110
∙ Nie usuwać ochronnej folii pokrywajcej drzwiczki od wewntrz ani obrotowego talerza/zespou napdowego, ani te szaro-
brzowej pokrywy (I), znajdujcej si obok lampki po prawej stronie wewntrz kuchenki.
∙ Uwaga: Nie pozwala, aby dzieci miay dostp do elementów opakowania, poniewa mog one spowodowa zagroenie, np.
uduszenia.
∙ Przed uyciem urzdzenia po raz pierwszy oraz po duszym czasie nieuywania naley wyczyci je wedug instrukcji w punkcie
Czyszczenie i konserwacja.
∙ Zainstalowa piercie obrotowy / zespó napdowy i szklany talerz obrotowy wewntrz urzdzenia.
∙ Nie wcza urzdzenia bez prawidowo zaoonego piercienia obrotowego/zespo
u napdowego i szklanego talerza
obrotowego.
∙ Przed pierwszym uyciem kuchenki naley nastawi j na funkcj grilla i rozgrzewa przez 10 minut (funkcja kuchenki
mikrofalowej powinna by wyczona w tym czasie). Ma to na celu usunicie zapachu, który zazwyczaj pojawia si przy
pierwszym uyciu opiekacza. W trakcie tej czynnoci moe pojawi si niewielka ilo dymu; jest to zjawisko normalne, niemniej
naley zapewni dostateczny przepyw powietrza.
∙ Urzdzenie mieci si w grupie 2 klasy B ISM. Grupa 2 obejmuje wszystkie urzdzenia ISM (przemysowe, naukowe i medyczne),
które generuj energi fal radiowych i/lub korzystaj z takiej energii w formie promieniowania elektro-magnetycznego w celu
przetwarzania materiaów, zalicza si do niej take urzdzenia elektroiskrowe. Klasa B oznacza, e urzdzenie przeznaczone jest
do uytku domowego lub moe by podczone do ogólnodostpnej sieci zasilajcej urzdzenia domowe.
Uwaga: Nie wolno włączać urządzenia, jeśli wewnątrz piecyka nie zostały umieszczone potrawy przeznaczone do
podgrzania czy gotowania. Posugiwanie si wczon kuchenk mikrofalow przy pustym piecyku moe doprowadzi do
uszkodzenia urzdzenia.
Zasada działania kuchenki mikrofalowej (Grupa II zgodna z EN 55011)
Wewntrz urzdzenia znajduje si generator energii elektromagnetycznej, która powoduje drgania czsteczek podgrzewanej
substancji (zwaszcza czsteczek wody), a przez to wzrost temperatury substancji. Potrawy o duej zawartoci wody ulegn zatem
podgrzaniu szybciej, ni potrawy suche. Wystpuje zjawisko stopniowego wzrostu temperatury wewntrz masy potrawy. Wszelkie
naczynia kuchenne, pojemniki czy talerze ulegaj podgrzaniu w sposób poredni, odbierajc ciepo od potrawy.
Stosowanie odpowiednich naczyń kuchennych
∙ Potraw nie naley ka bezporednio na szklanym talerzu obrotowym, tylko naley umieszcza je na odpowiednim talerzu lub w
pojemniku. Pojemnik naley tak umieci w kuchence, by nie wystawa poza obrys talerza obrotowego.
∙ wkada adnych przedmiotów z metalu. Metal odbija mikrofale i uniemoliwia im przechodzenie przez potraw. Metalowe
przedmioty mog powodowa iskrzenie wewntrz kuchenki i doprowadzi do jej uszkodzenia.
∙ Metalowe sztuce, pojemniki czy folia aluminiowa nie nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej. Niektóre rodzaje
opakowa zawieraj foli aluminiow pod warstw papieru, zatem ich równie nie naley stosowa w kuchence mikrofalowej.
Jeli przepis zaleca uycie folii aluminiowej, to naley dokadnie zawin w ni potraw (szczelnie, bez fad lub zagniece
wskazujcych na powietrze w rodku) i umieci
j w kuchence w odległości co najmniej 2,5 cm od wewnętrznych ścianek.
∙ Naley zawsze sprawdzi, czy stosowany pojemnik lub talerz nie posiada ozdób metalowych, takich jak zocone brzegi, lub nie
jest pokryty lakierem zawierajcym czsteczki metalu. Równie nie naley stosowa pojemników z krysztau oowiowego. Naley
ponadto sprawdzi, czy pojemnik nie posiada wewntrz pustych przestrzeni (np. w uchwytach). Materiay porowate po umyciu
mog zawiera wod, zatem równie nie s odpowiednie. Nie stosowa take naczy lub pojemników wykonanych z tworzywa
sztucznego zwanego melamin, która pochania energi.
Korzystanie z kuchenki mikrofalowej
∙ W urzdzeniach mikrofalowych mona z powodzeniem stosowa pojemniki wykonane z aroodpornego szka lub porcelany.
∙ Pojemniki z tworzywa sztucznego musz by wykonane z odpowiedniego tworzywa aroodpornego. Specjalne plastikowe
pojemniki przeznaczone do stosowania w urzdzeniach mikrofalowych s ogólnie dostpne w sklepach ze sprztem
gospodarstwa domowego.
∙ W rkawach lub workach do pieczenia naley wykona otwory aby zapobiec powstawaniu w ich wntrzu wysokiego cinienia w
trakcie podgrzewania.
Korzystanie z opiekacza
∙ Do opiekania mona uywa takich samych aroodpornych pojemników i talerzy, jakie stosuje si w zwykych piekarnikach. Nie
naley natomiast stosowa pojemników plastykowych.
∙ Potraw przeznaczon do przyrzdzenia mona umieci bezporednio na ruszcie, który nastpnie naley postawi na szklanym
talerzu obrotowym.