Poniżej podano pewne dotyczące wszystkich
urządzeń reguły i środki ostrożności
zapewniające najwyższą funkcjonalność tej
kuchenki:
1. Używając kuchenki tylko, jeśli na swoich
miejscach są tacka szklana, ramiona
rolek, złączka i bieżnik rolki.
2. Nie używaj kuchenki w żadnym celu
innym niż przygotowanie potraw, takim
jak suszenie odzieży, papieru ani żadnych
innych przedmiotów nieżywnościowych,
ani do celów sterylizacji.
3. Nie uruchamiaj kuchenki pustej. Może to
ją zniszczyć.
4. Nie korzystaj z komory kuchenki jako
szafki do przechowywania papierów,
książek kucharskich, itp.
5. Żywność w szczelnej osłonie, jak
żółtka jaj, ziemniaki, wątróbki drobiowe
itp. gotuje się tylko po uprzednim
kilkakrotnym przedziurawieniu osłony
widelcem.
6. Nie wkładaj żadnych przedmiotów w
otwory obudowy zewnętrznej.
7. Nigdy nie odejmuj z kuchenki żadnych jej
części takich jak nóżki, złączki, śrubki itp.
8. Nie podgrzewaj potraw bezpośrednio na
tacce szklanej. Umieść żywność na lub
w odpowiednim naczyniu kuchennym
przed włożeniem do kuchenki.
9. UWAGA – NIE UŻYWAJ W KUCHENCE
NACZYŃ DO GOTOWANIA
Nie używaj metalowych garnków ani
naczyń z metalowymi uchwytami.
Nie używaj niczego z metalowymi
wykończeniami. Nie używaj obleczonych
papierem drucianych zacisków na
torebki plastykowe. Nie używaj naczyń
melaminowych, ponieważ zawierają
materiał pochłaniający energię
mikrofalową. Może to spowodować
pękanie lub zwęglanie naczyń i spowolni
gotowanie.
5 Instrukcja bezpiecznego użytkowania
Nie używaj naczyń stołowych firmy
Centura. Ich szkliwo nie nadaje się do
użytku w kuchenkach mikrofalowych.
Nie należy używać kubków Corelle
Livingware z zamkniętymi uchwytami.
Nie gotuj w pojemnikach niecałkowicie
otwartych, takich jak butelki zamykana
na kapsle lub butelki do oleju
sałatkowego, ponieważ jeśli ogrzeje
się je w kuchence mikrofalowej
mogą wybuchnąć. Nie używaj
konwencjonalnych termometrów
kuchennych. Do nabycia są termometry
specjalnie do użytku w kuchenkach
mikrofalowych. Tych można używać.
10. Naczynia i przybory kuchenne należy
używać wyłącznie zgodnie z instrukcjami
ich wytwórców.
11. Nie próbuj smażyć na głębokim oleju w
tej kuchence.
12. Prosimy pamiętać, że kuchenka
mikrofalowa podgrzewa tylko zawartość
naczynia, a nie samom naczynie.
Więc nawet jeśli przy wyjmowaniu z
kuchenki pokrywka naczynia nie wydaje
się gorąca, prosimy pamiętać, że z
potrawy/płynu w środku uwolni sie tyle
pary i wilgoci, co przy zdejmowaniu
pokrywki po zwykłym gotowaniu.
13. Zawsze sam sprawdzaj temperatury
gotowanej potrawy, zwłaszcza jeśli
gotujesz potrawę/płyn dla dzieci. Zaleca
się nie spożywać potraw/płynów prosto
z kuchenki, a raczej odstawić je na kilka
minut oraz wymieszać je/wstrząsnąć aby
równomiernie rozprowadzić ciepło.