Hotpoint Ariston UT 104P.20 /HA instrukcja

Typ
instrukcja
PL
61
PIEKARNIK
FK 1047LP.20 /HA
FK 1047LP.20 X /HA
FK 1041LP.20 X /HA
FK 104SL P.20 X /HA
FK 104SL P.20 /HA
UT 104P.20 X /HA
UT 104P.20 /HA
UT 104LP.20 X /HA
UT 104LP.20 /HA
Spis treści
Instalacja, 62-63
Ustawienie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urządzenia, 64
Widok ogólny
Panel sterowania
Wyświetlacz podczas programowania
Wyświetlacz podczas pieczenia
Uruchomienie i użytkowanie, 65-67
Pierwsze uruchomienie
Hasła w menu Ustawienia
Blokada drzwiczek/sterowania
Ustawianie zegara
Ustawienie minutnika
Włączanie piekarnika
Tryb DEMO
Przywracanie ustawień fabrycznych
Standby
Programy, 68-74
Programy pieczenia ustawiane ręcznie
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady na temat pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i środki ostrożności, 75
Bezpieczeństwo ogólne
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 76-78
Odłączanie od prądu
Czyszczenie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Czyszczenie automatyczne PYROLIZA
Nieprawidłowości w działaniu i sposoby
ich usuwania, 79
Serwis Techniczny, 80
Polski, 61
PL
Instrukcja obsługi
Türkçe, 41Русский, 21
Deutsch,1
DE RS
TR
62
PL
! Należy zachować niniejszą instrukcję obsługi, aby
móc w każdej chwili z niej skorzystać. W przypadku
sprzedaży, odstąpienia lub przeprowadzki, upewnić
się, że instrukcja obsługi pozostała wraz z
urządzeniem.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji oraz
właściwego i bezpiecznego użytkowania urządzenia.
Ustawienie
! Elementy opakowania nie są zabawkami dla dzieci i
należy je usunąć zgodnie z normami dotyczącymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i środki ostrożności ).
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel posiadający
odpowiednie kwalifikacje zawodowe. Niewłaściwe
podłączenie urządzenia może spowodować
obrażenia osób lub zwierząt lub szkody materialne.
Zabudowa
Aby zagwarantować prawidłowe działanie urządzenia,
mebel do zabudowy powinien spełniać następujące
warunki:
panele przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiałów odpornych na ciepło;
w przypadku mebli z okładziną z forniru, użyty klej
musi być odporny na temperaturę 100°C;
dla zabudowy piekarnika, zarówno w przypadku
zabudowy szeregowej pod blatem ( patrz rysunek ),
jak i w słupkowej , mebel powinien posiadać
następujące wymiary:
* Tylko dla modeli ze stali nierdzewnej
! Po zabudowaniu urządzenia nie powinien być
możliwy kontakt z jego częściami elektrycznymi.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte s¹ na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni dopływ powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby opierał się on na dwóch
drewnianych listwach lub na blacie z otworem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Wyśrodkowanie i zamocowanie
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla:
otworzyć całkowicie drzwiczki piekarnika;
wyjac uszczelki boczne w górnej czesci, tak aby
odslonic 2 otwory montazowe;
zamocować piekarnik do mebla przy użyciu 2 śrub
do drewna;
ponownie zalozyc 2 uszczelki
! Wszystkie części, które stanowią zabezpieczenie,
powinny być zamocowane w taki sposób, aby nie
można było ich zdjąć bez użycia narzędzia.
560 mm.
45 mm.
Instalacja
590 mm.
595 mm.
22,5 mm.*
20,5 mm.
550 mm.
570 mm.
20 mm.
575-585 mm.
45 mm.
560 mm.
550 mm.
min.
PL
63
Podłączenie do sieci elektrycznej
! ! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający są dostosowane do funkcjonowania na
prąd zmienny, przy napięciu i częstotliwości
wskazanych na tabliczce znamionowej umieszczonej
na urządzeniu (patrz poniżej).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową, podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz rysunek );
2. Odkręcić śrubę
zaciskającą kabel i
wyciągnąć ją
podważając śrubokrętem
(patrz rysunek ).
3. Wyjąć śrubki ze
styków L-N-
, a
następnie umocować
poszczególne przewody
pod łbami śrub zgodnie
z odpowiednimi
kolorami: Niebieski (N),
Brązowy (L), Żółto-
Zielony (
).
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci
Zamocować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
do obciążeń wskazanych na tabliczce znamionowej
(zob. obok).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika polowego z
otwarciem minimalnym pomiędzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obciążeń i odpowiadającego
obowiązującym normom (przewód uziemienia nie
powinien być przerywany przez wyłącznik). Przewód
zasilania powinien być umieszczony tak, aby w
żadnym punkcie nie był narażony na temperaturę
otoczenia przekraczającą 50° C (np. tylna ścianka
piekarnika).
! Instalator odpowiada za prawidłowe podłączenie
elektryczne i za zachowanie norm bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy upewnić się, czy:
gniazdko ma właściwe uziemienie i odpowiada
obowiązującym przepisom;
gniazdko jest w stanie wytrzymać obciążenie
maksymalnej mocy urządzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania odpowiada wartościom podanym
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej );
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia. W
przeciwnym wypadku wymienić gniazdko lub wtyczkę;
nie stosować przedłużaczy ani rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny
i gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Przewód nie powinien być pogięty ani przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi być okresowo sprawdzany
i wymieniany wyłącznie przez autoryzowany personel
techniczny (patrz Serwis Techniczny).
! Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności
w przypadku nieprzestrzegania powyższych
zaleceń.
* Bez wyjmowanych prowadnic
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
l 58
ENERGY
LABEL*
64
PL
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Ikona
PROGRAMY
RĘCZNE
Ikona
USTAWIENIA
Ikona
POTWIERDZENIA
USTAWIEŃ
Ikona
CZASY
Ikona
MINUTNIK
Wyświetlacz
Ikona
BLOKADA DRZWICZEK/
ELEMENTÓW STERUJĄCYCH
Ikona
PROGRAMY
AUTOMATYCZNE
Pokrętło
WYBORU
WŁĄCZENIE
PANELU
URUCHOMIENIE /
ZATRZYMANIE
Ikona
TEMPERATURA
Panel sterowania
Poziom RUSZT
Poziom
BLACHA
UNIWERSALNA
PROWADNICE
boczne
poziom 5
poziom 4
poziom 3
poziom 2
poziom 1
Wyświetlacz podczas programowania
Wskaźnik
Wybranego menu
Wskaźnik
GODZINY
Wskaźnik
GODZINY
ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA
Informuje co należy zrobić
lub jaką pracę wykonuje w danym
momencie piekarnik
Ikona wybranego rodzaju pieczenia
/ ikona zalecanej półki do pieczenia
Wskaźnik numeru rodzaju pieczenia
Wskaźnik
Temperatury
Wskaźnik
CZASU TRWANIA
PIECZENIA
Wyświetlacz podczas pieczenia
Wskaźnik
wybranego menu
Wskaźnik
postępowania pieczenia
Wskaźnik
GODZINY ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA
Informuje co należy zrobić
lub jaką pracę wykonuje w
danym momencie piekarnik
Animowana ikona
pieczenia
Wskaźnik
Temperatury
Wskaźnik
CZASU TRWANIA
PIECZENIA
Wskaźniki
Nagrzewania wstępnego /
Ciepła resztkowego
PL
65
! Przed pierwszym użyciem włączyć na przynajmniej
jedną godzinę pusty piekarnik z zamkniętymi
drzwiczkami i termostatem nastawionym na najwyższą
temperaturę. Następnie wyłączyć, otworzyć drzwiczki
piekarnika i wywietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki
się wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
! Obracając pokrętło, można zmieniać parametry
ukazane na wyświetlaczu między symbolami “< “ i “>”.
! Aby łatwiej wprowadzać ustawienia, należy utrzymać
pokrętło w tej samej pozycji: cyfry na wyświetlaczu
będą się zmieniały szybciej.
! Każde ustawienie jest zapisane automatycznie po
10 sekundach.
! Niemożliwa jest obsługa przycisków dotykowych w
rękawiczkach.
Niektóre modele są wyposażone w system zawiasów,
dzięki któremu drzwiczek powoli zamykają się same, bez
potrzeby towarzyszenia im dłonią podczas zamykania. W
celu prawidłowego użycia, przed zamknięciem:
całkowicie otworzyć drzwiczki.
unikać ręcznego wymuszania zamknięcia.
Pierwsze uruchomienie
Po podłączeniu do sieci elektrycznej, przy pierwszym
uruchomieniu piekarnika, włączyć panel kontrolny,
naciskając ikonę
. W menu pojawia się lista języków.
Należy wybrać żądany język przy użyciu pokrętła. W
celu potwierdzenia, należy nacisnąć ikonę
.
Po dokonaniu wyboru na wyświetlaczu będzie widoczne
menu Ustawienia. Należy nacisnąć ikonę
lub
przekręcić pokrętło aż do hasła WYJŚCIE i nacisnąć
ikonę
, aby rozpocząć korzystanie z piekarnika.
! Po ustawieniu języka w menu i po upływie 30
sekund niekatywności, wyświetlacz przechodzi
automatycznie do trybu programowania.
Hasła w menu Ustawienia
Aby wejść w menu Ustawienia, należy włączyć panel
sterowania i nacisnąć ikonę
.
Użyć pokrętła, aby wyświetlić poszczególne hasła w
menu.
W celu zmiany ustawień, należy nacisnąć ikonę
.
W menu znajdują się następujące parametry:
JĘZYK: wybór języka wyświetlacza.
PYROLIZA: wybór rodzaju czyszczenia.
ZEGAR: ustawianie dokładnej godziny.
DŹWIĘK: włączanie/wyłączanie dźwięku klawiatury.
ŚWIATŁO: włączanie/wyłączanie oświetlenia
wewnątrz piekarnika podczas pieczenia.
LOGO: włączenie/wyłączenie logo przy włączaniu
piekarnika
INSTRUKCJA: włączenie/wyłączenie porad
dotyczących użycia.
WYJŚCIE: wyjście z menu.
! Wyjście z menu Ustawienia jest możliwe poprzez
naciśnięcie ikony
.
Blokada drzwiczek/sterowania
! Elementy sterujące i drzwiczki można zablokować
przy wyłączonym piekarniku, podczas pieczenia, po
jego zakończeniu i podczas programowania.
Funkcja blokady piekarnika umożliwia zablokowanie
drzwiczek i/lub elementów sterujących piekarnika.
W celu jej włączenia, należy nacisnąć ikonę
,
wybrać żądane hasło przy użyciu pokrętła:
BRAK BLOKADY: wyłącza blokadę;
TYLKO PRZYCISKI: blokada samych elementów
sterujących;
TYLKO DRZWI: blokada samych drzwiczek;
PRZYCISKI I DRZWI: blokada zarówno elementów
sterujących, jak i drzwiczek
i potwierdzić naciskając ikonę
.
Rozlega się potwierdzający sygnał dźwiękowy, a na
wyświetlaczu zapala się kontrolka
.
Funkcję można włączać podczas pieczenia, jak
również przy wyłączonym piekarniku. Można ją
wyłączać we wcześniej wymienionych przypadkach,
a także po zakończeniu pieczenia.
! Podczas czyszczenia urządzenia może dojść do
przypadkowego włączenia blokady drzwiczek
(widoczna jest sprężyna). W takim przypadku należy
przywrócić położenie otwarte blokady, obracając ją
do góry (zob. rysunek).
KO
KO
OK
OK
Ustawianie zegara
W celu ustawienia zegara, należy włączyć piekarnik
naciskając ikonę
; następnie nacisnąć ikonę i
przeprowadzić poniższą procedurę.
1. obracając pokrętłem wybrać hasło ZEGAR i
nacisnąć ikonę
.
2. Ustawić godzinę przy użyciu pokrętła.
3. Po ustawieniu dokładnej godziny, ponownie
nacisnąć ikonę
.
Uruchomienie i
użytkowanie
66
PL
4. powtórzyć czynności z punktów 2 i 3, aby ustawić
minuty.
5. aby wyjść z ustawiania zegara, nacisnąć ikonę
lub obrócić pokrętłem do hasła WYJŚCIE i
nacisnąć ikonę
.
! Zegar można ustawić również przy wyłączonym
piekarniku, naciskając ikonę
i przeprowadzając
czynności z opisanych powyżej punktów od 2 do 4.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po chwilowym
brak zasilania niezbędne jest ponowne ustawienie zegara.
Ustawianie minutnika
! Minutnik można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest wyłączony, czy też włączony. Nie
kontroluje on włączenia ani wyłączenia piekarnika.
Po upływie zadanego czasu minutnik wydaje sygnał
dźwiękowy, który milknie po 30 sekundach lub po
wciśnięciu któregokolwiek z aktywnych przycisków.
W celu ustawienia minutnika:
1. Nacisnąć ikonę
.
2. Ustawić żądany czas przy użyciu pokrętła.
3. Po ustawieniu dokładnej godziny, ponownie
nacisnąć ikonę
.
Przy wyłączonym piekarniku, na wyświetlaczu
wyświetlane jest odliczanie wstecz. Przy włączonym
piekarniku, zapalona ikona
sygnalizuje, że
minutnik jest włączony.
Aby anulować ustawienia minutnika, należy nacisnąć
przycisk
i przy użyciu pokrętła ustawić czas na
00:00. Nacisnąć ponownie ikonę
.
Zgaśnięcie ikony
sygnalizuje, że minutnik jest
wyłączony.
Włączanie piekarnika
1. Włączyć panel kontrolny naciskając ikonę .
Urządzenie wydaje potrójny, wznoszący się sygnał
dźwiękowy.
2. Nacisnąć ikonę
, aby wybrać żądany program
pieczenia w trybie ręcznym. Można ustawić
temperaturę i czas trwania pieczenia.
Nacisnąć ikonę
, aby wybrać żądany program
pieczenia w trybie automatycznym. Temperatura i
czas trwania pieczenia są ustawione fabrycznie.
Można zmieniać wyłącznie czas trwania pieczenia w
zależności od wybranego programu. Napis “AUTO”,
który pojawia się na wyświetlaczu, oznacza, że
temperatura jest ściśle dostosowywana do profilu
pieczenia. Można zaprogramować pieczenie z
opóźnieniem czasowym.
3. Nacisnąć ikonę
, aby rozpocząć pieczenie.
4. Piekarnik wchodzi w fazę nagrzewania wstępnego,
wskaźniki nagrzewania wstępnego podświetlają się
stopniowo wraz ze wzrostem temperatury.
5. Sygnał dźwiękowy oraz włączenie się wszystkich
wskaźników nagrzewania wstępnego sygnalizuje, że
wstępne nagrzewanie zostało zakończone. Do
piekarnika można włożyć żywność do upieczenia
6. Podczas pracy piekarnika można zawsze:
- zmienić temperaturę naciskając ikonę
, następnie
obrócić pokrętło i potwierdzić naciskając ponownie
ikonę
(tylko w przypadku programów ręcznych);
- zaprogramować czas trwania pieczenia (patrz
Programy);
- przerwać pieczenie naciskając ikonę
. W takim
przypadku urządzenie zapamiętuje ewentualnie
zmienioną wcześniej temperaturę (tylko w przypadku
programów ręcznych).
- wyłączyć piekarnik, wciskając ikonę
na 3 sekundy.
7. W przypadku zaniku zasilania, jeśli temperatura w
piekarniku nie spadła zanadto, urządzenie wyposażone
jest w system ponawiający program od miejsca, w
którym go przerwano. Natomiast programy oczekujące
na uruchomienie nie zostają przywrócone wraz z
powrotem zasilania i należy je ponownie wprowadzić
(na przykład: zaprogramowano rozpoczęcie pieczenia
na godzinę 20:30. O 19:30 dochodzi do przerwy w
zasilaniu. Po przywróceniu zasilania, należy ponownie
przeprowadzić programowanie).
! W przypadku programu GRILL nie jest przewidziane
wstępne nagrzewanie.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Chłodzenie poprzez wentylację
W celu zmniejszenia temperatury zewnętrznej
wentylator chłodzący wytwarza strumień powietrza,
który wychodzi między panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika, a także w ich części dolnej.
Na początku cyklu czyszczenia wentylator pracuje
na niskich obrotach.
! Po zakończeniu pieczenia wentylator nadal pracuje
aż do dostatecznego ochłodzenia piekarnika.
Oświetlenie piekarnika
Oświetlenie włącza się przy otwieraniu drzwiczek lub
PL
67
z chwilą uruchomienia programu pieczenia (jeśli
funkcja jest aktywowana w menu Ustawienia).
W modelach wyposażonych w LED INSIDE po
rozpoczęciu pieczenia zapalają się diody led na
drzwiczkach celem lepszego oświetlenia wszystkich
poziomów pieczenia.
Wskaźniki ciepła resztkowego
Urządzenie jest wyposażone we wskaźnik ciepła
resztkowego. Przy wyłączonym piekarniku,
zapalenie się na wyświetlaczu paska “ciepła
resztkowego” sygnalizuje obecność podwyższonej
temperatury w komorze. Pojedyncze elementy paska
gasną stopniowo wraz ze spadaniem temperatury w
piekarniku.
Tryb Demo
! Urządzenie nie przechodzi w tryb DEMO, jeśli
najpierw nie zostanie wybrany język.
Piekarnik może pracować w trybie DEMO:
wyłączone zostają wszystkie elementy grzewcze,
działają natomiast elementy sterowania.
W celu włączenia trybu DEMO, należy wyłączyć
piekarnik, przytrzymać pokrętło obrócone w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara i nacisnąć
równocześnie ikonę
na 10 sekund. Wydany
zostanie sygnał dźwiękowy, a na wyświetlaczu
pojawia się napis „DEMO”.
W celu włączenia trybu DEMO, należy przytrzymać
pokrętło obrócone w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara i nacisnąć równocześnie ikonę
na 3 sekundy. Rozlega się sygnał dźwiękowy,
który potwierdza wyłączenie trybu.
Przywracanie ustawień fabrycznych
Piekarnik daje możliwość przywrócenia wartości
fabrycznych, poprzez co zostają zresetowane
wszystkie ustawienia wybrane przez użytkownika
(język, dźwięk, spersonalizowane czasy pieczenia,
itd.). Aby zresetować piekarnik, należy go wyłączyć i
przytrzymać wciśnięte przez 6 sekund równocześnie
przyciski
, , . Po przywróceniu ustawień
fabrycznych rozlega się sygnał dźwiękowy. Przy
pierwszym naciśnięciu przycisku
powraca się do
pierwszego włączenia.
Standby
Ten produkt spełnia wymogi nowej dyrektywy
wspólnotowej dotyczącej ograniczenia zużycia energii
w trybie czuwania. Jeśli przez 30 minuty nie są
wykonywane żadne czynności i nie ustawiono żadnej
blokady przycisków lub drzwiczek, urządzenie
automatycznie przechodzi w tryb czuwania. Przy
trybie czuwania na wyświetlaczu pojawia się ECO
Mode. Ponowne użycie urządzenia powoduje
natychmiastowy powrót systemu do trybu aktywnego.
68
PL
! Po każdym włączeniu piekarnik proponuje pierwszy
program pieczenia ustawianego ręcznie.
! Jeśli drzwiczki nie są dobrze zamknięte, na
wyświetlaczu pojawia się “DRZWI OTWARTE”.
Naeży usunąć przyczynę niedomknięcia drzwi, w
celu uzyskania jak najlepszych wyników pieczenia.
Programy pieczenia ustawiane ręcznie
! Wszystkie programy mają wstępnie ustawioną
temperaturę pieczenia. Można regulować ją ręcznie,
ustawiając wedle uznania na wartość od 40°C do 250°C
(270°C dla programu GRILL). Ewentualne zmiany
temperatury zostaną zapisane i ponownie
zaproponowane przy następnym korzystaniu z danego
programu. Jeśli wybrana temperatura jest niższa od
temperatury wewnątrz piekarnika, na wyświetlaczu
pojawi się napis “PIEKARNIK ZBYT GORĄCY”. Mimo
tego można rozpocząć pieczenie.
Jeśli rozpocznie się pieczenie, nie ustawiwszy wcześniej
czasu trwania pieczenia, na wyświetlaczu pokazywany
będzie czas, który upłynął od rozpoczęcia.
Program WIELOPOZIOMOWE
Uruchamiają się wszystkie elementy grzejne i zaczyna
pracować wentylator. Ponieważ temperatura jest
równomierna w całym piekarniku, powietrze piecze i
rumieni żywność w sposób równomierny. Jednocześnie
można używać maksymalnie dwóch półek.
Program GRILL
Włącza się grzejnik górny oraz rożen (jeśli jest).
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i
zalecana dla potraw wymagających wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
należy zamykać drzwiczki piekarnika (zob.
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”).
Program ZAPIEKANKA
Włącza się górny element grzejny i w jednej z faz cyklu
również obwodowy element grzejny, uruchamia się
wentylator oraz rożen (jeśli jest w danym modelu). Do
jednokierunkowego promieniowania cieplnego dochodzi
wymuszony obieg powietrza wewnątrz piekarnika.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiększając moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia należy zamykać drzwiczki piekarnika (zob.
„Praktyczne porady dotyczące pieczenia”).
Program PIECZEŃ
Włączają się górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Do jednokierunkowego
promieniowania cieplnego dochodzi wymuszony
obieg powietrza wewnątrz piekarnika. Zapobiega to
przypaleniu powierzchni potraw, zwiększając moc
penetracji cieplnej.
Podczas pieczenia należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Program RYBA
Wlaczaja sie górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia sie wentylator. Ta kombinacja pozwala na
delikatne pieczenie potraw rybnych.
Program PIZZA
Włączają się górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. Ta kombinacja umożliwia
szybkie nagrzewanie piekarnika. W przypadku, gdy
korzysta się z więcej niż jednej półki na raz, koniecznym
jest zamienianie ich miejscami w połowie pieczenia.
Program WYRASTANIE CIASTA
Włącza się obwodowy element grzejny oraz uruchamia
się wentylator – tylko w fazie nagrzewania. Temperatura
piekarnika jest idealna dla procesu wyrastania ciasta.
Podczas wyrastania drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
Program CIASTO
Włącza się tylny element grzejny oraz zaczyna
pracować wentylator, zapewniając delikatne i
równomierne ciepło wewnątrz piekarnika. Jest to
program wskazany do przygotowywania delikatnych
potraw (np. ciast wymagających fazy wyrastania).
Program PASTERYZOWANIE
Ten typ gotowania jest zalecany dla owoców, warzyw, itp.
Pojemniki niewielkich rozmiarów mogą być
umieszczane na 2 poziomach (brytfanna 1. półka i
ruszt 3. półka). Pozostawić pojemniki do
wystygnięcia w piekarniku. Włożyć potrawę do
zimnego piekarnika.
Programy NISKA TEMP. MIĘSO/RYBA/
WARZYWA
Ten typ gotowania, od lat stosowany przez zawodowych
kucharzy, umożliwia przygotowywanie potraw (mięs, ryb,
owoców, warzyw) w bardzo niskich temperaturach (75,
85 i 110 ˘J), gwarantując ich doskonałe upieczenie i
podkreślenie ich walorów smakowych.
Wiąże się z tym wiele istotnych korzyści:
ponieważ temperatury gotowania są bardzo niskie
(zwykle niższe niż temperatura parowania), utrata
soków wydzielających się podczas gotowania,
spowodowana parowaniem, zostaje znacznie
obniżona, dzięki czemu potrawa jest bardziej miękka;
podczas gotowania mięs w niskiej temperaturze
Programy
PL
69
włókna mięśniowe kurczą się mniej niż w
przypadku klasycznego gotowania. W rezultacie
mięso jest bardziej miękkie i nie wymaga fazy
„odczekania” po ugotowaniu. Mięso należy
przyrumienić przed włożeniem go do piekarnika.
Gotowanie próżniowe w niskiej temperaturze,
od 30 lat praktykowane przez największych szefów
kuchni, ma wiele zalet:
gastronomiczne: umożliwia skoncentrowanie
aromatów przy zachowaniu właściwości
smakowych potrawy oraz jej miękkości i kruchości.
higieniczne: ponieważ zostają zachowane zasady
higieny, ten rodzaj gotowania chroni żywność przed
szkodliwymi działaniem tlenu i zapewnia możliwość
dłuższego przechowywania potraw w lodówce.
organizacyjne: dzięki wydłużeniu czasu
przechowywania, można przygotowywać potrawy
dużo wcześniej.
dietetyczne: ten rodzaj gotowania nie wymaga
stosowania dużej ilości tłuszczu, a więc umożliwia
przygotowywanie zdrowych, lekkostrawnych potraw.
finansowe: znacznie obniża utratę masy produktów.
Aby korzystać z tej techniki, konieczne jest posiadanie
urządzenia próżniowego wraz ze specjalnymi
woreczkami. Należy ściśle przestrzegać wskazanych
instrukcji dotyczących próżniowego pakowania żywności.
Technika próżniowa umożliwia również konserwację
produktów surowych (owoców, warzyw itp.) oraz
ugotowanych (przy zastosowaniu tradycyjnego
sposobu gotowania).
Program ROZMRAŻANIE
Wentylator znajdujący się w głębi piekarnika wytwarza
wokół potrawy obieg powietrza o temperaturze otoczenia.
Program ten jest zalecany do rozmrażania każdego
rodzaju potraw, ale w szczególności potraw delikatnych,
które nie lubią ciepła, jak na przykład: torty lodowe, ciasta
z kremem lub bitą śmietaną, ciasta z owocami.
Program ECO
Włącza się element grzejny tylny oraz wentylator,
gwarantując delikatny i równomierny przepływ ciepła
wewnątrz piekarnika.Program o zmniejszonym
zużyciu energii przeznaczony jest do pieczenia
niewielkich porcji, odpowiedni do podgrzania potraw
oraz do dokończenia pieczenia.
Rożen*
W celu uruchomienia rożna (zob. rysunek) należy:
1. umieścić blachę uniwersalną na poziomie 1;
2. umieścić uchwyt rożna na poziomie 3, a następnie
umieścić rożen w odpowiednim otworze znajdującym
się w tylnej ścianie
piekarnika;
3. uruchomić rożen
wybierając programy
lub ;
! Kiedy program
jest uruchomiony,
otwarcie drzwiczek
powoduje zatrzymanie
rożna.
Programy pieczenia ustawiane
automatycznie
! Temperatura i czas trwania pieczenia są wstępnie
ustawione w systemie C.O.P.® ( Zaprogramowane
Optymalne Pieczenie ) , który automatycznie
gwarantuje doskonałe rezultaty. Kiedy potrawa jest
upieczona, pieczenie zostaje automatycznie przerwane,
o czym informuje odpowiedni sygnał dźwiękowy.
Potrawy przeznaczone do pieczenia można wkładać do
zimengo lub gorącego piekarnika. Możliwe jest
dostosowanie czasu trwania pieczenia do własnych
upodobań i zmienienie go o ±5/10 minut w zależności od
wybranego programu. Jeśli zmiana temperatury zostanie
przeprowadzona przed uruchomieniem programu,
zostanie ona zapisana i ponownie zaproponowana przy
następnym korzystaniu z danego programu. Jeśli
temperatura wewnątrz piekarnika jest wyższa do
temperatury zaproponowanej dla wybranego programu,
na wyświetlaczu pojawi się napis “PIEKARNIK ZBYT
GORĄCY”, a rozpoczęcie pieczenia nie będzie możliwe;
należy odczekać aż piekarnik ochłodzi się.
Na wyświetlaczu pojawiają się na przemian ikona
wybranego programu i ikona zalecanego poziomu półki.
! Po osiągnięciu fazy pieczenia piekarnik wydaje
sygnał dźwiękowy.
! Prosimy nie otwierać drzwiczek piekarnika, aby
uniknąć nieprawidłowości w pomiarze czasu i
temperatury pieczenia.
Program CHLEB
Z tej funkcji należy korzystać do pieczenia chleba.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
postępować zgodnie z przepisem;
nie przekraczać maksymalnego ciężaru ciasta
na brytfannę;
pamiętać o wlaniu 50g (0,5 dl) zimnej wody na
brytfannę na poziomie 5;
ciasto powinno wyrastać w temperaturze
pokojowej przez 1 lub 1,5 godziny, w zależności
od temperatury otoczenia, praktycznie aż do
podwojenia swojej objętości.
* Tylko w niektórych modelach.
70
PL
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna na maks. 1000 g ciasta, niska półka
2 brytfanny o maks. wadze 1000 g, niska i środkowa
półka
Przepis na 1000 g ciasta : 600 g mąki, 360 g wody, 11
g soli, 25 g świeżych drożdży (lub 2 torebki drożdży w
proszku)
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z solą w dużym naczyniu.
Rozpuścić drożdże w lekko ciepłej wodzie (około
35 stopni).
Zrobić dołek w mące.
Wlać drożdże rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiać aż do uzyskania jednorodnego, lekko kleistego
ciasta, ugniatając je dłonią i zagniatając przez 10 minut.
Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć
przezroczystą folią, aby powierzchnia ciasta nie
wyschła. Włożyć miskę do piekarnika włączonego
ręcznie na WYRASTANIE CIASTA i pozostawić do
wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno
powiększyć się dwukrotnie).
Podzielić kulę na kilka bochenków.
Umieścić je na brytfannie wyłożonej papierem do
pieczenia.
Oprószyć bochenki mąką.
Wykonać nacięcia na bochenkach.
Włożyć potrawę do zimnego piekarnika.
Włączyć pieczenie
CHLEB
Po zakończeniu pieczenia pozostawić bochenki na
ruszcie aż do ich całkowitego wystygnięcia.
Program WOŁOWINA/CIELĘCINA/
JAGNIĘCINA
Z tej funkcji należy korzystać do pieczenia wołowiny,
cielęciny i jagnięciny. Włożyć potrawę do zimnego
piekarnika. Ewentualnie można je też wkładać do
nagrzanego piekarnika. W przypadku niektórych
programów PIECZEŃ można wybrać żądany poziom
pieczenia:
1. Wcisnąć ikonę
;
2. pokrętłem wybrać “WYPIECZONA”, “ŚRED.
WYPIECZONA” lub “KRWISTA”;
3. ponownie wcisnąć ikonę
.
Program WIEPRZOWINA
Tę funkcję należy wykorzystywać do pieczenia
wieprzowiny. Włożyć potrawę do zimnego piekarnika.
Ewentualnie potrawę można też wkładać do nagrzanego
piekarnika.
Program KURCZAK
Ta funkcja jest idealna do pieczenia kurczaka (całego
lub w kawałkach). Włożyć potrawę do zimnego
piekarnika. Ewentualnie potrawę można też wkładać
do nagrzanego piekarnika.
Program FILET RYBNY
Funkcja ta jest odpowiednia do pieczenia małych i
średnich filetów. Włożyć potrawę do zimnego piekarnika.
Program RYBA PIECZONA W FOLII
Z tej funkcji należy korzystać do pieczenia w całości
ryb o wadze nieprzekraczającej 1 kg. Zawiniętą w
folię rybę można ułożyć bezpośrednio na brytfannie.
Włożyć potrawę do zimnego piekarnika.
Program TARTA NA SŁODKO
Ta funkcja jest idealna dla wszystkich przepisów na tarty
(które zwykle wymagają dobrego upieczenia od spodu).
Włożyć produkt do zimnego piekarnika. Ewentualnie
tartę można też wkładać do nagrzanego piekarnika.
Program TARTA WARZYWNA
Ta funkcja nadaje się idealnie do pieczenia portaw
przewidujących użycie kruchego ciasta
(przygotowanego zazwyczaj bez dodatku jaj) lub do
potraw z płynnym lub bardzo miękkim nadzieniem.
Włożyć produkt do zimnego piekarnika. Ewentualnie
potrawę można też wkładać do nagrzanego piekarnika.
Program BRIOCHE
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast cukierniczych
na bazie drożdży naturalnych. Wkładać ciasta do
zimnego piekarnika, ewentualnie można je też wkładać
do nagrzanego piekarnika
Program CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Ta funkcja jest idealna do przygotowywanie potraw
przewidujących użycie proszku do pieczenia. Włożyć
produkt do zimnego piekarnika. Ewentualnie można
też wkładać potrawy do nagrzanego piekarnika.
Program DESERY
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast, zarówno
na bazie drożdży naturalnych, jak i proszku do
pieczenia oraz bez tych składników. Wkładać
produkty do zimnego piekarnika. Ewentualnie można
też wkładać potrawy do nagrzanego piekarnika.
Program PAELLA
Ta funkcja przeznaczona jest do przygotowywania
paelli w sposób prosty i szybki ponieważ wszystkie
produkty są wkładane do zimnego piekarnika. Dla
uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy dokładne
stosowanie się do poniższych wskazówek:
Należy użyć ryżu, który się nie skleja: odpowiedni rodzaj
to ryż przeznaczony do sałatek lub ryż amerykański.
• Piekarnik musi być zimny.
• Umieścić:
- głęboką brytfannę na 1. poziomie (jeśli jest ona
PL
71
dostarczona wraz z akcesoriami) lub wprowadzić
ruszt na 1. poziom i ustawić na nim naczynie
żaroodporne o wymiarach ok. 35x30x5cm wysokości.
- brytfannę na 3. poziomie.
- ruszt na 5. poziomie.
Przepis na 8 osób:
W głębokiej brytfannie
• 1 drobno pokrojona cebula
• 500 gr ryż
• 500 gr zamrożonych owoców morza (krewetek,
małży i małży Wenus bez muszli, kalmarów, itp.)
• 2 garście mrożonego groszku
1
/
4
ostrej papryczki pokrojonej w kosteczke
Chorizo (kiełbasa z przyprawami i papryką) w plastrach
• Łyżka wywaru rybnego w proszku
• 1 doza szafranu w proszku
• 700 gr wody
Przykryć brytfannę folią aluminiową.
W brytfannie
• 8 porcji dowolnego fileta rybnego
• 8 (lub 16) dużych krewetek (lub homarzyc)
• Małże w muszli do ozdobienia potrawy
1
/
2
filiýanki wody
Przykryć brytfannę folią aluminiową.
W formie do pieczenia postawionej na ruszcie
• 8 udek kurczaka, uprzednio przyprawionych i
polanych odrobiną oliwki z oliwek.
Program PILAW
Ta funkcja jest zalecana do gotowania ryżu. Dla
uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dokładne stosowanie się do poniższych wskazówek:
Należy użyć ryżu, który się nie skleja: odpowiedni
rodzaj to ryż przeznaczony do sałatek lub ryż
amerykański.
Piekarnik musi być zimny.
wprowadzić głęboką brytfannę na 2. poziom (jeśli jest
ona dostarczona wraz z akcesoriami) lub wprowadzić
ruszt na 2. poziom i ustawić na nim naczynie
żaroodporne o wymiarach ok. 35x30x5cm wysokości.
Przepis na 4 - 6 osób:
500 gr ryż
7 dl wody lub rosołu
Wsypać ryż na głęboką brytfannę nie polewając go ani nie
przykrywając płynem. Przykryć brytfannę folią aluminiową.
Program PIZZA (tylko w modelach wyposażonych
w kamienną płytę do pizzy)
! Zmiana czasu trwania pieczenia ani ustawienie
opóźnionego pieczenia nie są możliwe.
Z funkcji tej należy korzystać do pieczenia pizzy
(cienkie ciasto). Należy użyć ogniotrwałej kamiennej
płyty do pizzy, stanowiącej część wyposażenia
piekarnika, umieszczając ją na ruszcie na poziomie
6. Program PIZZA prowadzi użytkownika, przy użyciu
komunikatów i sygnałów dźwiękowych, przez cały
proces pieczenia.
1. Na wyświetlaczu pojawia się “WŁÓŻ KAMIENNĄ
PŁYTĘ” i “WCIŚNIJ START”
2. Po naciśnięciu ikony
rozpoczyna się
nagrzewanie wstępne kamiennej płyty, co jest
sygnalizowane zapaleniem się paska nagrzewania
oraz napisem “PODGRZEWANIE KAMIENNEJ
PŁYTY” na wyświetlaczu
3. Po zakończeniu fazy nagrzewania, rozlega się
kilka sygnałów dźwiękowych oznaczających, że
można włożyć pizzę do piekarnika; pojawia się napis
“WŁÓŻ PIZZĘ DO PIEKARNIKA”.
4. Otworzyć drzwiczki piekarnika i włożyć pizzę.
Rozpoczyna się pieczenie, a na wyświetlaczu
pojawia się napis “TRWA PIECZENIE”. Wyświetlany
jest również odliczany wstecz czas pieczenia,
trwający 4 minuty.
5. Po zakończeniu czasu pieczenia, na wyświetlaczu
pojawia się napis “WYJMIJ PO UZYSKANIU
WYPIECZENIA WEDLE UZNANIA” i rozlega się kilka
sygnałów dźwiękowych, informujących, że pizzę
można wyjąć, gdy tylko osiągnie się żądany stopień
wypieczenia.
6. Nacisnąć ikonę
i wyjąć pizzę.
7. Ewentulane naciśnięcie ikony
przywraca
piekarnik do fazy wstępnego nagrzewania kamiennej
płyty. Jeśli temperatura kamienia jest wystarczająco
wysoka, faza ta zostaje ominięta i przechodzi się
natychmiast do fazy wkładania pizzy do piekarnika.
Program JOGURT
Wlacza sie obwodowy element grzejny oraz uruchamia
sie wentylator – tylko w fazie nagrzewania. Temperatura
50 °C jest idealna do przygotowywania jogurtu.
Przepis na przygotowanie litra jogurtu: litr
pełnotłustego mleka UHT, jeden jogurt naturalny
Wykonanie:
Podgrzać mleko w garnku ze stali i doprowadzić je
do wrzenia.
Usunąć wierzchnią warstwę śmietanki i ochłodzić
mleko.
Dobrze rozmieszać 3 - 4 łyżki mleka z jogurtem.
Połączyć tak przygotowaną mieszankę z resztą
mleka i dobrze wymieszać.
Wlać do pojemników z hermetycznym zamknięciem.
Ustawić pojemniki na brytfannie i wsunąć ja na
poziom 2.
Po przygotowaniu jogurtu można go przechowywać
w lodówce przez maksymalnie tydzień.
Przepis można zmieniać dostosowując go do
własnych upodobań smakowych.
72
PL
Programowanie pieczenia
! Programowanie jest możliwe dopiero po wybraniu
programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia
1. Wcisnąć ikonę
;
2. obrócić pokrętło, aby ustawić czas trwania pieczenia;
przytrzymanie obróconego pokrętła sprawia, że cyfry
zmieniają się szybciej, co ułatwia ustawienie czasu. Na
wyświetlaczu przesunięcie przedstawiane jest graficznie
na pasku czasu trwania pieczenia.
3. Po ustawieniu żądanego czasu, należy ponownie
nacisnąć ikonę
. Na wyświetlaczu przedstawione
są graficznie na pasku czasu pieczenia informacje na
temat bieżącej godziny, czasu trwania pieczenia i
godziny zakończenia pieczenia.
4. Nacisnąć ikonę
, aby rozpocząć pieczenie.
5. Czas pozostały do zakończenia jest przedstawiany
graficznie poprzez zapełnianie pasku trwania pieczenia.
6. Po zakończeniu pieczenia, na wyświetlaczu
pojawia się napis „PIECZENIE ZAKOŃCZONE” i
wydany zostaje sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest 9.00, a czas pieczenia zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę 15 minut. Program
wyłączy się automatycznie o 10.15.
Programowanie pieczenia z opóźnieniem
czasowym
! Zaprogramowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po ustawieniu czasu pieczenia.
! Dla jak najlepszego wykorzystywania funkcji
programowania opóźnionego, niezbędne jest, aby
zegar był prawidłowo ustawiony.
1. Wykonać czynności od 1 do 3 opisane w
programowaniu czasu pieczenia;
2. Nacisnąć 2 razy ikonę
, godzina zakończenia
pieczenia miga;
3. obrócić pokrętło, aby ustawić czas zakończenia
pieczenia; przytrzymanie obróconego pokrętła sprawia,
że cyfry zmieniają się szybciej, co ułatwia ustawienie
czasu. Na wyświetlaczu przesunięcie przedstawiane jest
graficznie na pasku opóźnionego rozpoczęcia pieczenia.
4. Po ustawieniu dokładnej godziny zakończenia
pieczenia, ponownie nacisnąć ikonę
. Na
wyświetlaczu przedstawione są graficznie na pasku
opóźnionego rozpoczęcia pieczenia informacje na
temat bieżącej godziny, czasu trwania pieczenia i
godziny zakończenia pieczenia.
4. Nacisnąć ikonę
, aby uaktywnić ustawienia.
5. Na wyświetlaczu pojawia się napis “ROZPOCZĘCIE
PIECZENIA OPÓŹNIONEGO” oraz pozostały do
rozpoczęcia czas na pasku opóźnionego rozpoczęcia.
6. Po rozpoczęcia pieczenia czas pozostały do
zakończenia jest przedstawiany graficznie poprzez
zapełnianie pasku trwania pieczenia.
7. Po zakończeniu pieczenia, na wyświetlaczu
pojawia się napis „PIECZENIE ZAKOŃCZONE” i
wydany zostaje sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest 9.00, czas pieczenia zostaje
zaprogramowany na 1 godzinę 15 minut, a godzina
12:30 jako godzina zakończenia pieczenia.
Program włączy się automatycznie o 11.15.
Aby anulować ustawiony program, należy nacisnąć
ikonę
.
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie używać półek
1 i 5: gorące powietrze działa bezpośrednio na nie, co
mogłoby spowodować przypalenie delikatnych potraw.
! Przy programach GRILL i ZAPIEKANKA,
szczególnie jeśli są one wykonywane z rożnem,
ustawić blachę w położeniu 1, aby zebrać
pozostałości po pieczeniu (sosy i/lub tłuszcze).
WIELOPOZIOMOWE
Używać poziomów 2 i 4, wykorzystując poziom 2
do potraw, które wymagają wyższej temperatury.
Blachę umieścić na dole, a ruszt na górze.
GRILL
Włożyć ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczając
potrawę na środku rusztu.
Zaleca się nastawienie maksymalnej temperatury. Nie
należy się niepokoić, jeśli górny grzejnik nie będzie
stale włączony: jego działanie kontroluje termostat.
PIZZA
Użyć lekkiej blachy aluminiowej, stawiając ją na
ruszcie znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Zastosowanie blachy uniwersalnej powoduje
wydłużenie czasu pieczenia, przez co trudno jest
przygotować chrupiącą pizzę.
W przypadku pizzy z dużą ilością dodatków zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie pieczenia.
Wskaźnik
bieżącej godziny
Godzina
zakończenia
pieczenia
Pasek
opóźnionego
rozpoczęcia
Czas
trwania pieczenia
Wskaźnik
bieżącej godziny
Godzina
zakończenia pieczenia
Pasek
czasu trwania
Czas
trwania
pieczenia
PL
73
Tabela pieczenia
Programy Potrawy Ciężar
(Kg)
Poziomy Nagrzewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas
pieczenia
(min)
Ręczne
prowadnice
standardowe
prowadnice
przesuwne
Wielopoziomowe*
Pizza na 2 półkach
Kruche ciasta na 2 półkach/ciasta na 2 półkach
Ciasto biszkoptowe na 2 półkach (na brytfannie)
Pieczony kurczak + ziemniaki
Jagnięcina
Makrele
Lasagne
Ptysie na 3 półkach
Herbatniki na 3 półkach
Słone ciastka francuskie z serem na 2 półkach
Słone ciasta
1+1
1
1
1
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 2/3
2
1 lub 2
2
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
2 i 4
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1
1
1
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1 i 3
1 i 3
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
tak
220-230
180
170
200-210
190-200
180
190-200
190
190
210
200
20-25
30-35
20-25
65-75
45-50
30-35
35-40
20-25
10-20
20-25
20-30
Grill*
Makrele
Flądry i mątwy
Szaszłyki z kalmarów i krewetek
Filet z dorsza
Grillowane warzywa
Befsztyk cielęcy
Kiełbaski
Hamburgery
Tosty (lub grzanki)
Kurczak z rożna (jeśli jest w danym modelu)
Jagnięcina z rożna (jeśli jest w danym modelu)
1
0,7
0,7
0,7
0,5
0,8
0,7
4 lub 5 szt.
4 lub 6 szt.
1
1
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
-
-
3
3
3
3
2 lub 3
3
3
3
3
-
-
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
300
300
300
300
300
300
300
300
300
300
300
10-20
10-15
10-15
10-15
15-20
10-20
10-20
10-12
3-5
70-80
70-80
Zapiekanka*
Kurczak z rusztu
Mątwy
Kurczak z rożna (jeśli jest w danym modelu)
Kaczka z rożna (jeśli jest w danym modelu)
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Jagnięcina
1,5
1
1,5
1,5
1
1
1
2
2
-
-
2
2
2
2
2
-
-
2
2
2
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
210
200
210
210
210
210
210
55-60
30-35
70-80
60-70
60-75
70-80
40-45
Pieczeń*
Pieczenie (mięsa białe lub czerwone) 1 2 2 nie 200 50-75
Pesce*
Złotnik
Filety rybne
Labraks z ziemniakami
0,7
1
0,5 + 0,5
2
2
2
2
2
2
tak
tak
tak
180
170
190
20-25
12-15
60
Pizza*
Pizza
Podpłomyki
0,5
0,5
2
2
1
1
tak
tak
220
200
15-20
20-25
Wyrastanie
ciasta*
Wyrastanie ciast drożdżowych (brioszki, chleb,
ciasto cukrowe, rogaliki, itp.)
2 2 nie 40
Pasteryzowanie*
Owoce, warzywa, itp. 2 2 tak 110
Niska
temperatura*
Mięso
Ryby
Warzywa
2
2
2
1
1
1
nie
nie
nie
75
85
110
90-180
90-180
90-180
Rozmrażanie*
* Wskazany czas trwania pieczenia ma charakter orientacyjny i może być zmieniany według osobistych upodobań. Czas wstępnego nagrzewania piekarnika
został ustawiony fabrycznie i nie może być zmieniony ręcznie.
Wszelka żywność zamrożona
0,5 1 i 3 1 i 2 tak
tak
tak
tak
90 180
0,5
0,7
0,6
0,7
0,5
2 lub 3
2i4
2 lub 3
1i3
2
1 lub 2
1i3
1 lub 2
1i2
1
tak
tak
tak
tak
tak
200
200
180
200
200
30-40
20-25
35-40
20-25
20-30
ECO*
0,5 2 o 3 1 o 2 200 20-25
0,5 2 o 3 1 o 2 200 20-25
0,5 2 o 3 1 o 2 200 20-25
74
PL
Programy Potrawy Waga
(kg)
Poziomy Nagrzewanie
wstępne
Automatyczne**
prowadnice
standardowe
prowadnice
przesuwne
Chleb***
Chleb (patrz przepis)
1 2 lub 3 2 nie
Wołowina
Pieczeń wołowa
1 2 lub 3 2 nie
Cielęcina
Pieczeń cielęca
1 2 lub 3 2 nie
Jagnięcina
Udziec barani
1 2 lub 3 2 nie
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa
1 2 lub 3 2 nie
Kurczak
Pieczony kurczak
1-1,5 2 lub 3 2 nie
Filet rybny
Dorsz
Granik
Pstrąg
0,4-0,5
0,4-0,5
0,4-0,5
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2
2
2
nie
nie
nie
Ryba pieczona
w folii
Złotnik
Okoń morski
0,4-0,5
0,4-0,5
2 lub 3
2 lub 3
2
2
nie
nie
Tarta na słodko
Tarta na słodko
0,5 2 lub 3 2 nie
Tarta warzywna
Jabłecznik
0,5 2 lub 3 2 nie
Brioszki
Ciasta na bazie drożdży naturalnych (brioszki,
cisto migdałowe, itp.)
0,7 2 lub 3 2 nie
Ciasto ze
śliwkami
Ciasta na bazie drożdży sztucznych (ciasto quattro
quarto, ciastka, itp.)
0,7 2 lub 3 2 nie
Desery
Desery
1 2 lub 3 2 nie
Paella
Paella (patrz przepis)
1-3-5 1-2-4 nie
Pilaw
Ryż Pilaw (patrz przepis)
0,5 2 1 nie
Pizza***
Pizze na bardzo cienkim cieście (ciasto chlebowe) 4 (płyta
kamienna
do pizzy na
ruszcie)
* (tylko w modelach wyposażonych w kamienną płytę do pizzy)
** Czas trwania pieczenia w trybie automatycznym jest ustawiony fabrycznie. Użytkownik może je zmieniać począwszy od wstępnie ustawionej wartości.
*** Zgodnie z przepisem na brytfannę na poziomie 5 należy wlać 50 gr (0,5 dl) wody.
Jogurt
Jogurt 2 2 tak
PL
75
Zalecenia i środki ostrożności
! Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z międzynarodowymi
normami bezpieczeństwa. Poniższe ostrzeżenia
mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa
użytkowania, dlatego też należy je uważnie
przeczytać.
Bezpieczeństwo ogólne
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowań domowych.
Nie należy instalować urządzenia poza domem,
nawet, jeśli miejsce to jest chronione daszkiem,
gdyż wystawienie urządzenia na działanie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać
z odpowiednich uchwytów umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykać urządzenia, jeśli jest się na boso ani
też mokrymi lub wilgotnymi rękami lub stopami.
Urządzenie powinno być używane do celów
kulinarnych wyłącznie przez osoby dorosłe i
zgodnie z niniejszymi instrukcjami.
Wykorzystywanie go do innych celów (np. do
ogrzewania pomieszczeń) uznaje się za
niewłaściwe, a tym samym niebezpieczne.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
ewentualne szkody poniesione w wyniku
niewłaściwego, błędnego lub nierozsądnego
użytkowania.
Podczas użytkowania urządzenia grzejniki i
niektóre części drzwiczek piekarnika stają się
bardzo gorące. Nie wolno ich dotykać, a
dzieci należy trzymać z dala od urządzenia.
Uważać, aby kable zasilające innych urządzeń
AGD nie dotykały rozgrzanych części piekarnika.
Nie zatykać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za
środkową część uchwytu: po bokach może być
gorący.
Do wstawiania i wyjmowania naczyń z piekarnika
używać zawsze rękawic ochronnych.
Nie przykrywać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych: jeśli urządzenie zostanie
niespodziewanie uruchomione, mogłoby się
zapalić.
Nie należy wyjmować wtyczki z gniazdka ciągnąc
za kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji odłączyć najpierw wtyczkę od sieci
elektrycznej.
W razie uszkodzenia w żadnym wypadku nie
ingerować w wewnętrzne mechanizmy urządzenia
i nie próbować go samodzielnie naprawiać. Należy
skontaktować się z Serwisem (patrz Serwis
Techniczny).
Nie stawiać przedmiotów na otwartych drzwiczkach
piekarnika.
Dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem.
Urządzenie to nie jest przystosowane do obsługi
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, zmysłowych bądź
umysłowych, przez osoby bez doświadczenia lub bez
znajomości urządzenia - chyba że pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo -, jak
również przez osoby, które nie otrzymały instrukcji
wstępnych na temat eksploatacji urządzenia.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych:
zastosować się do obowiązujących norm
lokalnych, dzięki czemu opakowania będzie
można ponownie wykorzystać.
Dyrektywa wspólnotowa 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, że sprzęt gospodarstwa domowego
nie powinien być usuwany jako nieposortowane odpady
komunalne. Zużyte urządzenia powinny być zbierane
oddzielnie w celu optymalizacji stopnia odzysku i
recyrkulacji ich materiałów składowych oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
środowiska. Symbol przekreślonego kosza na śmieci
jest umieszczony na wszystkich produktach, aby
przypominać o obowiązku selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji na temat
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego, ich właściciele mogą się
zwracać do właściwych służb publicznych lub do
sprzedawców tych urządzeń.
Oszczędność i ochrona środowiska
Uruchamiając piekarnik w różnych godzinach
począwszy od późnego popołudnia do pierwszych
godzin porannych. Opcje programowania, w
szczególności tryb „opóźnione pieczenie” ( patrz
Programy ) i „opóźnione czyszczenie automatyczne”
( patrz Konserwacja i utrzymanie ), pomagają
zorganizować w ten sposób pracę piekarnika.
Przy programach GRILL i ZAPIEKANKA zaleca się
pieczenie przy zamkniętych drzwiczkach: w celu
zarówno uzyskania lepszych wyników, jak i
znacznej oszczędności energii (ok. 10%).
Dopilnować, aby uszczelki były w pełni sprawne i
czyste, dzięki czemu będą dobrze przylegały do
drzwiczek i zapobiegną niepotrzebnym stratom ciepła.
! Ten produkt spełnia wymogi nowej dyrektywy
wspólnotowej dotyczącej ograniczenia zużycia
energii w trybie czuwania.
76
PL
Odłączanie od prądu
Przed każdą operacją należy odłączyć urządzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urządzenia
Lekkie różnice koloru przedniej strony piekarnika
są spowodowane zastosowaniem różnego rodzaju
materiałów: szkła, plastiku lub metalu.
Ewentualne cienie na szybce drzwiczek, podobne
do prążków, są spowodowane odbiciem światła
żarówki piekarnika.
W bardzo wysokich temperaturach emalia zostaje
wypalona. Podczas tego procesu może dojść do zmian
chromatycznych. Jest to normalne zjawisko, nie mające
wpływu na działanie piekarnika. Krawędzie cienkich
blach nie mogą być całkowicie pokryte emalią i dlatego
mogą wyglądać jak w stanie surowym. Nie ingeruje to w
żaden sposób w zabezpieczenie antykorozyjne.
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali nierdzewnej
oraz uszczelki gumowe mogą być czyszczone przy
pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i neutralnym
mydłem. Jeśli plamy trudno usunąć, zastosować
specjalne produkty do czyszczenia. Po zakończeniu
czyszczenia zaleca się dokładne spłukanie wodą i
wysuszenie. Nie używać proszków ściernych ani
substancji korodujących.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepłe. Użyć
ciepłej wody i środka czyszczącego, spłukać i
wytrzeć miękką ściereczką. Unikać stosowania
środków ściernych.
Akcesoria można myć jak zwykłe naczynia, także
w zmywarce, z wyjątkiem prowadnic przesuwnych.
Zaleca się nie spryskiwać bezpośrednio panelu
sterowania środkami czyszczącymi, lecz myć go
nasączoną nimi gąbką
! Do czyszczenia urządzenia nigdy nie należy używać
oczyszczaczy parowych lub wysokociśnieniowych.
Czyszczenie drzwiczek
! W modelach wyposażonych w LED INSIDE
demontaż drzwi nie jest możliwy.
Szybę drzwiczek wyczyścić przy użyciu gąbki i
środków nierysujących, a następnie wytrzeć miękką
ściereczką; nie używać szorstkich materiałów
ścierających czy ostrych, metalowych skrobaków,
które mogą porysować powierzchnię i doprowadzić
do pęknięcia szyby.
Aby dokładniej wyczyścić piekarnik, można
zdemontować drzwiczki:
1. całkowicie otworzyć drzwiczki (zob. rysunek);
2. przy użyciu śrubokręta podważyć i przekręcić
dźwignie F umieszczone na obu zawiasach (zob.
rysunek);
3. chwycić drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz
nie całkowicie. Następnie
pociągnąć drzwiczki do siebie
i wyjąć je z zawiasów (patrz
rysunek). Zamontować
ponownie drzwiczki wykonując
czynności w odwrotnej
kolejności.
Sprawdzanie uszczelek
Co pewien czas należy sprawdzać stan uszczelek
wokół drzwiczek piekarnika. Gdyby okazało się, ze
uszczelka jest uszkodzona należy zwrócić się do
najbliższego punktu serwisowego ( patrz Serwis
Techniczny ). Zaleca się nie używać piekarnika do
czasu wykonania naprawy.
Wymiana żarówki
Aby wymienić żarówkę oświetlającą piekarnik:
1. Odkręcić szklaną pokrywę obudowy żarówki.
2. Wyjąć żarówkę
i wymienić ją na
podobną: żarówka
halogenowa,
napięcie 230 V,
moc 25 W, gwint
G 9.
3. Ponownie
założyć szklaną
osłonę ( patrz
rysunek ).
! Nie dotykać palcami bańki żarówki.
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Aby zamontować
prowadnice ślizgowe:
1. Zdjąć obie ramy,
wyjmując je z rozpórek
A ( patrz rysunek ).
Konserwacja i utrzymanie
F
A
PL
77
2. Wybrać poziom, na
którym zostanie
umieszczona prowadnica
ślizgowa. Zwracając
uwagę na kierunek
wyciągania prowadnic,
należy umieścić na ramie
najpierw wpust B, a
następnie wpust C.
3. Zamocować obie
ramy wraz z
zamontowanymi
prowadnicami w
odpowiednich otworach
znajdujących się na
ściankach piekarnika
(patrz rysunek). Otwory
dla lewej ramy znajdują
się na górze, natomiast
dla prawej na dole.
4. Na końcu należy wczepić ramy do rozpórek A.
! Prowadnic przesuwnych nie należy umieszczać w
pozycji 5.
Czyszczenie automatyczne PYROLIZA
Cykl pyrolizy powoduje nagrzanie wnętrza piekarnika
do temperatury 500°C i uruchamia proces pyrolizy,
czyli zwęglania resztek żywności. Zanieczyszczenia
ulegają spopieleniu.
Podczas automatycznego czyszczenia powierzchnie
urządzenia mogą być bardzo gorące. należy uważać,
aby dzieci nie zbliżały się do piekarnika. Przez szybę
drzwiczek piekarnika można zauważyć świecące
cząsteczki: powstają one w wyniku chwilowego
spalania, jest to absolutnie normalne zjawisko, z
którym nie wiąże się żadne niebezpieczeństwo.
Przed włączeniem PYROLIZY:
wyczyścić drzwiczki piekarnika
za pomocą wilgotnej gąbki usunąć z wnętrza
piekarnika największe zanieczyszczenia. Nie
stosować detergentów;
wyjąć wszystkie akcesoria i zestaw prowadnic
przesuwnych (jeśli jest on częścią wyposażenia);
nie pozostawiać ściereczek ani uchwytów
kuchennych na klamce drzwiczek.
! Jeśli piekarnik jest zbyt gorący, proces pyrolizy
może się nie uruchomić. Należy poczekać aż
piekarnik się ochłodzi.
! Uruchomienie programu jest możliwe dopiero po
zamknięciu drzwiczek piekarnika.
Aby włączyć cykl czyszczenia
, należy:
1. Włączyć panel kontrolny wciskając ikonę
;
2. Wcisnąć ikonę
;
3. obracając pokrętło wybrać hasło PYROLIZA i
nacisnąć ikonę
4. urządzenie proponuje pyrolizę “NORMALNĄ”
trwającą 1 godzinę i 30 minut. Można wybrać
spośród dwóch poziomów czyszczenia
pokrętłem wybrać między:
- “EKONOMICZNA”: czas trwania 1 godzina;
- “NORMALNA”: czas trwania 1 godzina i 30 minut;
- “INTENSYWNA”: czas trwania 2 godziny.
ponownie nacisnąć ikonę
.
5. Nacisnąć ikonę
, aby rozpocząć PYROLIZĘ.
Urządzenia zabezpieczające
drzwiczki blokują się automatycznie, gdy tylko
temperatura osiągnie wysoką wartość; zapala się
ikona
na wyświetlaczu;
naciśnięcie ikony
przerywa i anuluje w
dowolnej chwili cykl czyszczenia;
w przypadku wystąpienia anomalii zasilanie
elementów grzejnych zostaje przerwane;
po zablokowaniu drzwiczek nie można zmieniać
ustawień czasu trwania cyklu ani jego zakończenia.
Programowanie czyszczenia automatycznego z
opóźnieniem czasowym
! Programowanie jest możliwe dopiero po wybraniu
cyklu czyszczenia.
1. Nacisnąć 2 razy ikonę
, godzina zakończenia
pyrolizy miga;
2. obrócić pokrętło, aby ustawić czas zakończenia
pyrolizy; przytrzymanie obróconego pokrętła sprawia,
że cyfry zmieniają się szybciej, co ułatwia ustawienie
czasu. Na wyświetlaczu przesunięcie przedstawiane
jest graficznie na pasku opóźnionego rozpoczęcia.
3. Po ustawieniu dokładnej godziny zakończenia
pieczenia, ponownie nacisnąć ikonę
. Na
wyświetlaczu przedstawione są graficznie na pasku
opóźnionego rozpoczęcia informacje na temat
bieżącej godziny, czasu do rozpoczęcia, trwania i
godziny zakończenia pyrolizy.
4. Nacisnąć ikonę
, aby uaktywnić ustawienia.
5. Na wyświetlaczu widoczny jest czas pozostały do
rozpoczęcia na pasku opóźnionego rozpoczęcia.
6. Po rozpoczęciu pyrolizy, czas pozostały do
zakończenia jest przedstawiany graficznie poprzez
zapełnianie pasku trwania czyszczenia.
6. Po zakończeniu pyrolizy, na wyświetlaczu pojawia
się napis „CYKL PYROLIZY ZAKOŃCZONY” i
wydany zostaje sygnał dźwiękowy.
D
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
78
PL
Przykład: jest godzina 9:00, zostaje wybrany
program PYROLIZA na poziomie Ekonomicznym z
czasem trwania zaprogramowanym na 1 godzinę.
Ustawia się 12.30 jako godzinę zakończenia.
Program włączy się automatycznie o 11.30.
Aby anulować ustawiony program, należy nacisnąć
ikonę
.
Po zakończeniu czyszczenia automatycznego
Aby otworzyć drzwiczki, należy odczekać, aż
zgaśnie
: oznacza to, że temperatura piekarnika
spadła do odpowiedniego poziomu. Na dnie i na
ściankach piekarnika widoczny jest osad w postaci
białego pyłu: po ostudzeniu piekarnika należy go
usunąć za pomocą wilgotnej gąbki. Można również
wykorzystać zmagazynowane ciepło do kolejnego
pieczenia, nie usuwając białego pyłu: nie stanowi on
żadnego niebezpieczeństwa dla pieczonych potraw.
PL
79
Nieprawidłowości w działaniu i
sposoby ich usuwania
Usterka Możliwa przyczyna Środki zaradcze
Zaprogramowane pieczenie nie
rozpoczęło się
Doszło do przerwy w zasilaniu. Ponownie zaprogramować
pieczenie.
Na wyświetlaczu pojawia się
ECO Mode.
Urządzenie znajduje się w trybie
czuwania.
Dotknąć któregokolwiek przycisku,
aby wyjść z trybu czuwania.
Wybrano program automatyczny.
Na wyświetlaczu pojawił się napis
„Hot” i
p
ieczenie nie roz
p
ocz
ę
ło si
ę
.
Temperatura wewnątrz piekarnika
przekracza temperaturę ustawioną
dla w
y
brane
g
o
p
ro
g
ramu.
Poczekać aż piekarnik się
ochłodzi.
Wybrano pieczenie z wymuszonym
obiegiem i na potrawie widoczne
są przypalenia.
Poziomy 1 i 5: gorące powietrze
dociera do nich bezpośrednio,
co może spowodować
przypalenie delikatnych potraw.
Zaleca się obrócenie brytfann
w połowie pieczenia.
80
PL
Uwaga:
Urządzenie wyposażone jest w system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek. Usterki
sygnalizowane są na wyświetlaczu poprzez komunikaty typu: “F—”, po których następuje seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
Przed skontaktowaniem się z Serwisem należy:
Sprawdzić, czy usterki nie można usunąć samodzielnie ;
Ponownie uruchomić program, aby przekonać się, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli tak się nie stało, należy skontaktować się z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
! Nigdy nie korzystać z usług nieautoryzowanych techników.
Podać:
Rodzaj usterki;
komunikat widoczny na wyświetlaczu
Model urządzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
Serwis Techniczny
04/2011 - 195085907.01
XEROX FABRIANO
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Hotpoint Ariston UT 104P.20 /HA instrukcja

Typ
instrukcja