25
MONTAŻ
Wiercenie otworów w ścianie i mocowanie wsporników
Narysuj na ścianie:
• linię pionową do sufitu lub do górnej granicy ściany, przez środek obszaru przeznaczonego
na montaż okapu;
• linię poziomą w odległości: minimalnie 650 mm nad płytą do gotowania, do montażu bez
dna lub na wysokości H (H = wysokość widocznej części dna), do instalacji z dnem.
• Oprzyj, tak jak pokazano, wspornik 7.1 na wysokości 265 mm nad narysowaną poziomą
linią odniesienia, tak by jego środek (nacięcia) znalazł się na pionowej linii odniesienia.
• Zaznacz środki otworów wspornika.
• Oprzyj, tak jak pokazano, wspornik 7.2.1 w odległości 1–2 mm od sufitu lub od górnej gra-
nicy ściany, tak by jego środek (nacięcia) znalazł się na pionowej linii odniesienia.
• Zaznacz środki otworów wspornika.
• Oprzyj, tak jak pokazano, wspornik 7.2.1 w odległości X mm poniżej pierwszego wspornika
(X = wysokość górnego komina znajdującego się w wyposażeniu), tak by jego środek (na-
cięcia) znalazł się na pionowej linii odniesienia.
• Zaznacz środki otworów wspornika.
DNO (OPCYJNIE)
Dno należy zamontować przed zamontowaniem korpusu okapu i, jeśli ma być przymocowane
do ściany zarówno z góry, jak i z dołu, należy je zamontować na właściwej wysokości, przed
montażem podstaw. Jako że jest to skomplikowana operacja, powinien ją wykonać wyłącznie
monter mebli kuchennych lub osoba kompetentna, która zna wszystkie docelowe wymiary
mebli kuchennych.
Jeśli montaż będzie ograniczony tylko do mocowania od góry, należy:
• Oprzeć dno na podstawie, wsuwając fałdę dolną pomiędzy płaszczyznę górną a ścianę
i wycentrować je do pionowej linii odniesienia.
• Zaznaczyć środki dwóch otworów fałdy górnej.
• Wywiercić otwory o ø 8 mm w zaznaczonych punktach.
• Wprowadzić koszulki kołków 11 do otworów.
• Przymocować wsporniki za pomocą śrub 12a (4,2 x 44,4), znajdujących się w wyposażeniu.
• Przymocować dno za pomocą śrub 12a (4,2 x 44,4), znajdujących się w wyposażeniu.
H
X
1÷2
650 min.
7.2.1
7.1
265