley ponadto sprawdzi, czy uyty pojemnik nie posiada wewntrz pustych przestrzeni (np. w uchwytach). Materiay porowate
po umyciu mog by nasiknite wod, zatem równie nie s odpowiednie. Nie naley take stosowa naczy i pojemników
wykonanych z tworzywa sztucznego zwanego melamin, która powoduje pochanianie energii.
Korzystanie z kuchenki mikrofalowej
∙ W urzdzeniach mikrofalowych mona z powodzeniem stosowa pojemniki wykonane z aroodpornego szka lub porcelany.
∙ Pojemniki z tworzywa sztucznego musz by wykonane z odpowiedniego tworzywa aroodpornego.
∙ Pojemniki do gotowania specjalnie przeznaczone do stosowania w urzdzeniach mikrofalowych s ogólnie dostpne w sklepach
ze sprztem gospodarstwa domowego.
∙ W torebkach do gotowania naley wykona otwory aby zapobiec powstawaniu w ich wntrzu wysokiego cinienia w trakcie
podgrzewania.
Używanie opiekacza lub funkcji nawiewu gorącego powietrza
∙ Do opiekania lub funkcji nawiewu gorcego powietrza mona uywa takich samych aroodpornych pojemników i talerzy, jakie
stosuje si w zwykych piekarnikach. Nie naley natomiast stosowa przy opiekaniu lub funkcji nawiewu gorcego powietrza
pojemników plastykowych.
∙ Gotowan potraw stawia si bezporednio na ruszcie opiekacza, który nastpnie umieszcza si na szklanym blacie.
Używanie kombinacji: kuchenka mikrofalowa/opiekacz lub kuchenka mikrofalowa/funkcja nawiewu gorącego powietrza
∙ W wypadku jednoczesnego uywania kombinacji: kuchenka mikrofalowa/opiekacz lub kuchenka mikrofalowa/funkcja nawiewu
gorcego powietrza funkcje te urzdzenie realizuje na przemian. Pojemniki i talerze musz by zatem odpowiednie do stosowania
w kuchence mikrofalowej i jednocześnie aroodporne. Ze wzgldu na stosunkowo wysokie temperatury nie naley stosowa
pojemników plastykowych. Podobnie, nie naley uywa przedmiotów posiadajcych elementy metalowe.
Obsługa
Ogólne informacje na temat programowania kuchenki
W celu zapewnienia jak najlepszych wyników pracy, kuchenka ta korzysta z najnowszych osigni elektroniki.
∙ Po wciniciu przycisku kontrolnego, prawidowo zaprogramowania jest potwierdzona przez jeden sygna dwikowy.
∙ W czasie realizacji programu, kada funkcja moe by pokazana poprzez wcinicie odpowiedniego przycisku np. jeli podczas
pracy kuchenki mikrofalowej przycisk
jest wcinity, wywietlacz pokae wybran moc.
∙ Kady program moe by przerwany lub ponownie rozpoczty poprzez wcinicie przycisku .