INSTRUKCJA PŁYTY
PL
5019 619 01280
Producent: Whirlpool Europe S.r.l. Viale G. Borghi, 27 21025 Comerio (VA) ITALY
GBHRSLRO
BGHUSKCZPL
STOSOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ
• Aby zapalić jeden z palników, należy obrócić odpowiednie pokrętło przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, w położenie
maksymalnego płomienia
• Wcisnąć pokrętło do panelu sterowania, aby włączyć palnik
(jeśli w Państwa modelu jest przycisk zapłonu, należy go przycisnąć równocześnie z obróceniem pokrętła).
• Po zapaleniu palnika, pokrętło należy przytrzymać wciśnięte przez ok. 5-10 sekund, aby umożliwiać prawidłowe
zadziałanie urządzenia.
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik, zablokuje wypływ gazu w sytuacji przypadkowego zgaśnięcia (podmuchy
powietrza, chwilowy brak gazu, wykipienie płynów itd.).
• Nie wciskać pokrętła na dłużej niż 15 s. Jeżeli po upływie tego czasu palnik gaśnie, należy odczekać co najmniej
jedną minutę przed podjęciem następnej próby zapłonu.
Uwaga: Jeżeli parametry gazu dostarczanego w danym regionie powodują, że zapłon palnika jest utrudniony, zaleca się
wykonanie ponownego zapłonu, ale przy położeniu pokrętła na symbolu małego płomienia
- Palnik może zgasnąć po zwolnieniu pokrętła. Oznacza to, że mechanizm zabezpieczający nie rozgrzał się w
wystarczającym stopniu.
W takim przypadku, należy powtórzyć czynności opisane powyżej. Urządzenie zabezpieczające jest opcjonalne - jeśli dany
model nie jest weń wyposażony, zapłon powinien być natychmiastowy.
- Jeśli Państwa model jest wyposażony w elektryczne żeliwne pola grzewcze, można nimi łatwo sterować przy pomocy
odpowiednich pokręteł.
Ustawiając pokrętło na pozycje 1 do 6 można zwiększyć temperaturę. Aby wyłączyć pole grzewcze, ustawić pokrętło na 0.
(Tutaj przykleić naklejkę gwarancyjną)
1. Ruszty zdejmowane
2-3 Palniki średnie
4-5. Palniki szybkie -pomocnicze
6-9. Pokrętła
10. Przycisk zapłonu elektrycznego (jeśli jest)
Symbole
Zaczernione
koło
Kurek zamknięty
Duży
płomień
Maksymalne otwarcie lub
natężenie przepływu
Mały
płomień
Minimalne otwarcie lub
zmniejszone natężenie przepływu
Gwiazda Zapłon elektryczny
Symbole informują, które pole grzewcze jest włączane przez dane pokrętło
Uwaga: Wygląd płyty kuchennej może nieznacznie różnić się od przedstawionego na rysunku.
PORADY PRAKTYCZNE UŻYTKOWANIA PALNIKÓW
Aby zagwarantować optymalną pracę palników, należy
przestrzegać następujących zasad:
- Używać garnków i patelni o rozmiarach odpowiednich dla
palników (tabela po prawej stronie).
- Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
- Używać właściwej ilości wody do gotowania żywności, a
także przykrywać garnki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Aby utrzymać płytę kuchenną w idealnym stanie, należy ją czyścić po każdym użyciu, usuwając wszelką rozlaną żywność.
Przed przystąpieniem do serwisowania lub czyszczenia urządzenia, należy je odłączyć od źródła zasilania i
zaczekać na ostygnięcie.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
• Wszystkie części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i neutralnym roztworem.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą ulec odbarwieniu w wyniku zbyt długiego kontaktu z zakamienioną wodą lub
agresywnymi detergentami. Wszelkie rozlane resztki potraw (woda, sos, kawa, itp.) należy wytrzeć zanim zaschną.
Czyścić ciepłą wodą z neutralnym detergentem, a następnie osuszyć miękką ściereczką lub irchą. Przypieczony brud
należy usuwać przy pomocy specjalnych czyścików do powierzchni ze stali nierdzewnej.
Uwaga: Stal nierdzewną czyścić jedynie miękką ściereczką lub gąbką.
• Nie używać środków ściernych i żrących, czyścików na bazie chloru ani druciaków do patelni.
• Nie używać parowych urządzeń czyszczących
• Nie stosować produktów łatwopalnych.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych, jak np. octu, musztardy, soli, cukru lub soku
cytrynowego.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW PŁYTY
• Ruszty, korony palników i palniki można zdemontować do czyszczenia.
• Należy je czyścić ręcznie ciepłą wodą z nieściernym detergentem, usuwając wszelkie pozostałości żywności. Sprawdzić,
czy żaden z otworów palników nie jest zatkany
• Opłukać i wysuszyć
• Zainstalować palniki i grzybki palników w prawidłowy sposób, umieszczając je w odpowiednich miejscach.
• Przy zakładaniu kratek, należy upewnić się, czy miejsca na garnki są wyrównane z palnikami, oraz czy stopki palników są
zainstalowane w odpowiednich miejscach na powierzchni płyty kuchennej. W przypadku pojedynczych rusztów, należy
upewnić się, czy pasują one do zgrubień na koronach palników.
• Modele wyposażone w elektryczne świece zapłonowe oraz urządzenia zabezpieczające wymagają dokładnego
czyszczenia końcówek świec, w celu zapewnienia ich prawidłowego działania. Elementy te należy często kontrolować i
czyścić wilgotną ściereczką w miarę potrzeb. Przypieczoną żywność należy usuwać wykałaczką lub igłą.
Uwaga: Aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie są na
swoich miejscach.
PORADY OGÓLNE I INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Aby osiągnąć pełną satysfakcję z korzystania z płyty kuchennej, należy przeczytać instrukcję i zachować ją do korzystania w
przyszłości.
• Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w krajach, których symbole umieszczone są na karcie opisowej urządzenia oraz na
płycie kuchennej.
• Materiały z opakowania (plastikowe worki, części polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne zagrożenie i należy
trzymać je poza zasięgiem dzieci.
• Sprawdzić, czy płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu podczas transportu i usunąć folię ochronną z elementów
urządzenia.
• Niniejsza płyta kuchenna (Klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do gotowania
żywności. Każde inne użycie (np. do ogrzewania pomieszczeń) należy uznać za niewłaściwe, a w konsekwencji
niebezpieczne.
• Instalacja i podłączenie elektryczne powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika, a także zgodnie
z lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
• Omawiane urządzenie może być instalowane i używane wyłącznie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach,
zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. Przed przystąpieniem do instalacji i użytkowania urządzenia
należy przeczytać odpowiednie instrukcje.
• Ustawiony typ gazu oraz ciśnienie zasilania podane zostały na tabliczce znamionowej znajdującej się pod spodem
płyty kuchennej. Jeżeli urządzenie jest ustawione na inny rodzaj gazu niż dostępny, należy zapoznać się z
rozdziałem pt. “Ustawianie różnych rodzajów gazu”.
Palnik Ø garnka
szybki 24 do 26 cm
średni od 16 do 22 cm
pomocniczy 8 do 14 cm