IKEA HB M4 instrukcja

Typ
instrukcja
103
INSTRUKCJA
UŻYTKOWANIA
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
WITROCERAMICZNEJ PŁYTY
GRZEWCZEJ
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
SPOSÓB KORZYSTANIA Z PŁYTY
KUCHENNEJ
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
ZALECENIA W ZAKRESIE OCHRONY
ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNEJ PŁYTY KUCHENNEJ
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA
USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
UntitledBooktemp.book Page 103 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
104
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
WITROCERAMICZNEJ PŁYTY GRZEWCZEJ
WAŻNE: Niniejsza płyta grzewcza spełnia
wymagania wszystkich norm mających
zastosowanie w zakresie bezpieczeństwa i
kompatybilności elektromagnetycznej.
OSTRZEŻENIE: Osoby z rozrusznikiem
serca powinny zachować bezpieczną
odległość od urządzenia. Nie ma, bowiem,
absolutnej pewności, że wszystkie obecne
na rynku rozruszniki spełniają wymagania
norm, wg których niniejsze urządzenie
zostało przetestowane, a co za tym idzie nie
jest możliwe całkowite wykluczenie
potencjalnie niebezpiecznych zakłóceń.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty pracy
urządzenia, należy uważnie przeczytać
instrukcję użytkowania i zachować ją do
wykorzystania w przyszłości.
INSTALACJA
Płyta kuchenna
Płyta kuchenna musi być włożona w blat roboczy o
grubości od 38 mm do 60 mm
Odległość pomiędzy dolną krawędzią płyty ceramicznej a
szafką lub panelem oddzielającym powinna odpowiadać
wymiarom podanym na rysunku “A”.
Jeżeli płyta kuchenna ma być zainstalowana obok
meblościanki, to pomiędzy krawędzią płyty kuchennej a
meblościanką należy pozostawić odstęp wynoszący co
najmniej 100 mm.
W blacie roboczym należy wykonać otwór o wymiarach
podanych w załączonej karcie opisowej urządzenia.
Po wyczyszczeniu powierzchni płyty kuchennej należy
zainstalować dostarczone uszczelnienie (jeżeli nie zostało
już wcześniej zamontowane).
Jeżeli blat roboczy jest marmurowy, płytę kuchenną należy
przymocować za pomocą zestawu montażowego, który
należy zamówić w punkcie serwisowym Aby zagwarantować
prawidłowe działanie urządzenia, instalacja powinna zostać
przeprowadzona na idealnie płaskiej powierzchni.
Uwaga ważne
Aby zapobiec przegrzewaniu się obwodów elektronicznych i ich
uszkodzeniu, zaleca się:
Nie instalować płyty kuchennej w pobliżu zmywarki bądź
pralki, aby zapobiec przedostawaniu się pary lub wilgoci
do obwodów elektronicznych, gdyż mogą one ulec
uszkodzeniu.
W przypadku montażu pod płytą kuchenną piekarnika (naszej
produkcji), należy się upewnić czy jest on wyposażony w system
chłodzenia oraz przestrzegać odległości podanych na rysunku
“B”. Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem
powinna b pozbawiona jakichkolwiek innych elementów
(poprzeczek, paneli, podpórek itp.)
Jeśli piekarnik posiada funkcję samooczyszczania (pirolizy),
nie włączać piekarnika podczas jej działania.
Jeśli temperatura obwodów elektronicznych przekroczy
maksymalną, dopuszczalną wartość, płyta kuchenna wyłączy
się automatycznie; w takim przypadku należy odczekać kilka
minut, aż wewnętrzna temperatura obwow elektronicznych
spadnie do dopuszczalnego poziomu i będzie można załącz
płytę kuchenną ponownie
Proszę nie zapomnieć o wyłączeniu płyty kuchennej.
Ś
ciana tylna
Część przednia
A
B
UntitledBooktemp.book Page 104 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
105
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
ELEKTRYCZNEGO
Połączenie elektryczne powinno być wykonane przed
podłączeniem urządzenia do sieci. Urządzenie winno być
zainstalowane przez wykwalifikowanego technika,
znającego obowiązujące przepisy w zakresie
bezpieczeństwa i właściwego instalowania. Instalacja musi
być wykonana zgodnie z zasadami ustalonymi przez
miejscowy zakład energetyczny. Napięcie podane na
tabliczce znamionowej musi odpowiadać napięciu w
Państwa mieszkaniu. Uziemienie urządzenia jest
obowiązkowe, zgodnie z przepisami prawa: należy
wyłącznie stosować przewody (łącznie z przewodem
ochronnym) o odpowiednim przekroju. Producent zrzeka
się wszelkiej odpowiedzialności za zranienia osób lub
zwierząt bądź uszkodzenie przedmiotów wynikające z
nieprzestrzegania powyższych przepisów. Do podłączenia
elektrycznego należy użyć kabla typu H05 RR-F, zgodnie z
poniższą tabelą:
Napięcie zasilania.
Urządzenie powinno być podłączone do sieci za
pośrednictwem wyłącznika wielobiegunowego z
minimalnym 3 mm odstępem między stykami.
WAŻNE: Kabel zasilający musi mieć taką długość, aby
można było wyjąć urządzenie z blatu oraz winien być tak
ustawiony, aby zapobiec zniszczeniu lub przegrzaniu
spowodowanym stykiem z podstawą.
Przyłączenie do płytki zaciskowej
Uwaga: Przewód uziemiający (żółto-zielony) musi być
podłączony do śruby oznaczonej symbolem i musi b
dłuższy od pozostałych przewodów.
Zdjąć zewnętrzną osłonę z kabla zasilającego na
długości ok. 70 mm (B).
Zdjąć na długości ok. 10 mm zewnętrzną osłonę kabla.
Włożyć kabel zasilający w zacisk mocujący oraz
podłączyć przewody do listwy zaciskowej według
schematu wydrukowanego na spodzie listwy.
Zamocować kabel zasilający (B) za pomocą zacisku.
Zamknąć pokrywę listwy zaciskowej (A) przy użyciu
stosownej śruby mocującej.
Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy włożyć
płytę kuchenną od góry i zaczepić ją na sprężynach
wsporczych, tak jak to pokazano na rysunku.
Przewody Ilość x rozmiar
230V ~ +
3 X 2,5 mm
2
230-240V ~ +
3 X 2,5 mm
2
(dotyczy tylko Australi)
230V 3~
+
4 X 1,5 mm
2
400V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
400V 2N ~ +
4 X 1,5 mm
2
UntitledBooktemp.book Page 105 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
106
SPOSÓB KORZYSTANIA Z PŁYTY KUCHENNEJ
2
1
3
4
5
1. Płyta kuchenna indukcyjna Ø 210
2. Promiennikowa strefa gotowania Ø 145
3. Podwójna promiennikowa strefa gotowania
Ø 180
4. Płyta kuchenna indukcyjna Ø 145
5. Wyświetlacz
U
waga ważne:
A
by uniknąć trwałych uszkodzeń płyty
c
eramicznej, nie należy używać:
-
naczyń z dnami, które nie są idealnie płaskie.
-
Metalowych garnków z emaliowanym spodem.
J
akiekolwiek wady estetyczne urządzenia
(
zarysowania, plamy itp.) należy zgłaszać
p
odczas instalowania.
TYP: PLEAM 230 V~/400 V 3N ~ 50 Hz 6.6 kW
TYP: PLEAM 230 V~ 50 Hz 6.6 kW (dotyczy tylko UK)
UntitledBooktemp.book Page 106 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
107
WAŻNE: Przed włączeniem płyty kuchennej, wyłączyć ZABEZPIECZENIE klawiszem “E”.
WAŻNE: Ze względów bezpieczeństwa, płyta kuchenna została wyposażona w funkcję automatycznego
wyłączania. Długotrwałe używanie tej samej mocy grzewczej powoduje automatyczne wyłączenie danego
pola grzewczego (na przykład: pole grzewcze wyłącza się po 1 godzinie pracy z maksymalną mocą
grzewczą).
A
B
C
D
E
F
B
C
B
C
B
C
B
C
G
A Załączenie/Wyłączenie E Bezpieczeństwo
B Zwiększenie mocy grzewczej F Zegar
C Zmniejszanie mocy grzewczej G Włączanie/wyłączanie podwójnego pola grzewczego
D Szybkie gotowanie
Aby włączyć płytę należy podtrzymać wciśnięty klawisz “A przez około 2 sekundy. Na 4
wyświetlaczach stref grzewczych pojawia się napis “0”. Jeżeli nie zostanie uaktywnione żadne z pól
grzewczych w przeciągu 10 sekund, płyta kuchenna wyłączy się automatycznie ze względów
bezpieczeństwa
Nacisnąć jeden z dwóch przycisków “B” odpowiadających danej strefie grzewczej.
Wybrać moc grzewczą naciskając klawisz “B” lub “C. Pozostałe ustawienia mocy grzewczej
odpowiadają stopniom 1 - 9.
WAŻNE: Po ustawieniu żądanej mocy grzewczej indukcyjne pole grzewcze wyłącza się w ciągu 60
sekund, jeżeli nie zostanie na nim umieszczone żadne naczynie.
Aby zmienić moc grzewczą nacisnąc klawisz “B” lub “C”.
Naciskając równocześnie klawisze “B” i “C” jeżeli pole grzejne jest aktywne, zostanie wyłączone.
Po naciśnięciu klawisza “A”, wszystkie aktywne płyty zostaną wyłączone.
Funkcja BEZPIECZEŃSTWA DZIECI jest uaktywniana po podtrzymaniu na pozycji wciśnięcia
klawisza “E” do chwili, gdy nad klawiszem funkcyjnym pojawi się świetlny punkcik. Następuje
zablokowanie wszystkich przycisków płyty kuchennej oprócz przycisków włączania i wyłączania“A”.
Funkcja pozostaje aktywna również po wyłączeniu i ponownym włączeniu płyty kuchennej i może być
wyłączona po ponownym naciśnięciu klawisza “E” do chwili, gdy świetlny punkcik nad klawiszem
funkcyjnym zniknie.
Funkcja TIMER (jeżeli dostępna) może być wykorzystana zarówno jako minutnik, jak też do
programowania funkcjonowania wybranych pól grzejnych. Aby włączyć funkcję należy nacisnąć
przycisk z symbolem zegara “F”. Aby zaprogramować dane pole grzejne wg funkcji zegara
czasowego, należy wybrać i włączyć pole grzejne za pomocą jednego z klawiszy “B”. Obok
wybranego pola grzejnego pojawi się świetlny punkcik. W przeciągu 10 sekund należy ustawić czas
gotowania za pomocą klawiszy “F” +/- (1-99 min).
Funkcja minutnika włącza się automatycznie, a czerwona lampka kontrolna jest włączona.
Po upływie ustawionego czasu gotowania rozlegnie się sygnał dźwiękowy. Jeżeli dla pola grzewczego
ustawiono funkcję minutnika, zostanie ona wyłączona, a czerwona lampka zgaśnie.
Funkcja minutnika może być włączona tylko na jednym polu grzejnym.
Aby ustawić funkcję “minutnika”, nacisnąć klawisz z symbolem zegara “F”, ustawić moc grzejną pola
na wartość 0 (zero), za pomocą klawiszy “F” +/- ustawić żądany czas.
Po upływie ustawionego czasu, rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Funkcja SZYBKIEGO GOTOWANIA, wykorzystuje moc przekraczającą maksymalną wartość w celu
szybkiego zagotowania wody.
Aby włączyć funkcję wybrać pole grzejne za pomocą klawisza “B” i nacisnąć klawisz “D”.
Na wyświetlaczu pojawi się litera P.
Funkcja PODWÓJNEGO POLA GRZEJNEGO (jeżeli dostępna). Po naciśnięciu klawisza “G”, można
włączyć lub wyłączyć zewnętrzną koronę podwójnego pola grzejnego.
H
WSKANIK CIEPŁA SZCZĄTKOWEGO.
Po wyłączeniu pola grzejnego, wskaźnik “H” pozostaje włączony lub świeci migającym światłem na
przemian z napisem “0” do chwili, gdy temperatura płyty kuchennej osiągnie bezpieczną wartość.
UntitledBooktemp.book Page 107 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
108
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
ZALECENIA W ZAKRESIE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 %
na surowce wtórne i jest oznakowany
symbolem surowców wtórnych ( )
2. Urządzenia przeznaczone do użytku w
gospodarstwach domowych
Urządzenie spełnia zasadnicze wymagania
podane w dyrektywie europejskiej 2002/96/
WE, Waste Electrical and Electronic
Equipment (WEEE) tj. w dyrektywie
dotyczącej zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego. W celu zapobiegnięcia
potencjalnym ujemnym skutkom dla
środowiska i zdrowia ludzkiego, użytkownik
powinien się upewnić, że urządzenie
zostanie prawidłowo złomowane.
Umieszczony na wyrobie lub dokumentacji
symbol oznacza, że urządzenie nie
powinno być uważane za odpad z
gospodarstwa domowego, lecz powinno
być oddane do specjalnego punktu zbiórki
zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Urządzenie powinno być
złomowane zgodnie z określonymi przez
miejscowe organy przepisami w zakresie
gospodarki odpadami.
Więcej informacji na temat postępowania,
odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu można uzyskać w siedzibie
lokalnych władz, u służb oczyszczania
miasta lub w sklepie, w którym produkt został
zakupiony.
Deklaracja zgodności CE
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona
do kontaktu z żywnością i spełnia wymagania
rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania. Jakiekolwiek inne
użycie (np. do ogrzewania pomieszczeń) jest
niewłaściwe i potencjalnie niebezpieczne.
Urządzenia zostały zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
wymogami bezpieczeństwa zawartymi w
dyrektywie dotyczącej niskiego napięcia
2006/95/WE (zastępującej dyrektywę
73/23/EWG wraz z późn. zm.).
wymogami bezpieczeństwa podanymi w
dyrektywie dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej nr 89/336/EWG
wymogami dyrektywy 93/68/WE.
Czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna równą lub
nieco większą niż strefa gotowania
Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Jeśli to możliwe, garnki powinny być przykryte w czasie
gotowania.
Do gotowania jarzyn, ziemniaków itp. używać małej ilości
wody w celu zmniejszenia czasu gotowania.
Stosując szybkowar, można zmniejszyć pobór mocy oraz
długość gotowania
ABY UZYSKAĆ NAJLEPSZE REZULTATY:
Upewnić się, że garnek jest postawiony w środku pola
grzejnego narysowanego na indukcyjnej płycie kuchennej.
Indukcyjne płyty kuchenne funkcjonują tylko, jeżeli są
stosowane naczynia wykonane z materiału magnetycznego.
Mogą też być stosowane naczynia emaliowane, żeliwne lub
wykonane ze specjalnej stali: producenci naczyń kuchennych
umieszczają na spodzie produkowanych wyrobów napis
“INDUKCJA”, aby poinformować użytkownika, że dany wyrób
może być stosowany na indukcyjnej płycie kuchennej.
Indukcyjne płyty kuchenne NIE FUNKCJONUJĄ, jeżeli są
stosowane naczynia wykonane z normalnej stali nierdzewnej,
szkła, ceramiki, miedzi lub aluminium.
W celu sprawdzenia czy naczynia są wykonane z materiału
żelaznego (magnetycznego), należy posłużyć się magnesem.
- Płyta kuchenna zapewni optymalną wydajność, jeżeli będą
stosowane naczynia kompatybilne z indukcyjnym trybem
gotowania, o wymiarach odpowiadających lub lekko
przekraczających wymiary pola grzejnego na kuchennej
płycie ceramicznej.
UntitledBooktemp.book Page 108 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
109
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE ZALECENIA
Ostrzeżenie: Dostępne elementy
urządzenia mogą stać się bardzo gorące w
trakcie działania urządzenia. W celu
uniknięcia poparzenia należy dbać o to,
aby dzieci znajdowały się z daleka od
uderzenia.
Dzieci lub osoby upośledzone nie powinny
obsługiwać niniejszego urządzenia bez
stosowanego nadzoru.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Niniejsze urządzenie nie powinno być
obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub mentalnych, ani przez
osoby niedoświadczone lub
nieposiadające wystarczającej wiedzy,
chyba że obsługują one urządzenie pod
nadzorem lub po uprzednim przeszkoleniu
na temat prawidłowej obsługi przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Odłączyć zasilanie elektryczne urządzenia
przed przystąpieniem do zabiegu
konserwacji.
Podczas pracy płyty lub zaraz po jej
wyłączeniu należy dopilnować, aby nie
zbliżały się do niej dzieci.
Naprawa lub regulacja urządzenia powinna
być wykonywana tylko przez
wykwalifikowanego technika.
Należy zatroszczyć się o to, aby przewody
elektryczne innych urządzeń, znajdujących
się blisko płyty kuchennej, nie stykały się z
jej gorącymi częściami.
Jeżeli średnica naczynia jest
nieprawidłowa lub nie może być odczytana
magnetycznie, pole grzejne nie uruchomi
się. W takiej sytuacji wyświetlacz zacznie
migać. Obszar gotowania zacznie s
nagrzewać tylko po ustawieniu na nim
stosownego naczynia. Jeśli czynność
mające na celu ustawienie naczynia będzie
trwać dłużej niż 60 sekund, pole grzejne
automatycznie się wyłączy.
Nie włączać płyt grzewczych/stref
gotowania, jeżeli nie są ustawione na
nich garnki.
Unikać stosowania czyścików parowych.
Wylanie płynu lub jego wyciek z garnka
może spowodować wyłączenie się płyty
kuchennej: Aby ją ponownie włączyć
należy starannie osuszyć panel sterowania
płyty.
Na płycie nie wolno kłaść metalowych
przedmiotów, jak np. noże, widelce,
łyżeczki lub pokrywki, ponieważ mogą stać
się gorące.
Aby uniknąć trwałych uszkodzeń płyty
ceramicznej, nie należy używać:
- naczyń z dnami, które nie są idealnie
płaskie;
- metalowych garnw z emaliowanym
spodem.
- Po zakończeniu gotowania, nacisnąć
klawisz .
Nie używać płyty kuchennej jako
powierzchni roboczej lub do opierania
innych przedmiotów.
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez
nadzoru podczas smażenia, poniew
istnieje ryzyko pożaru.
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub
pęknie z powodu gwałtownego uderzenia
(spadające przedmioty itp.), należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania i
niezwłocznie wezwać serwis techniczny.
Na gorących strefach gotowania nie należy
kłaść jedzenia zapakowanego w fol
aluminiową, plastikowe pojemniki lub
szmatki.
Nie przesuwać naczyń po płycie
ceramicznej, gdyż istnieje ryzyko
porysowania płyty.
Nie dopuszczać do wysypywana się na
płytę kuchenną cukru lub podobnych
substancji. W razie konieczności ostrożnie
wyczyścić płytę kuchenną, przestrzegając
zaleceń odnośnie czyszczenia i
konserwacji znajdujących się w tej
instrukcji obsługi.
Nie należy nigdy podejmować prób
podgrzania żywności bezpośrednio w
puszce lub innym metalowym pojemniku.
UntitledBooktemp.book Page 109 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
110
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
CERAMICZNEJ PŁYTY KUCHENNEJ
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa
Czy naciśnięto przyciski sterujące
zgodnie z instrukcjami w rozdziale
“Korzystanie z płyty” załączonego
podręcznika obsługi?
Czy nie nastąpiła przerwa w zasilaniu?
Czy płyta została dokładnie wysuszona
po umyciu?
1. Jeżeli w chwili włączenia lub podczas
normalnego funkcjonowania płyty
kuchennej, na wyświetlaczu pojawi się
migająca litera “F” na przemian z numerami
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 9, należy skontaktować się z
punktem serwisowym podając migający
numer kodu błędu.
2. Wyłączenie się płyty po długotrwałym
użyciu może być spowodowane
przegrzaniem wewnętrznych komponentów
urządzenia. Należy odczekać kilka minut,
aby płyta kuchenna ostudziła się przed
ponownym włączeniem.
Uwaga ważne!
Jeżeli, po użyciu ceramicznej płyty kuchennej,
nie jest możliwe jej wyłączenie, należy
natychmiast wyjąć kabel zasilania z gniazdka
wtykowego.
Wentylator chłodzenia
Płyta kuchenna jest wyposażona w wentylator
chłodzenia, który funkcjonuje wg wewnętrznej
temperatury. Jeżeli temperatura osiągnie
niedozwoloną wartość, zasilanie pól grzejnych
zostanie stopniowo i automatycznie
zmniejszone.
W razie konieczności, płyta kuchenna jest
automatycznie wyłączana, a przyciski
sterowania zablokowane dopóki temperatura
nie osiągnie bezpiecznej wartości.
Zaleca się czyszczenie płyty kuchennej po każdym użyciu.
Przed rozpoczęciem jakichkolwiek czynności czyszczenia,
należy odłączyć płytę kuchenną od sieci elektrycznej oraz
zaczekać na jej ostygnięcie. Zapobiegnie to gromadzeniu
się brudu i uczyni czyszczenie łatwiejszym.
Uwaga ważne: unikać stosowania czyścików parowych.
Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki,
kuchennego ręcznika papierowego oraz płynu do
zmywania lub specjalnego środka do czyszczenia płyt
ceramicznych.
Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka i odpowiedniego środka czyszczącego.
Rozlane resztki potraw należy wytrzeć przed
wyschnięciem.
Potrawy z wysoką zawartością cukru (karamel, soki
owocowe, dżem, itp.), które są gotowane aż do
wykipienia lub ewentualne plamy cukrowe pozostałe po
gotowaniu powinny być natychmiast usuwane.
Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków
do czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek
drucianych do garnków.
Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za
pomocą stosownej parafiny ochronnej, przeznaczonej do
płyt ceramicznych.
Uwaga ważne
Okresowo należy sprawdzać gromadzenie się kurzu pod
urządzeniem, w pobliżu wlotu powietrza chłodzącego lub
wylotów. Kurz może powstrzymywać wentylację oraz
chłodzenie obwodów elektronicznych, a także zmniejszać
sprawność płyty.
UntitledBooktemp.book Page 110 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
111
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym
1. Należy sprawdzić, czy nie ma możliwości
wyeliminowania usterek samemu (patrz
“Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2. Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby
sprawdzić czy usterka się powtarza.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów
usterka wciąż się powtarza, należy
skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym
Należy podać następujące informacje:
krótki opis usterki,
dokładny typ i model urządzenia,
numer fabryczny (numer ten znajduje się
na tabliczce znamionowej, po słowie
SERVICE), umieszczonej pod płytą
kuchenną Numer fabryczny jest także
podany w karcie gwarancyjnej)
swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy,
prosimy o kontakt z autoryzowanym
serwisem technicznym, zgodnie z
informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
Niezastosowanie się do powyższych
instrukcji może doprowadzić do zagrożenia
bezpieczeństwa użytkowania oraz obniżyć
jakość produktu.
UntitledBooktemp.book Page 111 Wednesday, December 10, 2008 12:43 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

IKEA HB M4 instrukcja

Typ
instrukcja