Russell Hobbs 27030-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
52
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie może być użytkowane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonej sprawności zycznej, czuciowej lub psychicznej lub
osoby niemające doświadczenia lub znajomości urządzenia, jeśli odbywa s
to pod nadzorem / z instruktażem, oraz są świadome istniejących zagrożeń.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci nie powinny czyścić i
obsługiwać urządzenia, o ile nie są starsze niż 8 lat i są nadzorowane.
Przechowuj urządzenie i przewód zasilania w miejscu niedostępnym dla dzieci
w wieku poniżej 8 lat.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
Styki powinny być suche.
Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się. Resztkowe ciepło powoduje, że
powierzchnie jeszcze pozostają gorące po użyciu.
L Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki
lub innych naczyń zawierających wodę.
Nie wkładaj zamrożonego mięsa lub drobiu w urządzenie - przed użyciem trzeba je całkowicie
rozmrozić.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
Nie staraj się gotować czegokolwiek w korpusie urządzenia – gotuj tylko w wyjmowanej misie.
Nie trzymaj rąk nad urządzeniem, chroń ręce, ramiona, twarz itp. przed wydobywającą się parą.
Wlej co najmniej 1 szklankę wody.
Nie napełniaj powyżej oznaczenia.
Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
RYSUNKI
1. Pokrętło
2. Pokrywa
3. Kosz
4. Oznaczenie napełniania
5. Miska
6. Przełącznik włączania/wyłączania
7. Lampki
8. Przełącznik
9. Łopatka
10. Miarka
` Te części można myć w zmywarce
53
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Umyj misę, pokrywę i kosz w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, wyucz i wysusz.
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2. Nie należy umieszczać urządzenia w pobliżu zasłon, pod półkami lub szafkami ani w pobliżu
czegokolwiek, co mogłoby zostać uszkodzone przez uciekającą parę.
3. Zakładaj żaroodporne lub tkaninowe rękawice kuchenne oraz żaroodporne podkładki lub talerze do
ustawienia miski po ugotowaniu.
4. Umieść miskę wewnątrz szybkowaru.
GOTOWANIE
1. Użyj miarki do wsypywania ryżu do miski.
2. Napełnij miskę wodą w ilości odpowiadającej liczbie liżanek, wsypanego ryżu.
3. Obróć miskę ćwierć obrotu w każdą stronę, aby dno miski lepiej przylegało do grzałki.
4. Przykryj miskę pokrywą.
5. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe. Ustawić przełącznik włączania/wyłączania w pozycji I. Ustawić
przełącznik w pozycji N. Lampka N zaświeci się.
6. Ustaw przełącznik na P. Lampka N zgaśnie.
7. Gdy ryż jest już ugotowany, przełącznik przestawi sięna N, lampka P zgaśnie, a lampka N zaświeci się.
8. Pozostawić ryż na około 10 minut, a następnie wyłączyć kuchenkę i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
9. Zakładaj rękawice kuchenne.
10. Po podniesieniu pokrywy ujdą para i gorące powietrze. Lekko przechyl naczynie i skieruj strumień
pary od ciebie.
11. Podnieś miskę i ustaw na żaroodpornej podkładce lub talerzu.
12. Przemieszaj ryż łopatką, aż wyleci cała para.
Niekiedy warstwa przylegająca do miski utworzy skórkę.
Jeśli jednak nie lubisz takiej skórki, usuń ją łopatką służącą do nakładania ryżu.
DODATKOWE SKŁADNIKI
Jeśli dodajesz do ryżu inne składniki (rodzynki, owoce, orzechy itp.), należy zmniejszyć ilość ryżu w
celu skompensowania ilości wody, jaką wchłoną.
Rodzynki i suszone owoce chłoną tyle wody co ryż -dlatego do miarki należy je wsypywać razem z
ryżem.
Orzechy zazwyczaj pochłaniają mniej wody, można je dodać już po zmierzeniu ryżu.
WYKORZYSTANIE SZYBKOWARU JAKO PAROWAR
1. Dodaj wymaganą ilość wody – Użyj sposobu 1 lub 2 jak wyżej.
2. Nałóż kosz na miskę i włóż do niego produkty.
3. Aby produkty gotowały się równomiernie, potnij je na w przybliżeniu tej samej wielkości kawałki.
4. W przypadku grochu, czy innych produktów, które mogą się rozpadać lub wpadać do wody, zawinąć
je w folię aluminiową.
5. Przy wyjmowaniu jedzenia zawiniętego w folię, należy zachować ostrożność - założyć rękawice
kuchenne i używać plastikowych szczypcówyżek.
6. Kosz przykryj pokrywą
7. Włącz szybkowar w ten sam sposób, jak do gotowania ryżu.
8. Przestrzegaj czasów gotowania na parze.
9. Nie pozostawiaj jedzenia w szybkowarze po ugotowaniu – rozmoczy się.
10. Notuj rodzaj i ilość produktów i dodawaną ilość wody. Następnym razem, użyj odpowiedniej ilości
wody, a szybkowar sam przypilnuje czasu gotowania.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
54
SKOŃCZONE?
1. Wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
2. Nie przenoś szybkowaru z pełną miską ryżu w środku. Szybkowar będzie ciężki, a kablem można o
coś zahaczyć.
3. Przed opróżnieniem wyjmij miskę z szybkowaru do ryżu. Próba wyjęcia ryżu miski , dopóki znajduje
się ona w szybkowarze do ryżu, może spowodować przedostanie się zawartości do wnętrza
szybkowaru. I w efekcie uszkodzenie szybkowaru.
KONSERWACJA I OBSŁUGA
1. Wyłączyć urządzenie, wyjąć wtyczkę z gniazdka i pozostawić do ostygnięcia.
2. Umyj pokrywę, miskę i półkę w ciepłej wodzie z mydłem, wypłucz i wysusz.
3. Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
` Te części można myć w zmywarce.
CZASY PRZYRZĄDZANIA I BEZPIECZSTWO ŻYWNOŚCI
jedzenie (świeże) ilość czas (minuty)
szparagi 400g 15-18
zielona fasola 200g 20
brokuł 200g 18
brukselka 200g 20
kapusta (ćwiartka) 25-30
marchew (w plastrach) 200g 15-20
kalaor 200g 15
kukurydza w kolbach 2 24-35
cukinia (w plastrach) 200g 10-12
ziemniaki (ćwiartki) 400g 25-30
szpinak 200g 5-8
kurczak (bez kości) 400g 6-8
lety rybne 400g 8-10
steki rybne 2 20-23
krewetki 250g 10-12
ogon homara (mrożony) 12-15
małże 250g 15
Nie bierz małży, które przed gotowaniem były otwarte. Gotuj na parze dopóki nie otworzą się i
odrzucić takie, które po ugotowaniu nadal się nie otworzyły.
Podane czasy odnoszą się do pojedynczej warstwy żywności. Aby znaleźć optymalne czasy dla
ulubionych potraw i ich kombinacji, trzeba trochę poeksperymentować.
Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Przyrządzaj ryby, aż w całości będą gotowe do spożycia.
Warzywa liściaste powinny być gotowane możliwie najkrócej, aby pozostały zielone i chrupiące.
Zmoczenie lodowatą wodą wodzie zatrzyma proces gotowania.
RECYKLING
W
Aby uniknąć problemów środowiskowych i zdrowotnych spowodowanych
niebezpiecznymi substancjami, sprzętu, akumulatorów i baterii oznaczonych jednym z
tych symboli nie należy wyrzucać z nieposortowanymi odpadami komunalnymi.
Produkty elektryczne i elektroniczne, w tym, baterie jednorazowe i akumulatory, naly
zawsze utylizować w odpowiednim publicznym punkcie zbiórki odpadów/recyklingu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84

Russell Hobbs 27030-56 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi