115
* Opcja dostępna wyłącznie w wybranych modelach. Aby sprawdzić, czy funkcja jest dostępna dla posiadanego modelu, zapoznaj się ze SKRÓCONĄ
INSTRUKCJĄ OBSŁUGI.
OwOCE I wARZYwA
CZAS
PRZECHOwYwANIA
Jabłka 12
Morele 8
Jeżyny 8 – 12
Czarne i czerwone porzeczki 8 – 12
Wiśnie 10
Brzoskwinie 10
Gruszki 8 – 12
Śliwki 10
Maliny 8 – 12
Truskawki 10
Rabarbar 10
Soki owocowe (pomarańczowy,
cytrynowy, grejpfrutowy)
4 – 6
8 – 10
Szparagi 6 – 8
Bazylia 12
Fasola 8 – 10
Karczochy 8 – 10
Brokuły 8 – 10
Brukselka 8 – 10
Kalafior 10 – 12
Marchew 6 – 8
Seler 8
Grzyby (pieczarki) 6 – 8
Pietruszka 10 – 12
Papryka 12
Groszek 12
Fasola szparagowa 12
Szpinak 8 – 10
Pomidory 8 – 10
Cukinia
Zalecamy oznaczanie i datowanie żywności mrożonej. Etykieta
pomoże w identyfikowaniu artykułu i określeniu, kiedy powinien
zostać zużyty, by nie stracił wartości odżywczych. Nie należy
ponownie mrozić rozmrożonej żywności.
Przed zamrożeniem świeżej żywności należy ją szczelnie
owinąć w folię aluminiową lub folię samoprzylegającą,
ewentualnie umieścić w szczelnym worku foliowym,
pojemniku polietylenowym z pokrywą lub w pojemniku
odpowiednim do zamrażania świeżej żywności.
Aby zapewnić wysoką jakość zamrażania, żywność musi być
świeża, dojrzała i najwyższej jakości.
Świeże warzywa i owoce powinny być zamrażane jak
najszybciej po zebraniu, aby zachowały pełne wartości
odżywcze, konsystencję, kolor i smak.
Niektóre gatunki mięs, szczególnie dziczyzna, powinny przez
pewien czas wisieć przed zamrożeniem.
Ciepłą żywność należy zawsze schłodzić przed
umieszczeniem w zamrażarce.
Całkowicie lub częściowo rozmrożoną żywność należy
jak najszybciej spożyć. Rozmrożonej żywności nie należy
ponownie zamrażać, chyba że zostanie ugotowana.
Rozmrożoną żywność po ugotowaniu można zamrozić
ponownie.
Nie należy zamrażać butelek z płynami.
Wkłady chłodzące pomagają utrzymać żywność w stanie
zamrożenia w przypadku awarii zasilania. Aby optymalnie je
wykorzystać, należy umieścić je nad żywnością przechowywaną
w górnej części komory.
KUPOwANIA
Kupowanie produktów mrożonych:
Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone
(żywność mrożona w uszkodzonym opakowaniu może tracić
wartość odżywczą). Jeśli opakowanie jest napuchnięte lub
ma ślady wilgoci, prawdopodobnie nie była przechowywana
w optymalnych warunkach i doszło do jej rozmrożenia.
• Robiąc zakupy, należy kupować produkty mrożone pod
koniec wizyty w sklepie i przechowywać je w izolacyjnej
torbie chłodniczej.
• Po powrocie do domu należy jak najszybciej umieścić
mrożoną żywność w zamrażarce.
• Jeśli żywność została rozmrożona, nawet częściowo, nie
należy jej ponownie zamrażać. Należy ją spożyć w ciągu 24.
• Należy unikać lub ograniczać do minimum zmiany
temperatury. Należy przestrzegać daty przydatności do
spożycia podanej na opakowaniu.
• Należy zawsze przestrzegać informacji dotyczących
przechowywania podanych na opakowaniu.