109
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE ZALECENIA
Ostrzeżenie: Dostępne elementy
urządzenia mogą stać się bardzo gorące w
trakcie działania urządzenia. W celu
uniknięcia poparzenia należy dbać o to,
aby dzieci znajdowały się z daleka od
uderzenia.
Dzieci lub osoby upośledzone nie powinny
obsługiwać niniejszego urządzenia bez
stosowanego nadzoru.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Niniejsze urządzenie nie powinno być
obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub mentalnych, ani przez
osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy,
chyba że obsługują one urządzenie pod
nadzorem lub po uprzednim przeszkoleniu
na temat prawidłowej obsługi przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
• Odłączyć zasilanie elektryczne urządzenia
przed przystąpieniem do zabiegu
konserwacji.
• Podczas pracy płyty lub zaraz po jej
wyłączeniu należy dopilnować, aby nie
zbliżały się do niej dzieci.
• Naprawa lub regulacja urządzenia powinna
być wykonywana tylko przez
wykwalifikowanego technika.
• Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko płyty kuchennej, nie stykały się z
jej gorącymi częściami.
• Jeżeli średnica naczynia jest
nieprawidłowa lub nie może być odczytana
magnetycznie, pole grzejne nie uruchomi
się. W takiej sytuacji wyświetlacz zacznie
migać. Obszar gotowania zacznie się
nagrzewać tylko po ustawieniu na nim
stosownego naczynia. Jeśli czynność
mające na celu ustawienie naczynia będzie
trwać dłużej niż 60 sekund, pole grzejne
automatycznie się wyłączy.
• Nie włączać płyt grzewczych/stref
gotowania, jeżeli nie są ustawione na
nich garnki.
• Unikać stosowania czyścików parowych.
• Wylanie płynu lub jego wyciek z garnka
może spowodować wyłączenie się płyty
kuchennej: Aby ją ponownie włączyć
należy starannie osuszyć panel sterowania
płyty.
• Na płycie nie wolno kłaść metalowych
przedmiotów, jak np. noże, widelce,
łyżeczki lub pokrywki, ponieważ mogą stać
się gorące.
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty
ceramicznej, nie należy używać:
- naczyń z dnami, które nie są idealnie
płaskie;
- metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
- Po zakończeniu gotowania, nacisnąć
klawisz .
• Nie używać płyty kuchennej jako
powierzchni roboczej lub do opierania
innych przedmiotów.
• Nie pozostawiać płyty kuchennej bez
nadzoru podczas smażenia, ponieważ
istnieje ryzyko pożaru.
• Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty itp.), należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania i
niezwłocznie wezwać serwis techniczny.
• Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w folię
aluminiową, plastikowe pojemniki lub
szmatki.
• Nie przesuwać naczyń po płycie
ceramicznej, gdyż istnieje ryzyko
porysowania płyty.
• Nie dopuszczać do wysypywana się na
płytę kuchenną cukru lub podobnych
substancji. W razie konieczności ostrożnie
wyczyścić płytę kuchenną, przestrzegając
zaleceń odnośnie czyszczenia i
konserwacji znajdujących się w tej
instrukcji obsługi.
• Nie należy nigdy podejmować prób
podgrzania żywności bezpośrednio w
puszce lub innym metalowym pojemniku.
UntitledBooktemp.book Page 109 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM