Prosímy roz¢o¯yç ilustracje na pierwszej stronie
przed pierwszym użyciem
1 Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i zachowaj je na wypadek potrzeby
skorzystania z nich przyszłości.
2 Wyjmij wszystkie materiały pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
3 Umyć części (zob. ustęp pt. „czyszczenie”).
4 Dokładnie wypłukać urządzenie czystą wodą (zob. ustęp pt. „przed
parzeniem kawy po raz pierwszy”).
bezpieczeństwo obsługi
●
Nigdy nie należy wyjmować obsady filtra w trakcie parzenia kawy lub wytwarzania
pary ze względu na ryzyko poparzenia się gwałtownie wydobywającą się parą.
●
Zachować ostrożność, by nie oparzyć się:
●●
dotykając gorących elementów (w tym dyszy wylotowej pary, obsady filtra
i otworu wylotowego kawy)
●●
parą wydostającą się z dyszy lub kawą wydostającą się z otworu wylotowego.
●
Nie pozwalać, by w pobliżu urządzenia przebywały dzieci, ani nie
dopuszczać, by przewód sieciowy luźno zwisał w miejscach dla nich
dostępnych, ponieważ mogą pociągnąć za przewód i zrzucić urządzenie.
●
Nie używać uszkodzonego urządzenia. W razie awarii oddać do sprawdzenia
lub naprawy (zob. ustęp pt. „serwis i punkty obsługi klienta”).
●
Nie zanurzać urządzenia w wodzie ani nie dopuszczać do zamoczenia
przewodu sieciowego lub wtyczki z uwagi na ryzyko porażenia prądem.
●
Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego przed:
●●
napełnianiem zbiornika wodą
●●
przystępowaniem do czyszczenia
●●
po użyciu.
●
Włączonego urządzenia nie należy pozostawiać bez dozoru.
●
Nie dopuszczać, by przewód sieciowy stykał się z gorącymi elementami.
●
Niniejsze urządzenie nie powinno być używane przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych, umysłowych lub o zaburzonych
zmysłach, jak również przez osoby niedoświadczone i nie znające się na
urządzeniu, dopóki nie zostaną one przeszkolone na temat zasad
eksploatacji tego urządzenia lub nie będą nadzorowane przez osobę
odpowiadającą za ich bezpieczeństwo.
●
Należy sprawować kontrolę nad dziećmi, żeby nie bawiły się urządzeniem.
●
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Firma
Kenwood nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku niewłaściwego
korzystania z urządzenia lub nieprzestrzegania niniejszych instrukcji.
uwaga
●
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli w zbiorniku zabraknie wody - może to
doprowadzić do przegrzania i spalenia pompy.
●
Urządzenie należy przechowywać w temperaturze powyżej 0°C, by nie dopuścić
do zamarznięcia wody znajdującej się w urządzeniu i jego uszkodzenia.
●
Nie używać urządzenia bez tacy ociekowej i podstawki na filiżankę.
przed podłączeniem do sieci
●
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe odpowiada danym znamionowym podanym
na spodzie obudowy urządzenia.
●
Niniejsze urządzenie jest zgodne z dyrektywą 2004/108/WE dotyczącą
kompatybilności elektromagnetycznej oraz z rozporządzeniem WE nr
1935/2004 z dnia 24 października 2004 r. dotyczącym materiałów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
ekspres do kawy firmy Kenwood – podstawowe
informacje
wyjmowany zbiornik na wodę
pokrywa
uchwyt dyszy wylotowej pary
rurka doprowadzająca parę
dysza wylotowa pary
otwór wylotowy kawy
regulator strumienia pary
mały filtr do zaparzania kawy w saszetce lub mielonej na jedną filiżankę
wypustka
duży filtr do zaparzania kawy wyłącznie na dwie filiżanki
przycisk parzenia
kontrolka gotowości do parzenia
włącznik
kontrolka gotowości pary
przycisk pary
taca ociekowa
pływak
podstawka na filiżankę
łyżeczka do odmierzania kawy/końcówka do ubijania kawy
obsada filtra
dźwigienka przytrzymująca do opróżniania filtra
taca na filiżanki
przed parzeniem kawy po raz pierwszy
1 Sprawdzić, czy regulator strumienia pary jest zamknięty (przesunąć w
kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara uważając, by nie przekręcić
zbyt mocno).
2 Unieść pokrywę, a następnie wyjąć zbiornik i napełnić go zimną wodą. Nigdy
nie napełniać zbiornika powyżej poziomu oznaczonego „MAX”. Ewentualnie
można unieść pokrywę i napełnić zbiornik bez wyjmowania go z ekspresu.
●
Zaleca się używanie wody filtrowanej, co poprawia smak kawy i ogranicza
osadzanie się kamienia. Nie stosować wody gazowanej ani innego rodzaju
płynów.
3 Włożyć zbiornik z powrotem na miejsce. Sprawdzić, czy zbiornik został
poprawnie umieszczony, a w razie potrzeby lekko docisnąć, by zawór w dnie
zbiornika połączył się z dnem ekspresu.
Ważne
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli w zbiorniku zabraknie wody. Gdy
poziom wody w zbiorniku znacznie spadnie, natychmiast dolać więcej.
4 Zamknąć pokrywę.
5 Trzymając za uchwyt, odchylić dyszę wylotową pary i umieścić pod nią
dzbanek.
6 Zamocować obsadę filtra w ekspresie, umieszczając ją pod otworem
wylotowym kawy i przekręcając w prawo . Pod spodem umieścić
odpowiedniej wielkości naczynie.
7 Podłączyć urządzenie do prądu, a następnie wcisnąć włącznik, który
zaświeci się na pomarańczowo. Zielona kontrolka gotowości do parzenia
zacznie jednocześnie migać. Zaczekać, aż kontrolka przestanie migać.
8 Otworzyć regulator ciśnienia pary przekręcając w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara i wcisnąć przycisk parzenia. Poczekać, aż z dyszy
wycieknie woda o objętości jednej filiżanki. Zamknąć regulator strumienia
pary i poczekać, aż naczynie pod otworem wylotowym kawy napełni się
wodą o objętości jednej filiżanki.
9 Wcisnąć przycisk parzenia kawy, aby zatrzymać przepływ wody, a następnie
nacisnąć włącznik, aby wyłączyć ekspres.
10 Powyższe czynności powtórzyć w przypadku, gdy urządzenie nie było
używane przez kilka dni.
wstępne podgrzewanie ekspresu do kawy
Aby kawa espresso miała odpowiednią temperaturę, konieczne jest wstępne
podgrzanie ekspresu.
1 Sprawdzić, czy regulator strumienia pary znajduje się w pozycji zamkniętej
(przekręcić w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara) oraz czy w
zbiorniku znajduje się ilość wody wystarczająca do przygotowania jednej lub
dwóch (w zależności od potrzeby) filiżanek kawy.
2 Wybrany filtr umieścić w obsadzie (nie nasypując jeszcze kawy i wpasowując
wypustkę we wgłębienie w obsadzie). Obsadę filtra zamocować w ekspresie,
umieszczając ją pod otworem wylotowym kawy i przekręcając w prawo .
Sprawdzić, czy została stabilnie zamocowana.
3 Pod obsadą umieścić filiżankę. Jeżeli podczas wstępnego podgrzewania
ekspresu użyjemy filiżanki, w której podana ma zostać kawa, jednocześnie ją
ogrzejemy.
4 Wcisnąć włącznik – przycisk zaświeci się na pomarańczowo. Jednocześnie
zielona kontrolka gotowości do parzenia zacznie migać. Zaczekać, aż
kontrolka przestanie migać.
5 Wcisnąć przycisk parzenia kawy – przycisk zaświeci się na pomarańczowo, a
do filiżanki zacznie napływać gorąca woda. Gdy zielona kontrolka gotowości
do parzenia znów zacznie migać, nacisnąć przycisk parzenia kawy, aby
zatrzymać przepływ wody.
6 Wyjąć obsadę z filtrem i przystąpić do parzenia kawy używając kawy
mielonej bądź w saszetkach.
parzenie kawy espresso z kawy mielonej
1 Podgrzać ekspres w sposób opisany na str. 58.
2 Sprawdzić, czy w zbiorniku znajduje się woda.
3 Wybrać odpowiedni filtr.
●
Do zaparzenia jednej filiżanki (lub kawy w saszetkach) użyć mniejszego filtra,
większego natomiast do zaparzenia dwóch filiżanek kawy.
4 Za pomocą załączonej w zestawie łyżeczki do odmierzania do filtra nasypać
kawy (jedną płaską łyżeczkę na każdą filiżankę), wyrównać powierzchnię, a
następnie lekko docisnąć ubijakiem znajdującym się na drugim końcu
łyżeczki. Pozostałe na brzegu filtra resztki kawy wytrzeć.
●
Przy zakupie kawy mielonej należy sprawdzić, czy nadaje się ona do
zaparzania w ekspresie ciśnieniowym.
58
Polski