98
∙ Urzdzenie mieci si w grupie 2 klasy B ISM. Grupa 2 obejmuje wszystkie urzdzenia ISM (przemysowe, naukowe
i medyczne), które generuj energi fal radiowych i/lub korzystaj z takiej energii w formie promieniowania elektro-
magnetycznego w celu przetwarzania materiaów, zalicza si do niej take urzdzenia elektroiskrowe. Klasa B oznacza,
e urzdzenie przeznaczone jest do uytku domowego lub moe by podczone do ogólnodostpnej sieci zasilajcej
urzdzenia domowe.
Ostrzeżenie: Nie wolno włączać urządzenia, jeśli wewnątrz piecyka nie zostały umieszczone potrawy przeznaczone
do podgrzania czy gotowania. Posugiwanie si wczon kuchenk mikrofalow przy pustym piecyku moe doprowadzi do
uszkodzenia urzdzenia.
Zasada działania kuchenki mikrofalowej (Grupa II zgodna z EN 55011)
Wewntrz urzdzenia znajduje si generator energii elektromagnetycznej, która powoduje drgania czsteczek podgrzewanej
substancji (zwaszcza czsteczek wody), a przez to wzrost temperatury substancji. Potrawy o du
ej zawartoci wody ulegn
zatem podgrzaniu szybciej, ni potrawy suche. Wystpuje zjawisko stopniowego wzrostu temperatury wewntrz masy potrawy.
Wszelkie naczynia kuchenne, pojemniki czy talerze ulegaj podgrzaniu w sposób poredni, odbierajc ciepo od potrawy.
Zawsze należy stosować odpowiednie naczynia i przybory kuchenne
∙ Potrawy nie naley ka bezporednio na szklanym talerzu obrotowym, lecz uy w tym celu odpowiedniego talerza lub
pojemnika. Pojemnik naley tak umieci w kuchence, by nie wystawa poza obrys.
∙ Nie wolno do kuchenki mikrofalowej wkada adnych przedmiotów z metalu. Metal odbija mikrofale i uniemoliwia im
penetracj potrawy. Obiekty metalowe mog powodowa iskrzenie wewntrz piecyka i doprowadzi do jego uszkodzenia.
∙ Metalowe sztuce, pojemniki czy folia aluminiowa z zasady nie nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej. Niektóre
rodzaje opakowa zawieraj foli aluminiow pod warstw papieru, zatem równie nie naley ich stosowa w kuchence
mikrofalowej.
Jeli przepis zaleca uycie folii aluminiowej, to naley dokadnie zawin w ni potraw ( ciasno, gadko i bez zagniece
wskazujcych na powietrze w rodku) i umie
ci j w kuchence w odległości co najmniej 2.5 cm od wewnętrznych
ścianek piecyka.
∙ Naley zawsze upewni si, czy stosowany pojemnik lub talerz nie posiada ozdób metalowych, takich jak zocone brzegi,
lub nie jest pokryty lakierem zawierajcym czsteczki metalu. Równie nie naley stosowa pojemników z krysztau
oowiowego. Naley ponadto sprawdzi, czy uyty pojemnik nie posiada wewntrz pustych przestrzeni (np. w uchwytach).
Materiay porowate po umyciu mog by nasiknite wod, zatem równie nie s odpowiednie. Nie naley take stosowa
naczy i pojemników wykonanych z tworzywa sztucznego zwanego melamin, która powoduje pochanianie energii.
Korzystanie z kuchenki mikrofalowej
∙ W urzdzeniach mikrofalowych mona z powodzeniem stosowa pojemniki wykonane z aroodpornego szka lub porcelany.
∙ Pojemniki z tworzywa sztucznego musz by wykonane z odpowiedniego tworzywa aroodpornego.
∙ Pojemniki do gotowania specjalnie przeznaczone do stosowania w urzdzeniach mikrofalowych s ogólnie dostpne w
sklepach ze sprztem gospodarstwa domowego.
∙ W torebkach do gotowania naley wykona otwory aby zapobiec powstawaniu w ich wntrzu wysokiego cinienia w trakcie
podgrzewania.
Korzystanie z opiekacza
∙ Do opiekania mona uywa takich samych aroodpornych pojemników i talerzy, jakie stosuje si w zwykych piekarnikach.
Nie naley natomiast stosowa pojemników plastykowych.
∙ Potraw przeznaczon do przyrzdzenia mona umieci bezporednio na ruszcie, który nastpnie naley postawi na
szklanym talerzu obrotowym.
Jednoczesne korzystanie z kuchenki mikrofalowej i opiekacza
∙ W wypadku jednoczesnego korzystania z podgrzewania mikrofalowego i opiekania, funkcje te urzdzenie realizuje
na przemian. Pojemniki i talerze musz by zatem odpowiednie do stosowania w kuchence mikrofalowej i zarazem
aroodporne Podobnie, nie naley uywa przedmiotów posiadajcych elementy metalowe.