IKEA HB G13 S instrukcja

Typ
instrukcja
60
INSTRUKCJE UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY
KUCHENNEJ
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
OBSŁUGA I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS POSPRZEDAŻNY
INSTALACJA
6pl61791b.fm5 Page 60 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
61
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w
krajach, których symbole umieszczone są na z
tyłu na okładce instrukcji obsługi oraz na
urządzeniu.
Materiały z opakowania (plastikowe worki,
części polistyrenowe itd.) stanowią
potencjalne zagrożenie i należy trzymać je z
dala od dostępu dzieci.
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
kuchenna nie uległa uszkodzeniu.
Instalacja i podłączenie elektryczne
powinny być wykonywane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie
z instrukcjami producenta i lokalnymi
przepisami bezpieczeństwa.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie
do przetworzona i jest oznaczony symbolem
recyklingu , który oznacza, że materiał ten
musi być dostarczony do lokalnego zakładu
przetwarzania.
2. Produkt
Płyta kuchenna została wyprodukowana z
materiału nadającego się na przetworzenie.
Pozbywając się płyty, należy kierować się
lokalnymi przepisami. Przed pozbyciem się
urządzenia należy odciąć kabel zasilający, aby
nie było możliwe jego uruchomienie.
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Przed czyszczeniem lub konserwacją należy
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
Stosowanie urządzeń gazowych
powoduje powstanie ciepła oraz
wilgotności w pomieszczeniu. Należy
sprawdzić, czy pomieszczenie posiada
odpowiednią wentylację lub zainstalować
okap z przewodem wyciągowym.
Przy długim użyciu, konieczna może być
dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia, gdy jest włączone i zaraz po
jego wyłączeniu.
Po użyciu, sprawdzić, czy pokrętła są na
pozycji (wyłączone), oraz zamknąć
główny zawór doprowadzenia gazu lub
zawór w butli z gazem.
Uwaga: pokrywa (jeśli dostarczona) może
pęknąć, w przypadku przegrzania. Przed
zamknięciem, należy sprawdzić, czy
wszystkie palniki zostały wyłączone.
Ostrzeżenie: Ochronne podkładki
gumowe na kratkach mogą prowadzić do
zadławienia małych dzieci.
Po oczyszczeniu kratek, należy
sprawdzić, czy gumowe podkładki są
prawidłowo zamontowane.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
EWG nr 90/396 dotyczącej gazu;
- warunkami bezpieczeństwa UE
podanymi w Dyrektywie dotyczącej
niskiego napięcia 73/23;
- warunkami ochrony UE podanymi w
dyrektywie “EMC” 89/336;
- warunkami dyrektywy UE 93/68.
Płyta kuchenna jest przeznaczona do
kontaktu z żywnością i jest zgodna z
dyrektywą EWG 89/109.
Płyta kuchenna (klasa 3) jest przeznaczona
wyłącznie do gotowania. Jakiekolwiek inne
użycie (np. ogrzewanie pomieszczeń) jest
niewłaściwe i niebezpieczne.
Aby osiągnąć pełną satysfakcję z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać
instrukcję i zachować ją na przyszłość.
6pl61791b.fm5 Page 61 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
62
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
Płyta kuchenna wyposażona jest w palniki gazowe oraz /
lub pola grzewcze o różnych średnicach. Używane
czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna równą lub
nieco większą niż palnik gazowy lub pole grzewcze.
Należy używać tylko garnków i patelni z płaskim dnem.
Garnki oraz patelnie nie mogą sięgać panelu z pokrętłami.
Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać niewielkiej
ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze oszczędności
energii i skrócenie czasu gotowania.
Palnik Średnica naczynia
Duży (9,1 cm)
Średni (6,4 cm)
Mały (4,5 cm)
Z potrójną koroną (12 cm)
Typ brytfanny (23 cm x
4,5 cm)
24 do 26 cm
16 do 22 cm
8 do 14 cm
24 do 26 cm
16 do 35 cm
NIE!
6pl61791b.fm5 Page 62 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
63
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Czyszczenie powierzchni płyty kuchennej,
kratek oraz panelu sterowania
Przed czyszczeniem płyty kuchennej, należy
odłączyć zasilanie i odczekać, aż płyta ostygnie.
Wytrzeć ją szmatką zamoczoną w gorącej wodzie i
mydle lub rozcieńczonym, płynnym detergencie.
Nie używać produktów korozyjnych, ściernych,
chlorowych lub myjek metalowych.
Nie używać środków czyszczących parą.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych lub alkalicznych, jak np. ocet, sól lub sok
cytrynowy itd.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
Czyścić przy pomocy specjalnych środków.
Uwaga: jeśli płyta kuchenna jest w ciągłym użyciu,
wysokie temperatury wytwarzane przez płomienie
mogą powodować zmianę koloru powierzchni w
pobliżu palników.
Czyszczenie palników
1. Podnieść pokrywę palnika i wyjąć ją.
2. Wyciągnąć palnik z obsady.
3. Namoczyć palnik oraz pokrywę palnika w gorącej wodzie
z detergentem w płynie. (Nie wolno myć w zmywarce).
4. Wypłukać i ostrożnie osuszyć.
5. Sprawdzić, czy żaden otwór nie został zatkany.
6. Włożyć z powrotem palnik i pokrywę palnika.
Uwaga: aby nie zniszczyć zapalnika elektrycznego, nie
wolno go używać, gdy palniki nie są w swoich
obudowach.
Czyszczenie pól grzewczych
Pola grzewcze należy czyścić, gdy są ciepłe.
Wytrzeć je szmatką zwilżoną w wodzie z solą i
wypolerować szmatką zamoczoną w oleju.
6pl61791b.fm5 Page 63 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
64
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Brak zapłonu palnika:
Czy główny zawór gazu jest otwarty?
Czy dostawy gazu sieciowego (metanu) nie
zostały zawieszone?
Czy butla z gazem (gaz płynny) nie jest pusta?
Czy otwory z palniku nie są zatkane?
Czy pokrywa palnika i palnik zostały
umieszczone poprawnie po oczyszczeniu?
(Patrz rozdział “Czyszczenie i konserwacja”.)
2. Palnik nie utrzymuje ognia:
Powtórzyć zapalanie, przekręcając pokrętło na
pozycję z symbolem małego płomienia .
3. Elektryczny zapalnik nie działa:
Czy nie nastąpiła awaria zasilania?
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Zanim skontaktujesz się z Serwisem:
1. Przejrzyj powyższą “Instrukcja
wyszukiwania usterek”, i sprawdź, czy nie
możesz sam poradzić sobie z problemem.
2. Ponownie uruchomić płytę kuchenną, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
3. Jeśli usterka wciąż się powtarza, należy
wezwać serwis.
Należy podać następujące informacje:
rodzaj usterki;
model płyty kuchennej;
numer serwisowy (tj. numer po słowie
SERVICE na tabliczce znamionowej
pod płytą oraz w gwarancji);
pełny adres;
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z autoryzowanym
serwisem technicznym, zgodnie z
informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego technika należy zawsze
prosić o certyfikat na wykonaną pracę i
nalegać na użycie oryginalnych części
zapasowych.
Niezastosowanie się do tych instrukcji
może zagrozić Państwa bezpieczeństwu i
jakości produktu.
6pl61791b.fm5 Page 64 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
65
INSTALACJA
Informacje techniczne dla instalatora
Niniejszą płytę kuchenną można zamontować w blacie
roboczym o grubości od 20 do 50 mm. Jeśli pod płytą
kuchenną nie ma piekarnika (piekarnik musi być
naszej produkcji i posiadać system chłodzenia),
należy zainstalować płytę oddzielającą w odległości
co najmniej 20 mm od spodu płyty.
Uwaga: przed instalacją, należy się upewnić, czy
warunki dostawy gazu (rodzaj i ciśnienie gazu) spełniają
wymagania płyty kuchennej opisane w karcie opisowej
urządzenia oraz na tabliczce znamionowej.
Jeżeli będzie montowana pionowa szafka, pomiędzy
nią a brzegiem płyty musi pozostać przynajmniej
100 mm wolnej przestrzeni.
Przed instalacją należy zdjąć plastikową taśmę
chroniącą urządzenie, jeśli została użyta.
Zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń
znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej powinny być
odporne na ciepło (poziom zabezpieczenia przed
ciepłem “Y”) zgodnie z normami.
Instalacja musi być zgodna z aktualnymi przepisami
lokalnymi.
W pomieszczeniu, w którym instaluje się płytę
kuchenną, powinno być wystarczająco dużo powietrza,
aby umożliwić prawidłowe spalanie gazu
(patrz oddzielna karta opisowa urządzenia).
Naturalna cyrkulacja powietrza musi odbywać się
poprzez odpowiednie otwory, które:
- są stałe, mieszczą się na jednej z zewnętrznych ścian
pomieszczenia oraz wychodzą na zewnątrz na obszar
wolny od źródeł zanieczyszczenia;
- są wybudowane w taki sposób, że nie można ich
zablokować ani celowo ani przypadkowo;
- są chronione metalową siatką lub kratką, która nie
ogranicza powierzchni roboczej;
- są umieszczone w pobliżu poziomu podłogi w taki sposób,
aby nie zakłócać pracy urządzeń do wyciągu spalin.
- wyciąg spalin powinien odbywać się za pośrednictwem
okapu lub wentylatora zainstalowanego na ścianie lub
na oknie.
Montaż
Jeżeli dostarczona uszczelka nie została
zamocowana, należy ją założyć na krawędź płyty
kuchennej, po uprzednim wyczyszczeniu
powierzchni styku, tak jak to pokazano na rysunku.
Aby zamocować płytę kuchenną, należy użyć
dostarczonych elementów mocujących (A).
1. Przymocować elementy do odpowiednich otworów, a
następnie przykręcić śrubami.
2. W blacie roboczym należy wykonać otwór o wymiarach
podanych w załączonej karcie opisowej urządzenia.
3. Zainstalować płytę kuchenną w blacie.
Ważne: kabel zasilający oraz wtyczka powinny być
odpowiednio dobrane do poboru mocy urządzenia, a
długość kabla powinna pozwalać na wyciągnięcie go
do góry.
6pl61791b.fm5 Page 65 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
66
INSTALACJA
Podłączenie elektryczne
Podłączenie elektryczne musi być zgodne z
lokalnymi przepisami.
Dane o napięciu oraz poborze mocy podane są na
tabliczce znamionowej.
Urządzenie musi być uziemione.
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia osób lub zwierząt,
a także za szkody majątkowe spowodowane
nieprzestrzeganiem niniejszych wymagań.
Gdy płyta kuchenna jest zainstalowana, konieczne
jest zapewnienie wyłącznika jednopolowego z
stykach w odległości co najmniej 3 mm.
W razie konieczności, kabel można wymienić
jedynie na kabel identyczny z kablem fabrycznym
(typ H05V2V2-F - T90°C lub typ HO5RR-F).
Może to być wykonane jedynie w serwisie lub przez
wykwalifikowanego elektryka.
Podłączenie gazu
Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi
przepisami.
Przepisy lokalne dotyczące kilku krajów podane są w
oddzielnej dołączonej karcie krajowych przepisów
bezpieczeństwa.
Jeśli Państwa kraju nie uwzględniono w karcie, należy
zwrócić się o szczegóły do instalatora.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub butli
z gazem musi być zapewnione za pomocą sztywnej rurki
miedzianej lub stalowej wraz z armaturą spełniającą
wymagania lokalnych przepisów, lub też za pomocą
ciągłego stalowego węża spełniającego wymogi lokalnych
przepisów. Włożyć uszczelkę (B) do kolanka.
Maksymalna długość węża wynosi 2 m.
TYLKO DLA BELGII: Konieczna jest wymiana kolanka
(A) w urządzeniu na inne, dołączone.
Ważne: jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali
nierdzewnej, musi on być zamontowany w taki
sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi
częściami mebli. Musi przechodzić przez obszar bez
żadnych przeszkód, tak aby zawsze możliwa była jego
kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej, należy
sprawdzić szczelność za pomocą wody z mydłem.
Uwaga: W razie problemów z przekręcaniem pokręteł
palników, należy skontaktować się z serwisem w celu
wymiany zaworów palnika.
Uziemienie
(Żółty/Zielony)
L
N
6pl61791b.fm5 Page 66 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
67
INSTALACJA
DOPASOWANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
Jeśli spalany gaz różni się od wskazanego na tabliczce
znamionowej oraz na pomarańczowej nalepce na górze
płyty, należy dopasować do niego płytę kuchenną. Usunąć
pomarańczową nalepkę i nakleić ją na instrukcję obsługi,
która powinna być przechowywana przez cały czas
eksploatacji urządzenia.
Należy stosować regulatory ciśnienia gazu
odpowiednie dla ciśnień wskazanych w oddzielnej
karcie opisowej urządzenia.
1. Dysze gazowe powinny zostać wymienione w serwisie
lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze niedostarczone wraz z urządzeniem należy
zamówić w serwisie.
2. Podłączyć płytę kuchenną do zaworu zamykającego
gazu za pomocą rury odpowiedniej dla rodzaju
stosowanego gazu zgodnie z obowiązującymi
przepisami lokalnymi.
3. Ustawić minimalne ustawienia zaworów.
Uwaga: przy używaniu gazu LPG (G30/G31), śruby ustawienia
minimalnego gazu powinny być maksymalnie dokręcone.
Wymiana dysz
(patrz tabela w załączone karcie
opisowej urządzenia)
1. Wyjmij kratkę (A).
2. Wyjmij palniki (B).
3. Stosując odpowiedni klucz, (C), odkręcić dyszę do
wymiany.
4. Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla nowego
rodzaju gazu.
5. Ponownie zamontować dyszę (D).
6. W przypadku modeli z palnikiem potrójnym,
postępować tak, jak pokazano na rysunku.
Odkręcić dwie śruby (F), a następnie wyjąć pokrywę
palnika (G), wymienić obie dysze (D) tak, jak to
opisano powyżej.
Wymienić dyszę (G), uważając, aby prawidłowo
zainstalować uszczelkę przed próbą użycia płyty
kuchennej.
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej, pamiętać o
przymocowaniu płytki kalibracji gazu dostarczonej wraz z
dyszami w taki sposób, aby przykryła ona obecną
informację dotyczącą kalibracji gazu
Regulacja minimalnych ustawień gazu w zaworach
1. Aby upewnić się, że ustawienia minimalne są
poprawne, należy zdjąć pokrętło (E) i wykonać
następujące czynności:
dokręcić (-), aby zredukować wysokość płomienia;
poluzować (+), aby zwiększyć wysokość płomienia;
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony na
pozycji minimalnego gazu (mały płomień) .
Po zakończeniu regulacji, należy uszczelnić używając kitu
próżniowego lub materiału ekwiwalentnego.
2. Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
3. Po regulacji ustawienia minimum gazu, należy zapalić
palniki oraz przekręcić pokrętło z pozycji max. na
min., aby sprawdzić stabilność płomienia.
6pl61791b.fm5 Page 67 Friday, April 11, 2003 2:03 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

IKEA HB G13 S instrukcja

Typ
instrukcja