(A) Zakładanie wkładu filtra wody
(jeśli ma zastosowanie; istnieje możliwość zakupu
osobno)
• Rozpakuj wkład filtra wody (7).
• Wyjmij wypełniacz (6) ze zbiornika wody.
• Włóż wkład filtra wody. Pamiętaj o zachowaniu
wypełniacza, gdyż w przypadku wyjęcia wkładu
filtra wody niezbędne jest jego zamontowanie w
zbiorniku wody.
• Wkład filtra wody należy wymieniać co dwa
miesiące.
(B) Zaparzanie kawy
Przed pierwszym użyciem lub po dłuższym okresie
niekorzystania z ekspresu należy uruchomić
zaparzanie bez dozowania kawy mielonej. W tym
cyklu należy użyć pełnego dzbanka (10 filiżanek)
zimnej wody.
• Otwórz osłonę zbiornika wody (5).
• Przed napełnieniem zbiornika zimną wodą zwróć
uwagę na oznaczenia wysokości dzbanka lub
poziomu wody, a następnie wlej wymaganą liczbę
filiżanek wody.
• Włóż papierowy filtr (nr 4) do koszyka na filtr (8).
• Wsyp odpowiednią ilość kawy mielonej, w
zależności od zaparzanej porcji kawy. Zalecamy
dozowanie 1 łyżki stołowej lub miarki kawy
mielonej na filiżankę, można jednak użyć innej
ilości w zależności od oczekiwanego smaku.
• Zamknij zbiornik na wodę i umieść dzbanek (10) z
pokrywką na podstawce grzejnej (2).
• Podłącz przewód do gniazda zasilania i naciśnij
przycisk włączenia/wyłączenia (1). Czas
zaparzania to około 1 minuty na jedną filiżankę.
Funkcja automatycznego wyłączenia
W celu zapewnienia wygody i bezpieczeństwa
użytkowania urządzenie wyłącza się automatycznie
40 minut po zakończeniu zaparzania.
System niekapiący
System niekapiący odcina dopływ kawy z koszyka
na filtr po wyjęciu dzbanka, więc filiżankę można
napełnić jeszcze przed zakończeniem zaparzania.
Aby zapobiec przepełnieniu koszyka na filtr,
dzbanek należy odłożyć na podstawkę grzejną (w
ciągu 20 sekund).
Dla uzyskania najlepszych efektów
• Podczas korzystania z papierowych filtrów należy
pamiętać o ich całkowitym rozłożeniu i
dokładnym włożeniu do koszyka. Aby ułatwić
wkładanie papierowego filtra, można wcześniej
zwinąć i rozprostować zgięcia.
• Przechowuj kawę mieloną w chłodnym, suchym i
ciemnym miejscu w hermetycznie zamkniętym
pojemniku.
• W celu zapewnienia prawidłowego działania
ekspresu do kawy Braun należy regularnie
uruchamiać cykl usuwania kamienia.
Uwaga: Maksymalnie można wsypać do dozownika
10 miarek lub łyżek stołowych mielonej kawy.
Usuwanie kamienia
Częstotliwość usuwania kamienia zależy od
twardości wody oraz częstości korzystania z
ekspresu do kawy.
Usuwanie kamienia jest wskazane, gdy czas
zaparzania jest znacznie dłuższy niż 1 minuta na
każdą filiżankę.
Można stosować dostępny w sprzedaży środek do
usuwania kamienia bezpieczny dla elementów
aluminiowych.
Zalecamy stosowanie środka do usuwania kamienia
firmy Braun (dostępny do nabycia oddzielnie).
Uwaga: Podczas każdej procedury usuwania
kamienia należy wymienić wkład filtra wody (7) z
wypełniaczem (6).
• Stosuj się do instrukcji producenta środka do
usuwania kamienia.
• W razie potrzeby powtórzyć procedurę w celu
przywrócenia standardowego czasu zaparzania
przypadającego na filiżankę.
• Do wyczyszczenia ekspresu do kawy należy
przepuścić co najmniej dwukrotnie maksymalną
ilość zimnej wody.
(C) Czyszczenie i konserwacja
• Przed przystąpieniem do czyszczenia należy
zawsze wyłączyć ekspres do kawy i odłączyć go
od gniazda zasilania.
• Pozostaw urządzenie do ostygnięcia.
• Koszyk na filtr, dzbanek i pokrywkę można myć w
zmywarce.
• Do czyszczenia części ekspresu do kawy nie
należy stosować środków do szorowania ani
silnych środków czyszczących.
• W celu wyczyszczenia podstawy nie wolno w
żadnym wypadku zanurzać urządzenia w wodzie
lub innych płynach, lecz wystarczy ją przetrzeć
czystą, wilgotną szmatką, a następnie wysuszyć.
33
DLB251500_5713210154_Use_Instruction_KF_3100_3120_INT_BUCH.indb 33 06.10.16 09:35