49
P
L
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
DO SUSZENIA TKANIN, PAPIERU, PRZYPRAW,
ZIÓŁ, DREWNA, KWIATÓW LUB INNYCH PALNYCH
MATERIAŁÓW. MOŻE TO SPOWODOWAĆ POŻAR.
NIE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY ZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU,
zwłaszcza gdy do gotowania używa się
pojemników papierowych lub z innych
łatwopalnych materiałów. Papier może
się zwęglić lub zapalić, zaś niektóre
rodzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ
LUB NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ LUB PO-
JAWI SIĘ DYM, należy trzymać drzwic-
zki zamknięte i wyłączyć kuchenkę.
Odłączyć kabel zasilający lub wyłączyć
zasilanie na tablicy bezpiecznikowej lub
wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Z
ABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK OSŁON.
DZIECI mogą obsługiwać urządzenie bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówc-
zas, gdy zostały odpowiednio poinstruowane,
jak należy bezpiecznie obchodzić się z
urządzeniem i rozumieją zagrożenia wynikające
z niewłaściwego użycia urządzenia.
BEZ NADZORU OSOBY ODPOWIEDZIALNEJ NINIEJSZE
URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO obsługi przez oso-
by (w tym dzieci) z upośledzonymi zdolnościami -
zycznymi, sensorycznymi lub mentalnymi.
DOSTĘPNE ELEMENTY MOCNO SIĘ nagrzewają podc-
zas pracy urządzenia. Małe dzieci nie powinny
przebywać w jego pobliżu.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ URZĄDZENIA
DO PODGRZEWANIA POTRAW W
SZCZELNYCH POJEMNIKACH.
WZROST CIŚNIENIA MOŻE
SPOWODOWAĆ SZKODY PRZY OTWI-
ERANIU LUB NAWET SPOWODOWAĆ WYBUCH.
JAJKA
N
IE KORZYSTAĆ Z FUNKCJI MIKROFAL DO gotowania
lub podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, ponieważ mogą
one eksplodować po nagrzaniu
w kuchence mikrofalowej.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są usz-
kodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca
w ich pobliżu. W przypadku stwierdzenia
uszkodzeń, nie należy używać kuchenki,
aż do czasu naprawienia uszkodzeń przez
wykwali kowanego technika serwisu.
N
IE NALEŻY STOSOWAĆ produktów chemic-
znych, powodujących korozję lub łatwo
odparowujących. Zakupiona kuchen-
ka została zaprojektowana specjalnie do
podgrzewania i gotowania produktów
żywnościowych. Nie jest ona przeznac-
zona do celów przemysłowych ani labo-
ratoryjnych.
J
EŚLI FILTR SIĘ USZKODZI, NALEŻY go wymienić.
Nie stosować okapy wyciągowego bez
ltra. Jest to niedozwolone.
N
IE PRZYGOTOWYWAĆ POTRAW PŁONĄCYCH, TZW.
“FLAMBÉ” pod okapem kuchennym!
N
IE STOSOWAĆ OTWARTEGO OGNIA pod
okapem kuchennym. Stosowanie ot-
wartego ognia jest niebezpieczne dla l-
trów i może spowodować pożar.
N
IE ZOSTAWIAĆ PATELNI BEZ NADZORU podczas
smażenia potraw. Olej kuchenny może
się łatwo zapalić. Ryzyko pożaru!
Producent nie będzie ponosił żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenie okapu lub pożar
wywołany wskutek nieprzestrzegania niniejszych in-
strukcji.