Whirlpool AKM 613/AL Program Chart

Typ
Program Chart

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

$.0
INSTRUKCJE PŁYTY KUCHENNEJ
PL
Aby w pełni korzystać z możliwości płyty kuchennej, należy uważnie zapoznać się ze
wszystkimi instrukcjami i zachować je na przyszłość.

Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool USA
Aby załączyć płytę kuchenną, należy obracać pokrętłem
(pokrętłami) w kierunku ruchu wskazówek zegara w celu
ustawienia go (ich) na żądany poziom mocy.
Aby wyłączyć płytę kuchenną, należy ustawić pokrętło
(pokrętła) z powrotem w pozycji “0”.
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego.
Zaświeca się on wówczas, gdy strefa gotowania osiąga
temperaturę mogącą spowodować oparzenia. Wskaźniki te
pozostają zaświecone także po wyłączeniu płyty kuchennej;
gasną jedynie wówczas, gdy strefy gotowania nie są już na
tyle gorące, aby mogły być groźne.
Specjalna konstrukcja pokręteł umożliwia ich uniesienie
na wysokość 1 cm w celu wyczyszczenia obszaru pod
nimi. Po zakończeniu czyszczenia należy ponownie
obniżyć pokrętła.
Ważne:
Aby nie spowodować trwałego uszkodzenia szklano-
ceramicznej płyty, nie należy używać:
- Garnków ze spodami, które nie są całkowicie płaskie.
- Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ I BLATU (mm)
1. Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
2. Promiennikowa strefa gotowania
Ø
180
3. Promiennikowa strefa gotowania
Ø
145
4. Promiennikowa strefa gotowania
Ø
180
5. Wskaźnik ciepła resztkowego
6. Kontrolka główna
7. Pokrętło regulacyjne przedniej lewej
strefy gotowania
8. Pokrętło regulacyjne tylnej lewej
strefy gotowania
9. Pokrętło regulacyjne tylnej prawej
strefy gotowania
10. Pokrętło regulacyjne przedniej prawej
strefy gotowania
Obramowanie płyty należy czyścić tylko ciepłą wodą i neutralnym detergentem.
Odradza się używania substancji korozyjnych i /lub ściernych, które mogłyby uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie zasilania
Przewody
(ilość i przekrój)
230 V ~
3 x 2,5 mm
2
230 V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400 V 3N ~ +
5 x 1,5 mm
2
400 V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej odpowiada napięciu w sieci. Dane
techniczne znajdują sią na tabliczce znamionowej na
brzegu płyty oraz poniżej:
7\SH 3 /(969a91a+]N:
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Usuwanie opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i
jest oznaczony symbolem .
Nie należy dowolnie wyrzucać części opakowania, lecz
utylizować je zgodnie z lokalnymi przepisami ochrony
środowiska.
Utylizacja starych urządzeń
Urządzenia zostały wyprodukowane z materiału
nadającego się do recyklingu oraz ponownego
zastosowania. Urządzenia należy złomować zgodnie z
lokalnymi przepisami dotyczącymi utylizacji odpadów.
Przed przystąpieniem do złomowania należy odciąć
przewody zasilające, uniemożliwiając użytkowanie
urządzeń.
Oszczędzanie energii
Należy stosować garnki i patelnie o średnicy dna równej
lub nieznacznie większej od średnicy strefy grzewczej.
Stosować jedynie naczynia i garnki o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, w trakcie gotowania garnki powinny b
nakryte.
Warzywa, ziemniaki itp. należy gotować w niewielkiej
ilości wody, co skróci czas gotowania.
Stosując naczynia ciśnieniowe można zmniejszyć pobór
mocy oraz czas gotowania.
OSTRZEŻENIA
Jeśli płyta uległa uszkodzeniu lub pojawiły się pęknięcia,
nie wolno jej używać i niezwłocznie należy wezwać
Serwis Techniczny.
Jeśli płyta jest wyposażona w pola halogenowe, należy
unikać intensywnego patrzenia na lampy.
Płyta kuchenna przeznaczona jest wyłącznie do
gotowania żywności w warunkach domowych. Wszelkie
inne zastosowania są zabronione. Producent nie będzie
ponosił żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia oraz
straty spowodowane niewłaściwym użytkowaniem lub
niezastosowaniem się do poleceń.
Nie wolno narażać płyty kuchennej na działanie
warunków atmosferycznych.
Ewentualne naprawy oraz inne interwencje mogą b
przeprowadzane jedynie przez autoryzowanego
technika.
Unikać dotykania płyty kuchennej wilgotnymi częściami
ciała i nie obsługiwać jej boso.
Nie pozwalać dzieciom na kontakt z:
- płyta kuchenną, co zapobiegnie odniesieniu przez nie
obrażeń ciała.
Podczas pracy oraz bezpośrednio po jej zakończeniu,
płyta kuchenna osiąga bardzo wysoką temperaturę;
- opakowaniem (worki, styropian, części metaliczne, itp.);
- płytą kuchenną przeznaczoną na złomowanie.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne innych
urządzeń wykorzystywanych w pobliżu płyty kuchennej
nie stykają się z gorącymi częściami płyty.
Kontrolować przebieg gotowania potraw z użyciem dużej
ilości tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą ulec
przegrzaniu i zapalić się!
Nie należy stosować płyty kuchennej jako podpory, ani
jako blatu roboczego.
Nie uruchamiać pustych pól grzewczych.
Nie opierać plastiku, folii aluminiowej, ściereczek,
papieru, itp. na gorących polach/strefach grzewczych.
Płyta kuchenna posiada pola/strefy grzewcze o różnych
wymiarach. Należy stosować naczynia o średnicy dna
równej lub lekko większej od średnicy pola/strefy
grzewczej.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
YTY KUCHENNEJ
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki obecne na płycie;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną warstwę
plastykową;
- sprawdzić, czy płyta kuchenna nie została uszkodzona
w czasie transportu. W razie wątpliwości, zwrócić się do
punktu serwisowego.
AKCESORIA
Element chroniący dzieci AMH 122
Można go zamówić w serwisie
technicznym, kod 4819 310 18436 lub
u sprzedawcy, kod 017124.
CZYSZCZENIE I
KONSERWACJA
Ważne: do czyszczenia nie należy
stosować sprzętu wykorzystującego strumień wody pod
wysokim ciśnieniem lub parę.
Płytę należy czyścić po każdym użyciu, upewniwszy się
przedtem, że ostygła. Dzięki temu nie dopuści się do
akumulacji brudu i czyszczenie jest łatwiejsze.
Stosować czystą ściereczkę, papierowe ręczniki
kuchenne, delikatny płyn do mycia naczyń lub produkty
przeznaczone specjalnie do mycia płyt
witroceramicznych.
Uporczywe zabrudzenia usuwać specjalnym zbierakiem
(jeśli dołączono) oraz za pomocą specjalnych produktów.
Nie dopuszczać do zasychania pozostałości potraw.
Nie stosować produktów ściernych, antykorozyjnych na
bazie chloru, sprayów do czyszczenia piekarników ani
metalowych myjek.
Zalecamy okresowe czyszczenie płyty produktami
dostępnymi na rynku, zgodnie z instrukcjami
producentów.
Pokrętła teleskopowe (w zależności od
modelu)
Specjalne urządzenie umożliwia uniesienie pokręteł o 1
cm, co umożliwia oczyszczenie przestrzeni poniżej.
Po zakończeniu czyszczenia, ustawić pokrętło w
pierwotnej pozycji.
USUWANIE USTEREK
Płyta kuchenna nie działa:
- Sprawdzić, czy jest zasilanie.
- Wyłączyć i ponownie włączyć płytę sprawdzając, czy
usterka ustąpiła.
- Sprawdzić, czy pokrętło nie jest ustawione na pozycji
“0”.
. Przekręcić i pozostawić wyłącznik przez kilka minut w
pozycji “Off”, a następnie ponownie ustawić na pozycję
“On”.
Nie można wyłączyć płyty:
- natychmiast wyjąć przewód zasilający płyty z gniazda.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z Serwisem Technicznym:
Sprawdzić, czy możliwe jest samodzielne rozwiązanie
problemu, postępując zgodnie z punktami opisanymi w
rozdziale “Usuwanie usterek”.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów płyta nadal
nie działa prawidłowo, skontaktować się z najbliższym
punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
typ i dokładny model płyty kuchennej;
numer serwisowy (jest to numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej, umieszczonej pod płytą). Numer
serwisowy jest również podany w karcie gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli naprawa okaże się konieczna, należy zwrócić się do
autoryzowanego Centrum Serwisowego
(co jest gwarancją
użycia oryginalnych części zamiennych oraz właściwej
naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa podczas
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
INSTALOWANIE
Zalecenia
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz konserwacyjne
należy wykonywać, gdy płyta odłączona jest od zasilania.
Połączenia elektryczne powinny zostać wykonane przed
podłączeniem płyty do sieci zasilającej.
Piekarnik powinien zainstalować wykwalifikowany technik
zgodnie z instrukcjami producenta oraz lokalnymi
przepisami.
Po rozpakowaniu płyty kuchennej należy sprawdzić, czy
urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu.
W razie wątpliwości, zwrócić się do sprzedawcy lub
najbliższego punktu serwisowego.
Przygotowanie mebli do zabudowy
Blat należy przyciąć przed włożeniem płyty kuchennej.
Dokładnie wyjąć trociny i wióry, które mogłyby
uniemożliwić prawidłową pracę urządzenia.
Uwaga:
aby zainstalować płytę kuchenną w powierzchni innej
niż drewniana, (np. marmurowej, plastykowej, ceramicznej,
kamiennej, itp.) należy zabezpieczyć ją wspornikami (rys. 2)
dostępnymi w Serwisie, kod 4819 404 78697.
Płytę kuchenną należy zabudować w blacie o grubości
min. 20 a maks. 50 mm.
Umieścić panel izolacyjny w odległości minimalnie
90 mm od płyty, tak aby użytkownik nie miał do niej
dostępu.
Jeżeli płyta kuchenna ma być zabudowana ponad
piekarnikiem, powinien to być piekarnik naszej produkcji,
wyposażony w specjalny system schładzający.
Nie wolno wkładać żadnych materiałów pomiędzy pły
kuchenną a piekarnik (np. przekładek, podpórek, itp.).
Jeśli płyta kuchenna ma być zamontowana obok
meblościanki, między krawędzią płyty a meblościanką
należy zachować odległość wynoszącą minimalnie
100 mm.
W blacie roboczym należy wyciąć otwór o podanych
wymiarach.
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych krawędzi blatu
roboczego klejem do drewna lub silikonem.
Po dokładnym oczyszczeniu powierzchni, zainstalować w
płycie kuchennej dostarczoną uszczelkę (jeśli nie została
wcześniej zainstalowana).
Płyta witroceramiczna
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej usunąć folię
zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie przeznaczony na płytę
kuchenną został wycięty zgodnie z wymiarami podanymi na
rysunku, z zachowaniem tolerancji.
Nie należy wciskać płyty kuchennej na siłę do blatu. Może to
spowodować pęknięcie blatu witroceramicznego wywołane
naprężeniami (nawet po pewnym czasie)!
Jeśli blat jest wykonany z drewna
, użyć specjalnych
zacisków i śrub dostarczonych w zestawie.
1.
Zabezpieczyć zaciski
(A)
(rys. 1) specjalnymi śrubami z
dołączonego zestawu
(B)
(rys. 1) tak jak to pokazano na
rysunku, zachowując podane odległości.
2.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Jeśli blat jest wykonany z marmuru, plastiku,
ceramiki, kamienia, itp.
, płytę należy wzmocnić
specjalnymi wspornikami
(C)
(rys. 2).
1.
Zamocować płytę kuchenną w blacie (rys. 1).
2.
Ustawić 4 wsporniki
(C)
zgodnie z rysunkiem 2 w
zależności od grubości blatu.
3.
Przykręcić 4 śruby
(D)
w pozycjach
(E)
(rys. 2).
Podłączenie do zasilania
Uziemienie urządzenia jest wymagane przez prawo.
Podłączenie do zasilania powinien wykonać
wykwalifikowany technik, zgodnie z instrukcjami
producenta oraz zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe podłączenie
do zasilania oraz za przestrzeganie norm
bezpieczeństwa.
Aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia
do sieci, przewód zasilający płyty powinien mieć
wystarczającą długość.
Aby spełnić wymagania przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym
3mm.
Nie wolno stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji dostęp do elementów
podłączenia elektrycznego powinien być zamknięty.
Podłączenie do zasilania
Uwaga:
żółty/zielony przewód uziemienia powinien zostać
podłączony do śruby oznaczonej symbolem .
Zdjąć osłonę zewnętrzną kabla zasilającego
(G)
na
odcinku długości około 70 mm.
Zdjąć osłonę zewnętrzną przewodów na odcinku długości
około 10 mm. Włożyć kabel
(G)
do otworu pokrywy
(F)
.
Włożyć kabel zasilający do elementu mocującego i
podłączyć przewody do skrzynki zaciskowej, postępując
zgodnie ze wskazówkami widocznymi na pokrywie.
Naciągnąć kabel zasilający
(G)
za pomocą elementu
mocującego.
Zdjąć i ponownie zamontować pokrywę ochronną
(F)
.
Po dokonaniu podłączeń elektrycznych, włożyć płytę od
góry i umocować ją za pomocą wsporników, jak na
rysunku.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna jest dopuszczona do kontaktu z
artykułami żywnościowymi i spełnia warunki Dyrektywy
Europejskiej 89/109/CEE.
Płyta kuchenna (Klasa Y) została zaprojektowana
wyłącznie jako urządzenie służące do gotowania.
Każde inne zastosowanie (na przykład ogrzewanie
pomieszczenia) jest niewłaściwe i, w konsekwencji,
niebezpieczne.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wykonana i
wprowadzona do obrotu zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w Dyrektywie
dotyczącej niskiego napięcia 73/23/CEE;
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w Dyrektywie
dot. zgodności elektromagnetycznej 89/336/CEE;
- wymogami Dyrektywy 93/68/CEE.
Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian
technicznych.
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKM 613/AL Program Chart

Typ
Program Chart
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla