CC09, CCK09, CC11 Montaż płyty
209
6.3 Podłączanie płyty kuchennej do źródła gazu
!
OSTRZEŻENIE! Niebezpieczeństwo zranienia!
Używać wyłącznie butli propanu lub butanu ze sprawdzonym
regulatorem ciśnienia i pasującym złączem.
Porównać wartość ciśnienia na tabliczce znamionowej z
wartością na regulatorze ciśnienia.
Urządzenie może być podłączane do źródła gazu wyłącznie
przez upoważnionych fachowców.
Podczas podłączania należy uwzględnić następujące wskazówki:
Użyć przewodu gazowego z rury stalowej 8 x 1 mm (spawana, stal
bezszwowa lub stal nierdzewna), który należy szczelnie przymocować
przy użyciu połączenia skręcanego z pierścieniem tnącym.
Przymocować rury do ściany bocznej lub tylnej otaczających elementów
meblowych w taki sposób, aby nie następowało przenoszenie siły na
elementy nastawcze.
Połączenie może być rozłączane jedynie za pomocą narzędzia. Należy
przy tym przestrzegać zasad technicznych zawartych na arkuszach
danych roboczych DVGW G607 i G608.
Całe orurowanie musi być wolne od napięć.
Długość połączenia wężem między urządzeniem gazowym a instalacją
zasilającą gazem powinna być jak najkrótsza nie może przekraczać
750 mm.
Na całej długości połączenie wężem musi być dostępne w celach kontroli.
Podczas eksploatacji w miejscu ustawienia muszą być dostępne otwory
wentylacyjne o wolnym przekroju wynoszącym co najmniej 50 cm
2
. Te
otwory mogą być zamykane, ale muszą być otwarte podczas pracy
paleniska.
➤ Połączyć płytę kuchenną ze źródłem gazu.
➤ Umieścić nad płytą kuchenną tabliczkę informacyjną, zawierającą
następujący tekst:
„OSTRZEŻENIE!
Podczas gotowania należy zadbać o dodatkową wentylację,
np. otwierając okna w pobliżu urządzenia do grillowania, gotowania i
pieczenia.
Nie wolno używać tych urządzeń do ogrzewania pomieszczenia.”