Porady dotyczace oszczędzania energii
• Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna
równą lub nieco większą niż strefa gotowania.
• stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
• Jeśli to możliwe, garnki powinny być nakryte w czasie
gotowania.
• Warzywa, ziemniaki, itp. należy gotować z niewielką ilością
wody tak, aby skrócić czas gotowania.
• Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć pobór
mocy oraz długość gotowania.
ABY UZYSKAĆ NAJLEPSZE REZULTATY
• Sprawdzić, czy garnek znajduje się w samym centrum pola
grzewczego narysowanego na indukcyjnej płycie
witroceramicznej.
Na indukcyjnych płytach grzewczych można stosować jedynie
naczynia z materiału magnetycznego. Naczynia takie mogą być
emaliowane, żeliwne lub ze specjalnych rodzajów stali: produkty
dopuszczone do stosowania na płytach indukcyjnych producenci
oznaczają słowem “INDUCTION” na dnie.
• Płyty takie NIE działają poprawnie przy naczyniach ze
zwykłej stali nierdzewnej, szkła, ceramiki, miedzi czy
aluminium (Rys. 4)
• Aby sprawdzić, czy dno naczynia jest z materiału
magnetycznego, należy skorzystać z magnesu.
• Gwarancją optymalnej pracy płyty jest stosowanie naczyń
przeznaczonych do płyt indukcyjnych o średnicy co najmniej
równej średnicy okręgów narysowanych na płycie.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
WITROCERAMICZNEJ PŁYTY GRZEWCZEJ
UWAGA: Urządzenie spełnia wymogi obowiązujących
przepisów dotyczących bezpieczeństwa i zgodności
elektromagnetycznej.
Osoby z rozrusznikiem serca nie powinny jednak obsługiwać
tego urządzenia. Nie można zagwarantować, że wszystkie
tego rodzaju aparaty na rynku spełniają obowiązujące
przepisy dotyczące bezpieczeństwa oraz kompatybilności
elektromagnetycznej oraz że nie dojdzie do niebezpiecznych
zakłóceń. Osoby z innymi aparatami, np. słuchowymi, mogą
odczuwać pewien dyskomfort.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty pracy urządzenia, należy
uważnie przeczytać instrukcję użytkowania i zachować ją do
wykorzystania w przyszłości.
INSTALACJA
• Odległość pomiędzy dolną stroną płyty ze szkła
ceramicznego a szafką lub panelem oddzielającym być
zgodna z wymiarami podanymi na rysunku 1.
• Jeżeli płyta kuchenna ma być zainstalowana obok meblościanki,
to pomiędzy krawędzią płyty kuchennej a meblościanką należy
pozostawić odstęp co najmniej 100 mm.
• W blacie roboczym należy wyciąć otwór o wymiarach
podanych w karcie opisowej urządzenia, dostarczonej osobno.
• Jeżeli dostarczona uszczelka nie została zamocowana,
należy ją założyć na krawędź płyty kuchennej, po uprzednim
wyczyszczeniu powierzchni styku.
Ważne
Aby zapobiec przegrzewaniu się obwodów elektronicznych i
ich uszkodzeniu, zaleca się:
• Nie instalować płyty kuchennej w pobliżu zmywarki bądź
pralki, aby zapobiec przedostawaniu się pary lub wilgoci
do obwodów elektronicznych, gdyż mogą one ulec
uszkodzeniu.
Jeśli pod płytą kuchenną jest instalowany piekarnik (z naszej gamy
piekarników), sprawdzić, czy posiada on system chłodzenia.
Przestrzeń pomiędzy płytą kuchenną a piekarnikiem powinna być
pozbawiona jakichkolwiek innych elementów (poprzeczek,
podpórek itp.).
Jeśli piekarnik posiada funkcję samooczyszczania (pirolizy), nie
włączać piekarnika podczas jej działania.
Jeśli temperatura obwodów elektronicznych przekroczy maksymalną,
dopuszczalną wartość, płyta kuchenna wyłączy się automatycznie; W
takim przypadku należy odczekać kilka minut, aż wewnętrzna
temperatura obwodów elektronicznych spadnie do tolerowanego
poziomu i będzie można załączyć płytę kuchenną ponownie.
• Wyłączyć płytę grzewczą po zakończeniu pracy.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Instalacja musi być wykonana zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Urządzenie winno być zainstalowane przez
wykwalifikowanego technika, znającego obowiązujące przepisy w
zakresie bezpieczeństwa i właściwego instalowania. Instalacja
musi być wykonana zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Napięcie podane na tabliczce znamionowej musi odpowiadać
napięciu w Państwa mieszkaniu. Uziemienie urządzenia jest
obowiązkowe, zgodnie z przepisami prawa: należy wyłącznie
stosować przewody (zawierające przewód ochronny) o
odpowiednim przekroju. Producent zrzeka się wszelkiej
odpowiedzialności za zranienia osób lub zwierząt bądź
uszkodzenie przedmiotów wynikające z nieprzestrzegania
powyższych przepisów. Do podłączenia elektrycznego należy użyć
kabla typu H05 RR-F, jak pokazano w poniższej tabeli:
Urządzenie można podłączyć bezpośrednio do źródła
zasilania za pomocą wyłącznika wielobiegunowego z 3 mm
odstępem między stykami.
Ostrzeżenie
: Kabel zasilający musi mieć taką długość, aby można było
wyjąć urządzenie z blatu oraz winien być tak ustawiony, aby zapobiec
zniszczeniu lub przegrzaniu spowodowanym stykiem z podstawą.
Przyłączenie do płytki zaciskowej
Uwaga
: Żółto-zielony przewód uziemiający musi być podłączony
do zacisku oznaczonego symbolem i musi być dłuższy od
pozostałych przewodów.
• Aby zapobiec porysowaniu płyty ze szkła ceramicznego,
podczas instalacji należy ją oprzeć o miękki materiał (Rys. 2)
• Odkręcić pokrywę (A) zamocowaną od spodu płyty (Rys. 3)
• Zdjąć ok. 70 mm zewnętrznej osłony z przewodu
zasilającego.
• Zdjąć ok. 10 mm osłony z żył przewodów. Następnie włożyć
przewód zasilający do dławika (B) i podłączyć żyły do listwy
zaciskowej (C) zgodnie ze schematem połączeń znajdującym
się w pobliżu listwy (Rys. 3).
• Zamocować przewód zasilający dławikiem (B)
• Zamknąć listwę zaciskową przy pomocy pokrywy (A)
• Po wykonaniu połączenia elektrycznego należy włożyć płytę
kuchenną od góry i zaczepić ją na sprężynach wsporczych,
tak jak to pokazano na rysunku.
Po każdym podłączeniu do zasilania sieciowego płyta
przeprowadza automatyczną kontrolę trwającą kilka sekund.
Czyszczenie i konserwacja szklano-
ceramicznej płyty kuchennej
Płyta kuchenna powinna być czyszczona po każdym użyciu, po
uprzednim jej schłodzeniu. Zapobiegnie to gromadzeniu się brudu i
uczyni czyszczenie łatwiejszym.
Ważne:
Nie wolno stosować środków czyszczących pod
ciśnieniem na bazie wody ani produktów czyszczących parą.
• Do czyszczenia należy użyć czystej szmatki, chłonnej
ściereczki kuchennej do wycierania oraz płynu do zmywania
lub specjalnego środka do czyszczenia płyt ze szkła
ceramicznego (patrz Rys. 5).
• Usunąć przypieczony brud przy pomocy dostarczonego
skrobaka i odpowiedniego środka czyszczącego.
• Resztki jedzenia powinny być wyczyszczone zanim
przypieką się na płycie ceramicznej.
• Resztki rozlanych potraw z wysoką zawartością cukru (toffi,
sok owocowy, marmolada, itp.), które przygotowuje się długo
gotując na wolnym ogniu, a także resztki cukru należy
natychmiast usuwać przy pomocy odpowiedniego skrobaka.
• Nie używać materiałów ściernych, wybielaczy, środków do
czyszczenia kuchenki w aerozolu ani szczotek drucianych do
garnków.
Płyta powinna być od czasu do czasu impregnowana za pomocą
markowej parafiny ochronnej, przeznaczonej do płyt ceramicznych.
Ważne
Okresowo należy sprawdzać gromadzenie się kurzu pod
urządzeniem, w pobliżu wlotu powietrza chłodzącego lub wylotów.
Kurz może powstrzymywać wentylację oraz chłodzenie obwodów
elektronicznych, a także zmniejszać sprawność płyty.
Przewody Ilość x rozmiar
230V ~ +
3 X 4 mm
2
230-240V ~ +
3 X 4 mm
2
(tylko Australia)
230V 3 ~ +
4 x 1,5 mm
2
400V 3N ~ +
5 X 1,5 mm
2
400V 2N ~ +
4 x 1,5 mm
2
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Gdy płyta kuchenna nie działa:
- Czy naciśnięto przyciski sterujące zgodnie z
instrukcjami w rozdziale “Korzystanie z płyty” w
dołączonej Karcie Urządzenia”?
- Czy nie nastąpiła przerwa w zasilaniu?
- Czy płyta została dokładnie wysuszona po umyciu?
- Jeśli podczas włączania lub zwykłego działania płyty na
wyświetlaniu pojawia się symbol “F” migający na zmianę
z następującymi cyframi 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 9, należy
skontaktować się z Serwisem Technicznym i podać
migający kod
- Jeśli po intensywnym użytkowaniu płyta nie działa,
może to oznaczać, że temperatura wewnątrz płyty
kuchennej jest zbyt wysoka. Należy odczekać kilka
minut do momentu ochłodzenia się płyty, a następnie
spróbować ponownie ją włączyć.
Ważne!
Jeśli po zakończeniu pracy nie można wyłączyć płyty
witroceramicznej, należy bezzwłocznie odłączyć ją od
zasilania wyjmując przewód zasilający z gniazdka.
Wentylator chłodzenia
Płyta jest wyposażona w wentylator chłodzący, który pracuje z
dwoma prędkościami, w zależności od temperatury w płycie.
Jeśli przekroczy ona określony poziom, moc pól grzewczych
jest automatycznie stopniowo zmniejszana.
W razie konieczności cała płyta kuchenna jest wyłączana, a
przyciski zablokowane do momentu powrotu bezpiecznej
temperatury.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Zanim zwrócicie się Państwo do Serwisu
• Należy sprawdzić, czy nie ma możliwości wyeliminowania
usterek samemu (patrz “Instrukcja wyszukiwania
usterek”).
• Wyłączyć i załączyć urządzenie, aby sprawdzić czy
usterka się powtarza.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych kontroli usterka nie
przemija, należy skontaktować się z najbliższym
Serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki,
• dokładny typ i model urządzeń,
• numer serwisowy (numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej) umieszczony na spodniej stronie
płyty kuchennej lub podany w karcie urządzenia. Numer
serwisowy podano również w książeczce gwarancyjnej,
• swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z
serwisem technicznym,
zgodnie z informacjami podanymi w
karcie gwarancyjnej.
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może
prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa użytkowania
oraz obniżyć jakość produktu.
kabel
zasilający
materiał pod szkłem
spód płyty kuchennej
Rys. 2
Rys. 4
Rys. 5
Rys. 3
NIE!
Rys. 1
Ściana tylna
Część przednia