Electrolux EOB63300X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obs³ugi
Piekarnik
EOB63300
2 electrolux
Spis treœci
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa..... 3
Opis urz¹dzenia ............................................. 4
Przed pierwszym u¿yciem............................ 6
Obs³uga piekarnika ....................................... 7
Zastosowania, tabele i rady......................... 16
Czyszczenie i pielêgnacja............................ 27
Co zrobiæ, gdy …............................................ 35
Recykling......................................................... 36
Serwis .............................................................. 37
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej eksploatacji
urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
electrolux 3
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykon
tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ
urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹
spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku
koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê
do naszego serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy
pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi),
które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub
brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie
bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia,
mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami
odpowiedzialnej osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do
pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas
pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w
pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach,
ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi
drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo
oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest
gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty
zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem.
W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do
piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych
intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów
spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e
stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne
zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ
urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹
aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków
itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do
pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych
ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody
bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach
szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych palnych przedmiotów. Mog³yby
zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ
uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w
piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych
pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek
gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e dotrzeæ
tak¿e do mebli.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy
emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy
emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na
sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu
nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu
prawa gwarancyjnego.
4 electrolux
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Panel steruj¹cy
Drzwi z pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt drzwi
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Przycisk funkcji zegara
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Wyœwietlacz czasu
electrolux 5
Wyposa¿enie piekarnika
Wewnêtrzna strona drzwiczek
Po wewnêtrznej stronie drzwiczekpiekarnika
przedstawiona zosta³a numeracja
poziomówwsadu piekarnika.
Poza tym znajdziecie tu Pañstwo krótk¹
informacjê dotycz¹c¹ funkcji piekarnika,
zalecanych poziomów wsadu i temperatur do
przygotowywania najbardziej typowych
potraw.
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Filtr t³uszczowy
Oœwietlenie piekarnika
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grzka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
6 electrolux
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
3 Piekarnik pracuje po ustawieniu zegara.
Po pod³¹czeniu do zasilania lub przerwie
w dop³ywie energii lampka funkcji Czas
dobowy pulsuje.
1. W celu zmiany ju¿ ustawionego czasu
nale¿y przycisk Wybór wciskaæ kilka
razy, a¿ lampka funkcji Czas dobowy
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ aktualny
czas.
electrolux 7
Po ok. 5 sekundach lampka przestaje
pulsowaæ i zegar wskazuje ustawiony czas.
Urz¹dzenie jest gotowe do pracy.
3 Czas mo¿na ustawiaæ tylko wtedy, gdy
¿adna z funkcji automatycznych (Czas
trwania lub Koniec ) nie jest
ustawiona.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y
go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych
ostrych, rysuj¹cych œrodków
czyszcz¹cych ! Powierzchnia mo¿e ulec
uszkodzeniu.
3 Do elemenw metalowych nale¿y
u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków
do konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika
prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y
wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem
detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ
na mokro.
Obs³uga piekarnika
3 Piekarnik jest wyposa¿ony w wysuwany
wy³¹cznik funkcji piekarnika i wybór
temperatury. Aby pos³u¿yæ siê
wy³¹cznikiem, nale¿y go nacisn¹æ.
Wówczas wy³¹cznik wysuwa siê.
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Przycisk funkcji zegara
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatu
r
Wyœwietlacz czasu
8 electrolux
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo,
jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak
d³ugo, jak d³ugo piekarnik nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ
pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po
uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a
ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ
urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce
funkcje:
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie
Przy pomocy tej funkcji mo¿na
oœwietliæ
wnêtrze piekarnika np. do
czyszczenia.
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
Do
pieczenia
na
maksymalnie trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y ustawiæ 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Funkcja Pizza
Do pieczenia i sma¿enia na jednym poziomie potraw, wymagaj¹cych
intensywniejszego zbr¹zowienia i wiêkszej kruchoœci spodu
.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzejnik górny/dolny
Do
pieczenia
i
sma¿enia
na
jednym poziomie
.
Grzejnik dolny
Do
pieczenia
ciast z
kruchym spodem
.
Rozmra¿anie
Do
rozmra¿ania
np. tortów, mas³a, chleba, owoców i innych
zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych
.
Grill
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które uk³adane bêd¹
na
œrodku rusztu
oraz do
tostowania
.
Grill
wielkopowierzchniowy
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych
iloœciach
oraz do
tostowania
.
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
Do
pieczenia
wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na jednej
powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do
zapiekania
i
do opiekania
.
electrolux 9
Wk³adanie rusztu, blachy do
pieczenie i brytfanny
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
U³o¿yæ blachê do pieczenia lub brytfannê na
prowadnicy teleskopowej wybranego
poziomu wsadu w taki sposób, aby oba
otwory znalaz³y siê z przodu w ko³kach
prowadnicy teleskopowej.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
U³o¿yæ ruszt na prowadnicy teleskopowej
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed
obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
U³o¿yæ ruszt i brytfannê na prowadnicy
teleskopowej wybranego poziomu wsadu w
taki sposób, aby oba otwory brytfanny
znalaz³y siê z przodu w ko³kach prowadnicy
teleskopowej.
3 Aby u³atwiæ sobie wk³adanie czêœci
wsuwanych przy prowadnicach
wysuniêtych w ró¿nym stopniu, nale¿y
u³o¿yæ czêœæ wsuwan¹ z ty³u na
prowadnicy, wsun¹æ do oporu, a
nastêpnie opuœciæ na ko³ki z przodu.
Zak³adanie / wyjmowanie filtra
t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y zak³adaæ tylko do
pieczenia, aby chroniæ grza³kê znajduj¹c¹
siê w tylnej œciance urz¹dzenia przed
pryskaj¹cym t³uszczem.
Zak³adanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i umieœciæ oba
mocowania od góry ku do³owi w otworze na
tylnej œcianie piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z otworu, w
kierunku ku górze.
10 electrolux
Funkcje zegara
Minutnik
Ustawienie krótkiego zakresu ozasu. Po
up³ywie ustawionego czasu rozlega siê
sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie
piekarnika.
Czas trwania
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
Koniec
Ustawianie czasu wy³¹czenia siê piekarnika.
Czas dobowy
Do ustawiania lub zmiany aktualnego czasu.
(Patrz równie¿ rozdzia³ “Przed pierwszym
u¿yciem”)
3 Wskazówki odnoœnie funkcji zegara
Po wybraniu funkcji przez ok. 5 sekund
pulsuje odpowiadaj¹ca jej lampka
kontrolna. W tym czasie mo¿na przy
pomocy przycisku lub ustaw
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu przez ok.
5 sekund pulsuje lampka kontrolna
funkcji. Nastêpnie lampka jest
podœwietlona. Rozpoczyna siê odliczanie
ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez
naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dan¹ funkcjê i temperaturê piekarnika
mo¿na wybraæ przed lub po ustawieniu
funkcji zegara Czas trwania i
Koniec .
Po zakoñczeniu gotowania nale¿y
ustawiæ pokrêt³o funkcji i temperatury w
po³o¿eniu WY£¥CZONY.
2 Wy³¹czanie wyœwietlacza czasu
Wy³¹czaj¹c wyœwietlacz czasu mo¿na
zaoszczêdziæ energiê.
Wy³¹czanie wyœwietlacza czasu
Nale¿y tak d³ugo naciskaæ dwa dowolne
przyciski, a¿ wyœwietlacz œciemnieje.
W³¹czanie wyœwietlacza czasu
Nale¿y tak d³ugo naciskaæ jeden dowolny
przycisk, a¿ na wyœwietlaczu znowu pojawi siê
czas.
3 Wyœwietlacz mo¿na wy³¹czyæ tylko wtedy,
gdy ¿adna z funkcji zegara Czas
trwania , Koniec lub Minutnik nie
jest w u¿yciu.
Przycisk Wybór
Przycisk
Przycisk
Wyœwietlacz czasu Lampki kontrolne funkcjiLampki kontrolne funkcji
electrolux 11
Minutnik
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Minutnik bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany
czas (maksymalnie 2 godziny 30 minut).
Po ok. 5 sekundach a wyœwietlaczu pojawi siê
pozosta³y czas.
Lampka kontrolna funkcji Minutnik bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i na 2 minuty w³¹cza
siê sygna³.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c dowolny
przycisk.
Czas trwania
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Czas trwania
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany
czas gotowania.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas. Lampka
12 electrolux
kontrolna funkcji Czas trwania bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i program mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Koniec
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Koniec bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany
czas wy³¹czenia.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas.
Lampka kontrolna funkcji Koniec bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i programowanie mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
electrolux 13
Czas trwania i Koniec w po³¹czeniu
3 Czas trwania i Koniec mog¹ byæ
u¿ywane równoczeœnie: je¿eli piekarnik
ma zostaæ w³¹czony i wy³¹czony
automatycznie w póŸniejszym czasie.
1. Przy pomocy funkcji Czas trwania
nale¿y ustawiæ czas, który potrzebny jest
do ugotowania potrawy,
tu 1 godzina.
2. Przy pomocy funkcji Koniec nale¿y
ustawiæ godzinê, o której potrawa
powinna byæ gotowa,
tu godz. 14:05.
Lampki kontrolne funkcji Czas trwania i
Koniec s¹ podœwietlone, a na
wyœwietlaczu pojawia siê aktualna godzina,
tu: 12:05.
Piekarnik w³¹czy siê automatycznie w
wyznaczonym momencie,
tu o godz. 13:05.
Po up³ywie podanego czasu piekarnik
wy³¹czy siê, tu o godz. 14:05.
Mechaniczna blokada drzwi
Urz¹dzenie jest dostarczane z deaktywowa
blokad¹.
Aktywowanie blokady drzwi
14 electrolux
1. Przykrywê drzwi (B) na ich górnej czêœci
uchwyciæ po obydwu stronach i nacisn¹c
w dó³, by zwolniæ zamkniêcie
zatrzaskowe. Przykrywê drzwi poci¹gn¹æ
w górê.
2. Aktywowaœ dŸwignê:
Zdj¹æ dŸwigniê (1) i 4mm w lewo (2)
prze³o¿yæ prze³o¿yc (3).
3. Przykrywê drzwi (B) uchwyciæ z boku,
przy³o¿yæ do wewnêtrznej strony brzegu
drzwi i (B) nasadziæ na brzeg drzwi.
3 Po otwartej stronie pokrywydrzwi (B)
znajduje siê prowadnicabefindet sich
eine (C). Nale¿y wsun¹æ miêdzy
zewnêtrzn¹ szybê drzwi i k¹t prowadnicy
(D).
Zamkniêcie zatrzaskowe (E) musi
zaskoczyæ.
Otworzyæ drzwiczki piekarnika.
1. Trzymaæ wciœniêt¹ dŸwigniê.
2. Otworzyæ drzwiczki piekarnika.
Zamykanie piekarnika.
Zamkn¹æ drzwiczki bez naciskania dŸwigni.
Deaktywowanie blokady drzwi.
W celu deaktywowania blokady drzwi
dŸwigniê nale¿y ponownie ustawiæ w praw¹
stronê. Sposób postêpowania jak wy¿ej.
3 Wy³¹czaj¹c urz¹dzenie nie usuwa siê
mechanicznej blokady drzwi.
electrolux 15
Demontowanie blokady drzwi
1. Przykrywê drzwi (B) na ich górnej czêœci
uchwyciæ po obydwu stronach i nacisn¹c
w dó³, by zwolniæ zamkniêcie
zatrzaskowe. Przykrywê drzwi poci¹gn¹æ
w górê.
2. Demonta¿ dŸwigni:
Zdj¹æ dŸwigniê (1) i
3. pokrywê ze spodniej strony pokrywy
drzwi (B) zdj¹æ (2) i wsun¹æ (3).
4. Przykrywê drzwi(B) uchwyciæ z boku,
przy³o¿yæ do wewnêtrznej strony brzegu
drzwi i (B) nasadziæ na brzeg drzwi.
16 electrolux
3 Po otwartej stronie pokrywydrzwi (B)
znajduje siê prowadnicabefindet sich
eine (C). Nale¿y wsun¹æ miêdzy
zewnêtrzn¹ szybê drzwi i k¹t prowadnicy
(D).
Zamkniêcie zatrzaskowe(E) musi
zaskoczyæ.
5. Zamkn¹æ drzwiczki piekarnika.
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika: Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym lub
Grzejnik górny/dolny
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/
dolny mo¿na stosowaæ formy z
ciemnego metalu i formy powlekane.
W przypadku funkcji Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym mo¿na
równie¿ stosowaæ formy z jasnego
metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzejnik górny/dolny jest
mo¿liwe na jednym poziomie.
Z Gor¹ce powietrze z okr¹glym
elementem grzejnym mo¿na piec na
maksymalnie 3 blachach jednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
electrolux 17
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
poziomy 1, 3 i 5
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹
krawêdzi¹ do przodu!
Przy stosowaniu funkcji Grzejnik górny/
dolny lub Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem grzejnym mo¿na
piec w dwóch formach równoczeœnie,
u³o¿onych obok siebie na ruszcie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych
blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹
ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem.
Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach umieszczone zosta³y ró¿ne
potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i
poziomami wsadów.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹
wartoœciami orientacyjnymi, zale¿¹cymi
od sk³adu i iloœci ciasta oraz od formy do
pieczenia.
Zaleca siê, aby pierwszy raz ustawiæ
ni¿sz¹ temperaturê i podwy¿szyæ j¹
dopiero w razie potrzeby, np. kiedy chc¹
Pañstwo otrzymaæ silniejsze
zarumienienie pieczeni lub kiedy czas
pieczenia trwa zbyt d³ugo.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych
pasuj¹cych do konkretnego przepisu,
nale¿y kierowaæ siê wskazówkami
dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na
blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e s
wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta
owocowe itp.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których
pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ
w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne
zarumienianie siê potraw. W takim
przypadku nie nale¿y zmieniaæ
ustawieñ temperatury. Ró¿nice w
zarumienieniu ulegn¹ wyrównaniu w
trakcie kontynuacji procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej
zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane
przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ
stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i
poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej
tabelach.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³u¿ej,
piekarnik mo¿na wy³¹czyæ na ok. 10
minut przed up³ywem czasu pieczenia; w
ten sposób wykorzystuje siê ciep³o
pozosta³e.
Dane zamieszczone w tabelach
obowi¹zuj¹, o ile nie zaznaczono inaczej,
na moment rozpoczêcia gotowania w
nierozgrzanym piekarniku.
18 electrolux
Tabela pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
Wypieki w formach
Babka Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/Królewiec Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 140-160 1:10-1:30
Ciasto biszkoptowe Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 140 0:25-0:40
Ciasto biszkoptowe Grzejnik górny/dolny 1 160 0:25-0:40
Spód tortu, ciasto kruche Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 170-180
1)
0:10-0:25
Spód tortu, ciasto ucierane Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-170 0:20-0:25
Ciasto z jab³kami Grzejnik górny/dolny 1 170-190 0:50-1:00
Jab³ecznik (2formy,
Ø
20cm,
u³o¿one po przek¹tnej)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160 1:10-1:30
Jab³ecznik (2formy,
Ø
20cm,
u³o¿one po przek¹tnej)
Grzejnik górny/dolny 1 180 1:10-1:30
Ciasto pikantne (np. kisz
lotaryñski)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 160-180 0:30-1:10
Sernik Grzejnik górny/dolny 1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz dro¿d¿owy / Wianek
dro¿d¿owy
Grzejnik górny/dolny 3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-póŸniej
Grzejnik górny/dolny 1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Ptysie / Eklerki Grzejnik górny/dolny 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/dolny 3 180-200
1)
0:10-0:20
Placek z kruszonk¹ suchy Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/ cukrowe Grzejnik górny/dolny 3 190-210
1)
0:15-0:30
electrolux 19
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ucieranym)
2)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
kruchym)
2)
Grzejnik górny/dolny 3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na cieœcie
kruchym
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 160-170 0:40-1:20
Ciasto z blachy z delikatnym
nadzieniem (np.: sernik, ciasto
œmietanowe, miodownik)
Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹ dodatków)
2)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 200-220
1)
0:10-0:25
Pita Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 200-220 0:08-0:15
Zapiekanka (szwajcarska) Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
1 180-200 0:35-0:50
Drobne wypieki
Ciastka kruche Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:06-0:20
Ciastka wyciskane Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 140 0:20-0:30
Ciastka wyciskane Grzejnik górny/dolny 3 160
1)
0:20-0:30
Ciastka z ciasta ucieranego Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ek, bezy Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki dro¿d¿owe Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 150-160 0:20-0:40
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
20 electrolux
Pieczenie na kilku poziomach
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ki Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ki Grzejnik górny/dolny 3 180
1)
0:20-0:35
Drobne ciasteczka (20sztuk/
blachê)
Gor¹ce powietrze z
okr¹glym elementem
grzejnym
3 140
1)
0:20-0:30
Drobne ciasteczka (20sztuk/
blachê)
Grzejnik górny/dolny 3 170
1)
0:20-0:30
1) Nagrzaæ piekarnik
2) Stosowaæ blachê wy³apuj¹c¹ lub patelniê
Rodzaj wypieku
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Gor¹ce
powietrze z
okr¹glym
elementem
grzejnym
Tempera-
tura
º
C
Czas
Godz.:
min.
Poziom wsadu od do³u
2 poziomy 3 poziomy
Wypiek na blasze do pieczenia
Ptysie/eklerki 1/4 --- 160-180
1)
1) Nagrzaæ piekarnik
0:35-0:60
Ciasto z kruszonk¹, suche 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Drobne wypieki
Ciastka kruche 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Ciastka wyciskane 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Ciastka z ciasta ukrêcanego 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Wypieki z bia³ek, bezy 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Makaroniki 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Drobne wypieki dro¿d¿owe 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Bu³ka 1/4 --- 160 0:30-0:45
Drobne ciasteczka (20sztuk/
blachê)
1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Rodzaj
wypieku
Funkcje piekarnika
Poziom
wsadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz.: min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB63300X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi