Kenwood CP658 - slow cooker Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

przed użyciem urządzenia
Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe
instrukcje i zachowaj je na
wypadek potrzeby skorzystania z
nich przyszłości.
Wyjmij wszystkie materiały
pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
bezpieczeństwo
Niniejsze urządzenie wytwarza
parę, która może spowodować
oparzenie.
Należy uważać, aby nie oparzyć
się parą wydobywającą się z
naczynia do powolnego gotowania,
szczególnie podczas zdejmowania
pokrywki.
Należy zachować ostrożność
podczas operowania naczyniem
do powolnego gotowania,
ponieważ wszystkie jego części
ogrzewają się podczas używania.
Należy używać rękawic
kuchennych.
Nie wolno używać uszkodzonego
naczynia do powolnego gotowania.
Kontrola i reperacja: patrz: „serwis
i obsługa klientów“.
Nie wolno umieszczać jednostki
bazowej, kabla ani wtyczki w
wodzie – grozi to porażeniem
elektrycznym. Elementy
sterowania należy utrzymywać
suche i w czystości.
Nie zostawiać kabla tak, aby
zwisał i mógł być chwycony przez
dziecko.
Jeżeli urządzenie nie jest
używane, należy wyłączyć je z
gniazda zasilania.
Nie umieszczać urządzenia ani
jego elementów na kuchence ani
w piekarniku.
Nie używać urządzenia na
powierzchniach wrażliwych na
działanie temperatury.
Nie używać urządzenia do
powolnego gotowania w pobliżu
ani pod zasłonami lub innymi
palnymi materiałami.
Nie pozwalać na korzystanie z
urządzenia bez nadzoru przez
niedołężne osoby.
Dzieciom nie wolno używać
urządzenia ani bawić się nim.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
bezpieczeństwo
żywności
Mięso (łącznie z drobiem), ryby i
owoce morza należy gotować
dokładnie. Nie gotować tych
produktów ze stanu zmrożonego.
Nie odgrzewać żywności w
urządzeniu do powolnego
gotowania.
Przed jedzeniem upewnić się, że
żywność została zagotowana.
Nigdy nie podgotowywać
(częściowo gotować) mięsa i
drobiu z celem póżniejszego
umieszczenia w lodówce i
ugotowania w innym czasie.
Należy przestrzegać rad
producenta składników
dotyczących gotowania,
szczególnie w przypadku
suszonych fasoli. Na przykład
suszoną czerwoną fasolkę należy
namoczyć przez noc, a następnie
gotować na kuchence na mocnym
ogniu przez co najmniej 10 minut
na patelni lub w świeżej wodzie do
gotowania, aby usunąć substancje
toksyczne przed odcedzeniem i
dodaniem do urządzenia do
powolnego gotowania.
97
Polski
Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
98
przed podłączeniem
Upewnij się, że napięcie prądu jest
zgodne z wartością wymienioną na
dnie urządzenia.
Urządzenie spełnia wymagania
normy 89/336/EEC Europejskiej
Wspólnoty Gospodarczej.
przed użyciem po raz pierwszy
Umyć elementy urządzenia; patrz:
“mycie”
legenda
pokrywka
misa do gotowania
jednostka bazowa
uchwyty
gałka sterowania
używanie garnka do
powolnego gotowania
1 Postępuj zgodnie z przepisem i
umieść składniki w misie do
gotowania.
2 Umieść misę do gotowania w
jednostce bazowej.
3 Umieść pokrywę na właściwym
miejscu
4Wybierz odpowiednie ustawienie:
(High) wysokie lub (Low) niskie, a
następnie podłącz garnek do
gniazda zasilania.
5 Gotuj przez odpowiednią ilość
czasu.
6 Po ugotowaniu wyłącz garnek i
odłącz go z gniazda zasilania.
Wymienione niżej wartości czasu
mają tylko charakter wskazówek i
zależą od rodzaju gotowanej
żywności
Ustawienie niskie (Low)
spowoduje stopniowe gotowanie
żywności w ciągu dnia lub przez
noc i trwa około 8 godzin. To
ustawienie można zastosować
również do gotowania delikatnej
żywności, dla której korzyścią
byłaby mniejsza intensywność
gotowania, na przykład pieczone
jabłka, kompot owocowy.
Ustawienie wysokie (High)
przyśpieszy proces gotowania w
porównaniu z ustawieniem Low
(niskie), a czas gotowania wynosi
od 3 do 5 godzin.
Ustawienie (Keep Warm)
(zachowaj gorące) należy
stosować, kiedy żywność została
ugotowana i chce się ją zachować
w stanie gorącym. Nie zaleca się
przechowywania żywności w
gorącym stanie przez czas dłuższy
niż 1 godzina po ugotowaniu.
Potem należy urządzenie
wyłączyć.
rady dotyczące
używania garnka do
powolnego gotowania
1 Przygotowuj i używaj składników o
temperaturze pokojowej, nie
wyjętych prosto z lodówki.
Jednakże składników takich jak
mięso i ryby nie należy
pozostawiać poza lodówką na
czas dłuższy niż to konieczne.
Należy wyjąć je z lodówki tak, aby
usunąć z nich szron i
przechowywać przykryte czystą
folią lub w woreczku plastikowym.
2Warzywa korzenne, takie jak
marchew, cebula i brukiew należy
kroić na dość małe kawałki,
ponieważ ich gotowanie trwa
dłużej niż gotowanie mięsa.
3 Wszystkie składniki należy kroić
na równe części, aby zapewnić
równomierne gotowanie.
4 Podsmażenie mięsa i warzyw na
oddzielnej patelni przed
gotowaniem pomoże usunąć
część tłuszczu z mięsa, a także
wzmocni aromat mięsa i warzyw.
Nie jest to jednak konieczne.
5 Podczas gotowania nie należy
podnosić pokrywki bardziej niż to
konieczne, ponieważ spowoduje to
obniżenie temperatury i
wyparowanie cieczy. W zależności
od tego, jak często i na jak długo
pokrywka jest podnoszona, może
okazać się konieczne przedłużenie
gotowania o dodatkowych 20-30
minut.
6 Żywność należy gotować
wyłącznie w misie do gotowania.
Nie wolno umieszczać żywności
bezpośrednio w jednostce
bazowej.
7 Nie wolno zanurzać gorącej misy
do gotowania w zimnej wodzie
natychmiast po użyciu ani wlewać
wrzącej wody do zimnej misy do
gotowania. Nagła zmiana
temperatury może spowodować jej
pęknięcie.
8 Po kilku miesiącach stosowania
glazura na misie może popękać.
W przypadku naczyń
kamionkowych z glazurą jest to
normalne zjawisko i nie ma
wpływu na działanie garnka do
powolnego gotowania.
9W przypadku dostosowywania
tradycyjnych przepisów gotowania
może okazać się konieczne
zredukowanie ilości używanej
wody. W przypadku wolnego
gotowania ciecz nie wyparowuje
tak szybko jak w przypadku
gotowania tradycyjnego, chociaż
pewna ilość cieczy jest konieczna
do przewodzenia ciepła.
10 Nie należy napełniać garnka do
powolnego gotowania ponad 2/3
jego objętości.
11 Produkty mleczne, łącznie ze
śmietaną, kwaśną śmietaną i
jogurtem, należy dodawać pod
koniec gotowania, aby zapobiec
ścinaniu się białka.
12 Zamrożone warzywa, takie jak
groszek, należy rozmrozić i
dodawać podczas ostatniej pół
godziny gotowania.
Pozwoli to zachować kolor i
strukturę warzyw oraz temperaturę
w garnku.
13 Najlepsze wyniki można uzyskać,
kiedy składniki są zanurzone w
cieczy.
14 Należy usunąć zbędny tłuszcz z
mięsa.
15 Jeżeli posiada się naczynia
odporne na działanie temperatury
odpowiednich rozmiarów, w garnku
do powolnego gotowania można
gotować kilka naczyń w jednej
chwili, np. stek i nereczki,
marchew i kompot owocowy.
Naczynia należy szczelnie
przykryć folią i umieścić je w
gorącej wodzie w misie do
gotowania.
16 Podczas gotowania całych
kawałków należy zapewnić, aby
były dobrze umieszczone w misie
do gotowania i należy zawsze
dodawać ciecz. Podczas procesu
gotowania należy je częściowo
obrócić.
17 Używanie gorących produktów
przyspieszy proces gotowania.
18 Aby zagęścić sos itp., należy
zamieszać mąkę kukurydzianą z
odrobiną zimnej wody tak, aby
powstała jednolita pasta. Dodać
mieszankę do misy do gotowania
pod koniec procesu gotowania.
Sos należy przykryć i gotować
jeszcze przez chwilę, aż zacznie
bulgotać i zgęstnieje.
99
utrzymanie i
czyszczenie
Przed myciem urządzenie należy
wyłączyć, odłączyć od zasilania i
schłodzić.
jednostka bazowa
Należy wytrzeć zewnętrzną część
garnka do powolnego gotowania
wilgotną ściereczką, a następnie
osuszyć.
Nie wolno zanurzać jednostki
bazowej w wodzie.
pokrywka, misa do gotowania
Umyć w gorącym roztworze ze
środkami czyszczącymi, opłukać, a
następnie dobrze wysuszyć.
żywność, która przywarła
wewnątrz misy, można usunąć za
pomocą miękkiej szczoteczki.
Misę do gotowania oraz pokrywkę
można myć w zmywarce.
serwis techniczny
Jeśli kabel zasilania został
uszkodzony, musi on być ze
względu na bezpieczeństwo,
wymieniony przez firmę Kenwood
lub autoryzowany serwis
Kenwood.
W przypadku pytań dotyczących:
używania garnka do powolnego
gotowania
serwisu i napraw
prosimy o kontakt ze sprzedawcą
garnka do powolnego gotowania.
PRZEPISY
zupa z ziemniaków,
cheddara i szczypiorku
6 dużych obranych i pokrojonych
na płatki ziemniaków, 1 duży
ząbek czosnku, 700 ml
bulionu
300g tartego sera Cheddar
75g posiekanego świeżego
szczypiorku
sól i pieprz
Włożyć ziemniaki, czosnek i 500ml
bulionu do misy do gotowania.
Gotować przy ustawieniu wysokie
(High) przez 2 godziny. Wyjąć
mieszankę i wymieszać w mikserze
do odpowiedniej temperatury. Wlać
mieszankę z powrotem do misy i
dodać ser, resztę bulionu, szczypiorek
i przyprawy. Pozostawić przy
ustawieniu wysokie (High) jeszcze
przez 30 minut. Przed podaniem
można dodać więcej sera i śmietany.
duszona wołowina z
warzywami
15 ml / 1 łyżka stołowa oleju
1,5 kg udŔca
1 pokrojona i obrana cebula
4 obrane marchewki, pokrojone na
płatki o grubości 1 cm
1 litr gorącego wywaru wołowego
Podgrzać olej na patelni a następnie
podsmażyć wołowinę ze wszystkich
stron. Dodać warzywa i lekko
podsmażyć do złota. Całość przełożyć
do misy do gotowania, dodać gorący
bulion i przyprawy. Przykryć pokrywką
i gotować przy ustawieniu wysokie
(High) przez 4 – 6 godzin lub niskie
(Low) przez 7 – 9 godzin.
100
wołowina na piwie
1,5 kg chudego duszonej
wołowiny, pokrojonej na
2,5 –centymetrowe kostki
4 duże ziemniaki, każdy z nich
pokrojony na 8 kawałków
2 duże cebule, każda z nich
pokrojona na 8 kawałków
4 marchewki pokrojone na kawałki
o grubości 2 cm
500 ml piwa
300 ml wywaru wołowego
30 ml posiekanej świeżej pietruszki
25 g świeżego tymianku z
usuniętymi łodygami
30 ml / 2 łyżki stołowe mąki
kukurydzianej
sól i pieprz
Włożyć wszystkie składniki do misy do
gotowania, a następnie gotować przy
ustawieniu wysokie (High) przez 4 – 6
godzin, lub niskie (Low) przez 7 – 9
godzin. Wymieszać mąkę
kukurydzianą z odrobiną zimnej wody
tak, aby utworzyć jednolitą pastę.
Zdjąć pokrywkę i dodać mieszankę do
miski do gotowania, a następnie
dobrze wymieszać. Ponownie
przykryć i gotować jeszcze przez
chwilę, aż sos zacznie bulgotać i
lekko zgęstnieje.
sos boloński
Można stosować jako baza na
spaghetti po bolońsku lub lasagne
15 ml / 1 łyżka stołowa oleju
2 pokrojone cebule
8 pokrojonych plastrów boczku
1 kg chudej mielonej wołowiny
2 puszki po 454 g pokrojonych
pomidorów
1 obrany i rozdrobniony ząbek
czosnku
2 płaskie łyżki / 30 ml (lub do
smaku) przecieru pomidorowego
sól i pieprz
250 g drobno pokrojonych grzybów
Rozgrzać olej na dużej patelni i
przyrumienić cebulę, a następnie
przerzucić do misy do gotowania.
Wrzucić boczek na patelnię i
wysmażyć go, na następnie dodać do
misy do gotowania. Podsmażyć mięso
aż się przyrumieni, dodać pokrojone
pomidory i zagotować mieszankę, a
następnie przenieść do misy do
gotowania. Umieścić pozostałe
składniki w misie do gotowania.
Gotować przy ustawieniu wysokie
(High) przez 3 – 5 godzin lub niskie
(Low) przez 6 – 8 godzin.
coq au vin
250 g pokrojonego w kostki
boczku
2 średnie/duże, pokrojone cebule
2 rozdrobnione ząbki czosnku
450 g grubo pokrojonych pieczarek
dwuzarodnikowych
8 kawałków piersi z kurczaka bez
kości
500 ml czerwonego wina
1 litr gorącego wywaru z kurczaka
sól i pieprz
mąka kukurydziana (opcja)
Umieścić wszystkie składniki w garnku
do powolnego gotowania. Przykryć i
gotować przy ustawieniu wysokie
(High) przez 3 – 5 godzin lub niskie
(Low) przez 6 – 8 godzin. Można też
zagęścić soki za pomocą mąki
kukurydzianej wymieszanej na gładko
z wodą. Zdjąć pokrywkę, dodać
mieszankę do misy do gotowania i
dobrze wymieszać (jeżeli to
konieczne, podczas dodawania mąki
kukurydzianej wyjąć piersi z kurczaka
i zachować gorące). Ponownie
przykryć i gotować jeszcze przez
chwilę, aż sos zacznie bulgotać i
lekko zgęstnieje.
101
duszony kurczak z
estragonem
25 g masła
15 ml / 1 łyżka stołowa oleju
6 kawałków piersi z kurczaka
1 duża, drobno pokrojona cebula
200 ml wytrawnego białego wina
200 ml gorącego wywaru z
kurczaka
6 gałązek estragonu
100 m bitej śmietany
sól i pieprz
1–2 łyżki stołowe / 15–30 ml mąki
kukurydzianej
Podgrzać masło i olej na patelni.
Dodać kawałki kurczaka i
przyrumienić po obu stronach.
Przełożyć kurczaka do misy do
gotowania. Usmażyć cebulę i
przełożyć do misy do gotowania z
winem, wywarem, 2 gałązkami
estragonu i przyprawami. Przykryć
pokrywką i gotować przy ustawieniu
wysokie (High) przez 3 – 4 godzin lub
niskie (Low) przez 6 – 8 godzin. Pod
koniec gotowania wyjąć kawałki
kurczaka i zachować gorące.
Wymieszać mąkę kukurydzianą z
odrobiną wody tak, aby uformować
jednolitą pastę, dodać do garnka do
powolnego gotowania ze śmietaną, a
następnie dobrze wymieszać. Włożyć
kawałki kurczaka z powrotem do misy
do gotowania, przykryć pokrywką i
gotować jeszcze przez jakiś czas, aż
mieszanka zgęstnieje. Na koniec
pokroić pozostały estragon i dodać do
misy do gotowania. Podawać
natychmiast.
pieczone jabłka
5 – 6 jabłek do gotowania (wybrać
odpowiednią wielkość,
dopasowaną do rozmiarów misy
do gotowania)
150 g mieszanych suszonych
owoców
5 ml / 1 płaska łyżka stołowa
cynamonu
50 g miałkiego cukru
nieoczyszczonego
125 ml zimnej wody
Umyć jabłka i usunąć gniazdo
nasienne, a następnie przy użyciu
ostrego noża w każdym z nich zrobić
szczeliny w skórce wokół środka.
Włożyć jabłka do misy do gotowania.
Wymieszać owoce, cynamon i cukier,
a następnie wypełnić tą mieszanką
środek każdego jabłka. Dodać wodę i
przykryć pokrywką. Gotować przy
ustawieniu niskie (Low) przez około 4
godziny (w zależności od rozmiaru i
gatunku jabłek).
budyń ryżowy
75 g ryżu krótkoziarnistego lub
ryżu budyniowego
50 g cukru pudru
1 litr mleka
25 g masła
mielona gałka muszkatołowa
Umieścić ryż, cukier i mleko w misie
do gotowania i dobrze wymieszać.
Pokryć płatkami masła oraz posypać
gałką muszkatołową. Przykryć
pokrywką i gotować przy ustawieniu
(High) wysokie przez 4 godziny lub
niskie (Low) przez 5 godzin. Po
upłynięciu 1 godziny wymieszać
zawartość misy do gotowania oraz
jeszcze raz podczas gotowania.
102
kleisty budyń kawowy z
gruszkami
30 ml mielonej kawy
15 ml prawie wrzącej wody
4 małe, dojrzałe gruszki
1/2 soczystej pomarańczy
100 g miękkiego masła
100 g cukru pudru plus
15 ml / 1 łyżka stołowa do
pieczenia
2 ubite jajka
50 g mąki z proszkiem do
pieczenia
50 g drobno utartych, prażonych
orzeszków laskowych
45 ml syropu z klonu cukrowego
cienkie paski skórki
pomarańczowej do dekoracji
Wlać około 2 1/2 cm gorącej wody do
misy do gotowania. Włożyć obróconą
salaterkę lub metalową foremkę do
pieczenia do bazy, a następnie
przykryć pokrywką i włączyć garnek
do powolnego gotowania na
ustawienie wysoki (High). Natłuścić i
przygotować blaszkę do ciasta ze
stałym dnem lub naczynia na suflet o
głębokości 18 cm. Wsypać kawę
mieloną do małej miski i zalać wodą.
Poczekać około 4 minut aż się
zaparzy, a następnie przecedzić przez
gęste sito. Obrać, przekroić na połowy
i usunąć gniazda nasienne z gruszek.
Przekroić częściowo w poprzek na
cienkie płatki każdą połowę gruszki, a
następnie natrzeć je sokiem
pomarańczowym. Ubijać masło z
większą częścią cukru pudru w misce,
aż będzie lekkie i puszyste.
Stopniowo dodawać jajka. Przesiać
mąkę, a następnie wsypać do miski.
Dodać orzeszki i ciekłą kawę.
Przełożyć łyżką mieszankę do blaszki
lub naczynia na suflet i wyrównać
powierzchnię. Osuszyć gruszki na
papierowym ręczniku i ułożyć w krąg
w gąbczastej mieszance płaską
częścią w dół. Natrzeć je syropem z
klonu cukrowego, a następnie
posypać 15 ml cukru pudru.
Przykryć górną część naczynia folią
kuchenną i umieścić w misie do
gotowania. Wlać wystarczającą ilość
wrzącej wody wokół naczynia tak, aby
poziom sięgał lekko ponad połowę
jego boków. Przykryć pokrywą i
gotować przez 3 – 3 1/2 godziny, aż
będzie twarde i dobrze wyrośnięte.
Pozostawić mieszankę do
wystygnięcia, w naczyniu przez około
10 minut, a następnie obrócić na
półmisek. Lekko potrzeć pozostałym
syropem, a następnie udekorować
skórką pomarańczową i podać z bitą
śmietaną.
chutney z jabłek
Kawałki korzenia imbiru pokrojone
w kostki o grubości 2,5 cm
15 ml /1 łyżka stołowa przypraw do
peklowania
1,36 kg przygotowanych,
pokrojonych jabłek do gotowania,
np. Bramleys
150 g sułtanek
150 g drobno pokrojonej cebuli
1 duży, obrany i rozdrobniony
ząbek czosnku
250g cukru nieoczyszczonego
250 ml octu słodowego
Owinąć imbir i przyprawy do
peklowania małym kawałkiem muślinu
i związać.
Umieścić wszystkie składniki w misie
do gotowania i dobrze wymieszać.
Przykryć pokrywką i gotować przy
ustawieniu niskie (Low) przez około 8
godzin. Pod koniec gotowania zdjąć
pokrywkę, wymieszać składniki i
przełączyć na ustawienie wysokie
(High), a następnie gotować jeszcze
przez 30 – 60 minut lub aż do
osiągnięcia wymaganej konsystencji.
Lekko schłodzić i umieścić w czystych
słoikach, a następnie natychmiast
przykryć.
Powstanie około 2 kg potrawy.
103
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125

Kenwood CP658 - slow cooker Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla