HOTPOINT/ARISTON BTSZ 1632/HA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

4
OPIS PRODUKTU
A. Komora chłodziarki
1. Szuflada na owoce i warzywa
2. Półki /Obszar półek
3. Blok termostatu wraz z oświetleniem
4. Półki drzwiowe
5. Półka na butelki
6. Zdejmowany wspornik butelki
7. Tabliczka znamionowa (z boku szuflady na
owoce i warzywa)
8. Forma na kostki lodu
9. Drzwiczki komory niskiej temperatury
B. Komora niskiej temperatury
dostępna w zależności od modelu
Strefa najniższej temperatury
Najmniej zimna strefa
Uwaga: Liczba półek oraz rodzaj akcesoriów
zależą od modelu.
Wszystkie półki oraz półki drzwiowe można
wyjąć.
Ważne: akcesoria chłodziarki nie nadają się do
mycia w zmywarce.
Ważne: Zamykać drzwi!
ELEMENTY STEROWNICZE
A. Pokrętło termostatu
B. Przycisk oświetlenia
D. Wskaźnik ustawienia termostatu
E. Żarówka
5
Niniejsze urządzenie to automatyczna chłodziarka
lub chłodziarka z komorą niskiej temperatury,
oznaczona gwiazdkami.
Odszranianie komory chłodziarki następuje
całkowicie automatycznie.
Chłodziarka może działać w temperaturze otoczenia
pomiędzy +16°C a +32°C.
Uruchomienie chłodziarki
Włożyć wtyczkę przewodu zasilającego do gniazdka.
Pokrętło termostatu jest używane do regulacji
temperatury w komorze chłodziarki i utrzymywania
temperatury wewnątrz komory niskiej temperatury.
Regulacja temperatury
Jeżeli zajdzie potrzeba zmiany temperatury w
komorze chłodziarki, należy przekręcić pokrętło
regulacji termostatu:
na wartości niskie 1-2/MIN, aby uzyskać
NAJMNIEJ ZIMNĄ temperaturę wewnętrzną;
na 3-4/MED,aby uzyskŚREDNIĄ temperaturę;
na 5-7/MAX, aby uzyskać NAJNIŻSZĄ
temperaturę.
Termostat w położeniu •: działanie urządzenia oraz oświetlenie jest wyłączone.
Uwaga:
Temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania drzwi oraz położenie urządzenia mogą mieć wpływ na
temperaturę wewnętrzną w obu komorach.
Pokrętło termostatu należy ustawić przy uwzględnieniu powyższych czynników.
Jak przechowywać produkty spożywcze w komorze chłodziarki
Produkty spożywcze należy wkładać tak, jak pokazano na ilustracji obok
A. Potrawy gotowane
B. Ryby, mięso
C. Owoce i warzywa
D. Butelki
E. Jajka
F. Masło, nabiał, sery
Uwaga:
Pomiędzy półkami, a wewnętrzną tylną ścianą
chłodziarki należy zapewnić wolną przestrzeń, aby
umożliwić swobodny przepływ powietrza.
Produkty spożywcze nie powinny dotykać tylnej
ścianki komory chłodziarki.
Napoje powinny być przechowywane w
zamkniętych pojemnikach.
Nawet w normalnych warunkach, przechowywanie
warzyw o dużej zawartości wody (np.: sałaty)
powoduje osadzanie się skroplin w dolnych szufladach oraz/lub na środkowych półkach; nie ma to
wpływu na prawidłowe działanie urządzenia. Zaleca się przechowywanie warzyw w opakowaniu, aby
uniknąć tworzenia się skroplin.
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ CHŁODZIARKI
6
JAK URUCHOMIĆ KOMORĘ NISKIEJ
TEMPERATURY
Komora niskiej temperatury, o w wyposażeniu, to
komora oznaczona gwiazdkami .
Okres przechowywania produktów mrożonych, patrz
informacje podane na opakowaniu.
Kupowanie produktów mrożonych:
Upewnić się, czy opakowanie nie jest uszkodzone, co
mogłoby prowadzić do obniżenia jakości produktu. Jeśli
opakowanie jest napuchnięte lub ma ślady wilgoci,
prawdopodobnie produkt nie był przechowywany w
optymalnych warunkach i doszło do jego rozmrożenia.
Produkty mrożone należy kupować w ostatniej fazie
zakupów i przenosić je w izolacyjnej torbie chłodniczej.
Po powrocie do domu, należy niezwłocznie włożyć je do
komory niskiej temperatury.
Jeśli żywność została rozmrożona, nawet częściowo, nie
należy jej ponownie zamrażać. Spożyć przed upływem 24
godzin.
Należy unikać lub ograniczyć do minimum zmiany
temperatury.
Należy przestrzegać daty przydatności do spożycia
podanej na opakowaniu.
Zawsze należy przestrzegać instrukcji przechowywania
produktów mrożonych podanych na opakowaniu.
Przygotowywanie kostek lodu
Należy napełnić wodą wanienkę do lodu do poziomu 3/4
i umieścić na dnie komory o niskiej temperaturze.
Nie wolno używać ostrych lub kłujących narzędzi w celu
wyjęcia pojemniczka z lodem przymarzniętego do dna
komory niskiej temperatury.
7
Aby zapewnić prawidłową pracę urządzenia, komora
niskiej temperatury powinna być odszraniana w
momencie, gdy na jej ściankach utworzy się lód o
grubości ok. 3 mm, lecz nie rzadziej niż 2 razy w roku.
Radzimy przeprowadzanie odszraniania wtedy, gdy
zapasy żywności są minimalne.
1. Otworzyć drzwi, wyjąć wszystkie produkty spożywcze,
zawinąć je ciasno w papier gazetowy i umieścić w miejscu
bardzo chłodnym lub w torbie termicznej.
2. Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3. Pozostawić otwarte drzwi, aby umożliwić roztopienie się
szronu.
4. Usunąć powstałą wodę za pomocą gąbki.
5. Wnętrze komory zamrażarki należy czyścić wilgotną
gąbką zamoczoną w ciepłej wodzie i neutralnym detergencie. Nie używać środków ściernych.
6. Ostrożnie opłukać i wysuszyć.
Uwaga: Do odrywania warstwy szronu nie używać ostrych ani ostro zakończonych metalowych
narzędzi nie ogrzewać sztucznie komory chłodziarki.
ROZMRAŻANIE I CZYSZCZENIE KOMORY
ZAMRAŻARKI
Komorę chłodziarki należy okresowo czyścić.
Odszranianie komory chłodziarki następuje całkowicie
automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia się poprzez
obecność pojedynczych kropel wody na tylnej ściance
komory chłodzenia. Skropliny ściekają samoczynnie do
otworu spustowego, zbierają się w pojemniku, skąd
wyparowują.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia tak, aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie skroplin.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności związanej
z czyszczeniem, należy odłączurządzenie od sieci
elektrycznej.
Używać gąbki zwilżonej ciepłą wodą i/lub neutralnym
detergentem.
Spłukać i wytrzeć miękką ściereczką.
Nie używać środków ściernych.
CZYSZCZENIE KOMORY CHŁODZIARKI
8
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Kratki wentylacyjne oraz skraplacz znajdujący się w tylnej
części urządzenia należy regularnie czyścić za pomocą
odkurzacza lub szczotki
Części zewnętrzne czyścić miękką szmatką
Długa nieobecność
1. Opróżnić komorę zamrażarki i chłodziarki.
2. Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
3. Odszronić komorę niskiej temperatury, a następnie
wymyć i osuszyć obie komory.
4. Aby nie dopuścić do powstania przykrych zapachów,
pozostawiać drzwi otwarte.
Nie narażać urządzenia na działanie wysokich temperatur ani promieni słonecznych i nie instalować
go w pobliżu kaloryferów lub pieca, ponieważ może to powodować wyższe zużycie energii.
Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych.
Aby rozmrozić zamrożone potrawy, należy je umieścić w chłodziarce. Można w ten sposób
wykorzystać niską temperaturę uwalnianą przez mrożonkę.
Maksymalnie skracać czas otwarcia drzwi.
Nie wkładać do komory chłodziarki potraw, które są jeszcze ciepłe.
Nie pozostawiać otwartych drzwi do komory niskiej temperatury.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA
ENERGII
9
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie wystąpiła awaria zasilania?
Czy wtyczka jest poprawnie włożona do gniazdka?
Czy główny włącznik zasilania jest włączony?
Czy nie przepalił się bezpiecznik?
Czy termostat jest ustawiony w pozycji •?
2. Temperatura wewnątrz komór nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi są dokładnie zamknięte?
Czy urządzenie nie znajduje się zbyt blisko źródła ciepła?
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
Czy przepływ powietrza przez kratki wentylacyjne nie jest zablokowany?
3. Temperatura wewnątrz komory chłodniczej jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
4. Na dnie komory chłodziarki zbiera się woda.
Czy otwór kanalika spustowego na skropliny nie jest zablokowany?
5. Nie świeci się lampka wewnętrzna.
Najpierw należy sprawdzić punkt 1, a następnie:
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Wymienić żarówkę na nową o takiej samej mocy lub o
mocy (w watach) określonej w pobliżu oprawki..
Aby wyjąć żarówkę: odkręcić ją w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, jak pokazano na ilustracji.
6. Nadmierna ilość szronu w komorze niskiej temperatury.
Czy drzwi komory niskiej temperatury są dokładnie zamknięte?
Uwaga:
Dźwięki wydawane przez urządzenie podczas zwykłego cyklu pracy (bulgotanie, syczenie
spowodowane rozprężaniem w obiegu chłodniczym itp.) są zjawiskiem normalnym.
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
10
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym należy:
1. Sprawdzić, czy nie ma możliwości
samodzielnego usunięcia usterki (patrz
"Instrukcja wyszukiwania usterek").
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się czy usterka nie ustąpiła. Jeśli wynik jest
negatywny, wyłączyć ponownie urządzenie i
sprawdzić je ponownie po godzinie.
3. Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu negatywny,
należy skontaktować się z autoryzowanym
zakładem serwisowym.
Należy podać:
rodzaj usterki,
model urządzenia
numer serwisowy (numer, który znajduje się po
słowie SERVICE na tabliczce znamionowej z
boku szuflady na owoce i warzywa),
swój dokładny adres
swój numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Kierunek otwierania drzwi można zmienić.
Wykonanie tej czynności przez serwis
techniczny nie jest objęte gwarancją.
SERWIS TECHNICZNY
Nie instalować urządzenia w pobliżu źródła
ciepła (odległości minimalne: 30 cm od pieca
węglowego lub olejowego, 3 cm od kuchenek
i piekarników elektrycznych).
Zainstalować urządzenie w suchym, dobrze
wentylowanym pomieszczeniu.
Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych.
Wyczyścić wnętrze (patrz odnośne rozdziały).
Zamontować dostarczone akcesoria.
Podłączenie do zasilania
Połączenia elektryczne należy wykonać
zgodnie z lokalnymi przepisami.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy
podane na tabliczce znamionowej znajdującej
się wewnątrz urządzenia, z boku szuflady na
owoce i warzywa..
Zgodnie z przepisami uziemienie
urządzenia jest obowiązkowe. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
obrażenia osób lub zwierząt ani za straty
materialne wynikłe z nieprzestrzegania
powyższych procedur i zaleceń.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu,
należy zwrócić s do wykwalifikowanego
elektryka, aby wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy
Odłączenie od sieci elektrycznej
Musi istnieć możliwość odłączenia, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wyłącznika
dwubiegunowego zainstalowanego przed
gniazdkiem.
INSTALACJA
11
Ostrzeżenie – niniejsze urządzenie musi być uziemione
Wymiana bezpiecznika
Jeśli przewód zasilający niniejszego urządzenia jest
zaopatrzony we wtyczkę z bezpiecznikiem BS 1363A 13A, w
razie potrzeby bezpiecznik wymienić na nowy zatwierdzony
przez ASTA dla wtyczek BS 1362. W tym celu należy:
1. Zdjąć pokrywę bezpiecznika (A) i wyjąć bezpiecznik (B).
2. Włożyć nowy bezpiecznik 13 A do osłony bezpiecznika.
3. Całość zamontować ponownie we wtyczce.
Ważne:
Po wymianie bezpiecznika osłonę należy ponownie założyć
na miejsce. Jeśli osłona zostanie zgubiona, nie wolno używać
wtyczki do momentu założenia właściwej części zamiennej.
Prawidłowy element zamienny można zidentyfikować na
podstawie wkładki kolorowej lub koloru liter na korpusie
wtyczki.
Zamienne osłony do bezpieczników można nabyć w sklepie
elektrycznym.
Dotyczy tylko Republiki Irlandii
Obowiązuje większość informacji podanych dla
użytkowników w Wielkiej Brytanii, lecz stosowany jest także
trzeci typ wtyczek i gniazd – z 2 bolcami stykowymi i
bocznymi stykami uziemienia.
Gniazdo sieciowe/wtyczka (dotyczy obu krajów)
Jeśli zamontowana wtyczka nie pasuje do gniazda sieciowego
w miejscu użytkowania urządzenia, należy skontaktować się z
serwisem technicznym w celu uzyskania dalszych instrukcji.
Nie podejmować prób samodzielnej wymiany wtyczki.
Procedura ta musi zostać wykonana przez
wykwalifikowanego technika firmy według instrukcji
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE - DOTYCZY
WYŁĄCZNIE WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON BTSZ 1632/HA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla