29
PL
Jak ugotować ryż
1. Odmierz ryż za pomocą miarki.
• Umyj ryż w innej misce, do momentu aż woda
przestanie być mętna. Obecność otrąb może
spowodować, że gotowany ryż będzie miał
nieprzyjemny zapach. Dokładnie umyj ryż, by
usunąć otręby.
2. Uwaga! Ilość wody i ryżu w pojemniku nie może
przekroczyć oznaczonej na pojemniku ilości
maksymalnej (30 miarek lub 5,4 l).
Uwaga: Oznaczenia na pojemniku wskazują, jaka
ilość wody powinna zostać dodana do danej il-
ości miarek ryżu. Np. Jeśli dodasz 20 miarek
ryżu (3,6 l) do pojemnika, uzupełnij go wodą
aż do oznaczenia „20”. W przypadku większej
lub mniejszej ilości ryżu, uzupełnij pojemnik
wewnętrzny wodą zgodnie ze znajdującymi się
na nim oznaczeniami.
3. Dokładnie osusz pojemnik i umieść go w
urządzeniu do gotowania ryżu. Upewnij się, że
pojemnik bezpośrednio styka się z płytą grze-
wczą, obracając go delikatnie w lewą stronę, aż
pojemnik ustawi się prawidłowo.
• Dokładnie wysusz zewnętrzną stronę pojem-
nika przed użyciem. Mokry pojemnik może
spowodować trzaski podczas gotowania oraz
uszkodzić urządzenie.
4. Zamknij pokrywę urządzenia -
zatrzask powinien kliknąć.
Jeśli pokrywa nie zostanie
prawidłowo zamknięta, będzie to
miało wpływ na proces gotowania ryżu5.
5. Połącz kabel zasilający
z urządzeniem, a
następnie podłącz go
do źródła prądu. Wciśnij
włącznik. Zapali się czerwona kontrolka
„Gotowanie”, oznaczająca rozpoczęcie procesu
gotowania.
6. Po ugotowaniu ryżu włącznik na urządzeniu
wyskoczy. Zapali się kontrolka „Utrzymywanie
ciepła”, sygnalizując, że uruchomiona została
funkcja utrzymywania ciepła.
7. Po wyskoczeniu
włącznika: pozostaw
pokrywę na urządzeniu
przez co najmniej 15
minut, aby ryż odparował.
Dzięki temu zabiegowi ryż będzie bardziej
napęczniały.
8. Wciśnij przycisk otwarcia pokrywy, a następnie ją
otwórz.
9. Wyjmij i dokładnie wymieszaj ryż przy pomocy
dołączonej do urządzenia łyżki lub innej łyżki
plastikowej lub drewnianej. Nie używaj łyżek
metalowych.
10. Po wyjęciu potrzebnej porcji ryżu zamknij
pokrywę w celu utrzymania ciepła. Jeśli chcesz
nieco ostudzić ryż, otwórz pokrywę i odłącz
urządzenie od prądu, pozostawiając ryż do
ostygnięcia w pojemniku wewnętrznym.
11. W urządzeniu można ugotować maks. 30 mi-
arek surowego ryżu (1 miarka = 180 ml).
Uwaga! Podczas procesu gotowania, z otworu od-
prowadzania pary wydobywa się gorąca para. Nie-
bezpieczeństwo oparzeń! Podczas pracy urządze-
nia nie przykrywaj go materiałem lub innymi
przedmiotami.