Whirlpool AMW 535 TI instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
Instrukcja obsługi
www.whirlpool.com
AMW 535
2
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM NALEŻY:
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest zgodne z tym, które jest
dostępne w Państwa mieszkaniu.
PO PODŁĄCZENIU
Zabrania się wyjmowania płytek
ochronnych wlotów mikrofal znajdujących
się z boku ścianki komory. Zapobiegają one
dostawaniu się tłuszczu i cząstek żywności do
kanałów wlotowych mikrofal.
Sprawdzić czy urządzenie nie jest
uszkodzone. Należy również sprawdzić, czy
drzwiczki zamykają się dokładnie oraz, czy
nie jest uszkodzona ich uszczelka. Opróżnić
kuchenkę i umyć jej wnętrze przy pomocy
miękkiej, wilgotnej ściereczki.
Ważne!
Stałe podłączenie wymaga instalacji
urządzenia izolującego. Urządzenie
izolujące musi posiadać styki na wszystkich
biegunach, których rozwarcie wynosi
powyżej 3 mm, włączając w to przełączniki
LS, zawory bezpieczeństwa oraz przekaźniki.
Urządzenie izolujące musi zostać podłączone
bezpośrednio do zacisków.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za problemy
spowodowane niezastosowaniem się
użytkownika do omawianych instrukcji.
Omawiane urządzenie musi zostać
uziemione. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za obrażenia ciała osób
lub zwierząt oraz uszkodzenia przedmiotów
wynikłe wskutek nieprzestrzegania
powyższego wymogu.
W przypadku użycia stałego podłączenia,
urządzenie powinno zostać zainstalowane
przez wykwalifi kowanego technika.
Przed montażem należy sprawdzić, czy
komora jest pusta.
Zabrania się uruchamiania urządzenia jeśli
kabel zasilający lub wtyczka są uszkodzone,
jeśli nie działa ono prawidłowo, gdy zostało
uszkodzone, bądź upuszczone. Nie zanurzać
kabla zasilającego ani wtyczki w wodzie. Nie
zbliżać przewodu zasilającego do gorących
powierzchni. Może to spowodować porażenie
prądem elektrycznym, pożar lub inne
zagrożenia.
Podczas instalacji urządzenia, należy przestrzegać
załączonych oddzielnie instrukcji montażu.
Kuchenka działa tylko przy prawidłowo
zamkniętych drzwiczkach.
3
UWAGA!
Dzieci mogą obsługiwać kuchenkę wyłącznie
pod nadzorem osób dorosłych i po odpowiednim
poinstruowaniu, jak należy bezpiecznie
obchodzić się z urządzeniem i jakie zagrożenia
wynikają z niewłaściwego użycia kuchenki.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi
przez dzieci oraz osoby niedołężne bez nadzoru.
Nie wolno dopuścić, aby kuchenka stała się
przedmiotem zabaw dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowany,
w związku z wytwarzanymi wysokimi
temperaturami, dzieci powinny jej używ
jedynie pod nadzorem osób dorosłych.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Zabrania się podgrzewania i stosowania
palnych materiałów wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Ich opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Zabrania się stosowania w urządzeniu
środków chemicznych lub oparów
powodujących korozję. Kuchenka tego typu
została zaprojektowana do podgrzewania
i gotowania żywności. Nie jest ona
przeznaczona do celów przemysłowych lub
laboratoryjnych.
Nie używać kuchenki mikrofalowej do
suszenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów, owoców i innych palnych
materiałów. Może to spowodować pożar.
Jeśli materiał znajdujący się wewnątrz lub
na zewnątrz kuchenki zapali się, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłącz
kuchenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na głównej tablicy
bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
Nie należy gotować żywności zbyt długo.
Może to spowodować pożar.
Zabrania się pozostawiania kuchenki bez
nadzoru, zwłaszcza gdy w procesie gotowania
używany jest papier, plastik lub inne materiały
palne. Papier może się zwęglić lub zapalić,
zaś niektóre rodzaje plastiku mogą się topić
podczas podgrzewania żywności.
UWAGA!
Zabrania się używania kuchenki do
podgrzewania czegokolwiek w
szczelnych pojemnikach. Wzrost
ciśnienia może spowodować
szkody podczas otwierania lub
nawet wybuch.
UWAGA!
Należy okresowo sprawdzać czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca w
ich pobliżu. Jeśli stwierdzimy uszkodzenia, nie
należy uruchamiać kuchenki, dopóki nie zostaną
one naprawione przez wykwalifi kowanego
technika.
JAJKA
Zabrania się używania
kuchenki do gotowania lub
podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą one eksplodować
nawet po zakończeniu gotowania z użyciem
mikrofal.
4
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
UWAGI OGÓLNE
Kuchenka jest przeznaczona wyłącznie do
użytku domowego!
YNY
Napoje lub wodę można
doprowadzić do przegrzania w
kuchence mikrofalowej ponad
punkt wrzenia, bez obecności
widocznych oznak wrzenia. Może to prowadzić
do nagłego wylania się gorącego płynu.
Aby tego uniknąć, należy zastosować się do
podanych poniżej instrukcji:
1. Należy unikać stosowania pojemników o
prostych krawędziach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem go
do kuchenki i pozostawić w naczyniu
łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu odczekać chwilę, a
następnie ponownie zamieszać i
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
Zabrania się używania kuchenki bez potraw
w środku, jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka
eksploatacja kuchenki może spowodować jej
uszkodzenie.
Podczas wykonywania prób pracy kuchenki
należy umieścić w niej szklankę z wodą. Woda
pochłania energię mikrofal i kuchenka nie
ulegnie uszkodzeniu.
Należy usunąć metalowe
wiązania torebek papierowych
lub plastikowych, zanim zostaną
włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
Zabrania się używania
kuchenki mikrofalowej
do smażenia na oleju,
ponieważ nie jest możliwe kontrolowanie jego
temperatury.
Należy używać rękawic lub ochraniaczy,
aby zapobiec poparzeniom podczas dotykania
pojemników, części kuchenki i naczyń.
SZCZEGÓLNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Dodatkowych informacji należy szuk
w poradniku gotowania w kuchence
mikrofalowej (poradnika nie załączono).
Szczególne środki ostrożności należy zachować
podczas gotowania lub podgrzewania potraw
zawierających alkohol.
Po podgrzaniu potraw dla dzieci w
butelkach do karmienia lub słoiczkach,
należy zawsze wymieszać zawartość i
sprawdzić temperaturę przed podaniem.
Zapewni to równomierne rozprowadzenie
ciepła i pozwoli uniknąć ryzyka poparzeń.
Przed podgrzewaniem należy zdjąć
pokrywkę i smoczek!
Komory kuchenki nie należy wykorzystywać
jako szafki.
Nie wolno wyjmować płytek ochronnych
wlotów mikrofal znajdujących się z boku
ścianki komory. Zapobiegają one dostawaniu
się tłuszczu i cząstek żywności do kanałów
wlotowych mikrofal.
5
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
Niezależnie od sposobu
gotowania, należy zawsze
stosować szklany talerz
obrotowy. Służy on do zbierania
kapiącego sosu oraz kawałków
potraw, przez co chroni wnętrze kuchenki
przed zabrudzeniem i poplamieniem.
* Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
jego podstawce.
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
Na rynku dostępne są różne akcesoria
przeznaczone do kuchenek. Przed dokonaniem
zakupu danego elementu wyposażenia, należy
upewnić się, czy nadaje się on do kuchenek
mikrofalowych.
Po włożeniu żywności i wyposażenia do
kuchenki, należy sprawdzić czy nie stykają się
ze ściankami kuchenki. Jest to szczególnie
ważne w przypadku akcesoriów lub części
metalowych.
W przypadku zetknięcia się metalowych
elementów z wnętrzem pracującej kuchenki
może dojść do powstania iskier, co grozi
uszkodzeniem kuchenki.
Przed uruchomieniem kuchenki, należy
zawsze sprawdzić, czy talerz obrotowy może
się swobodnie obracać.
Przed użyciem przyborów, należy upewnić
się, czy są one odporne na działanie wysokich
temperatur i poddać je na krótko działaniu
mikrofal.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
Szklany talerz obrotowy należy
stawiać na podstawce obrotowej.
Na podstawce talerza obrotowego
nie należy kłaść żadnych innych
przyborów.
* Umieścić podstawkę pod talerz obrotowy
wewnątrz kuchenki.
POKRYWKA
Pokrywka jest przeznaczona do
przykrywania potraw podczas
gotowania i podgrzewania, tylko
za pomocą mikrofal. Umożliwia
ona zmniejszenie pryskania,
zachowanie wilgotności potrawy, jak również
skrócenie czasu gotowania.
Pokrywki należy używać do podgrzewania
dwupoziomowego.
Przed gotowaniem, należy upewnić się, czy
przybory są odporne na działanie wysokich
temperatur i poddać je działaniu mikrofal.
6
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM/ ZABEZPIECZENIE PRZED
DZIEĆMI
Zabezpieczenie przed uruchomieniem
aktywuje się automatycznie po upływie
jednej minuty od powrotu kuchenki do ‘trybu
czuwania.
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
Przerwanie procesu gotowania:
Gotowanie można przerwać, otwierając
drzwiczki, aby sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę. Ustawienia kuchenki są
zachowywane w pamięci przez 10 minut.
Aby kontynuować gotowanie:
Należy zamknąć drzwiczki i JEDEN RAZ
nacisnąć przycisk ‘Start. Gotowanie
będzie kontynuowane od momentu
przerwania.
DWUKROTNE naciśnięcie przycisku ‘Start
przedłuża czas gotowania o 30 sekund.
Jeśli nie chcemy kontynuow
gotowania:
Należy wyjąć potrawę, zamknąć
drzwiczki i nacisnąć przycisk ‘STOP’
Brzęczyk kuchenki będzie
sygnalizował co minutę, przez 10
minut, że gotowanie zostało zakończone. Aby
skasować ten sygnał, należy nacisnąć przycisk
‘STOP’ lub otworzyć drzwiczki.
Uwaga: Należy pamiętać, że jeśli otworzy się a
następnie zamknie drzwiczki po zakończeniu
procesu gotowania, to ustawienia zostaną
zachowane tylko przez 60 sekund.
Aby nastąpiło zwolnienie blokady, należy
otworzyć i zamknąć drzwiczki, np. w celu
włożenia potrawy do środka. Na wyświetlaczu
pojawi się napis door’ (drzwiczki).
TALERZ TYPU “CRISP
Żywność należy kłaść
bezpośrednio na talerzu do potraw
chrupiących “Crisp. Podczas
używania talerza do potraw
chrupiących “Crisp” należy zawsze
stosować szklany talerz obrotowy
jako podstawkę.
Nie należy kłaść żadnych przyborów na
talerzu do potraw chrupiących “Crisp”, gdyż
nagrzewa się on bardzo szybko i może
spowodować uszkodzenia przyborów.
Talerz do potraw chrupiących Crisp można
przed użyciem podgrzać (maks. 3 min.).
Podczas podgrzewania talerza do potraw
RUSZT Z DRUTU
Rusztu z drutu należy używać
podczas gotowania przy
pomocy grilla.
Podczas grillowania lub
gotowania w funkcji kombinowanej (mikrofale
i grill), należy używać niskiego rusztu z drutu.
RĄCZKA DO TALERZA TYPU “CRISP”
Do wyjmowania gorącego talerza
do potraw chrupiących “Crisp z
kuchenki należy używać
specjalnej, dostarczonej
rączki.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
Naczynie parowe należy używać
wraz z cedzidłem dla takich potraw
jak ryby, jarzyny i ziemniaki.
Naczynie parowe należy używać
bez cedzidła dla takich potraw jak
ryż, makaron i biała fasola.
Naczynie parowe należy zawsze umieszczać na
szklanym talerzu obrotowym.
AKCESORIA
chrupiących “Crisp” należy zawsze używać
funkcji “Crisp.
7
F
F
ZEGAR
Podczas uruchamiania zegara drzwiczki
powinny być otwarte. Daje to 10 minut
na przeprowadzenie całej operacji. Jeśli
drzwiczki są zamknięte, na każdy krok
mamy 60 sekund czasu.
1(a). Przekręcić pokrętło wielofunkcyjne na
pozycję zerową.
2(b). Nacisnąć i przytrzymać przycisk ‘Select’
przez 3 sekundy, aż zacznie migać cyfra po
lewej stronie (godziny).
3. Obracając pokrętło +/- ustawić godzinę.
4. Nacisnąć ponownie przycisk ‘Select (zaczną
migać dwie cyfry po prawej stronie (minuty)).
5. Obracając pokrętło +/- ustawić minuty.
6. Ponownie nacisnąć przycisk ‘Select.
Zegar został nastawiony i uruchomiony.
Uwaga: Po pierwszym włączeniu urządzenia
lub po przerwie w dostawie prądu wyświetlacz
jest pusty. Jeżeli nie ustawimy zegara,
wyświetlacz pozostanie pusty, aż do ustawienia
czasu gotowania.
1(a)
3
5
2
4
Jeśli chcemy usunąć zegar z wyświetlacza po
jego ustawieniu,
należy wykonać czynności (a) i (b) oraz
nacisnąć przycisk Stop (c).
Aby przywrócić wyświetlanie zegara, należy
wykonać wyżej opisaną procedurę.
6
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
zerową.
2. Obracając pokrętłem +/- ustawić czas do
odmierzenia.
MINUTNIK (TIMER) KUCHENNY
Z funkcji tej można korzystać, aby
zmierzyć dokładny czas, np. podczas
gotowania jajek, makaronu lub wyrastania
ciasta przed jego pieczeniem itd.
Minutnik automatycznie rozpocznie
odliczanie po upływie 1 sekundy.
1
2
Gdy minutnik zakończy odliczanie, rozlegnie
się sygnał akustyczny.
8
F
F
SZYBKIE PODGRZEWANIE (JET START)
Funkcja ta służy do szybkiego
podgrzewania potraw zawierających dużo
wody, takich jak: klarowne zupy, kawa lub
herbata.
Funkcja ta uruchamia się automatycznie z
pełną mocą mikrofal oraz czasem gotowania
ustawionym na 30 sekund. Każde dodatkowe
naciśnięcie zwiększa czas o 30 sekund. Czas
można również zmieniać po uruchomieniu
funkcji, obracając pokrętłem +/-, aby go
wydłużyć lub skrócić.
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
mikrofal.
2. Nacisnąć przycisk ‘Start.
2
1
Nie używać przy tej funkcji.
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
mikrofal.
2. Obracając pokrętłem +/- ustawić czas
gotowania.
3. Nacisnąć przycisk ‘Select, aby wybrać poziom
mocy.
4. Obracając pokrętłem +/- ustawić
preferowany poziom mocy.
5. Nacisnąć przycisk ‘Start.
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
Funkcja ta jest przeznaczona do
normalnego gotowania i podgrzewania
potraw takich jak warzywa, ryby, ziemniaki
i mięso.
Po rozpoczęciu gotowania:
Czas można łatwo zwiększać o 30 sekundowe
przedziały, poprzez naciśnięcie przycisku
‘Start. Każde naciśnięcie wydłuża czas o 30
sekund. Czas można również zmienić obracając
pokrętłem +/- aby go wydłużyć lub skrócić.
Naciśnięcie przycisku ‘Select umożliwia
przełączanie pomiędzy czasem gotowania
a poziomem mocy. Obie funkcje można
modyfi kować w czasie gotowania obracając
pokrętło +/- po ich wybraniu.
1
3
2
4
5
9
GRILL
Funkcja jest przeznaczona do szybkiego
przyrumienienia powierzchni potrawy.
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
grilla.
2. Obracając pokrętłem +/- ustawić czas
gotowania.
3. Nacisnąć przycisk ‘Start.
Podczas działania funkcji ‘Grill’ nie należy
pozostawiać zbyt długo otwartych drzwiczek
kuchenki, gdyż spowoduje to spadek
temperatury.
WAŻNE!
Przed użyciem jakichkolwiek przyborów do
grillowania, należy się upewnić czy są one
odporne na wysokie temperatury i mogą być
używane w kuchenkach.
Podczas grillowania nie wolno używać
plastikowych przyborów. Ulegną one stopieniu.
Przybory z drewna lub papieru także nie są
odpowiednie.
Nie używać przy tej funkcji.
Artykuły takie jak: ser, tosty, steki i kiełbaski
należy umieszczać na wysokim, drucianym
ruszcie
Uwaga: Jeśli ustawiony czas gotowania jest
dłuższy niż 90 minut, na wyświetlaczu pojawi
się komunikat “CONT, co oznacza, że kuchenka
będzie działała bez przerwy bez żadnego
ograniczenia czasowego, do momentu jej
wyłączenia przez użytkownika.
FUNKCJA KOMBINOWANA GRILLA (GRILL COMBI)
Funkcja ta służy do przygotowywania
takich potraw jak zapiekanki, lazanie, drób
oraz pieczone ziemniaki.
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
grilla niskiej lub wysokiej mocy.
2. Obracając pokrętłem +/- ustawić czas
gotowania.
4. Nacisnąć przycisk ‘Select, aby wybrać poziom
mocy mikrofal.
5. Obracając pokrętłem +/- ustawić poziom
mocy.
6. Nacisnąć przycisk ‘Start.
Za pomocą pokrętła wielofunkcyjnego
można ustawić dwa różne poziomy mocy grilla.
Poziom wysoki grilla to 80% (2) pełnej mocy, a
poziom niski grilla to 60% (1) pełnej mocy.
Maksymalny, możliwy poziom mocy mikrofal
podczas używania grilla jest ograniczony do
wartości nastawionej fabrycznie.
Nie używać przy tej funkcji.
F
1
2
3
F
1
2
3
4
5
10
F
FUNKCJA POTRAW CHRUPIĄCYCH CRISP
Funkcja jest przeznaczona do
podgrzewania i pieczenia pizzy oraz innych
potraw na bazie ciasta. Jest ona także
wskazana do smażenia jajek na bekonie,
kiełbasek, hamburgerów itp.
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
potraw chrupiących ‘Crisp.
2. Obracając pokrętłem +/- ustawić czas
gotowania.
3. Nacisnąć przycisk ‘Start.
Kuchenka automatycznie użyje mikrofal
i grilla w celu podgrzania talerza do
potraw chrupiących ‘Crisp. Talerz do
potraw chrupiących ‘Crisp uzyskuje szybko
swoją roboczą temperaturę, powodując
przyrumienianie i nadawanie kruchości
potrawie.
WAŻNE!
1
2
3
Nie używać przy tej funkcji.
Gdy wybrana jest funkcja potraw
chrupiących ‘Crisp, nie jest możliwe
zmienianie poziomu mocy ani wyłączenie
grilla.
Należy upewnić się, że talerz do potraw
chrupiących ‘Crisp’ został umieszczony dokładnie
na środku talerza obrotowego.
Kuchenka oraz talerz do potraw chrupiących
‘Crisp nagrzewają się do bardzo wysokiej
temperatury podczas stosowania tej funkcji.
Nie należy kłaść talerza do potraw
chrupiących ‘Crisp na żadnej powierzchni
wrażliwej na ciepło.
Należy uważać, aby nie dotknąć
sufi tu kuchenki, poniżej elementu
Grilla.
Podczas wyjmowania gorącego
talerza do potraw
chrupiących ‘Crisp, należy
używać rękawic kuchennych
lub specjalnej rączki ‘Crisp.
Do tej funkcji należy
używać tylko dostarczonego w zestawie
talerza do potraw chrupiących ‘Crisp’. Inne
talerze typu ‘Crisp dostępne na rynku nie
zapewnią właściwych rezultatów podczas
gotowania przy użyciu tej funkcji.
11
ZALECANE WAGI
W odniesieniu do artykułów spożywczych nie wymienionych w poniższej tabeli lub jeżeli ich
waga jest różna od zalecanej, należy postępować zgodnie z instrukcjami “Gotowania i
podgrzewania za pomocą mikrofal”, a podczas odmrażania ustawić moc 160 W.
1 MIĘSO (100g - 2kg) Mięso mielone, kotlety, steki lub pieczenie.
2 DRÓB (100g - 3kg) Kurczak w całości, kawałkach lub fi lety.
3 RYBY (100g - 2kg) Całe steki lub fi lety.
4 JARZYNY (100g - 2kg) Warzywa mieszane, groszek, brokuły itp.
5 CHLEB (100g - 2kg) Bochenki, bułki lub bułeczki.
Żywność należy zawsze umieszczać na
szklanym talerzu obrotowym.
Funkcja ta wymaga znajomości wagi netto
żywności. Na tej podstawie kuchenka
automatycznie obliczy czas potrzebny do
przeprowadzenia procedury odmrażania /
gotowania.
Żywność mrożona:
Jeśli temperatura żywności
jest wyższa od temperatury
głębokiego mrożenia (-18°C), należy
wybrać mniejszą wagę żywności.
Jeśli temperatura żywności jest niższa
od temperatury głębokiego mrożenia(-
18°C), należy wybrać większą wagę
żywności.
W połowie cyklu rozmrażania kuchenka
przerywa pracę i wyświetla napis TURN FOOD’,
prosząc o obrócenie żywności.
— Otworzyć drzwiczki.
— Obrócić potrawę.
— Zamknąć drzwiczki i ponownie włącz
kuchenkę naciskając przycisk ‘Start’.
Uwaga: jeśli potrawa nie zostanie odwrócona,
kuchenka ponownie uruchomi się po upływie 2
minut. W takim przypadku czas rozmrażania będzie
dłuższy.
SZYBKIE ROZMRAŻANIE (JET DEFROST)
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
Auto.
2. Nacisnąć przycisk Auto, aby wybrać żądaną
funkcję automatyczną.
3. Obracając pokrętłem +/- wybrać żądany rodzaj
żywności.
4. Nacisnąć przycisk ‘Select (wyświetlona zostanie
domyślna waga).
5. Obracając pokrętłem +/- ustawić wagę żywności.
6. Nacisnąć przycisk ‘Start.
Funkcja ta służy do rozmrażania mięsa,
drobiu, ryb, warzyw i chleba.
Nie używać przy tej funkcji.
F
1
2
6
5
4
3
12
F
Przy tej funkcji należy zawsze
używać dostarczonej pokrywki,
za wyjątkiem podgrzewania schłodzonych
zup, kiedy to pokrywka nie jest potrzebna!
Jeśli żywność jest pakowana w sposób, który
uniemożliwia użycie pokrywki, należy wykonać
na opakowaniu 2-3 nacięcia, aby uwolnić
nadmierne ciśnienie podczas podgrzewania.
Uwalnianie ciśnienia
Folia plastikowa powinna zostać nacięta lub
nakłuta widelcem w celu uwolnienia ciśnienia
i uniknięcia rozerwania w miarę wytwarzania
pary podczas gotowania.
Podczas korzystania z tej funkcji, ciężar
netto winien mieścić się w zakresie 250 - 600
g. Jeśli tak nie jest, to dla uzyskania najlepszych
rezultatów, należy użyć funkcji ręcznej.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przed
użyciem tej funkcji należy upewnić się, czy
kuchenka ma temperaturę pokojową.
INTELIGENTNA FUNKCJA PODGRZEWANIA
“SZÓSTY ZMYSŁ”
Funkcja ta służy do podgrzewania
gotowych potraw, w postaci zamrożonej,
schłodzonej lub w temperaturze
pokojowej.
Należy ułożyć potrawę na żaroodpornym
talerzu, przeznaczonym do kuchenek
mikrofalowych.
1
2
3
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
Auto.
2. Nacisnąć przycisk Auto, aby wybrać żądaną
funkcję automatyczną.
3. Nacisnąć przycisk ‘Start.
Regulacja wypieczenia/dogotowania
Podczas stosowania tej funkcji, mamy
możliwość indywidualnego wpływania
na rezultat końcowy dzięki opcji regulacji
wypieczenia/dogotowania. Opcja ta
umożliwia ustawianie wyższej lub niższej
temperatury, bądź dłuższego lub krótszego
czasu. Zwykle najlepsze rezultaty daje
ustawienie standardowe.
Jeżeli danie zostało podgrzane do temperatury
uniemożliwiającej jego natychmiastowe
spożycie, można to łatwo wyregulować, przed
ponownym użyciem tej funkcji
W tym celu należy wybrać poziom Wysoki (Hi)
lub Niski (Low) za pomocą pokrętła +/-.
Jeśli wkładamy posiłek do lodówki lub
umieszczamy na talerzu w celu podgrzania,
kawałki o większej grubości lub gęstości należy
układać bliżej krawędzi talerza zaś cieńsze i
mniej gęste - na jego środku.
Zwiększa końcową
temperaturę.
Obniża końcową
temperaturę.
Uwaga:
Wypieczenie/dogotowanie można ustawić i
zmienić tylko podczas pierwszych 20 sekund
pracy, gdy na wyświetlaczu pojawia się
.
Programu nie należy przerywać gdy na
wyświetlaczu widoczne jest .
Program można przerwać, gdy jest
wyświetlany czas.
Cienkie plastry mięsa należy ułożyć jeden na
drugim lub naprzemiennie.
Grubsze plastry mięsa i kiełbaski
powinny być ułożone ciasno
obok siebie.
Czas dochodzenia
Pozostawienie potrawy na 1 -2 minuty zawsze
poprawia rezultat końcowy, szczególnie w
przypadku potraw mrożonych.
Nie używać przy tej funkcji.
+
-
13
F
W czasie podgrzewania, kuchenka może
się wyłączyć (w zależności od programu)
i wyświetlić komunikat TURN’, prosząc o
obrócenie potrawy.
— Otworzyć drzwiczki.
— Obrócić potrawę.
— Zamknąć drzwiczki i ponownie włącz
kuchenkę naciskając przycisk ‘Start’.
FUNKCJA INTELIGENTNA (6th SENSE) CRISP
Regulacja wypieczenia/dogotowania
Podczas stosowania tej funkcji, mamy
możliwość indywidualnego wpływania
na rezultat końcowy dzięki opcji regulacji
wypieczenia/dogotowania. Opcja ta
umożliwia ustawianie wyższej lub niższej
temperatury końcowej, bądź dłuższego lub
krótszego czasu. Ustawienie standardowe
zwykle zapewnia najlepsze rezultaty.
Jeżeli danie zostało podgrzane do temperatury
uniemożliwiającej jego natychmiastowe
spożycie, można to łatwo wyregulować, przed
ponownym użyciem tej funkcji.
W tym celu należy wybrać poziom Wysoki (Hi)
lub Niski (Low) za pomocą pokrętła +/-.
1
2
4
3
Funkcja służy do szybkiego podgrzewania
potraw mrożonych do temperatury
podawania. Funkcja jest przeznaczona
wyłącznie do gotowych dań mrożonych.
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
Auto.
2. Nacisnąć przycisk Auto, aby wybrać żądaną
funkcję automatyczną.
3. Obracając pokrętłem +/- wybrać żądany
rodzaj żywności.
Zwiększa końcową
temperaturę.
Obniża końcową
temperaturę.
Uwaga:
Wypieczenie/dogotowanie można ustawić
tylko podczas pierwszych 20 sekund, gdy na
wyświetlaczu widoczne jest .
Uwaga: jeśli potrawa nie zostanie odwrócona,
kuchenka ponownie uruchomi się
automatycznie po upływie 1 minuty. W takim
przypadku czas podgrzewania będzie dłuższy.
Programu nie należy przerywać gdy na
wyświetlaczu widoczne jest .
Program można przerwać, gdy jest
wyświetlany czas.
Nie używać przy tej funkcji.
Do tej funkcji należy używać tylko
dostarczonego w zestawie talerza do potraw
chrupiących ‘Crisp’. Inne talerze
typu ‘Crisp’, dostępne na rynku, nie
zapewnią właściwych rezultatów
podczas gotowania z użyciem omawianej
funkcji.
Kroki a i b należy wykonać tylko wtedy, gdy
wybrany zostanie rodzaj żywności nr 5.
(a). Nacisnąć przycisk ‘Select (wyświetlona
zostanie domyślna waga)
(b). Obracając pokrętłem +/- ustawić wagę
żywności.
4. Nacisnąć przycisk ‘Start.
+
-
WAŻNE!
Nie należy umieszczać żadnych pojemników
ani opakowań na talerzu do potraw chrupiących
‘Crisp’!
Na talerzu ‘Crisp’ można umieszczać tylko
żywność.
14
FUNKCJA INTELIGENTNA (6th SENSE) CRISP
ZALECANE WAGI
W odniesieniu do artykułów spożywczych nie wymienionych w poniższej tabeli, a także
jeżeli ich waga różni się od wagi zalecenej, należy postępować zgodnie z instrukcjami
dla ręcznej funkcji przygotowywania dań chrupiących “Crisp.
1 FRYTKI (250g - 600g)
Ułożyć równomierną warstwę frytek na
talerzu do dań chrupiących “Crisp. Posolić
jeżeli chcemy uzyskać bardziej chrupiące
frytki.
2 PIZZA, cienkie ciasto (250g - 500g) Do pizzy na cienkim cieście.
3 PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE (300g
- 800g)
Do pizzy na grubym cieście.
4 SKRZYDEŁKA KURCZAKA (250g
- 600g)
Ułożyć równomierną warstwę skrzydełek
kurczaka na talerzu do dań chrupiących
“Crisp.
5 PALUSZKI RYBNE (200g - 600g)
Posmarować talerz do dań chrupiących
“Crisp niewielką ilością masła lub oleju
i podgrzać. Dodać paluszki rybne, gdy
kuchenka się zatrzyma i pojawi się napis
Add Food (Dodaj Potrawę). Obrócić rybę
po usłyszeniu sygnału dźwiękowego z
kuchenki.
15
F
1
2
3
4
FUNKCJA INTELIGENTNA (6TH SENSE) DO GOTOWANIA NA
PARZE
1. Obrócić pokrętło wielofunkcyjne na pozycję
Auto.
2. Nacisnąć przycisk Auto, aby wybrać żądaną
funkcję automatyczną.
3. Obracając pokrętłem +/- ustawić czas
gotowania.
4. Nacisnąć przycisk ‘Start.
Funkcji tej należy używać do takich
produktów spożywczych, jak warzywa,
ryby, ryż i makarony.
Funkcja ta działa w 2 etapach.
* W pierwszym etapie następuje szybkie
podgrzanie potrawy do temperatury
wrzenia.
* W drugim etapie następuje
automatyczne wyregulowanie
temperatury gotowania na wolnym
ogniu, aby nie dopuścić do
przegotowania.
Należy zawsze przykrywać potra
pokrywką. Przed użyciem, należy upewnić
się, czy naczynie oraz pokrywka nadają się do
stosowania w kuchence mikrofalowej. Jeśli
nie dysponujemy pokrywką odpowiednią
do wybranego naczynia, można użyć talerza.
Należy położyć go spodem do wnętrza
naczynia.
Nie należyywać plastikowych ani
aluminiowych opakowań do przykrywania
potraw.
Nie należy napełniać naczynia powyżej
połowy jego pojemności. Jeśli chcemy gotow
większe ilości, należy wybrać większe naczynie
tak, aby wypełnić nie więcej niż połowę jego
pojemności. Ma to na celu zapobieganie
wykipieniu potrawy.
Nie używać przy tej funkcji.
UWAGA!
Naczynie parowe jest
przeznaczone do użytku wyłącznie
z funkcjami mikrofalowymi!
Nie należy go nigdy używać przy
innych funkcjach.
Korzystanie z naczynia parowego
przy innych funkcjach może spowodować
uszkodzenia.
Zanim uruchomimy kuchenkę, należy
zawsze sprawdzić czy talerz obrotowy może się
swobodnie obracać.
Naczynie parowe należy zawsze umieszczać
na szklanym talerzu obrotowym.
Gotowanie warzyw
Warzywa należy umieścić w cedzidle i wlać
50-100 ml wody do dolnej części. Przykr
pokrywką i ustawić czas.
Miękkie warzywa, takie jak brokuły i pory
wymagają 2-3 minut gotowania.
Twardsze warzywa, takie jak marchewki i
ziemniaki wymagają 4-5 minut gotowania.
Gotowanie ryżu
Przy ustalaniu czasu gotowania, ilości wody
i ryżu, należy kierować się zaleceniami
podanymi na opakowaniu. Składniki należy
umieścić w dolnej części, przykryć pokrywką i
ustawić czas.
16
Do czyszczenia wnętrza kuchenki
nie należy używać myjek
metalowych. Mogą one porysować
powierzchnię.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Czyszczenie jest jedyną normalnie
wymaganą czynnością konserwacyjną. Przed
przystąpieniem do mycia, należy odłącz
kuchenkę od sieci.
Regularnie, a w szczególności po wylaniu się
płynów, należy wyjmować talerz obrotowy oraz
jego podstawę i umyć dno kuchenki.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym nań miejscu.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy talerz
obrotowy został wyjęty w celu czyszczenia.
Do mycia powierzchni wewnętrznych oraz
zewnętrznej i wewnętrznej części drzwiczek
oraz zawiasów, należy stosować delikatne
detergenty, wodę i miękką ściereczkę.
Nie należy dopuszczać do zbierania się
resztek tłuszczu lub żywności w pobliżu
drzwiczek.
W przypadku trudnych do usunięcia plam,
należy przez 2-3 minuty gotować w kuchence
pełną fi liżankę wody. Para spowoduje
zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez wstawienie
do kuchenki fi liżanki wypełnionej wodą z
dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej
przez kilka minut.
Detergenty ścierne, myjki metalowe, szmatki
ścierne, itp. mogą uszkodzić panel sterujący
oraz wewnętrzne i zewnętrzne części kuchenki.
Należy używać gąbki i delikatnego detergentu
lub ręcznika papierowego oraz środka do mycia
szyb w rozpylaczu. Środek do mycia szyb należy
rozpylać na ręcznik papierowy.
Kuchenki nie należy spryskiwać bezpośrednio.
Brak dbałości o czystość kuchenki
może prowadzić do pogorszenia jakości
powierzchni, co ma negatywny wpływ na
trwałość urządzenia oraz może prowadzić do
niebezpiecznych sytuacji.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
Podstawkę pod talerz obrotowy.
Szklany talerz obrotowy.
Pokryw
Rączka do talerza do potraw
chrupiących ‘Crisp’
Ruszt druciany
OSTROŻNE MYCIE:
Talerz do potraw chrupiących
Crisp’ należy myć w wodzie z
łagodnym detergentem. Miejsca
mocno zabrudzone można myć za pomocą
gąbki do szorowania i łagodnego środka
czyszczącego.
Zawsze przed myciem należy
odczekać, aż talerz do potraw
chrupiących ‘Crisp ostygnie.
Talerza do potraw
chrupiących ‘Crisp nie należy
zanurzać lub płukać w wodzie, gdy jest gorący.
Szybkie schłodzenie może go uszkodzić.
Nie wolno używać myjek metalowych. Mogą
one uszkodzić powierzchnię.
Naczynie do gotowania na
parze
17
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
Jeśli kuchenka nie działa, przed
skontaktowaniem się z Serwisem, należy
sprawdzić:
* Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz
talerz obrotowy znajdują się na swoim
miejscu.
* Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazda sieciowego.
* Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
* Sprawdzić bezpieczniki oraz czy nie nastąpiła
przerwa w dopływie prądu.
* Sprawdzić, czy zapewniono swobodny
przepływ powietrza wokół kuchenki.
* Należy odczekać 10 minut i ponownie
włączyć kuchenkę.
* Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
* W czasie działania niektórych funkcji może
być wyświetlany symbol . Jest to
sytuacja normalna i oznacza, że kuchenka
dokonuje obliczeń, aby zapewnić dobry
rezultat końcowy.
Ważne:
Jeżeli kabel zasilania wymaga wymiany, należy
go wymienić na nowy - oryginalny, dostępny
w naszych punktach serwisowych. Wymiana
kabla zasilającego może być wykonana
wyłącznie przez wykwalifi kowanego technika
serwisu.
UWAGA!
Naprawy serwisowe mogą być wykonywane
wyłącznie przez wyszkolonego technika
serwisu. Wykonywanie jakichkolwiek
napraw, bądź czynności
serwisowych, które wiążą się
ze zdejmowaniem wszelkich
osłon zabezpieczających przed
działaniem mikrofal przez osobę nie
przeszkoloną , jest niebezpieczne.
Nie należy zdejmować żadnych
osłon.
Powyższe czynności mają na celu
zapobieganie niepotrzebnym wezwaniom
serwisu, których kosztami zostanie obciążony
klient.
Wzywając Serwis należy zawsze podać numer
seryjny i model kuchenki (patrz tabliczka
serwisowa). Dalsze informacje podano w
książce gwarancyjnej.
18
OCHRONA ŚRODOWISKA
Pudełko opakowania nadaje się w pełni
na surowce wtórne i jest oznaczone takim
symbolem. Uzdatnienie należy
wykonać zgodnie z przepisami
lokalnymi. Materiały z opakowania,
stanowiące potencjalne
zagrożenie (worki plastykowe, polistyren,
itp.), powinny być trzymane w miejscach
niedostępnych dla dzieci.
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC
w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego (WEEE). Zapewniając
prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie
ludzi, które mogłoby zaistnieć w przypadku
niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub
na dołączonych do niego
dokumentach oznacza, że
niniejszy produkt nie jest
klasyfi kowany jako odpad z
gospodarstwa domowego.
Urządzenie, w celu jego
złomowania, należy zdać
w odpowiednim punkcie
utylizacji odpadów w celu
recyklingu komponentów
elektrycznych i
elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z
lokalnymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
Dodatkowe informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu opisywanego
urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
Przed przystąpieniem do złomowania, należy
uczynić urządzenie nieprzydatnym, przez
odcięcie kabla zasilającego.
19
20
Whirlpool Sweden AB
PL
4619 694 47961
SPECJALNA UWAGA
Po zakończeniu funkcji, kuchenka
przeprowadza procedurę chłodzenia. Jest to
normalne zjawisko.
Po przeprowadzeniu procedury, kuchenka
wyłącza się automatycznie. Procedurę
chłodzenia można przerwać bez żadnej szkody
dla kuchenki otwierając drzwiczki.
DANE WYNIKÓW PRÓB ORAZ PARAMETRÓW PODGRZEWANIA
Zgodnie z normą IEC 60705.
Międzynarodowa Komisja Elektrotechniki, IEC, opracowała normę badań porównawczych
parametrów podgrzewania różnorodnych kuchenek mikrofalowych. Dla omawianej kuchenki
zalecamy co następuje:
Próba Ilość Przybliżony czas Poziom mocy Pojemnik
12.3.1 1000 g 11 min. 750 W Pyrex 3.227
12.3.2 475 g 5 min. 750 W Pyrex 3.827
12.3.3 900 g 15 min. 750 W Pyrex 3.838
12.3.4 1100 g 20 - 22 min. Grill 2 + 650 W Pyrex 3.827
12.3.6 1000 g 23 - 25 min.
Funkcja potraw chrupiących
“Crisp
Talerz do potraw
chrupiących “Crisp
13,3 500 g 2 min. 12 sek.
Szybkie rozmrażanie Jet
Defrost”
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Whirlpool AMW 535 TI instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla