Ignis AKS 2000/IX instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL 56
BEZPIECZENSTWO TWOJE I INNYCH JEST BARDZO WAZNE
Niniejsza instrukcja zawiera wazne informacje dotyczace bezpieczenstwa, z którymi nalezy sie zapoznac i których nalezy scisle przestrzegac.
Wszystkie komunikaty dotyczace bezpieczenstwa okreslaja rodzaj potencjalnego ryzyka oraz informuja, w jaki sposób zmniejszyc ryzyko urazów, szkód oraz porazenia
pradem wskutek nieprawidlowej obslugi urzadzenia. Nalezy scisle przestrzegac nastepujacych instrukcji:
- Urzadzenie nalezy odlaczyc od zasilania elektrycznego przed przystapieniem do kazdej czynnosci instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostac przeprowadzona przez technika specjaliste zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiazujacymi lokalnie
przepisami bezpieczenstwa. Nie naprawiac i nie wymieniac zadnej czesci urzadzenia, jesli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obslugi.
- Urzadzenie musi byc uziemione.
- Przewód zasilajacy urzadzenie powinien miec wystarczajaca dlugosc, aby umozliwic podlaczenie zabudowanego urzadzenia do sieci.
- Aby spelnic wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji nalezy uzyc rozlacznika wszystkich biegunów zasilania o minimalnym odstepie miedzy
stykami wynoszacym 3 mm.
- Nie wolno stosowac rozgaleziaczy ani przedluzaczy.
- nie odlaczac urzadzenia od zasilania ciagnac za przewód zasilajacy.
- Po zakonczeniu instalacji uzytkownik nie powinien miec dostepu do komponentów elektrycznych urzadzenia.
- Nie dotykac urzadzenia mokrymi czesciami ciala i nie obslugiwac go boso.
- Urzadzenie jest przeznaczone wylacznie do uzytku domowego do przygotowywania zywnosci. Wszelkie inne zastosowania (np: do ogrzewania pomieszczen) sa
zabronione. Producent nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci za uszkodzenia i straty spowodowane niewlasciwym uzyciem lub nieprawidlowa konfiguracja
ustawien.
- Urzadzenia nie powinny obslugiwac dzieci ani osoby o ograniczonej sprawnosci fizycznej, sensorycznej lub mentalnej, a takze osoby bez doswiadczenia, chyba ze
obsluga odbywa sie pod nadzorem lub zgodnie z instrukcja doswiadczonych osób, które przejma odpowiedzialnosc za ich bezpieczenstwo.
- Dostepne czesci moga sie bardzo rozgrzac podczas pracy urzadzenia. Nalezy pilnowac, aby dzieci nie zblizaly sie do urzadzenia i nie bawily sie nim.
- Podczas pracy urzadzenia i po jej zakonczeniu nie wolno dotykac grzalek ani wewnetrznych powierzchni urzadzenia, poniewaz mozna sie poparzyc. Nie
dopuszczac do kontaktu ze sciereczkami lub innym latwopalnym materialem, dopóki wszystkie komponenty urzadzenia nie wystygly wystarczajaco.
- Po zakonczeniu pieczenia ostroznie otworzyc drzwiczki urzadzenia i pozwolic na stopniowe wyjscie goracego powietrza oraz pary z wnetrza komory. Gdy
drzwiczki urzadzenia sa zamkniete, gorace powietrze wychodzi na zewnatrz przez otwór nad panelem sterowania. Nie wolno blokowac otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyn i akcesoriów z goracego piekarnika nalezy uzywac odpowiednich rekawiczek. Uwazac, aby nie dotykac goracych elementów.
- Nie wkladac do urzadzenia materialów latwopalnych i nie przechowywac ich w jego poblizu: w razie przypadkowego wlaczenia sie urzadzenia mogloby dojsc do
pozaru.
- Nie wolno podgrzewac ani piec w urzadzeniu potraw w szczelnie zamknietych pojemnikach. Cisnienie, jakie wytworzy sie wewnatrz, moze spowodowac
eksplozje pojemnika i uszkodzenie urzadzenia.
- Nie uzywac pojemników plastikowych.
- Przegrzane tluszcze i oleje moga sie latwo zapalic. Nalezy nadzorowac pieczenie potraw z duza iloscia tluszczu lub oleju.
- Nigdy nie pozostawiac urzadzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jezeli do potraw dodawane sa napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.), nalezy pamietac, ze alkohole wyparowuja w wysokiej temperaturze. Nie mozna
zatem wykluczyc, ze opary alkoholu zapala sie w kontakcie z grzalka.
Utylizacja urzadzen AGD
- Urzadzenie zostaly wykonane z materialów nadajacych sie do recyklingu. Urzadzenie nalezy zutylizowac zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczacymi gospodarki
odpadami. Przed zlomowaniem nalezy odciac przewód zasilajacy.
- Aby uzyskac wiecej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urzadzen AGD, nalezy skontaktowac sie z odpowiednim lokalnym urzedem
gminy, punktem skupu zlomu lub sklepem, w którym zakupiono urzadzenie.
WAZNE INSTRUKCJE BEZPIECZENSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczenstwa uzytkownika i osób trzecich.
Wszystkie wiadomosci dotyczace bezpieczenstwa beda poprzedzone tym symbolem oraz nastepujacymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZENSTWO
Oznacza niebezpieczna sytuacje, której ewentualne zaistnienie prowadzi do powaznych
urazów.
OSTRZEZENIE
Oznacza niebezpieczna sytuacje, której ewentualne zaistnienie mogloby prowadzic do
powaznych urazów.
PL 57
Po rozpakowaniu piekarnika nalezy sprawdzic, czy urzadzenie nie zostalo uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykaja sie prawidlowo. W razie
problemów nalezy skontaktowac sie z autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca sie, aby piekarnik zostal wyjety z podstawy ze
styropianu dopiero tuz przez instalacja.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne majace bezposrednia stycznosc z piekarnikiem musza byc odporne na cieplo (min. 90°C).
Mebel nalezy przyciac przed wlozeniem piekarnika i dokladnie usunac trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna czesc piekarnika nie powinna byc juz dostepna.
Aby zagwarantowac prawidlowa prace urzadzenia, nie wolno blokowac minimalnego otworu miedzy blatem a górna czescia piekarnika.
PODLACZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Sprawdzic, czy napiecie podane na tabliczce znamionowej urzadzenia odpowiada napieciu w sieci. Tabliczka znamionowa znajduje sie przy przedniej krawedzi
piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilajacego (typu wskazanego na etykiecie) moze dokonac wylacznie wykwalifikowany elektryk. Nalezy zwrócic sie do
autoryzowanego serwisu.
PODLACZENIE PLYTY KUCHENNEJ I PIEKARNIKA
WAŻNE: nie podlaczac piekarnika do zasilania przed zakonczeniem instalacji piekarnika i plyty kuchennej. Przed podlaczeniem piekarnika do zasilania elektrycznego
nalezy sprawdzic, czy dana plyta kuchenna znajduje sie na liscie urzadzen przewidzianych do podlaczenia do plyty/piekarnika. Podlaczyc zlacza plyty kuchennej do zlacz
piekarnika tak, jak pokazano w Instrukcji instalacji i upewnic sie, ze podlaczono do siebie przewody o tych samych kolorach i ze gniazda zlaczy sa ze soba wyrównane.
Wsunac zlacza i wepchnac je, az zaskocza na miejscu. Odkrecic nakretke sruby uziemienia znajdujaca sie na plycie górnej piekarniika i wsunac zólto-zielony
przewód uziemienia, pozostawiajac podkladke na miejscu. Solidnie dokrecic nakretke sruby uziemienia.
WAŻNE: jezeli zaciski plyty kuchennej nie pasuja do polaczenia i kolorów gniazdek piekarnika, nalezy sie skontaktowac z serwisem w celu nabycia zestawu
przejsciowego (kod artykulu AMC 873).
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym uzyciem:
- Usunac zabezpieczenia kartonowe, folie oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjac akcesoria z piekarnika i rozgrzac go do temperatury 200° na ok. jedna godzine. Pozwoli na usuniecie woni materialu izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie wolno umieszczac ciezkich przedmiotów na drzwiczkach, aby ich nie uszkodzic.
- Nie opierac sie na drzwiczkach i nie wieszac zadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywac wnetrza piekarnika folia aluminiowa.
- Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do gorącego piekarnika; może dojść do uszkodzenia powierzchni emaliowanej.
- Nie należy przeciągać form do pieczenia, blach ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to uszkodzić jego emaliowaną powierzchnię.
- Nalezy sprawdzic, czy przewody elektryczne innych urzadzen nie stykaja sie z goracymi czesciami piekarnika lub nie zostaly przyciete przez jego drzwiczki.
- Nie wolno narazac piekarnika na dzialanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Material z opakowania w 100% nadaje sie do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Jednakze, nie nalezy dowolnie wyrzucac czesci opakowania, lecz utylizowac
je zgodnie z lokalnymi przepisami ochrony srodowiska.
Utylizacja urzadzenia
- Niniejsze urzadzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywa Europejska 2002/96/WE (WEEE) oraz polska ustawa o zuzytym sprzecie elektrycznym i elektronicznym.
- Zapewniajac prawidlowe zlomowanie niniejszego urzadzenia, przyczynia sie Panstwo do ograniczenia ryzyka wystapienia negatywnego wplywu produktu na
srodowisko i zdrowie ludzi, spowodowanego nieodpowiednia utylizacja produktu.
- Symbol na urzadzeniu lub w dokumentacji do niego dolaczonej oznacza, ze urzadzenia nie wolno traktowac podobnie jak zwykle odpady domowe. Nalezy
oddac je do punktu zajmujacego sie utylizacja i recyklingiem urzadzen elektrycznych i elektronicznych.
Oszczedzanie energii
- Nagrzewac urzadzenie jedynie wtedy, jesli jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Uzywac ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyz znacznie lepiej wchlaniaja cieplo.
- Wylaczyc piekarnik 10/15 minut przed uplywem ustawionego lacznego czasu pieczenia. Jesli potrawy wymagaja dluzszego czasu, nadal beda sie piekly.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZACE OCHRONY SRODOWISKA
PL 58
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004.
Zostałoono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE
w sprawie niskiego napięcia (która zmieniła Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami), Dyrektywie w sprawie kompatybilności elektromagnetycznej
(“EMC”) nr 2004/108/WE.
Piekarnik nie dziala.
Sprawdzic, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidlowo podlaczony.
Wylaczyc piekarnik i wlaczyc go ponownie, aby sprawdzic, czy usterka nie ustapila.
Drzwi sa zablokowane:
Wylaczyc piekarnik i wlaczyc go ponownie, aby sprawdzic, czy usterka nie ustapila.
Uwaga: podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi sa zablokowane. Odczekac do momentu automatycznego odblokowania (patrz rozdzial “Cykl
czyszczenia piekarnika z funkcja piroliza”).
Elektroniczny programator nie dziala:
Na wyswietlaczu pojawia sie “ ” oraz numer. Skontaktowac sie z najblizszym autoryzowanym serwisem. Nalezy wtedy podac numer, który nastepuje po literze “ .
Przed skontaktowaniem sie z serwisem technicznym:
1. Sprawdzic, czy nie mozna samodzielnie rozwiazac problemu zgodnie z punktami opisanymi w “Instrukcji wyszukiwania usterek”.
2. Wylaczyc i ponownie wlaczyc urzadzenie, aby sprawdzic, czy usterka nie ustapila.
Jesli po przeprowadzeniu powyzszych testów urzadzenie dalej nie dziala prawidlowo, nalezy skontaktowac sie z najblizszym autoryzowanym
serwisem.
Nalezy podac:
krótki opis usterki;
dokladny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujacy sie po slowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnetrznej krawedzi komory piekarnika (widoczny
przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest równiez podany w karcie gwarancyjnej;
•dokladny adres;
•numer telefonu.
Jesli konieczna bedzie naprawa, nalezy zwrócic sie do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancja uzycia oryginalnych czesci zamiennych oraz wlasciwej naprawy).
Zewnetrzne czesci piekarnika
WAŻNE: nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z urządzeniem, należy
natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyscic wilgotna sciereczka. W razie wiekszych zabrudzen, zastosowac wode z niewielka iloscia plynu do naczyn. Wytrzec do sucha sciereczka.
Wnetrze piekarnika
WAŻNE: nie stosowac gabek sciernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jesli beda stosowane, moga z czasem uszkodzic emaliowane powierzchnie
oraz szybe w drzwiach.
Po kazdym uzyciu piekarnika odczekac, az ostygnie, a nastepnie wyczyscic go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze cieply), aby zapobiec powstawaniu osadów i plam
z resztek jedzenia (np. potrawy o duzej zawartosci cukru).
Stosowac srodki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegac zalecen ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nalezy stosowac odpowiedni detergent w plynie. Aby ulatwic czyszczenie piekarnika, mozna zdemontowac drzwi
(patrz KONSERWACJA).
Górna grzalka grilla (patrz KONSERWACJA) moze zostac obnizona (tylko w niektórych modelach), aby ulatwic czyszczenie górnej czesci komory urzadzenia.
UWAGA: podczas dlugiego pieczenia potraw zawierajacych duzo wody (np. pizzy, warzyw itp.) moze dojsc do osadzania sie skroplin na wewnetrznej
stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnieciu piekarnika nalezy je wytrzec sciereczka lub gabka.
DEKLARACJA ZGODNOSCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEZENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Piekarnik czyścić dopiero po ostygnięciu.
- Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych i serwisowych odłączyć zasilanie elektryczne.
PL 59
Akcesoria:
Akcesoria po uzyciu nalezy umyc plynem do mycia naczyn. Jesli sa jeszcze gorace, ubrac rekawice kuchenne.
Pozostalosci zywnosci mozna latwo usunac za pomoca specjalnej szczoteczki lub gabka.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jesli urzadzenie jest w nie wyposazone):
WAŻNE: nie stosowac detergentów antykorozyjnych lub sciernych, twardych szczotek oraz szorstkich gabek do mycia naczyn, ani srodków w
aerozolu do mycia piekarników, poniewaz moglyby uszkodzic powierzchnie katalityczna i pozbawic ja wlasciwosci samoczyszczacych.
Wlaczyc pusty piekarnik na temperature 200°C po ustawieniu funkcji Termoobieg i pozwolic, zeby pracowal przez ok. 1 godzine
Po zakonczeniu pozwolic urzadzeniu ostygnac, a nastepnie gabka usunac ewentualne resztki potraw.
DEMONTAZ DRZWI
Aby wyjac drzwi:
1. Calkowicie otworzyc drzwi.
2. Uniesc do oporu dwa zaczepy blokujace zawiasy (Rys. 1).
3. Zamknac drzwi, tak aby sie zablokowaly (A), podniesc je (B) i obrócic (C), tak aby sie zwolnily z obsady (D) (Rys. 2).
Aby ponownie zamontowac drzwi:
1. Wlozyc zawiasy w obsady.
2. Calkowicie otworzyc drzwi.
3. Opuscic zaczepy po obu stronach.
4. Zamknac drzwi.
PRZESUNIECIE GÓRNEJ GRZALKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjac boczne prowadnice pólek (Rys. 3).
2. Lekko wysunac grzalke (Rys. 4) i ja obnizyc (Rys. 5).
3. Aby z powrotem umiescic grzalke na miejscu, podniesc ja, lekko pociagnac do siebie i oprzec na obsadach bocznych.
KONSERWACJA
OSTRZEZENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych i serwisowych odłączyć zasilanie
elektryczne.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL 60
WYMIANA ZARÓWKI
Aby wymienic tylna zarówke (jesli urzadzenie jest w nia wyposazone):
1. Odlaczyc piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkrecic klosz (Rys. 6), wymienic zarówke (typ - patrz uwaga ponizej) i z powrotem przykrecic klosz (Rys. 7).
3. Podlaczyc piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosowac wylacznie zarówki 25-40W/230V typu E-14, T300°C.
- Zarówki mozna zakupic w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- nie wolno eksploatowac piekarnika, jesli pokrywa zarówki nie jest zalozona.
PODLACZENIE ELEKTRYCZNE - PATRZ CZESC DOTYCZA CA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzalka górna/grill
3. System chlodzenia (jesli jest w zestawie)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwac!)
5. Oswietlenie
6. System wentylacji piekarnika (jesli jest w zestawie)
7. Rozen (jesli jest w zestawie)
8. Grzalka dolna niewidoczna)
9. Drzwi
10. Pozycja pólek
11. Scianka tylna
UWAGA:
- Po zakonczeniu pieczenia i wylaczeniu piekarnika wentylator chlodzacy moze nadal pracowac przez pewien czas.
Rys. 6 Rys. 7
INSTRUKCJA OBSLUGI PIEKARNIKA
1
11
5
2
4
7
8
10
9
6
3
PL 61
KOMPATYBILNE AKCESORIA
(akcesoria dostarczone wraz z piekarnikiem opisano w broszurze technicznej)
Tacka do ociekania (Rys. 1)
Przeznaczona jest do zbierania tluszczu i kawalków zywnosci i nalezy ja podkladac pod rusztem lub uzywac jako podstawki w czasie pieczenia mies, kurczaków, ryb
wraz z lub bez warzyw. Aby uniknac rozpryskiwania tluszczu oraz zmniejszyc ilosc dymu, nalezy wlac na tacke nieco wody.
Blacha do pieczenia (Rys. 2)
Sluzy do pieczenia herbatników, ciast i pizzy.
Ruszt (Rys. 3)
Sluzy do grillowania potraw lub jako podstawka do naczyn, form i innych naczyn do pieczenia. Mozna go umiescic na dowolnym poziomie. Ruszt mozna wkladac
wygieciem do góry lub do dolu.
Boczne panele katalityczne (Rys. 4)
Panele te posiadaja specjalna emaliowana powloke o mikroporowatej strukturze, która pochlania rozpryskiwany tluszcz. Zaleca sie przeprowadzanie automatycznego
cyklu czyszczenia po przyrzadzaniu szczególnie tlustych potraw (patrz CZYSZCZENIE).
Rozen (Rys. 5)
Rozna nalezy uzywac zgodnie ze wskazówkami podanymi w Rys. 9. Odpowiednie porady znalezc mozna równiez w rozdziale “Zalecenia i wskazówki”.
Zestaw do grillowania (Rys. 6)
Zestaw sklada sie z rusztu (6a) oraz emaliowanego naczynia (6b). Zestaw nalezy umiescic na ruszcie (3) i korzystac z niego podczas funkcji grillowania.
Filtr przeciwtluszczowy (Rys. 7)
Nalezy go uzywac tylko podczas przyrzadzania szczególnie tlustych potraw. Nalezy go zaczepic na sciance tylnej komory piekarnika, na przeciw wentylatora. Mozna
go myc w zmywarce i korzystac z niego podczas pieczenia z termoobiegiem.
Prowadnice pólek (Rys. 8)
Umozliwiaja one wysuniecie do polowy rusztów oraz tacek do ociekania podczas pieczenia. Nadaja sie do wszystkich akcesoriów i moga byc myte w zmywarce.
Rys. 1 Rys. 2 Rys. 3 Rys. 4
Rys. 5 Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8
Rys. 9
6a
6b
PL 62
OPIS PANELU STEROWANIA
1. Pokretlo wyboru funkcji
2. Pokretlo termostatu
3. Czerwona kontrolka termostatu
4. Pokretla sterujace plyty kuchennej
JAK WLACZYC PIEKARNIK
Ustawic pokretlo wyboru funkcji na zadana funkcje. Zapali sie oswietlenie piekarnika.
Obrócic pokretlo termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawic na zadanej temperaturze. Zapala sie czerwona kontrolka termostatu.
Kontrolka sie wylaczy w momencie osiagniecia wybranej temperatury. Po zakonczeniu pieczenia obrócic pokretla w pozycje “0”.
JAK KORZYSTAC Z PLYTY KUCHENNEJ
Panel sterowania piekarnika jest wyposazony w 4 pokretla do regulacji (od 0 do 6), które steruja dzialaniem plyty.
Aby uruchomic plyty elektryczne:
Obracac pokretlem sterowania dana plyta w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawic na zadanej pozycji (patrz instrukcje
dolaczone do plyty kuchennej).
WAŻNE:
Podczas pierwszego uzycia plyt obrócic pokretla w pozycje 6 i zostawic wlaczone przez okolo 3 minuty w celu wyeliminowania nieprzyjemnych woni, ustawiajac
na kazdej plycie garnek o odpowiedniej srednicy, napelniony do polowy woda.
Nie uruchamiac plyt bez garnków.
Zalecamy uzycie naczyn o plaskiej i grubej podstawie, specjalnie do plyt elektrycznych.
Srednica podstawy garnka musi byc taka sama lub troche wieksza niz srednica plyty elektrycznej.
TABELA OPISU FUNKCJI
FUNKCJA OPIS
WYŁĄCZONY -
KONTROLKA Wlaczenie wewnetrznej zarówki piekarnika.
GRZAŁKA DOLNA
Z funkcji można korzystać do kończenia pieczenia nadziewanych ciast oraz do większego zagęszczania zup. Włączać na ostatnie
10/15 minut pieczenia.
KONWENCJONALNE
Funkcja do przyrzadzania dowolnej potrawy na jednym poziomie. Podgrzac piekarnik do zadanej temperatury i wlozyc
potrawe, gdy pojawi sie sygnalizacja osiagniecia ustawionej temperatury. Zaleca sie stosowanie drugiego lub trzeciego
poziomu do pieczenia. Funkcja ta nadaje sie równiez do podgrzewania mrozonek; nalezy przestrzegac wskazówek dotyczacych
przygotowania podanych na opakowaniu potrawy.
GRZAŁKA GÓRNA Do przyrumieniania potraw od góry. Włączać na ostatnie 10/15 minut pieczenia.
PL 63
UWAGA: temperatury i czas pieczenia podane zostaly jedynie orientacyjnie i dotycza 4 porcji.
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Podgrzewanie
wstępne
Poziom pieczenia
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria
Ciasta drożdżowe X 2 160-180 35-55 Ruszt + tortownica
Biszkopty/Tarty X 3 170-180 15-40 Blacha do pieczenia
Ptysie X 3 180 30-40 Blacha do pieczenia
Nadziewane ciasto francuskie/Słone
paluszki
X 3 180-200 20-30 Blacha do pieczenia
Bezy X 3 90 120-130 Blacha do pieczenia
Jagnięcina/Cielęcina/Wołowina/
Wieprzowina
X2190-200 90-110
Tacka do ociekania lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Kurczak/Królik/Kaczka X2190-200 65-85
Tacka do ociekania lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Indyk/Gęś X2190-200 140-180
Tacka do ociekania lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Ryba pieczona/w folii
(filet, w całości)
X2180-200 50-60
Tacka do ociekania lub ruszt +
naczynie żaroodporne
Lasagne/Zapiekany
makaron/Cannelloni/Zapiekanki
X2190-200 45-55 Ruszt + naczynie żaroodporne
Chleb / Focaccia X2190-230 15-50
Tacka do ociekania lub blacha
do pieczenia
Pizza X 2 230-250 7-20
Tacka do ociekania lub blacha
do pieczenia
PL 64
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu
włożenia potrawy do piekarnika, za wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju
akcesoriów. Początkowo stosowa niższe sugerowane wartości, a później, jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować również naczynia lub akcesoria z pyrexu lub porcelany. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli pieczenia dotyczących wyboru akcesoriów (w komplecie) i ich
rozmieszczenia na odpowiednich półkach. Jeżeli potrawa, którą chce się przygotować, zawiera dużo wody, należy rozgrzać piekarnik.
Jednoczesne pieczenie róznych potraw
Korzystajac z funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE” mozna jednoczesnie piec rózne potrawy (np. ryby i warzywa), przy czym potrawy te musza wymagac tej samej
temperatury i musza byc ulozone na róznych pólkach. Wyjac potrawy, które wymagaja krótszego pieczenia, i pozostawic potrawy, które wymagaja dluzszego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystanie funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko poziomie. Stosowac formy z ciemnego metalu i stawiac je zawsze na
ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku poziomach wybierac funkcje Termoobieg i ustawiac formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze moglo swobodnie
cyrkulowac.
- Aby sprawdzic, czy ciasto drozdzowe jest juz gotowe, wlozyc drewniany patyczek w najwyzszym miejscu ciasta. Jesli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest
gotowe.
- Jesli stosowane sa formy z nieprzywierajaca powloka, ciasto moze nierówno wyrosnac po bokach.
- Jesli ciasto opada podczas pieczenia, podczas nastepnego pieczenia uzyc nizszej temperatury lub zmniejszyc ilosc plynu lub delikatniej mieszac ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagaja uzycia funkcji “PIECZ. KONWEKCYJNE” (jezeli jest ona dostepna). Jesli spód ciasta bedzie zbyt
wilgotny, korzystac z nizszej pólki i wylozyc spód bulka tarta lub pokruszonymi herbatnikami przed wlozeniem nadzienia.
Mieso
- Stosowac blachy lub naczynia zaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego miesa. W przypadku pieczeni zaleca sie wlanie na dno
naczynia nieco rosolu, aby nieco zwilzyc mieso i dodac smaku. Gdy pieczen jest juz gotowa, zostawic ja w piekarniku na ok. 10-15 min. lub zawinac w folie
aluminiowa.
- Przygotowujac mieso do grillowania nalezy pamietac, ze najlepsze wyniki uzyskuje sie, gdy kawalki maja te sama grubosc. Bardzo grube kawalki miesa
wymagaja dluzszego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu powierzchni, nalezy mieso odsunac od grzalki grilla i umiescic ruszt na nizszym poziomie. Obrócic
mieso po uplywie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca sie stosowanie tacki do ociekania, która bedzie zbierala ociekajacy sok - nalezy do niej wlac pól litra wody i umiescic bezposrednio pod rusztem, na którym
ulozone jest mieso do grillowania. W razie potrzeby uzupelnic wode.
Rozen (dostepny tylko w niektórych modelach)
Sluzy do pieczenia duzych kawalków miesa i drobiu, umozliwiajac ich równomierne dopieczenie. Wsunac mieso na szpikulec rozna, obwiazujac go sznurkiem
kuchennym (w przypadku kurczaka) i upewnic sie, ze jest unieruchomione przed wlozeniem szpikulca do gniazda na przedniej sciance piekarnika, po czym oprzec go
na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyc ilosc dymu i zebrac splywajace soki, zaleca sie umieszczenie na pierwszej pólce tacki do ociekania, do której nalezy wlac
pól litra wody. Szpikulec posiada plastikowe pokretlo, które nalezy zdjac przed rozpoczeciem pieczenia i z którego nalezy korzystac po jego zakonczeniu, aby wyjac
mieso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarowac blache, aby pizza byla bardziej chrupiaca, nawet na spodzie. Po uplywie dwóch trzecich czasu pieczenia dodac mozzarelle na pizze.
Funkcja wyrastania (dostepna tylko w okreslonych modelach)
Zaleca sie przykrycie ciasta wilgotna sciereczka przed wlozeniem do piekarnika. Czasy wyrastania w takiej funkcji skracaja sie o ok. jedna trzecia w porównaniu do
wyrastania w temperaturze otoczenia (20-25°C). Czas wyrastania dla ciasta na pizze (1 kg) to ok. jedna godzina.
ZALECENIA I WSKAZÓWKI
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138

Ignis AKS 2000/IX instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla