Electrolux EOB3610X EU R05 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do
zabudowy
Instrukcja obs³ugi
EOB3610
822 927 140-A-290806-02
o
2
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek dotycz¹cych obs ugi
oraz ich przechowanie na wypadek potrzeby skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek nastepnemu posiadaczowi
urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec uszkodzeniu obs³ugiwanego
urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Widok z przodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Panel steruj¹cy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Wyposa¿enie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Akcesoria piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Przed pierwszym u¿yciem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Pierwsze czyszczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Obs³uga piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Funkcje - piekarnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Minutnik. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Mechaniczna blokada drzwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Zastosowania, tabele i rady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Pieczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Tabela Zapiekanki i potrawy zapiekane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Tabela mro¿onych potraw gotowych . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Pieczenie miêsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Grillowanie powierzchniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Tabela grillowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Grillowanie turbo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Pasteryzacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Suszenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Zewnêtrzna strona urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Wnêtrze piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Prowadnice listew . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Oœwietlenie piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Górna œciana piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Szyby w drzwiach piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Co zrobiæ, gdy … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
4
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot. niskiego napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-znaku CE).
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez specjalistê.
Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa. W
przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez
akrylamid. Dlatego te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i
niezbyt intensywne zrumienianie potraw.
5
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie piekarnika
blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e uszkodziæ
emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy
uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z u¿ytkowania
nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu nie stanowi¹ one
usterki w rozumieniu prawa gwarancyjnego.
6
Recykling
2 Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie przetworzone.
Elementy z tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np. >PE<, >PS<, itd. Usuwaæ
materia³y opakowañ zgodnie z ich oznaczeniem w komunalnych zak³adach
utylizacyjnych, do przewidzianych w tym celu pojemników zbiorczych.
2 Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W na produkcie lub na opakowaniu oznacza, ¿e tego produktu nie
wolno traktowaæ tak, jak innych odpadów domowych. Nale¿y oddaæ go do
w³aœciwego punktu skupu surowców wtórnych zajmuj¹cego siê z³omowanym
sprzêtem elektrycznym i elektronicznym. W³aœciwa utylizacja i z³omowanie
pomaga w eliminacji niekorzystnego wp³ywu z³omowanych produktów na
œrodowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce
mo¿liwoœci recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nale¿y skontaktowaæ siê z
lokalnym urzêdem miasta, s³u¿bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt zosta³ zakupiony.
1 Ostrze¿enie: Aby zu¿yte urz¹dzenie nie stwarza³o niebezpieczeñstwa, nale¿y je
unieruchomiæ.
W tym celu nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie z zasilania sieciowego i usun¹æ z
urz¹dzenia przewód zasilaj¹cy.
7
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Panel steruj¹cy
Drzwi z
pe³nego szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwi
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Minutnik
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
8
Wyposa¿enie piekarnika
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
9
Przed pierwszym u¿yciem
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków czyszcz¹cych !
Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków do
konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
10
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
Funkcje piekarnika
11
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Funkcja piekarnika Stosowanie
Element grzejny/
wentylator
Oœwietlenie
Przy pomocy tej funkcji mo¿na
oœwietliæ
wnêtrze piekarnika np. do
czyszczenia.
---
Termoobieg
Do
pieczenia
na maksymalnie
dwóch poziomach.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o
20-40 °C poni¿ej temperatury u¿ywanej
przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Górna grza³ka, dolna
grza³ka
Grill wewnêtrzny
turbo
Do pieczenia wiêkszych kawa³ków
miêsa lub drobiu na jednym poziomie.
Funkcja nadaje siê równie¿ do
zapiekania i do opiekania
Grill, wentylator
Grill na
podczerwieñ
Do
grillowania
p³askich artyku³ów
spo¿ywczych, które uk³adane bêd¹ na
œrodku rusztu
oraz do
tostowania
.
grill
Grill
powierzchniowy na
podczerwieñ
Do
grillowania
p³askich artyku³ów
spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach
oraz do
tostowania
.
grill, górna grza³ka
Grzejnik górny
Do
pieczenia
pieczywa i zapiekanek. Górna grza³ka
Grzejnik dolny
Do
pieczenia
ciast z
kruchym
spodem
.
Dolna grza³ka
Grzejnik górny/
dolny
Do
pieczenia
i
sma¿enia
na
jednym
poziomie
.
Górna grza³ka, dolna
grza³ka
12
Minutnik
Ustawiæ czas. Po up³ywie ustawionego
czasu rozlega siê sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie
piekarnika.
Pokrêt³o ustawiæ na 60 minut, a nastêpnie
na ¿¹dany czas (maks. 60 minut).
Po up³ywie tego czasu rozlega siê sygna³.
Aby skorygowaæ ustawiony czas, nale¿y
przekrêciæ pokrêt³o na ¿¹dany czas.
Aby wy³¹czyæ minutnik przed up³ywem
ustawionego czasu, nale¿y przekrêciæ
pokrêt³o z powrotem do pozycji
„Wy³¹czone“.
13
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed wyjêciem w postaci
ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby wybrzuszenie
znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to zabezpiecza
wsuwane czêœci równie¿ przed przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
14
Mechaniczna blokada drzwi
W fabrycznie nowym urz¹dzeniu blokada drzwi nie jest aktywna.
Uaktywnienie blokady mechanicznej
Poci¹gn¹æ zasuwê do przodu, a¿ zaskoczy.
Otwieranie drzwi piekarnika:
1. Docisn¹æ drzwi.
2. Docisn¹æ zasuwê i przytrzymywaæ
dociœniêt¹.
3. Otworzyæ drzwi.
Zamykanie drzwi piekarnika
Zamkn¹æ drzwi piekarnika nie naciskaj¹c zasuwy.
Zwolnienie blokady drzwi
Docisn¹æ zasuwê do obudowy.
3 Wy³¹czenie urz¹dzenia nie zwalnia mechanicznej blokady drzwi.
15
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika Termoobieg lub Grzejnik górny/dolny
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/dolny nadaj¹ siê formy z ciemnego
metalu oraz formy powlekane.
W przypadku funkcji Termoobieg nadaj¹ siê tak¿e jasne formy metalowe.
Prowadnice
Pieczenie z zastosowaniem funkcji Grzejnik górny/dolny mo¿liwe jest
zawsze tylko na jednym poziomie.
Z funkcjami Termoobieg mo¿na piec suche wypieki i drobne ciasteczka na
2 blachach jednoczeœnie.
1 Blacha do pieczenia:
np. prowadnica 3
1 forma do pieczenia:
np. prowadnica 1
2 blachy do pieczenia:
np. prowadnice 1 i 3
16
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy pomocy funkcji Grzejnik górny/dolny lub Termoobieg mo¿na piec
na ruszcie jednoczeœnie dwie formy obok siebie. Czas pieczenia wyd³u¿a siê
nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i prowadnicami.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi, zale¿ne
s¹ one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy do pieczenia.
Zalecamy, by za pierwszym razem ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ temperatury, a
dopiero w razie potrzeby, np. gdy po¿¹dane jest silniejsze zrumienienie lub gdy
proces pieczenia trwa za d³ugo, wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y przygotowywaæ na
jednym poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne zrumienianie potraw. W tym przypadku
nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ temperatury. Ró¿nice w rumienieniu
wyrównuj¹ siê w trakcie procesu pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/sma¿enia ni¿
dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy wsadów do ustawi
zalecanych w przedstawionych poni¿ej tabelach.
2 Gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ 10 minut przed up³ywem
czasu pieczenia, w ten sposób wykorzystuje siê zgromadzone ciep³o.
Dane w tabeli dotycz¹ zimnego piekarnika (o ile nie zaznaczono inaczej).
17
Tabela pieczenia
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
Wypiek w formach
Ciasto typu babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/królewiec Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25-0:40
Tort biszkoptowy Grzejnik górny/
dolny
1 160 0:25-0:40
Spód do tortu z ciasta
kruchego
Grzejnik górny/
dolny
3 180-200 0:10-0:25
Spód do tortu z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 3 150-170 0:20-0:25
Kryty jab³ecznik Grzejnik górny/
dolny
1 170-190 0:50-1:00
Apple Pie (2formy Ø20cm,
ustawione po przek¹tnej)
Termoobieg 1 160 1:10-1:30
Apple Pie (2formy Ø20cm,
ustawione po przek¹tnej)
Grzejnik górny/
dolny
1 180 1:10-1:30
Tort pikantny (np. Quiche
Lorraine)
Grzejnik górny/
dolny
1 180-200 0:30-1:10
Tort serowy Grzejnik górny/
dolny
1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz/wianek dro¿d¿owy Grzejnik górny/
dolny
3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzejnik górny/
dolny
3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-potem
Grzejnik górny/
dolny
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Ptysie/eklerki Termoobieg 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/
dolny
3180-200
1)
0:10-0:20
Suche ciasto z kruszonk¹ Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/cukrowe Grzejnik górny/
dolny
3190-210
1)
0:15-0:30
18
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Grzejnik górny/
dolny
3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na kruchym
spodzie
Grzejnik górny/
dolny
3 170-190 0:40-1:20
Ciasta na blasze ze
sk³adnikami delikatnymi
(n. p. ser, œmietana, budyñ)
Grzejnik górny/
dolny
3160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
sk³adników)
2
Grzejnik górny/
dolny
1190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Grzejnik górny/
dolny
1230-250
1)
0:10-0:25
Podp³omyk Grzejnik górny/
dolny
1 250-270 0:08-0:15
Wähen (ciasto szwajcarskie) Grzejnik górny/
dolny
1 200-220 0:35-0:50
Drobne wypieki
Kruche ciasteczka Termoobieg 3 150-160 0:06-0:20
Kruche ciasteczka Termoobieg 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 1 / 3 140 0:25-0:40
Ciasteczka wyciskane Grzejnik górny/
dolny
3160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ka, bezy Termoobieg 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki dro¿d¿owe Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Termoobieg 3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ka Termoobieg 3 160
1)
0:20-0:35
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
19
Wskazówki dotycz¹ce pieczenia
Bu³ka Grzejnik górny/
dolny
3180
1)
0:20-0:35
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Termoobieg 3 140
1)
0:20-0:30
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Termoobieg 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Grzejnik górny/
dolny
3170
1)
0:20-0:30
1) Rozgrzaæ piekarnik
2) Stosowaæ blachê uniwersaln¹ lub brytfankê
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Ciasto jest za jasne na
spodzie
Wybrana prowadnica na z³ej
wysokoœci
Wsun¹æ ciasto ni¿ej
Ciasto siê zapada (staje
siê lepkie, gliniaste,
oddziela siê woda)
Za wysoka temperatura pieczenia Zmniejszyæ nieco temperaturê
pieczenia
Za krótki czas pieczenia Przed³u¿yæ czas pieczenia
Czasu pieczenia nie mo¿na
skróciæ przez podwy¿szenie
temperatury pieczenia
Za du¿o p³ynu w cieœcie U¿yæ mniejszej iloœci p³ynu
Nale¿y przestrzegaæ czasu
ukrêcania, przede wszystkim w
przypadku korzystania z robotów
kuchennych
Ciasto jest za suche Za niska temperatura pieczenia Ustawiæ wy¿sz¹ temperaturê
pieczenia
Za d³ugi czas pieczenia Skróciæ czas pieczenia
Ciasto nieregularnie siê
zrumienia
Za wysoka temperatura pieczenia i
za krótki czas pieczenia
Zmniejszyæ temperaturê
pieczenia i przed³u¿yæ czas
pieczenia
Ciasto jest nierównomiernie
rozprowadzone
Rozprowadziæ ciasto
równomiernie na blasze
Ciasto nie jest gotowe w
podanym czasie
pieczenia
Za niska temperatura Zwiêkszyæ nieco temperaturê
pieczenia
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
20
Tabela Zapiekanki i potrawy zapiekane
Tabela mro¿onych potraw gotowych
Potrawa Funkcja piekarnika Prowadnica
Tempe-
ratura
°C
Czas
godzin
min.
Zapiekanka makaronowa
Grzejnik górny/
dolny
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Grzejnik górny/
dolny
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekane warzywa
1)
1) Rozgrzaæ piekarnik
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Zapiekane bagietki
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
S³odkie zapiekanki
Grzejnik górny/
dolny
1 180-200 0:40-0:60
Zapiekanki rybne
Grzejnik górny/
dolny
1 180-200 0:30-1:00
Warzywa faszerowane Termoobieg 1 160-170 0:30-1:00
Produkt Funkcja piekarnika
Prowad-
nica
Temperatura
°C
Czas
Pizza mro¿ona Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami,
podanymi przez
producenta
zgodnie z
informacjami,
podanymi przez
producenta
Frytki
1)
(300-600 g)
1) Uwaga: Obróciæ frytki 2-3 razy w czasie pieczenia.
Termoobieg 3 200-220 15-25 min.
Bagietki Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami,
podanymi przez
producenta
zgodnie z
informacjami,
podanymi przez
producenta
Ciasto owocowe Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami,
podanymi przez
producenta
zgodnie z
informacjami,
podanymi przez
producenta
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOB3610X EU R05 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi