61
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w
krajach, których symbole umieszczone są na z
tyłu na okładce instrukcji obsługi oraz na
urządzeniu.
• Materiały z opakowania (plastikowe worki,
części polistyrenowe itd.) stanowią
potencjalne zagrożenie i należy trzymać je z
dala od dostępu dzieci.
• Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
kuchenna nie uległa uszkodzeniu.
• Instalacja i podłączenie elektryczne
powinny być wykonywane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie
z instrukcjami producenta i lokalnymi
przepisami bezpieczeństwa.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie
do przetworzona i jest oznaczony symbolem
recyklingu , który oznacza, że materiał ten
musi być dostarczony do lokalnego zakładu
przetwarzania.
2. Produkt
Płyta kuchenna została wyprodukowana z
materiału nadającego się na przetworzenie.
Pozbywając się płyty, należy kierować się
lokalnymi przepisami. Przed pozbyciem się
urządzenia należy odciąć kabel zasilający, aby
nie było możliwe jego uruchomienie.
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
• Przed czyszczeniem lub konserwacją należy
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
• Stosowanie urządzeń gazowych
powoduje powstanie ciepła oraz
wilgotności w pomieszczeniu. Należy
sprawdzić, czy pomieszczenie posiada
odpowiednią wentylację lub zainstalować
okap z przewodem wyciągowym.
• Przy długim użyciu, konieczna może być
dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
• Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia, gdy jest włączone i zaraz po
jego wyłączeniu.
• Po użyciu, sprawdzić, czy pokrętła są na
pozycji (wyłączone), oraz zamknąć
główny zawór doprowadzenia gazu lub
zawór w butli z gazem.
• Uwaga: pokrywa (jeśli dostarczona) może
pęknąć, w przypadku przegrzania. Przed
zamknięciem, należy sprawdzić, czy
wszystkie palniki zostały wyłączone.
• Ostrzeżenie: Ochronne podkładki
gumowe na kratkach mogą prowadzić do
zadławienia małych dzieci.
Po oczyszczeniu kratek, należy
sprawdzić, czy gumowe podkładki są
prawidłowo zamontowane.
Deklaracja zgodności
• Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
EWG nr 90/396 dotyczącej gazu;
- warunkami bezpieczeństwa UE
podanymi w Dyrektywie dotyczącej
niskiego napięcia 73/23;
- warunkami ochrony UE podanymi w
dyrektywie “EMC” 89/336;
- warunkami dyrektywy UE 93/68.
• Płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i jest zgodna z
dyrektywą EWG 89/109.
• Płyta kuchenna (klasa 3) jest przeznaczona
wyłącznie do gotowania. Jakiekolwiek inne
użycie (np. ogrzewanie pomieszczeń) jest
niewłaściwe i niebezpieczne.
• Aby osiągnąć pełną satysfakcję z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać
instrukcję i zachować ją na przyszłość.
6pl61791b.fm5 Page 61 Friday, April 11, 2003 2:03 PM