Electrolux EOB53000R Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obs³ugi
Piekarnik
EOB53000
2 electrolux
Spis treœci
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa..... 3
Opis urz¹dzenia ............................................. 4
Przed pierwszym u¿yciem............................ 6
Obs³uga piekarnika ....................................... 7
Zastosowania, tabele i rady......................... 12
Czyszczenie i pielêgnacja............................ 23
Co zrobiæ, gdy …............................................ 29
Recykling......................................................... 30
Serwis .............................................................. 31
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej eksploatacji
urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
electrolux 3
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykon
tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ
urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹
spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku
koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê
do naszego serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy
pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi),
które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub
brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie
bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia,
mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami
odpowiedzialnej osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do
pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas
pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w
pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach,
ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi
drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo
oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest
gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty
zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem.
W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do
piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych
intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów
spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e
stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne
zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ
urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹
aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków
itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do
pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych
ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody
bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach
szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych palnych przedmiotów. Mog³yby
zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ
uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w
piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych
pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek
gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e dotrzeæ
tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy
emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy
emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na
sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu
nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu
prawa gwarancyjnego.
4 electrolux
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Panel steruj¹cy
Drzwi z pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt drzwi
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Zegar z funkcjami
automatycznymi
electrolux 5
Wyposa¿enie piekarnika
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Filtr t³uszczowy
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
6 electrolux
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
Ustawianie czasu
1. Pokrêt³o wyboru funkcji wcisn¹æ i
jednoczeœnie obróciæ w obróciæ
odwrotnym do ruchu wskazówek zegara,
ustawiæ aktualny czas.
2. Wciœniête pokrêt³o ustawiaj¹ce start
obróciæ, a¿ wskaŸnik startu znajdzie siê w
punkcie wskazuj¹cym aktualny czas.
1 Czerwony wskaŸnik startu musi znaleŸæ
siê w tej samej pozycji co wskazówka
godzinowa, w przeciwnym wypadku
zegar pracuje w trybie automatycznym
(start i czas trwania) i nie mo¿na
uruchomiæ piekarnika.
Zmiana czasu
3 Czas mo¿na ustawiaæ tylko wtedy, gdy
nie s¹ zaprogramowane ¿adne funkcje
automatyczne.
Wciœniête pokrêt³o wyboru funkcji obróciæ w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, a¿ ustawiony zostanie ¿¹dany czas.
Ustawienie trybu rêcznego
Pokrêt³o wyboru funkcji obróciæ w kierunku
odwrotnym do ruchu wskazówek zegara, a¿
na wskaŸniku poka¿e siê H.
1 Je¿eli jest ustawione J lub 0 nie mo¿na
wybraæ ¿adnej funkcji piekarnika.
electrolux 7
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y
go gruntownie umyæ.
1 Uwaga: Nie stosowaæ ¿adnych ostrych
œrodków czyszcz¹cych ani œrodków do
szorowania! Mog³yby one uszkodziæ
powierzchniê.
3 Do czyszczenia przednich elementów
metalowych nale¿y u¿ywogólnie
dostêpnych œrodków myj¹cych.
1. Prze³¹cznik funkcji piekarnika ustawiæ na
Oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia i
zespó³ prowadnic nale¿y wyj¹æ i umyæ w
gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem
detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ
wilgotn¹ szmatk¹.
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo,
jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak
d³ugo, jak d³ugo piekarnik nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ
pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po
uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a
ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ
urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
Funkcje piekarnika
8 electrolux
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Wk³adanie rusztu, blachy do
pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i
przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹
zabezpieczenie przed wyjêciem w
postaci ma³ego wybrzuszenia na prawej i
lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do
piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we
wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿
przed przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie
Przy pomocy tej funkcji mo¿na
oœwietliæ
wnêtrze piekarnika np. do
czyszczenia.
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
Do
pieczenia
na
maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Funkcja Pizza
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw, wymagaj¹cych
intensywniejszego zbr¹zowienia i wiêkszej kruchoœci spodu
.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzejnik górny/dolny
Do
pieczenia
i
sma¿enia
na
jednym poziomie
.
Grzejnik dolny
Do
pieczenia
ciast z
kruchym spodem
.
Rozmra¿anie
Do
rozmra¿ania
np. tortów, mas³a, chleba, owoców i innych
zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych
.
Grill
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które uk³adane bêd¹
na
œrodku rusztu
oraz do
tostowania
.
Grill
wielkopowierzchniow
y
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych
iloœciach
oraz do
tostowania
.
Grillowanie z
gor¹cym powietrzem
Do
pieczenia
wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na jednej
powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do
zapiekania
i
do opiekania
.
electrolux 9
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed
obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
Zak³adanie / wyjmowanie filtra
t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y zak³adaæ tylko do
pieczenia, aby chroniæ grza³kê znajduj¹c¹
siê w tylnej œciance urz¹dzenia przed
pryskaj¹cym t³uszczem.
Zak³adanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i umieœciæ oba
mocowania od góry ku do³owi w otworze na
tylnej œcianie piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z otworu, w
kierunku ku górze.
10 electrolux
Funkcje zegara
Minutnik
Ustawiæ minutnik. Po up³ywie ustawionego
czasu rozlega siê sygna³.
Czas trwania
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
„Start“ i „Czas trwania“
Funkcja s³uzy do programowania
automatycznego w³¹czenia i wy³¹czenia
piekarnika.
Czas aktualny
Do ustawiania lub zmiany aktualnego czasu.
(Patrz równie¿ rozdzia³ “Przed pierwszym
u¿yciem”)
3 Wskazówki ogólne
Przed ustawieniem funkcji "Start i czas"
nale¿y wybraæ funkcjê piekarnika i
temperaturê.
Sygna³ alarmowy mo¿na wy³¹czyæ,
ustawiaj¹c pokrêt³o w pozycji H.
Po u¿yciu funkcji "Start i czas" nale¿y
ustawiæ pokrêt³o w pozycji H, aby
przywróciæ rêczn¹ obs³ugê.
Po zakoñczeniu czynnoœci przekrêciæ
pokrêt³a "Funkcje piekarnika" i
"Temperatura" z powrotem do pozycji
„Wy³¹czone“.
Minutnik
3 Podczas u¿ywania tej funkcji
piekarnik nie mo¿e pracowaæ.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji obróciæ w
kierunku odwrotnym do ruchu
wskazówek zegara, a¿ na wyœwietlaczu
pojawi siê ¿¹dany czas, np. 30.
Po up³ywie tego czasu rozlegnie siê
1minutowy sygna³.
Przycisk ustawienia funkcjiWyœwietlacz wska¿nik startu (czerwony)
Przycisk ustawienia startuWyœwietlacz / wska¿nik
electrolux 11
2. Sygna³ nale¿y wy³¹czyæ obracaj¹c
pokrêt³o do pozycji H.
Czas
1. Wybraæ funkcjê piekarnika i wartoœæ
temperatury.
2. Wciœniête pokrêt³o ustawiaj¹ce start
obracaæ do momentu, a¿ wskaŸnik startu
wska¿e aktualny czas.
3. Obracaæ pokrêt³o wyboru funkcji w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, do momentu gdy na
wyœwietlaczu pojawi siê ¿¹dany czas
trwania czynnoœci.
Po up³ywie tego czasu rozlegnie siê
1 minutowy sygna³.
4. Po zakoñczeniu czynnoœci nale¿y
ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i
wyboru temperatury w pozycji
„Wy³¹czone“.
Pokrêt³o wyboru funkcje nale¿y ustawiæ w
pozycji H.
Urz¹dzenie jest znów gotowe do pracy.
„Start“ i „Czas trwania
1 Funkcje „Start“ i „Czas trwania“ s¹
wykorzystywane w przypadku, gdy
piekarnik ma zostaæ automatycznie
w³¹czony i wy³¹czony w pó¿niejszym
czasie.
1. Wybraæ funkcjê piekarnika i temperaturê.
2. Wciœniête pokrêt³o startowe obracaæ w
kierunku odwrotnym do ruchu
wskazówek zegara, a¿ wskaŸnik startu
wska¿e ¿¹dany czas rozpoczêcia.
np. XI dla godz. 11:00
3. Pokrêt³o wyboru funkcji obracaæ w
kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara,
a¿ na wyœwietlaczu poka¿e siê ¿¹dany
czas trwania czynnoœci. np. 60 min.
12 electrolux
Piekarnik w³¹cza siê automatycznie w
wyznaczonym momencie, a po up³ywie
podanego czasu wy³¹cza siê.
Po up³ywie wyznaczonego czasu rozlega siê
1 minutowy sygna³ i piekarnik wy³¹cza siê.
np. godz. 12:00.
4. Po zakoñczeniu czynnoœci obróciæ
pokrêt³a "Funkcje piekarnika" i
"Temperatura" do pozycji „Wy³¹czone“.
5. Pokrêt³o uwyboru funkcji ustawiæ w
pozycji H.
Urz¹dzenie jest znowu gotowe do pracy.
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym lub
Grzejnik górny/dolny
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/
dolny mo¿na stosowaæ formy z
ciemnego metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym mo¿na
równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzejnik górny/dolny jest
mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Gor¹ce powietrze z okr¹glym
elementem grzejnym mo¿na piec na
maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
electrolux 13
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹
krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzejnik górny/
dolny lub Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym mo¿na
piec w dwóch formach równoczeœnie,
u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych
blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹
ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem.
Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne
potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i
poziomami wsadów.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹
wartoœciami orientacyjnymi, zale¿¹cymi
od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do
pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ
ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ j¹
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹
Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas
pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych
pasuj¹cych do konkretnego przepisu,
nale¿y kierowaæ siê wskazówkami
dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na
blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê
wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta
owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których
pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ
w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne
zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ
ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w
trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej
zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane
przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ
stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i
poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej
tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej,
piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok.
10 minut przed up³ywem czasu
pieczenia; w ten sposób wykorzystuje siê
ciep³o pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach
obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej,
na moment rozpoczêcia gotowania w
nierozgrzanym piekarniku.
14 electrolux
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
Wypieki w formach
Babka Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/Królewiec Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 140-160 1:10-1:30
Ciasto biszkoptowe Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 140 0:25-0:40
Ciasto biszkoptowe Grzejnik górny/dolny 1 160 0:25-0:40
Spód tortu, ciasto kruche Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 170-180
1)
0:10-0:25
Spód tortu, ciasto ucierane Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-170 0:20-0:25
Ciasto z jab³kami Grzejnik górny/dolny 1 170-190 0:50-1:00
Jab³ecznik (2formy,
Ø
20cm,
u³o¿one po przek¹tnej)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160 1:10-1:30
Jab³ecznik (2formy,
Ø
20cm,
u³o¿one po przek¹tnej)
Grzejnik górny/dolny 1 180 1:10-1:30
Ciasto pikantne (np. kisz
lotaryñski)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160-180 0:30-1:10
Sernik Grzejnik górny/dolny 1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz dro¿d¿owy / Wianek
dro¿d¿owy
Grzejnik górny/dolny 3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-póŸniej
Grzejnik górny/dolny 1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Ptysie / Eklerki Grzejnik górny/dolny 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/dolny 3 180-200
1)
0:10-0:20
Placek z kruszonk¹ suchy Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/ cukrowe Grzejnik górny/dolny 3 190-210
1)
0:15-0:30
electrolux 15
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ucieranym)
2)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
kruchym)
2)
Grzejnik górny/dolny 3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na cieœcie
kruchym
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 160-170 0:40-1:20
Ciasto z blachy z delikatnym
nadzieniem (np.: sernik, ciasto
œmietanowe, miodownik)
Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹ dodatków)
2)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 200-220
1)
0:10-0:25
Pita Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 200-220 0:08-0:15
Zapiekanka (szwajcarska) Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 180-200 0:35-0:50
Drobne wypieki
Ciastka kruche Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:06-0:20
Ciastka wyciskane Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 140 0:20-0:30
Ciastka wyciskane Grzejnik górny/dolny 3 160
1)
0:20-0:30
Ciastka z ciasta ucieranego Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ek, bezy Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki dro¿d¿owe Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:20-0:40
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
16 electrolux
Pieczenie na kilku poziomach
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ki Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ki Grzejnik górny/dolny 3 180
1)
0:20-0:35
Drobne ciasteczka (20sztuk/
blachê)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 140
1)
0:20-0:30
Drobne ciasteczka (20sztuk/
blachê)
Grzejnik górny/dolny 3 170
1)
0:20-0:30
1) Nagrzaæ piekarnik
2) Stosowaæ blachê wy³apuj¹c¹ lub patelniê
Rodzaj wypieku
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Tempera-
tura
º
C
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Wypiek na blasze do pieczenia
Ptysie/eklerki 1/4 --- 160-180
1)
1) Nagrzaæ piekarnik
0:35-0:60
Ciasto z kruszonk¹, suche 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobne wypieki
Ciastka kruche 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Ciastka wyciskane 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Ciastka z ciasta ukrêcanego 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Wypieki z bia³ek, bezy 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobne wypieki dro¿d¿owe 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bu³ka 1/4 --- 160 0:30-0:45
Drobne ciasteczka (20sztuk/
blachê)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
electrolux 17
Wskazówki do pieczenia
Tabela Funkcja Pizza
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Ciasto jest zbyt jasne na
spodzie
Z³a wysokoœæ wsadu Ciasto nale¿y wsadziæ ni¿ej
Ciasto zapada siê (robi siê
mokre, zakalcowate, wytr¹ca
siê woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Ustawiæ nieco ni¿sz¹ temperaturê
pieczenia
Za krótki czas pieczenia Wyd³u¿yæ czas pieczenia
Czasów pieczenia nie mo¿na
skracaæ wy¿sz¹ temperatur¹
pieczenia
Za du¿o p³ynu w cieœcie Dodawaæ mniej p³ynów.
Nale¿y przestrzegaæ czasów krêcenia,
przede wszystkim w przypadku u¿ywania
robotów kuchennych.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt niska temperatura pieczenia Ustawiæ wy¿ej temperaturê pieczenia.
Za d³ugi czas pieczenia Skróciæ czas pieczenia
Ciasto br¹zowieje
nierównomiernie
Za wysoka temperatura pieczenia i
za krótki czas pieczenia
Ustawiæ ni¿ej temperaturê pieczenia i
wyd³u¿yæ czas pieczenia
Ciasto jest nierównomiernie
rozprowadzone
Rozprowadziæ ciasto równomiernie na
blasze
Filtr t³uszczowy jest zamontowany Wyj¹æ filtr t³uszczowy
Ciasto nie jest gotowe po
up³ywie podanego czasu
pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawiæ nieco wy¿ej temperaturê
pieczenia
Filtr t³uszczowy jest zamontowany Wyj¹æ filtr t³uszczowy
Rodzaj pieczywa Poziomwsadu
Temperatura
°C
Czas
godz.: min.
Pizza (cienka) 1 180 - 200
1)
1) Nagrzaæ piekarnik
20 - 30
Pizza (z du¿¹ iloœci¹ dodatków) 1 180 - 200 20 - 30
Zapiekanka 1 180 - 200 45 - 60
Tort szpinakowy 1 160 -180 45 - 60
Kisz lotaryñski 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okr¹g³y 1 140 - 160 60 - 90
Sernik na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jab³kami 1 150 - 170 50 - 70
Warzywa po chiñsku 1 160 - 180 50 - 60
Pita 1 250 - 270
1)
10 - 20
Ciasto francuskie 1 160 - 180
1)
40 - 50
Ciasto podp³omykowe 1 250 - 270
1)
12 - 20
Pierogi 1 180 - 200
1)
15 - 25
18 electrolux
Tabela Zapiekanki i potrawy zapiekane
Tabela mro¿onych dañ gotowych
Pieczenie miêsa
Funkcja piekarnika Grzejnik górny/
dolny lub Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
Naczynia do pieczenia miêsa
Do pieczenia miêsa nadaj¹ siê wszelkie
naczynia ¿aroodporne (uwzglêdniæ
wskazówki producenta!)
Du¿e pieczenie mo¿na przygotowywaæ
bezpoœrednio na blasze lub na
ruszcie z pod³o¿on¹ pod niego
blach¹.
Wszystkie chude rodzaje miês zalecamy
piec w naczyniu do pieczenia z
pokrywk¹. Miêso pozostaje wówczas
soczyste.
Wszystkie rodzaje miês, które powinny
mieæ chrupi¹c¹ powierzchniê, mo¿na
piec w garnku przeznaczonym do
pieczenia bez pokrywki.
3 Wskazówki dotycz¹ce tabeli
pieczenia miêsa
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami
orientacyjnymi.
Potrawa Funkcja piekarnika Prowadnica
Tempe-
ratura
°C
Czas
godzin
min.
Zapiekanka makaronowa Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekane warzywa
1)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160-170 0:15-0:30
Zapiekane bagietki
1)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160-170 0:15-0:30
S³odkie zapiekanki Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:40-0:60
Zapiekanki rybne Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:30-1:00
Warzywa faszerowane
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160-170 0:30-1:00
1) Rozgrzaæ piekarnik
Produkt Funkcja piekarnika
Poziom
wsadu
Temperatura
°C
CZAS
Pizza mro¿ona Grzejnik górny/dolny 3
wed³ug zaleceñ
producenta
wed³ug zalec
producenta
Frytki
1)
(500 g)
1) Uwaga: Od czasu do czasu obracaæ frytki 2 do 3 razy.
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 200-220°C
wed³ug zalec
producenta
Bagietki Grzejnik górny/dolny 3
wed³ug zaleceñ
producenta
wed³ug zalec
producenta
Placki owocowe Grzejnik górny/dolny 3
wed³ug zaleceñ
producenta
wed³ug zalec
producenta
electrolux 19
Zaleca siê pieczenie miêsa i ryb w
piekarniku w iloœci powy¿ej 1kg.
Aby zapobiec przypalaniu siê
wyciekaj¹cego sosu lub t³uszczu, zaleca
siê nalanie niewielkiej iloœci p³ynu do
naczynia, w którym siê piecze.
W razie potrzeby obróciæ pieczeñ (po 1/
2 - 2/3 czasu pieczenia).
Du¿e pieczenie i drób polewaæ
kilkakrotnie podczas pieczenia
powsta³ym sosem. Daje to lepszy efekt
pieczenia.
Piekarnik nale¿y wy³¹czyæ ok. 10 minut
przed up³ywem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie zgromadzonego
ciep³a.
Tabela pieczenia
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziomw
sadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
Wo³owina
Pieczeñ duszona 1-1,5 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 200-250 2:00-2:30
Rostbef lub filet
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
- w œrodku czerwone
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 190-200
1)
0:05-0:06
- w œrodku ró¿owe
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 180-190 0:06-0:08
- upieczone w
œrodku
na ka¿dy
centymetr
wysokoœci
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 170-180 0:08-0:10
Wieprzowina
£opatka, karczek,
kawa³ek od szynki
1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:30-2:00
Kotlet, pieczony
peklowany schab
1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 170-180 1:00-1:30
Pieczeñ rzymska 750 g-1 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:45-1:00
Golonkawieprzowa
(podgotowana)
750 g-1 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 150-170 1:30-2:00
Cielêcina
Pieczeñ cielêca 1 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:30-2:00
Golonka cielêca 1,5-2 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 2:00-2:30
20 electrolux
Jagniêcina
Udziec jagniêcy,
pieczeñ jagniêca
1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 150-170 1:15-2:00
Grzbiet jagniêcy 1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:00-1:30
Dziczyzna
Grzbiet zajêczy,
udŸce zajêcze
do 1 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 220-250
1)
0:25-0:40
Grzbiet sarni/jeleni 1,5-2 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 210-220 1:15-1:45
Udziec sarni/jeleni 1,5-2 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 200-210 1:30-2:15
Drób
Czêœci z drobiu po 200-250g
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 200-220 0:35-0:50
Po³ówka kurczaka po 400-500g
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 190-210 0:35-0:50
kurczak, pularda 1-1,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 190-210 0:45-1:15
Kaczka 1,5-2 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 180-200 1:15-1:45
Gêœ 3,5-5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 2:30-3:30
Indyk 2,5-3,5 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 160-180 1:45-2:30
Indyk 4-6 kg
Grillowanie z
gor¹cym
powietrzem
1 140-160 2:30-4:00
Ryba (duszona)
Ryby w ca³oœci 1-1,5 kg
Grzejnik górny/
dolny
1 210-220 0:45-1:15
1) Nagrzaæ piekarnik
Rodzaj miêsa Iloœæ Funkcje piekarnika
Poziomw
sadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB53000R Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi